Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ομιλία από την κυρία Τσαραγλή Ιωάννα, υπεύθυνη Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς τους μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας, έπειτα από πρόσκληση της Διευθύντριας του σχολείου κυρίας Γεωργιάδου Κερατσώς.

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του σπόρου» οι μαθητές ενημερώθηκαν τόσο για την καταστροφή του δάσους της μαύρης Πεύκης στον Πάρνωνα λόγω πυρκαγιάς το 2007 όσο και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκαναν οι άνθρωποι του δασαρχείου Ελλάδος και άλλοι επιστήμονες να περισώσουν το σπόρο του πεύκου, να τον «ταξιδέψουν» στο δασικό φυτώριο Οργάνης στην Κομοτηνή για να βλαστάνουν και πάλι νεαρά πεύκα και να επιστρέψουν με ένα δεύτερο ταξίδι από το βορά στο νότο ώστε να αναδασωθεί το κατεστραμμένο δάσος της Ηλείας.

Η κυρία Τσαράγλή μετά το τέλος της προβολής τόνισε «Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση γι’ αυτό πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και να προστατεύουμε τα δάση». Τα παιδιά κατανόησαν ότι με την προστασία των δασών προστατεύουμε τους εαυτούς μας και το μέλλον της γης.

Μετά την ενημέρωση οι μαθητές έλαβαν δράση με το να δεντροφυτευόσουν την αυλή του σχολείου με φυτά που προσφέρθηκαν από το δασαρχείο συμβάλλοντας έτσι στον καλλωπισμό του περιβάλλοντός τους. Μετά από την ευχάριστη αυτή προσπάθειά τους, δωρίστηκε σε κάθε παιδί ένα δεντράκι. Οι μαθητές ικανοποιήθηκαν και υποσχέθηκαν να φροντίζουν καθημερινά το δώρο που λέγεται φύση.

 

[tn3 origin=”album” ids=”1257″ width=”567″ height=”472″ autoplay=”1″]

 

Τέλος, οι μαθητές και μαθήτριες δημιούργησαν ζωγραφιές με θέμα την Δασοπονία και οι οποίες εκτίθενται στο αίθριο του σχολείου.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.