Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης

Συστατικά

  • 180 γρ. κινόα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λάιμ
  • χυμό λεμονιού, από 2 λάιμ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 20 γρ. τζίντζερ, φρέσκο, τριμμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 100 γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
  • 2 αβοκάντο, ώριμα
  • φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό.
  • Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα.
  • Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά.
  • Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μία γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι.
  • Όση ώρα βράζουμε την κινόα, ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ, τον χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, το μέλι, το τζίντζερ, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, αβοκάντο, μπρόκολο) με τη βινεγκρέτ.
  • Όταν η κινόα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη βινεγκρέτ.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου.
  • Διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

Tip

Μπορούμε αφού βράσουμε την κινόα και την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να τη βάλουμε στο ψυγείο όπου κρατάει άνετα για 4-5 μέρες.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα του Καίσαρα

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σαλάτα του Καίσαρα

Σαλάτα νισουάζ

Σαλάτα νισουάζ Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης

Συστατικά

Για τη σαλάτα

  • 1 μαρούλι
  • 2 πατάτες, βρασμένες
  • 100 γρ. φασολάκια, βρασμένα
  • 4 αβγά, βρασμένα
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 12 αντζούγιες
  • 50 γρ. αγγουράκι τουρσί
  • 320 γρ. τόνο, σε λάδι
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια

Για το dressing

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 αντζούγιες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σπιτική μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα, ντιζόν

Για το σερβίρισμα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το μαρούλι και τις πατάτες κομμένα σε κομμάτια. Προσθέτουμε τα φασολάκια, τα αυγά κομμένα στη μέση, τα ντοματίνια, πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, τις αντζούγιες, τον τόνο σε κομμάτια, το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένο.

Για το dressing

  • Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, τις αντζούγιες, το ελαιόλαδο και τα σπάμε καλά μέχρι να λιώσουν.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, τα υλικά από το γουδί και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε το dressing πάνω από τη σαλάτα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σαλάτα νισουάζ

Ανάμεικτη σαλάτα με καρπάτσιο τόνου

Ανάμεικτη σαλάτα με καρπάτσιο τόνου Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης

 

Συστατικά

Για τη μαρινάδα

  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. γλυκόξινη σάλτσα
  • 20 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
  • 10 γρ. τζίντζερ

Για τη σαλάτα

  • 250 γρ. τόνο, φρέσκο
  • 100 γρ. μανιτάρια champignon
  • 1 καρότο
  • 100 γρ. πράσινη σαλάτα

Για το σερβίρισμα

  • 1 πιπεριά τσίλι
  • κόλιανδρο, φρέσκο
  • σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρινάδα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, την chili sauce, τη σάλτσα σόγιας, το ηλιέλαιο, το μέλι, το ξύσμα από τα λάιμ, το τζίντζερ τριμμένο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε στην άκρη.

Για το καρπάτσιο τόνου

  • Βγάζουμε τον τόνο από το ψυγείο. Θέλουμε να είναι στο ψυγείο για να σφίξει ώστε να μπορέσουμε να τον κόψουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να τον βάλουμε στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.
  • Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες 0,5 εκ. και απλώνουμε με ένα πινέλο λίγη από τη μαρινάδα. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα

  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, βάζουμε 2-3 κ.σ. από τη μαρινάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το καρότο σε λεπτά στικς και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τη σαλάτα, τα μανιτάρια, το καρότο, τον τόνο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα.
  • Σερβίρουμε με την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένο, τον κόλιανδρο και σουσάμι.

Καλή απόλαυση!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανάμεικτη σαλάτα με καρπάτσιο τόνου

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Συστατικά

  • 6 πατάτες, μεγάλες
  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • μαϊντανό, λίγο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμό λεμονιού, από 1 1/2 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 1/2 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • πάπρικα, λίγη, γλυκιά
  • 1/2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, βρασμένο, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

  • Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια.
  • Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, ίσα που να σκεπάζει τις πατάτες και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει προσθέτουμε αρκετό αλάτι και τις πατάτες.
  • Βράζουμε μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι.
  • Όσο βράζουν οι πατάτες, κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά σε μεσαίο καρέ.

Για τη σως γιαουρτιού

  • Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, αρκετό πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Όταν οι πατάτες έχουν βράσει τις σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό. Ρίχνουμε στις πατάτες τα υπόλοιπα λαχανικά και το μείγμα γιαουρτιού.
  • Ανακατεύουμε καλά πιέζοντας ταυτόχρονα τις πατάτες.
  • Συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο ή χυμό λάιμ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

 

 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Ανοιξιάτικη σαλάτα με κολοκυθάκια και τηγανητή φέτα

Συστατικά

  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 230 γρ. πράσινη σαλάτα
  • 50 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 20 γρ. σουσάμι, μαύρο

Για το dressing

  • 1 κ.σ. μαρμελάδα, εσπεριδοειδών
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
Ανοιξιάτικη σαλάτα με κολοκυθάκια και τηγανητή φέτα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και τα μεταφέρουμε στο σχαροτήγανο. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Παράλληλα τοποθετούμε ένα τηγάνι ή σε μια φριτέζα με το σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή για να φτάσει το λάδι στους 190ο C.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σε άλλο ένα βάζουμε νερό.
  • Κόβουμε τη φέτα σε λεπτά μπαστουνάκια και βυθίζουμε εναλλάξ στο αλεύρι, στο νερό, ξανά στο αλεύρι, ξανά στο νερό και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά να πάρει λίγο χρώμα.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το dressing

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τη φρέσκια σαλάτα στο μπολ με το dressing.
  • Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, τη φέτα, τα κολοκυθάκια και το σουσάμι.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!!
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανοιξιάτικη σαλάτα με κολοκυθάκια και τηγανητή φέτα

Αμυγδαλόπιτα

Ένα υπέροχο, σιροπιαστό και αρωματικό γλυκό για να κεράσετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους

 

Για την αμυγδαλόπιτα θα χρειαστείτε

  • 3 φλιτζάνια ‏αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
  • 8 αυγά ‏χωρισμένα κρόκους με ασπράδια
  • 1 & 1/2 φλιτζάνι ‏ζάχαρη
  • 3 φρυγανιές ‏κοπανισμένες
  • 2 κουταλάκια ‏μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού ‏κονιάκ
  • ‏Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 πρέζα ‏αλάτι

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

  • 2 φλιτζάνια ‏ζάχαρη
  • 1 & 1/2 ‏φλιτζάνι νερό
  • ‏Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε τη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών μέχρι ν’ ασπρίσουν. Διαλύετε το μπέικιν στο κονιάκ και το προσθέτετε στο μίγμα μαζί με τα αμύγδαλα, τις φρυγανιές και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Κατόπιν, χτυπάτε τ’ ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνετε στο μείγμα μαζί με το αλάτι.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι και περιχύνετε το γλυκό μόλις το βγάλετε από το φούρνο.

amygdalopita

 

Καλή όρεξη!

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αμυγδαλόπιτα

Κρητικά πιτάκια με σπιτική ζύμη και ανθότυρο

 

Για τα κρητικά πιτάκια θα χρειαστείτε:

Υλικά για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια ‏μαγιά στεγνή
  • 1/2 ποτήρι ‏γάλα φρεσκό
  • 1 φλιτζανάκι ‏νερό χλιαρό
  • 1/2 ποτήρι ‏ελαιόλαδο
  • ‏λίγο αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κρόκος αυγού ‏κρόκο αυγού
  • 100 γρ. ‏φέτα
  • 250 γρ. ‏ανθότυρο Κρήτης
  • ‏ελαιόλαδο κρητικό ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1

Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνετε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τη μαγιά, το γάλα, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσετε μια πολύ μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε να ξεκουραστεί 25-30′.

2

Κομματιάζετε τη φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τον κρόκο του αυγού. Παίρνετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και τα πλάθετε σαν μπαλάκια. Κάνετε μια τρύπα με το δάχτυλο σας, βάζετε εκεί λίγο από το μείγμα των τυριών και ξανακλείνετε τη ζύμη, δίνοντας το σχήμα κροκέτας ή κεφτέ.

3

Ζεσταίνετε μια καλή ποσότητα από λάδι ή σπορέλαιο και τηγανίζετε τα πιτάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε.

Καλή απόλαυση!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρητικά πιτάκια με σπιτική ζύμη και ανθότυρο

Γιαουρτόπιτα

 

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

  • 3 φλ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ‏στραγγιστό γιαούρτι
  • 6 κ.σ. ‏βούτυρο
  • λίγο ‏αλάτι

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:

  • 400 γρ. ‏φέτα
  • 150 γρ. ‏κίτρινα τυριά
  • 3 ‏αυγά
  • 1/2 λίτρο ‏γάλα
  • ‏πιπέρι
  • ‏ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων

Εκτέλεση

  1. Σε μία λεκάνη ζυμώνετε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε στο ψυγείο για 30′. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια κι ανοίγετε 4 φύλλα.
  2. Ανακατεύετε τα τυριά με λίγο πιπέρι.
  3. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο. Το λαδώνετε με λίγο λάδι και βάζετε μια στρώση από το μείγμα των τυριών. Συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο και ξαναβάζετε τυριά. Τέλος τοποθετείτε το τρίτο φύλλο με τα τυριά που έχουν μείνει και σκεπάζετε με το τελευταίο φύλλο. Δεν ξεχνάτε να λαδώνετε τα φύλλα.
  4. Χτυπάτε τα αυγά με το λάδι και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα περίπου.

giaourtopita

 

Καλή απόλαυση!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιαουρτόπιτα

Η πιο εύκολη πατατόπιτα

 

Για την εύκολη πατατόπιτα θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό ‏πατάτες
  • 5 ‏κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. ‏μανιτάρια, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κ.σ. ‏ελαιόλαδο
  • 2 ‏αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 φλ. ‏φρυγανιά, τριμμένη
  • 50 γρ. ‏βούτυρο, λιωμένο
  • 1/2 κ.γ. ‏μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. ‏μπαχάρι, τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. ‏κανέλα, σε σκόνη
  • 1 ματσάκι ‏μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ‏αλάτι και πιπέρι
  • ‏βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

1

Τρίβετε τις πατάτες στον τρίφτη του κρεμμυδιού.

2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν, μαζί με τα μανιτάρια.

3

Κατεβάζετε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα αναμειγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά.

4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

5

Βουτυρώνετε ένα ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα, ραντίζετε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η πιο εύκολη πατατόπιτα