Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ ΣΤΟ 1 ΕΠΑΛ & ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

 Οι μαθητές του τομέα γεωπονίας, πειραματίστηκαν με την καλλιέργεια μπρόκολου στο πλαίσιο των εργαστηριακών τους μαθημάτων.

collage 2Συγκεκριμένα, καλλιέργησαν μπρόκολο στο θερμοκήπιο και στον υπαίθριο λαχανόκηπο του σχολείου και εφάρμοσαν διαφορετικό τρόπο άρδευσης.

Στις καλλιέργειες έγινε βιολογική καταπολέμηση εντόμων. collage

 

 

 

104 ημέρες μετά την εγκατάσταση της καλλιέργειας, οι μαθητές συγκόμισαν τα μπρόκολα από το θερμοκήπιο. Ακολούθησε ζύγισμα, διαλογή, και συσκευασία. Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Οι συσκευασίες διανεμήθηκαν στους μαθητές μαζί με νέα γνώση…

  • Κριτήριο συγκομιδής για το μπρόκολο είναι «η σφιχτή κεφαλή»
  • Αναμένουμε την ανάπτυξη νέων πλευρικών βλαστών (παραπούλια) στις μασχάλες των φύλλων που αφήσαμε
  • Τα φύλλα του μπρόκολου τα βράζουμε μαζί με την κεφαλή
  • Η κεφαλή του μπρόκολου είναι ανθοδέσμη
  • Τα μπρόκολα είναι πλούσια σε βιταμίνη C

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!

1ο ΕΠΑΛ & ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας αποχαιρέτησαν το 2024 με μια «γλυκιά» εργαστηριακή δραστηριότητα και υποδέχτηκαν το 2025 παρασκευάζοντας και κόβοντας τη δική τους βασιλόπιτα στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Τροφίμων».

Ειδικότερα, οι μαθητές διδάχθηκαν για τη χρήση διογκωτικών υλών (διττανθρακική σόδα στα μελομακάρονα), τη μετουσίωση πρωτεϊνών (μαρέγγα στη βασιλόπιτα), απόλαυσαν τις δημιουργίες τους αλλά κυρίως αναγνώρισαν και αναβίωσαν κάποια από τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα έθιμα!

Παρακολουθείστε εδώ το σχετικό βίντεο.

Και του χρόνου!

2025

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΠΑΛ/ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΥ

collage 72

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Β΄ τάξη  του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ/ΕΚ Ευόσμου επισκέφθηκαν το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού Ευόσμου. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ/ΕΚ προσέφεραν μέρος της παραγωγής τους σε μαρούλια στο χριστουγεννιάτικο bazaar του ΕΕΕΕΚ και  συνεργάστηκαν με τους  μαθητές του για τη σπορά αρακά σε σάκους φύτευσης.

pagkosmia imera amea

Η ενεργή εμπλοκή και το ενδιαφέρον όλων των μαθητών για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών και αποτέλεσαν τρανή απόδειξη  της ευαισθητοποίησης στη συμπερίληψη, τον αλληλοσεβασμό  και την αποδοχή της διαφορετικότητας!

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΤΡΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Κίτρος Πιερίας.

Αρχικά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του τομέα επισκέφθηκαν ένα από τα παλαιότερα  οινοποιεία της περιοχής.  Συγκεκριμένα επιλέχθηκε η οικογενειακή επιχείρηση Αδάμου, η οποία συμπεριλαμβάνει ταβέρνα και παραδοσιακό οινοποιείο. Οι ιδιοκτήτες μας υποδέχτηκαν στο χώρο της ταβέρνας όπου μας παρουσίασαν την πορεία της  επιχείρησης  με αναφορές στην παραγωγή, εμφιάλωση, εμπορία και κατανάλωση του τελικού προϊόντος. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο οινοποιείο και στο κελάρι.

collage 6720241015 113145

Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες για τη θερμή υποδοχή και την λεπτομερή αναφορά στην τέχνη της οινοποίησης!

Η επόμενη στάση ήταν στις αλυκές Κίτρους, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο τομέας μας επισκέφθηκε την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές της, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία συγκομιδής του θαλασσινού αλατιού.

collage 6820241015 123943 Αντιγραφή

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της επιχείρησης  που μας επέτρεψαν την επίσκεψη στο χώρο τους.  Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!

Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιπατητική ξενάγηση  στη λιμνοθάλασσα και παρατήρηση των εντυπωσιακών φοινικόπτερων.

collage 6920241015 125337

Συγχαρητήρια στους μαθητές για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον που υπέδειξαν στη διάρκεια της επίσκεψης!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

fototypos200924a1

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την 1η διδακτική επίσκεψη και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ημέρα βιολογικής παραγωγής στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο της ημέρας βιολογικής παραγωγής, η οποία έχει καθοριστεί από την Ε.Ε. ως η 23η Σεπτεμβρίου, οργανώθηκαν  εκδηλώσεις στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ενημέρωση για τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, διανομή τσαντών με προωθητικό υλικό και δείγματα βιολογικών προϊόντων, έκθεση βιολογικών προϊόντων και διανομή έτοιμων βιολογικών γευμάτων μέσω υπηρεσίας catering.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, κα Τζαβάρα Ελένη για τη θερμή υποδοχή και την ενδιαφέρουσα ενημέρωση και συζήτηση!

collage 65

 

http://ΕΝΤΥΠΟ: Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για τον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.