Διεθνής ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Με ευαισθησία και ευθύνη πάντα προς τους μαθητές και τα ανθρώπινα δικαιώματα έγινε την Πέμπτη 21 Μαρτίου ενημέρωση στα τμήματα Β4, Γ1, Γ4 και Γ5 του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής καθώς και εποικοδομητικός διάλογος για το άσχημο φαινόμενο των φυλετικών διακρίσεων.

Αφιερώθηκε η ώρα του μαθήματος των θρησκευτικών, κατά την οποία έγινε βιντεοπροβολή με θέμα τον ρατσισμό, ανάγνωση της σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού που έχει υπογραφεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και ως σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, καθώς και σχετικό κείμενο του υπουργείου παιδείας για την ημέρα αυτή. Οι μαθητές εκφράσανε τις απόψεις τους , τις ανησυχίες τους ακόμα και το φόβο τους για τα φαινόμενα ρατσισμού μέσα στην ελληνική κοινωνία αλλά και την επιθυμία τους να αντιμετωπίζονται όλοι ισότιμα ανεξάρτητα από φυλή ή καταγωγή κατανοώντας το μήνυμα της ημέρας που ήταν:

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ !!!

 

[tn3 origin=”album” ids=”1253″ width=”567″ height=”472″ autoplay=”1″]

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.