Alan Turing

Ο «πατέρας» της πληροφορικής

Ο Alan Turing γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1912 και πέθανε στις 7 Ιουνίου 1954. Ήταν Άγγλος επιστήμονας υπολογιστών, μαθηματικός, λογικολόγος, αποκρυπτολόγος, φιλόσοφος και θεωρητικός βιολόγος. Είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών, παρέχοντας μια τυποποίηση των εννοιών του αλγορίθμου και του υπολογισμού με τη μηχανή Turing, η οποία μπορεί να θεωρηθεί μοντέλο ενός υπολογιστή γενικού σκοπού.

Ο Turing θεωρείται ευρέως ο πατέρας της θεωρητικής πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, ήταν επίσης μια τραγική φιγούρα: ένας ήρωας που ποτέ δεν ήταν πλήρως αναγνωρισμένος στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια της ζωής του λόγω της ομοφυλοφιλίας του, που ήταν τότε έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Alan Turing εργάστηκε για τον κυβερνητικό κώδικα και το Cypher School στο Bletchley Park. Για κάποιο διάστημα οδήγησε την Hut 8, το τμήμα που ήταν υπεύθυνο για τη γερμανική ναυτική κρυπτανάλυση. Αυτό που παρήγαγε και το πιο σημαντικό του έργο.

Enigma machine

Η κύρια εστίαση του έργου του Alan Turing ήταν να σπάσει τον κώδικα «Enigma». Το «Enigma» ήταν ένα είδος κρυπτογραφημένης μηχανής που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για να στέλνουν μηνύματα με ασφάλεια. Αν και Πολωνοί μαθηματικοί είχαν επεξεργαστεί το πώς να διαβάσουν μηνύματα Enigma και είχαν μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους Βρετανούς, οι Γερμανοί αύξησαν την ασφάλειά τους, κατά την εκδήλωση του πολέμου, με την αλλαγή του συστήματος κρυπτογράφησης καθημερινά.

Bombe

Αυτό καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την κατανόηση του κώδικα. Ο Turing διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτό, εφευρίσκοντας μαζί με τον συνάδελφο Gordon Welchman, έναν μηχανισμό γνωστού ως «Bombe». Η χρήση αυτής της μηχανής εστιάστηκε στο να σπάσει το «Enigma» πιο αποτελεσματικά από το πολωνικό bomba kryptologiczna.

Μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Turing επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έμεινε για δύο χρόνια στο Hampton όπου εργάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής, στο σχεδιασμό του A.C.E. (Automatic Computing Engine),  ο πρώτος λεπτομερής σχεδιασμός ενός υπολογιστή με αποθηκευμένο πρόγραμμα. Αργότερα αλλάζει πεδίο ακαδημαϊκής δράσης και στρέφεται στη μαθηματική βιολογία, εκδίδοντας μία εργασία για τη χημική βάση της μορφογένεσης και προβλέποντας τις ταλαντευόμενες χημικές αντιδράσεις όπως η αντίδραση Belousov-Zhabotinsky, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960.

Ο θάνατός του ήρθε στις 7 Ιουνίου το 1954, όπου η οικονόμος του τον βρήκε νεκρό ενώ λέγεται ότι είχε αυτοκτονήσει από κυανιούχο άλας. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δίπλα του βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο το οποίο κάποιοι το αποδίδουν στο αγαπημένο του παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Φήμες λένε ότι η εταιρεία Apple εμπνεύστηκε το λογότυπό της από αυτή τη τραγική στιγμή της ζωής του Alan Turing που κατάφερε να βάλει τις βάσεις της επιστήμης της πληροφορικής.

Χρειάστηκαν να περάσουν 55 χρόνια και μια εκστρατεία συγκέντρωσης 30000 υπογραφών ώστε να αναγνωριστεί το έργο του Turing και να αποκαθηλωθεί στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και του σύγχρονου κόσμου. Το 2009 λοιπόν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αναγνωρίζει το έργο του Turing . Προς τιμή του από το 1966, το Βραβείο Turing χορηγείται ετησίως από την Ένωση Υπολογιστικών Μηχανημάτων για τεχνικές ή θεωρητικές συνεισφορές στην υπολογιστική κοινότητα. Θεωρείται ευρέως ότι είναι η υψηλότερη τιμή στον κόσμο των υπολογιστών, που ισοδυναμεί με το βραβείο Νόμπελ.

Πηγές:

Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

MaxMag.gr – https://www.maxmag.gr/science/alan-toyringk-o-pateras-tis-pliroforikis/

Ashish(2015)Cracking the uncrackable: How did Alan Turing and his team crack the Enigma code? – https://www.scienceabc.com/innovation/cracking-the-uncrackable-how-did-alan-turing-and-his-team-crack-the-enigma-code.html