20210826 115852

       Τρέχοντας μέσα στο δάσος,κάνοντας ποδηλασία στο πάρκο της γειτονιάς σας, περπάτημα δίπλα σε ένα ποτάμι. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η «πράσινη άσκηση» – η σκόπιμη σωματική δραστηριότητα σε φυσικά περιβάλλοντα -είναι καλή αίσθηση και τα αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα οφέλη της (Calogiuri, Patil & Aamodt 2016). Δείτε τι μας λένε τα τελευταία ευρήματα σχετικά με το γιατί μπορεί να θέλετε να ενσωματώσετε την πράσινη άσκηση στα προγράμματά σας—και ακόμη και να προτείνετε συγκεκριμένες πρακτικές που βασίζονται στη φύσηγια τη μείωση του στρες και τη γενική ευεξία.

Καθορισμός της πράσινης άσκησης Η πράσινη άσκηση είναι κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε αστικούς χώρους πρασίνου, όπως αστικά πάρκα Ενώ ο ορισμός περιλαμβάνει οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα σε αυτά τα περιβάλλοντα, οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο (αν και μερικές έχουν συμπεριλάβει την κηπουρική, το ψάρεμα, την ιππασία και άλλα). Τα υποκείμενα της μελέτης ήταν συνήθως μη ασκούμενοι, αλλά ορισμένες έρευνες έχουν συμπεριλάβει τακτικά ασκούμενους και ανταγωνιστικούς αθλητές (Lawton et al. 2017).

Τι λέει η έρευνα για την πράσινη άσκηση Τα πλεονεκτήματα της άσκησης σε υγιή, φυσικά περιβάλλοντα υπερβαίνουν τα οφέλη της άσκησης σε συνθετικούς εσωτερικούς χώρους. Η πράσινη άσκηση προσφέρει σωματικές, ψυχικές και ακόμη και πνευματικές ανταμοιβές και έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία, την ευεξία και τις αθλητικές επιδόσεις. Το να είσαι ενεργός στη φύση έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το να κάνεις την ίδια δραστηριότητα μέσα ή στους δρόμους της πόλης: Για αθλητικές επιδόσεις, μελέτες έχουν εντοπίσει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα όταν οι αθλητές προπονούνται και αγωνίζονται σε χώρους πρασίνου:

  • βελτιωμένη απόδοση
  • αυξημένη ικανοποίηση
  • λιγότερη αντιληπτή προσπάθεια όταν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με το τρέξιμο σε διάδρομο
  • λιγότερη ένταση, σύγχυση, θυμό και κατάθλιψη
  • περισσότερα συναισθήματα ανανέωσης, αποκατάστασης και αναζωογόνησης
  • καλύτερη διάθεση
  • καλύτερη “οπτική ροή” – μια ένδειξη για την αξιολόγηση της κόπωσης και της προσπάθειας – με αποτέλεσμα οι αθλητές να εργάζονται πιο σκληρά από ό, τι αντιλαμβάνονται φυσιολογικά ότι εργάζονται (Donnelly et al. 2016; Rogerson 2017)