Μακαρονόπιτα με σπανάκι και λουκάνικο χωρίς φύλλο

 

Για την μακαρονόπιτα θα χρειαστείτε:

  • 230 γραμμάρια ‏μακαρόνια ολικής αλέσεως
  • 2 ‏μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ‏ελαιόλαδο
  • 85 γραμμάρια ‏ιταλικό λουκάνικο
  • 2 φλιτζάνια ‏ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 φλιτζάνι ‏κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι ‏φρέσκο σπανάκι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ‏μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ‏αλάτι
  • 85 γραμμάρια ‏κίτρινο τυρί

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα ζυμαρικά για 8 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά και ανακατέψτε τα.
  2. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το λουκάνικο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  3. Ύστερα προσθέστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το σπανάκι και μαγειρέψτε για 7 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  4. Όταν είναι έτοιμο το λουκάνικο προσθέτετε το στα ζυμαρικά, μαζί με το τυρί και αλατοπιπερώστε.
  5. Σε ένα στρογγυλό ταψί ρίξτε το μείγμα ζυμαρικών και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μακαρονόπιτα με σπανάκι και λουκάνικο χωρίς φύλλο

Μοναδική κοτόπιτα

συνταγή για κοτόπιτα

 

Για την κοτόπιτα  θα χρειαστείτε

  • 2 ‏φύλλα κουρού
  • 1 κιλό ‏κοτόπουλο φιλέτο κομμένο τετραγωνάκια
  • 300 γρ. ‏μανιτάρια champignon de Paris λεπτοκομμένα
  • 2 ‏πράσες κομμένες ροδέλες
  • 400 γρ. ‏ζωμό κοτόπουλο
  • 100 γρ. ‏λευκό κρασί
  • 100 γρ. ‏κρέμα γάλακτος
  • 1 ματσάκι ‏μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ‏αλεύρι
  • 3 κ.σ. ‏ελαιόλαδο
  • 1 ‏αυγό
  • 40 γρ. ‏βούτυρο
  • ‏Αλάτι

Εκτέλεση

1

Σε μία κατσαρόλα ή ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις πράσες, τσιγαρίζετε για 10 λεπτά, προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλο, τσιγαρίζετε, προσθέτετε τα μανιτάρια, τσιγαρίζετε και σβήνετε με το κρασί.

2

Αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το κοτόπουλο να ψηθεί για 20 περίπου λεπτά.

3

Σε μία άλλη κατσαρόλα φτιάχνετε μία τύπου μπεσαμέλ, λιώνετε δηλαδή το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνουμε το ζωμό από κοτόπουλο που έχουμε ζεστό και ανακατεύετε μέχρι να δέσει και να γίνει μία κρέμα.

4

Ρίχνετε ύστερα την κρέμα επάνω στο κοτόπουλο. Ανακατεύετε, προσθέτετε το μαϊντανό, την κρέμα γάλακτος και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.

5

Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Ανοίγετε το ένα φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα, απλώνετε τη γέμιση και τη σκεπάζετε με το άλλο φύλλο.

6

Κλείνετε τις άκρες, κάνουμε μερικές τρύπες επάνω στο φύλλο με το πιρούνι, αλείφετε με αυγό και ψήνετε στους 190° για περίπου μια ώρα.

7

Βγάζετε από το φούρνο και περιμένετε 10-15 λεπτά πριν την κόψετε.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μοναδική κοτόπιτα

Εύκολη κιμαδόπιτα και ελιές και φέτα

κιμαδόπιτα

 

Για την εύκολη κιμαδόπιτα θα χρειαστείτε

  • 1 φύλλο ‏σφολιάτας
  • 200 γρ. ‏μοσχαρίσιο κιμά
  • 150 γρ. ‏φέτα σε τρίμματα
  • 1 ‏κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα ‏σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. ‏μαύρες ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • 100 γρ. ‏αγκινάρα ψιλοκομμένη
  • 2 ‏αυγά
  • 100 γρ. ‏κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ‏γιαούρτι
  • 1 κ.γ. ‏αρωματικά (θυμάρι, μαϊντανός, βασιλικός)
  • 2 κ.σ. ‏ελαιόλαδο
  • ‏Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

1

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι.

2

Προσθέτετε τις αγκινάρες και τις ελιές και αφήνετε να τσιγαριστούν για 5 λεπτά.

3

Βάζετε αλάτι και πιπέρι και το κρατάμε στην άκρη.

4

Σε μία άλλη κατσαρόλα, τσιγαρίζετε σε λίγο ελαιόλαδο τον κιμά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και προσθέτετε εκεί μέσα τις αγκινάρες και τις ελιές και αφήνετε στην άκρη.

5

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι.

6

Βάζετε αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε τα αρωματικά.

7

Παίρνετε το ταψάκι, απλώνετε το φύλλο σφολιάτας και βάζετε επάνω το κρέας μαζί με τις ελιές και τις αγκινάρες.

8

Ρίχνετε επάνω το μείγμα με το αυγό και το γιαούρτι.

9

Πασπαλίζετε από πάνω με τη φέτα και ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εύκολη κιμαδόπιτα και ελιές και φέτα

Ρυζόπιτα αλμυρή με φύλλο

Παραδοσιακή ρυζόπιτα αλμυρή ⋆ Cook Eat Up!

Ρυζόπιτα αλμυρή με φύλλο – Μια εναλλακτική πίτα που θα λατρέψετε

 

Για την αλμυρή ρυζόπιτα με φύλλο θα χρειαστείτε

Υλικά για ταψί νο28

  • 1 φύλλο ‏Πλαστό (Εναλλακτικά 3 – 4 του εμπορίου)
  • 350 γραμμάρια ‏Ρύζι γλασέ ή Καρολίνα (Πλυμένο και σουρωμένο)
  • 500 ml ‏Φρέσκο γάλα
  • 8 ‏Αυγά (Κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 320 ml ‏Ελαιόλαδο (κρατάμε 2 – 3 κουταλιές λάδι για το ταψί)
  • 400 γραμμάρια ‏Τυρί φέτα ή κατσικίσιο
  • ‏Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

1

Βάζετε στην κατσαρόλα να βράσουν 2 ποτήρια νερό μαζί με το μισό λάδι και πιπέρι.

2

Όταν κοχλάσει, ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε, προσθέτετε 1½ κουταλιά γλυκού αλάτι και το αφήνετε να βράσει 2 με 3 λεπτά.

3

Τότε ρίχνετε το γάλα και το άλλο μισό λάδι και το αποσύρετε.

4

Όταν το μείγμα γίνει χλιαρό, προσθέτετε το τυρί θρυμματισμένο και τα αυγά χτυπημένα με το σύρμα, καθώς και λίγο πιπεράκι ακόμη. Ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη αλάτι.

5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.

6

Αλείφετε το ταψί με το λάδι που κρατήσατε και απλώνετε το φύλλο, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλάγια.

7

Ελέγχετε τη γέμιση. Πρέπει να είναι νερουλή, αν όχι, προσθέτετε λίγο γάλα ή νερό (Δεν πρέπει να σας τρομάξει το υγρό, γιατί το ρύζι θα το πιει σιγά-σιγά, ενώ ψήνεται).

8

Αδειάζετε τη γέμιση πάνω στο φύλλο, προσεκτικά να μη διαρρεύσει έξω από το φύλλο.

9

Με προσοχή για να μην τρυπήσετε το φύλλο, στρώνετε το ρύζι ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

10

Γυρίζετε το φύλλο που περισσεύει προς τα μέσα και το αλείφετε με λάδι γύρω-γύρω.

11

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί γύρω στη 1 ώρα, οπότε θα σχηματιστεί στην επιφάνεια της πίτας μια χρυσοκόκκινη κρούστα.

12

Την αφήνετε 15 λεπτά να κρυώσει και την κόβετε τετράγωνα κομμάτια όπως το παστίτσιο.

ρυζόπιτα αλμυρή με φύλλο

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρυζόπιτα αλμυρή με φύλλο

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο

 

Μια υπέροχη παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκυθάκια, φέτα και τραγανό σπιτικό φύλλο. Μια συνταγή για μια αγαπημένη πίτα για το οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200-250 γρ. νερό (1 φλ.)
  • 90 γρ. ελαιόλαδο (1/3 φλ.)
  • 1 ½  κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 500 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού και φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη φύλλου: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνετε στη τρύπα το αλάτι, στο ξύδι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ το “γάντζο, για 10-15 λ να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να προσθέτετε τα 200 γρ. νερού (3/4 φλ.) και συνεχίζετε το χτύπημα ή το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί το νερό και έχετε μια ελαστική μπάλα.
  2. Η ζύμη σας πρέπει να είναι μαλακή εύπλαστη και λεία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε να προσθέτετε από 1 κ.γ. νερό ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Αντίθετα, σε περίπτωση που προσθέσατε περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται, προσθέστε σταδιακά λίγο αλεύρι μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, τη τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 50-60 λ για να μαλακώσει η ζύμη.
  3. Για τη γέμιση: Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη. Τα βάζετε σε σουρωτήρι τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα τυλίγετε σε μια πετσέτα σφιχτά, προκειμένου να φύγουν όλα τα υγρά.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γιαούρτι, τη τριμμένη φρυγανιά, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και τα ανακατεύετε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε τη φέτα ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  5. Για το άνοιγμα του φύλλου: Λαδώνετε καλά ένα ταψί με διάμετρο βάσης 25×35 εκ. περίπου. Το αφήνετε στην άκρη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Τοποθετείτε τη μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δημιουργείτε με τα χέρια σας έναν αρχικό κύκλο ζύμης.
  6. Πασπαλίζετε το πλάστη σας με λίγο αλεύρι και αρχίζετε να ανοίγετε το κύκλο ζύμης, γυρίζοντας τη ζύμη κάθε φορά από την άλλη για να διατηρηθεί το στρογγυλό σχήμα. Κυλάτε απαλά το πλάστη στη ζύμη, πασπαλίζοντας όποτε απαιτείται με αλεύρι, μέχρι να “ανοίξετε” ένα σχετικά λεπτό φύλλο διαστάσεων λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του ταψιού για να καλύψει τα τοιχώματα και να σκεπάσει και τη πίτα.
  7. Διπλώνετε προσεκτικά το φύλλο γύρω στο πλάστη και το ξετυλίγετε “στρώνοντας” το ταψί ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τη γέμιση της πίτας στο ταψί, πάνω στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει (αν κάποια κομμάτια ζύμης προεξέχουν υπερβολικά τα κόβετε) περιμετρικά “σκεπάζοντας” και “φυλακίζοντας” καλά μέσα τη γέμιση.
  8. Ανοίγετε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, με τον ίδιο τρόπο, σε διαστάσεις 25×35 εκ. περίπου, την τυλίγετε και πάλι στο πλάστη και στη συνέχεια τη ξεδιπλώνετε πάνω από τη γέμιση της κολοκυθόπιτας. Στρώνετε καλά το φύλλο πιέζοντάς το περιμετρικά στις άκρες του ταψιού να “κολλήσει” με το κάτω φύλλο, κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του φύλλου με ένα κοφτερό μαχαιράκι και με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό ελαιόλαδο.
  9. Τη πασπαλίζετε με νερό και προαιρετικά με σουσάμι και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με σφολιάτα

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο

Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα με φύλλο

Γαλατόπιτα με φύλλο ονειρο!!!

 

Ένα νόστιμο γλυκό με βάση, -τι άλλο;-, το γάλα. Μια πλούσια κρέμα σιμιγδαλιού, με αυγά και πρόβειο βούτυρο, ψήνεται μέσα σε μια φωλιά από τραγανά φύλλα κρούστας τα οποία κλείνουν ανάμεσα τους την κανελοζάχαρη. 

 

Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα

  • Μερίδες: 8-10
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά για την κρέμα

Υλικά για τα φύλλα

Υλικά για το σερβίρισμα

  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.

2) Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.

3) Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.

4) Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα.

Galatopita-Ioanninon-3

5)  Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

TIP: Για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μας, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.

6) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180oC. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη.

7) Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης.

8) Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.

9) Αδειάζουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 50 λεπτά  με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα με φύλλο

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ. ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ 7 ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Ή ΣΦΟΛΙΑΤΑ

σπανακόπιτα εύκολη

 

Η σπανακόπιτα βέβαια έχει αρκετές παραλλαγές, αλλά σήμερα σας δίνω πίτα με σπανάκι η οποία απαιτεί μόνο 7 υλικά (5 αν δεν υπολογίσετε το αλάτι και το πιπέρι) και γίνεται με φύλλο κρούστας ή φύλλο παραδοσιακό. Αν θέλετε, μπορείτε να τη φτιάξετε και με σφολιάτα, αλλά η σφολιάτα συνήθως περιέχει βούτυρο ή άλλου είδους λιπαρά τα οποία απέχουν πολύ από το υγιεινό μας ελαιόλαδο. Όσοι και όσες από εσάς φτιάχνετε δικό σας φύλλο, εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό.

σπανακόπιτα σε πιάτο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Χρειάζεστε μόνο 7 υλικά για να φτιάξετε αυτή τη σπανακόπιτα:

  • σπανάκι
  • πράσα
  • φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • φύλλο

Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν και αυγά αλλά ειλικρινά δεν βρίσκω το λόγο. Από την άλλη μεριά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε πράσα. Τα πράσα δίνουν μία ιδιαίτερη γλύκα η οποία κάνει τη σπανακόπιτα πολύ πιο νόστιμη, ακόμα και για αυτούς που δεν τρώνε το μαγειρεμένο σπανάκι. Μία φέτα καλής ποιότητας θα συμπληρώσει το γευστικό προφίλ που όλοι ψάχνουμε από μία καλή πίτα.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον μυρωδικά και βότανα. Η δική μου προτίμηση είναι να χρησιμοποιώ μόνο πράσο και σπανάκι όταν προσθέτω φέτα, και αντιθέτως όταν την κάνω νηστίσιμη (χωρίς φέτα δηλαδή) να προσθέτω όσο περισσότερα χόρτα και βότανα μπορώ. Τα επιπλέον πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε είναι:

  • μαϊντανός
  • άνιθος
  • δυόσμος
  • μυρώνια
  • καυκαλήθρες
  • πράσινο κρεμμυδάκι
  • σουσάμι (στην επιφάνεια)

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Αν και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να τη φτιάξετε, σας γράφω τη διαδικασία που προτιμώ να φτιάχνω τη γέμιση αλλά και να στρώνω τα φύλλα. Σε γενικές γραμμές, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι:

  • Μαγειρέψτε το σπανάκι με το πράσο και μετά προσθέστε τη φέτα.
  • Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε με το φύλλο λαδώνοντας κάθε στρώση.
  • Προσθέστε τη γέμιση.
  • Σκεπάστε με το υπόλοιπο φύλλο και χαράξτε την επιφάνεια.
  • Ψήστε μέχρι να ροδίσει.
σπανακόπιτα σε ταψί

ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:

Κάποιοι λένε ότι το μυστικό είναι να λαδώνουμε τα φύλλα χωρίς το πινέλο να τα ακουμπάει, αλλά προσωπικά θεωρώ πως αυτό είναι απλώς μία παρανόηση. Η δική μου εξήγηση είναι πως πολλές φορές, όταν πιέζουμε τα φύλλα με το πινέλο καθώς τα λαδώνουμε, τα συμπιέζουμε και αφαιρούμε τον αέρα που είναι παγιδευμένος ανάμεσά τους. Αυτό τα κάνει πιο συμπαγή, λιγότερο αφράτα και πιο δύσκολα στο να ψηθούν σωστά.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τα φύλλα ελαφρώς ζαρωμένα (πατσαβουριαστά) ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός αέρας ανάμεσά τους. Λαδώστε τα πολύ απαλά για να μην τα συμπιέσετε και αφαιρέσετε αυτό τον αέρα. Βάλτε αρκετό λάδι για να ψηθεί το φύλλο σωστά και να γίνει τραγανό.

 

*Η συνταγή δουλεύει και με φύλλο σφολιάτας. Αν χρησιμοποιήσετε σφολιάτα, τα φύλλα δεν θέλουν λάδωμα. Λαδώστε ελαφρά μόνο το ταψί ή βάλτε αντικολλητικό χαρτί για να μη σας κολλήσει από κάτω.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Επειδή η πίτα αυτή δεν περιέχει αυγά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραλείψετε τη φέτα. Η φέτα όμως αποτελεί περίπου το μισό της γέμισης, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διπλασιάσετε την ποσότητα από το σπανάκι και τα πράσα.

Όταν δεν βάζω φέτα, προτιμώ να εμπλουτίζω τη σπανακόπιτά μου με διάφορα μυρωδικά, όπως αυτά που σας γράφω στην παράγραφο με τα υλικά. Τα αγαπημένα μου είναι το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα μυρώνια και οι καυκαλήθρες (τα οποία τα βρίσκω στη λαϊκή όταν αρχίζει να χειμωνιάζει).

σπανακόπιτα με πράσο

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

  • Μαγειρέψτε το σπανάκι με το πράσο μέχρι να πιει όλα του τα υγρά (αν βιάζεστε μπορείτε να στραγγίσετε όσα υγρά έχουν μείνει στην κατσαρόλα).
  • Κρατήστε τη γέμιση λεπτή. Σε αυτό θα βοηθήσει ένα πλατύ, μεγάλο ταψί.
  • Αφήστε αέρα ανάμεσα φύλλα. Στρώστε τα ζαρωμένα και μην τα πιέζετε πολύ κατά το λάδωμα.
  • Λαδώστε κάθε φύλλο αρκετά καλά.
  • Χαράξτε την επιφάνεια πριν το ψήσιμο.
  • Βρέξτε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό πριν το ψήσιμο. Κάποιοι χρησιμοποιούν και ανθρακούχο νερό για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΨΥΞΕΤΕ ΤΗΝ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ;

Καταψύξτε την άφοβα! Αν θέλετε μοιράστε τη συνταγή που σας δίνω σε δύο μικρά ταψάκια, ψήστε το ένα και βάλτε το άλλο στην κατάψυξη. Πως θα ψήσετε την κατεψυγμένη πίτα; Ξεπαγώστε την από την προηγούμενη μέρα βάζοντάς τη στην συντήρηση και κατόπιν ψήστε την κανονικά.

5 from 1 vote
σπανακόπιτα
Συστατικά
Για τη γέμιση:
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • μισό κιλό πράσα, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (μπορεί να είναι και κατεψυγμένο)
  • μισό κιλό φέτα χοντροτριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι
Για το φύλλο:
  • Μία συσκευασία φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό
  • 0,5 – 1 κούπα ελαιόλαδο
Ταψί:
  • Ένα παραλληλόγραμο ταψί 36×25 εκ. ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 30-35 εκ.
Οδηγίες
  1. Μαγειρέψτε τα χόρτα: Βάλτε το ελαιόλαδο και τα πράσα σε μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν και να μοιάζουν διαφανή. Κατόπιν προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί. Ελαττώστε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρέψτε μέχρι το μίγμα να πιει τα υγρά του (αν βιάζεστε μπορείτε να το μαγειρέψετε για 10 λεπτά και μετά να στραγγίσετε την κατσαρόλα).

  2. Φτιάξτε τη γέμιση: Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε για μερικά λεπτά να κρυώσει. Προσθέστε τη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μία πρέζα αλάτι και ανακατέψτε. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι και το πιπέρι.

  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C
  4. Στρώστε τα φύλλα: Λαδώστε καλά το ταψί σας και στρώστε περίπου τα δύο τρίτα από τα φύλλα, κατά τρόπο ώστε να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. Λαδώστε καλά κάθε φύλλο και φροντίστε να κάνει μερικές ζάρες ώστε να παγιδευτέι αέρας ανάμεσά τους. Μην τα πιέζετε όταν τα λαδώνετε, κάντε το με απαλές κινήσεις.

  5. Γεμίστε και σκεπάστε: Γεμίστε το ταψί με τη γέμιση και στρώστε την ομοιόμορφα. Γυρίστε προς το εσωτερικό όσα φύλλα περισσεύουν και λαδώστε τα ένα – ένα. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο ξεχωριστά. Με το πινέλο σπρώξτε την άκρη των φύλλων μεταξύ της πίτας και των τοιχωμάτων του ταψιού ώστε η πίτα να έχει ομοιόμορφη εμφάνιση.

  6. Χαράξτε και ψήστε: Βρέξτε την επιφάνεια με λίγο νερό ή με σόδα (την κάνει πιο τραγανή). Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ψήστε στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στην μεσαία-κάτω σχάρα για 60 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήστε τη να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρετε.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΕΛΕ

ΤΡΑΓΑΝΗ,ΓΕΥΣΤΙΚΗ,ΣΠΕΣΙΑΛ ΤΥΡΟΠΙΤΑ!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ::

2 κιλα αλευρι για πιτες,

4 ποτηρια χλιαρο νερο,

2 κ.γ αλατι,

1 ποτηρι ελαιολαδο,

μισο ποτηρι ξυδι,

1 φακελακι ξερη μαγια!!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ::

Βαζουμε το 1 και 1!/2 αλευρι στην λεκανη!

Ριχνουμε το λαδι το ξυδι το αλατι την μαγια ,το νερο και τα ανακατευουμε!!!

Τελος ριχνουμε λιγο -λιγο αλευρι και αρχιναμε να ζυμωνουμε !!!!

Σκεπαζουμε την ζυμη για 40 λεπτα!Στην συνεχεια την κοβουμε σε 12 κομματια!

Αυτα τα κομματια τα φτιαχνουμε μπαλιτσες!

Ανοιγουμε ολες τις μπαλιτσες σε μικρα φυλλαρακια!!!!

Βαζω 3 φυλλαρακια το ενα πανω στο αλλο ενδιαμεσα βουτυρωνουμε η λαδωνουμε και ανοιγουμε ενα μεγαλο λεπτο φυλλο!!!!

Το λαδωνουμε!

Βαζουμε στην ακρη τριμμενη φετα και αρχιναμε να ρολαρουμε !!!

Το κοβουμε το βαζουμε στο ταψι!Συνεχιζουμε απο κει που το κοψαμε αλλο ρολο την ιδια διαδικασια!

Ολη η διαδικασια ιδια και για τα αλλα ρολλα!

Αλείφουμε με.ελαιολαδο!

Ψηνουμε στους 200 β προθ.αντισ μεσαια σχαρα μεχρι να κοκκινίσει!!!!!

Γινεται και με μιση δοση για ποιο μικρη τυροπιτα!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο