ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ. ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ 7 ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Ή ΣΦΟΛΙΑΤΑ
Η σπανακόπιτα βέβαια έχει αρκετές παραλλαγές, αλλά σήμερα σας δίνω πίτα με σπανάκι η οποία απαιτεί μόνο 7 υλικά (5 αν δεν υπολογίσετε το αλάτι και το πιπέρι) και γίνεται με φύλλο κρούστας ή φύλλο παραδοσιακό. Αν θέλετε, μπορείτε να τη φτιάξετε και με σφολιάτα, αλλά η σφολιάτα συνήθως περιέχει βούτυρο ή άλλου είδους λιπαρά τα οποία απέχουν πολύ από το υγιεινό μας ελαιόλαδο. Όσοι και όσες από εσάς φτιάχνετε δικό σας φύλλο, εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Χρειάζεστε μόνο 7 υλικά για να φτιάξετε αυτή τη σπανακόπιτα:
- σπανάκι
- πράσα
- φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- φύλλο
Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν και αυγά αλλά ειλικρινά δεν βρίσκω το λόγο. Από την άλλη μεριά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε πράσα. Τα πράσα δίνουν μία ιδιαίτερη γλύκα η οποία κάνει τη σπανακόπιτα πολύ πιο νόστιμη, ακόμα και για αυτούς που δεν τρώνε το μαγειρεμένο σπανάκι. Μία φέτα καλής ποιότητας θα συμπληρώσει το γευστικό προφίλ που όλοι ψάχνουμε από μία καλή πίτα.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον μυρωδικά και βότανα. Η δική μου προτίμηση είναι να χρησιμοποιώ μόνο πράσο και σπανάκι όταν προσθέτω φέτα, και αντιθέτως όταν την κάνω νηστίσιμη (χωρίς φέτα δηλαδή) να προσθέτω όσο περισσότερα χόρτα και βότανα μπορώ. Τα επιπλέον πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε είναι:
- μαϊντανός
- άνιθος
- δυόσμος
- μυρώνια
- καυκαλήθρες
- πράσινο κρεμμυδάκι
- σουσάμι (στην επιφάνεια)
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Αν και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να τη φτιάξετε, σας γράφω τη διαδικασία που προτιμώ να φτιάχνω τη γέμιση αλλά και να στρώνω τα φύλλα. Σε γενικές γραμμές, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι:
- Μαγειρέψτε το σπανάκι με το πράσο και μετά προσθέστε τη φέτα.
- Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε με το φύλλο λαδώνοντας κάθε στρώση.
- Προσθέστε τη γέμιση.
- Σκεπάστε με το υπόλοιπο φύλλο και χαράξτε την επιφάνεια.
- Ψήστε μέχρι να ροδίσει.
ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:
Κάποιοι λένε ότι το μυστικό είναι να λαδώνουμε τα φύλλα χωρίς το πινέλο να τα ακουμπάει, αλλά προσωπικά θεωρώ πως αυτό είναι απλώς μία παρανόηση. Η δική μου εξήγηση είναι πως πολλές φορές, όταν πιέζουμε τα φύλλα με το πινέλο καθώς τα λαδώνουμε, τα συμπιέζουμε και αφαιρούμε τον αέρα που είναι παγιδευμένος ανάμεσά τους. Αυτό τα κάνει πιο συμπαγή, λιγότερο αφράτα και πιο δύσκολα στο να ψηθούν σωστά.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τα φύλλα ελαφρώς ζαρωμένα (πατσαβουριαστά) ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός αέρας ανάμεσά τους. Λαδώστε τα πολύ απαλά για να μην τα συμπιέσετε και αφαιρέσετε αυτό τον αέρα. Βάλτε αρκετό λάδι για να ψηθεί το φύλλο σωστά και να γίνει τραγανό.
*Η συνταγή δουλεύει και με φύλλο σφολιάτας. Αν χρησιμοποιήσετε σφολιάτα, τα φύλλα δεν θέλουν λάδωμα. Λαδώστε ελαφρά μόνο το ταψί ή βάλτε αντικολλητικό χαρτί για να μη σας κολλήσει από κάτω.
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Επειδή η πίτα αυτή δεν περιέχει αυγά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραλείψετε τη φέτα. Η φέτα όμως αποτελεί περίπου το μισό της γέμισης, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διπλασιάσετε την ποσότητα από το σπανάκι και τα πράσα.
Όταν δεν βάζω φέτα, προτιμώ να εμπλουτίζω τη σπανακόπιτά μου με διάφορα μυρωδικά, όπως αυτά που σας γράφω στην παράγραφο με τα υλικά. Τα αγαπημένα μου είναι το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα μυρώνια και οι καυκαλήθρες (τα οποία τα βρίσκω στη λαϊκή όταν αρχίζει να χειμωνιάζει).
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
- Μαγειρέψτε το σπανάκι με το πράσο μέχρι να πιει όλα του τα υγρά (αν βιάζεστε μπορείτε να στραγγίσετε όσα υγρά έχουν μείνει στην κατσαρόλα).
- Κρατήστε τη γέμιση λεπτή. Σε αυτό θα βοηθήσει ένα πλατύ, μεγάλο ταψί.
- Αφήστε αέρα ανάμεσα φύλλα. Στρώστε τα ζαρωμένα και μην τα πιέζετε πολύ κατά το λάδωμα.
- Λαδώστε κάθε φύλλο αρκετά καλά.
- Χαράξτε την επιφάνεια πριν το ψήσιμο.
- Βρέξτε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό πριν το ψήσιμο. Κάποιοι χρησιμοποιούν και ανθρακούχο νερό για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΨΥΞΕΤΕ ΤΗΝ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ;
Καταψύξτε την άφοβα! Αν θέλετε μοιράστε τη συνταγή που σας δίνω σε δύο μικρά ταψάκια, ψήστε το ένα και βάλτε το άλλο στην κατάψυξη. Πως θα ψήσετε την κατεψυγμένη πίτα; Ξεπαγώστε την από την προηγούμενη μέρα βάζοντάς τη στην συντήρηση και κατόπιν ψήστε την κανονικά.
Για τη γέμιση:
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- μισό κιλό πράσα, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (μπορεί να είναι και κατεψυγμένο)
- μισό κιλό φέτα χοντροτριμμένη
- αλάτι και πιπέρι
Για το φύλλο:
- Μία συσκευασία φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό
- 0,5 – 1 κούπα ελαιόλαδο
Ταψί:
- Ένα παραλληλόγραμο ταψί 36×25 εκ. ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 30-35 εκ.
-
Μαγειρέψτε τα χόρτα: Βάλτε το ελαιόλαδο και τα πράσα σε μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν και να μοιάζουν διαφανή. Κατόπιν προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί. Ελαττώστε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρέψτε μέχρι το μίγμα να πιει τα υγρά του (αν βιάζεστε μπορείτε να το μαγειρέψετε για 10 λεπτά και μετά να στραγγίσετε την κατσαρόλα).
-
Φτιάξτε τη γέμιση: Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε για μερικά λεπτά να κρυώσει. Προσθέστε τη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μία πρέζα αλάτι και ανακατέψτε. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι και το πιπέρι.
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C
-
Στρώστε τα φύλλα: Λαδώστε καλά το ταψί σας και στρώστε περίπου τα δύο τρίτα από τα φύλλα, κατά τρόπο ώστε να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. Λαδώστε καλά κάθε φύλλο και φροντίστε να κάνει μερικές ζάρες ώστε να παγιδευτέι αέρας ανάμεσά τους. Μην τα πιέζετε όταν τα λαδώνετε, κάντε το με απαλές κινήσεις.
-
Γεμίστε και σκεπάστε: Γεμίστε το ταψί με τη γέμιση και στρώστε την ομοιόμορφα. Γυρίστε προς το εσωτερικό όσα φύλλα περισσεύουν και λαδώστε τα ένα – ένα. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο ξεχωριστά. Με το πινέλο σπρώξτε την άκρη των φύλλων μεταξύ της πίτας και των τοιχωμάτων του ταψιού ώστε η πίτα να έχει ομοιόμορφη εμφάνιση.
-
Χαράξτε και ψήστε: Βρέξτε την επιφάνεια με λίγο νερό ή με σόδα (την κάνει πιο τραγανή). Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ψήστε στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στην μεσαία-κάτω σχάρα για 60 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήστε τη να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρετε.