Θρακιώτικο Γλέντι

Την Παρασκευή 08/03/2013, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πειραματικού ΓΕΛ του Παν/μιου Μακεδονίας στο γυμνάσιο μας , οργανώθηκε γιορτή υποδοχής των φιλοξενούμενων με σαφείς αναφορές στη Θράκη και στις πρακτικές της θρακιώτικης φιλοξενίας. Κύριος άξονας της εκδήλωσης υπήρξε η προβολή του θρακικού, τοπικού πολιτισμού και η ανάδειξη της συμβολής του στον ευρύτερο ελληνικό βίο.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Πειραματικού ΓΕΛ του Παν/μίου Μακεδονίας απαρτιζόταν από 39 μαθήτριες και μαθητές της Α΄Λυκείου που πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους κατόπιν πρωτοβουλίας της διευθύντριας του Πειραματικού ΓΕΛ κ. Σύβακα Τρ. και της διευθύντριας του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής κ. Γεωργιάδου Κ., στα πλαίσια του προγράμματος «Οι μαθητές μιλούν για τη σχολική ζωή μέσω εργαλείων WEB 2.0». Το πρόγραμμα ήδη πραγματοποιείται το τρέχον σχολικό έτος μεταξύ των δύο σχολείων με επικοινωνία μέσω wiki. Θεωρήθηκε όμως ιδιαίτερα εποικοδομητικό να γίνει από κοντά συνάντηση και γνωριμία των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να αποκτήσουν προσωπική φιλική επαφή και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Υπεύθυνος του προγράμματος για την επικοινωνία των μαθητών μέσω εργαλείων WEB 2.0 στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είναι ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Τερζόγλου Π., ο οποίος υποδέχτηκε τους μαθητές του Πειραματικού ΓΕΛ, που συνοδεύονταν από τις καθηγήτριες κ. Παπαλεξίου Κερ. (φιλόλογος), κ. Μήτσα Σμ. (φυσικής αγωγής) και κ. Φραντζή Ε. (γαλλικής φιλολογίας).

Επίσημο καλωσόρισμα απηύθυνε αμέσως μετά την άφιξή τους στους μαθητές/τριες και στις συνοδούς καθηγήτριές τους η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής κ. Γεωργιάδου Κ. που τους υποδέχτηκε στον αίθριο χώρο του ισογείου του σχολείου, αντάλλαξε μαζί τους μικρά δώρα και σχολικά ενθύμια και ευχήθηκε καλή διαμονή. Παράλληλα τους ενημέρωσε για την εκδήλωση που θα ακολουθούσε προς τιμήν τους και τους προέτρεψε να περιηγηθούν στο χώρο ,ο οποίος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα: στη μια πλευρά του στήθηκε μικρή έκθεση παραδοσιακών χρηστικών αντικειμένων του θρακικού αγροτικού βίου, όπως σεντούκια, παραδοσιακά σκεύη, εργαλεία, ενδύματα (μια σύγχρονη ματιά στο παρελθόν!). Στον κυρίως χώρο του αιθρίου είχε οργανωθεί μικρή και περιεκτική επισκόπηση της θρακικής ιστορίας και του πολιτισμού από τους αρχαίους χρόνους ως τις μέρες μας, διανθισμένη με ιστορικά στοιχεία, πηγές, χάρτες της περιοχής, ονόματα και συνοπτικά κείμενα εξεχουσών προσωπικοτήτων των γραμμάτων, της τέχνης και της επιστήμης της Θράκης. Ο προσεχτικός αναγνώστης μπορούσε να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τον τόπο και να ενημερωθεί για τα επιτεύγματά του και την πλούσια παράδοσή του.

Αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό και πολιτιστικό πανόραμα του θρακιώτικου πολιτισμού επιμελήθηκαν με περισσή αφοσίωση και μόχθο η διευθύντρια κ. Γεωργιάδου Κ. που συνέλαβε την ιδέα της ανάδειξης του θρακιώτικου πνεύματος σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας εθελοντισμού κ. Καράνη Χ. Στη διακόσμηση του χώρου εργάστηκαν αδιαμαρτύρητα οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας που ομόρφυναν την παρουσίαση με τις πρωτότυπες ιδέες τους. Επιπλέον στην άκρη του αιθρίου είχε στρωθεί μπουφές με τοπικά εδέσματα, ορεκτικά και γλυκίσματα, που πρόσφεραν με αγάπη και φιλοτιμία έμποροι και επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και γονείς μαθητών σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των τοπικών προϊόντων και της θρακιώτικης κουζίνας.

Ακολούθησε σύντομο πρόγραμμα θρακιώτικων παραδοσιακών χορών από το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του 3ου Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Σ. (φυσικής αγωγής), που ενθουσίασε τους καλεσμένους μας τόσο, ώστε με τη σειρά τους χόρεψαν κι αυτοί παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας, για να μας ευχαριστήσουν και τελικά όλα τα παιδιά ενώθηκαν σε ένα παραδοσιακό γλέντι που συνεχίστηκε για ώρα.

 

 

Την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος που ακολούθησε ανέλαβε Dj και όλοι οι μαθητές με φανερό ενθουσιασμό και χαρά συμμετείχαν στο γλέντι, χόρεψαν, διασκέδασαν και απόλαυσαν τη γιορτή. Οι επισκέπτες μας εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την υποδοχή και τη θρακιώτικη φιλοξενία που τους προσφέραμε και γεμάτοι όμορφες εικόνες, αλλά και πολύτιμη γνώση του τόπου μάς αποχαιρέτησαν και πήραν το δρόμο του γυρισμού. Τους ευχόμαστε καλή αντάμωση!

Η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής κ. Γεωργιάδου Κ. και ο σύλλογος διδασκόντων ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην επιτυχία της προαναφερθείσας εκδήλωσης του σχολείου μας και ιδιαιτέρως:

  1. Την πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής κ. Βαφείδου Αικ. ,την εκπρόσωπό του κ. Δάγκα Ξ. και τον κ. Δολιανίτη Δημήτριο για την πολύτιμη συμπαράστασή τους.
  2. Τους ντόπιους επαγγελματίες για την υλική και ηθική υποστήριξή τους:
    • «Σπίτι του Γλυκού»
    • «Ντίνος – ζαχαροπλαστείο»
    • «Μεράκι»
    • «Μαντενίδης-αρτοζαχαροπλαστείο»
    • «Ζαχαροπλαστείο Θράκη» κ.Χουσεϊν Χουλιά
    • «Μπάμπω»
    • «Σύναξις»
    • «Ούζο 7» κ.Κουκουβέτσης
    • «Καραγεωργίου , Αντίκες»
  3. Τον Σύλλογο Εβριτών για τις στολές που μας παρείχαν.
  4. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνδρομή τους τις κυρίες και κυρίους: Στιλπνοπούλου Ελ., Γανίτου Αν., Κιουτσούκη Π., Παπαδοπούλου Σ. για τα εξαιρετικά εδέσματά τους, Κουτσογιάννη Ε., Στανίτσα Μ. και Κύρογλου Χρ. για την πολύτιμη και ακούραστη βοήθειά τους και κ.Μάστορα, κ.Στεργίου, κ.Ιωαννίδη, κ. Βαλμά Κων/νο για την ουσιαστική υποστήριξή τους.
  5. Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες του συγκροτήματος παραδοσιακών χορών του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Παπαδοπούλου Σοφία για την εντυπωσιακή και όμορφη παρουσίασή τους.

(Οι μαθήτριες που χόρεψαν: Νάντσου Δ., Καμενίδου Ρ., Καραγκιοζάκη Β., Παραστατίδου Κ., Καρακούση Α., Καλουδοπούλου Φ., Σάχο Ντενίσα, Μασμανίδου Π.)

 

Ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας:

Παρατηρητής της Θράκης

 

[tn3 origin=”album” ids=”1234″ width=”567″ height=”472″ autoplay=”1″]

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.