Η Ελιά!

Ξεκινήσαμε να διερευνούμε το θέμα της ελιάς, παρατηρώντας αρχικά τα λιόδεντρα που έχουμε στην αυλή μας. Στη  συνέχεια είδαμε εποπτικό υλικό με διάφορα βίντεο και εικόνες σχετικά με το πώς αναπτύσσεται η ελιά, πώς γίνεται το λιομάζωμα και η επεξεργασία της, τι προϊόντα μπορεί να δημιουργούνται, πώς μοιάζει έναν ελαιοτριβείο, τα διαφορετικά είδη της ελιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα διάφορα εργαλεία που έχουμε ανάγκη για να ολοκληρώσουμε όλη αυτή τη διαδικασία κ.λ.π. Με αφορμή τον μαραθώνιο ανάγνωσης και τη θεματική που δουλεύουμε όλον αυτό τον καιρό, διαβάσαμε  το βιβλίο « Η ελιά» της Αγγελικής Δαρλάση και συζητήσαμε σχετικά με τα όσα πραγματεύεται. Για να εμπλέξουμε τους γονείς, δημιουργήσαμε από το μηδέν τα δικά μας ελιόψωμα μαζί με τη βοήθεια μαμάδων και  τραγουδήσαμε το κομμάτι «Δεντράκι ευλογημένο». Κάναμε διάφορες δραστηριότητες με το γράμμα «Ε» με αφορμή την ελιά. Δραματοποιήσαμε την αναπαράσταση του μαζέματος και είδαμε πίνακες ζωγραφικής σχετικές με την συλλογή των καρπών της ελιάς. Ολοκληρώνοντας δημιουργήσαμε μια όμορφη ατομική κατασκευή από χάρτινα ρολά, με κάποια κλαδάκια ελιάς και διάφορους καρπούς ελιάς από γκοφρέ σκόρπιους στο έδαφος.

1767024050965

 

1767023488944

Πηγή τραγουδιού:

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Στη συνέχεια με αφορμή την επέτειο του πολυτεχνείου μιλήσαμε για τα γεγονότα που συνέβησαν στο πολυτεχνείο εκείνη την περίοδο και με την βοήθεια εποπτικού υλικού παρουσιάσεων και βίντεο συζητήσαμε παραπάνω για το θέμα. Μάθαμε και τραγουδήσαμε στην παρεούλα το κομμάτι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο». Μάθαμε το γράμμα «Π» με διάφορες δραστηριότητες όπως δημιουργώντας σε χαρτόνια την πύλη του πολυτεχνείου που το σχήμα της απεικονίζει ουσιαστικά αυτό το γράμμα «Π» από το οποίο ξεκινάει η λέξη πολυτεχνείο. Επίσης διαβάσαμε στην παρεούλα και συζητήσαμε σχετικά με το παραμύθι «Η κυρά δημοκρατία», ολοκληρώνοντας έπειτα μια δραστηριότητα κατά την οποία θα έπρεπε τα παιδιά να αποτυπώσουν σύμφωνα με την ιστορία που συζητήσαμε, πώς πιστεύουν ότι μοιάζει η κυρία δημοκρατία και η κυρία δικτατορία. Έπειτα μάθαμε συνθήματα αυτής της επετείου και τα  φωνάξαμε δυνατά σαν να είμαστε μία ομάδα φοιτητών που διαδηλώνει. Χωρισμένα σε τρεις ομάδες ουσιαστικά τα παιδιά συνέθεσαν κάποια από αυτά τα συνθήματα βάζοντας τα γράμματα ένα- ένα στη σωστή σειρά. Έπειτα έχοντας αυτά ως σημείο αναφοράς φτιάξανε το πανό με τα συνθήματα με κόκκινη και μπλε μπογιά. Την ημέρα του εορτασμού ολοκληρώσαμε τη θεματική μας, αφού είπαμε κάποια τραγούδια κάναμε μία μικρή πορεία στην αυλή με το πανό και βάζοντας στη σειρά τα γράμματα που κρατούσαμε σε χαρτόνια, ώστε να σχηματίσουμε τη λέξη δημοκρατία.

 

1767024742238 1767031478493

 

πηγή τραγουδιού:

Φθινόπωρο

Ήρθε το φθινόπωρο και μαζί του μας έφερε μαγευτικές αλλαγές στη φύση και τον καιρό τις οποίες λατρεύουμε να εξερευνούμε. Αυτή τη νέα περίοδο στο νηπιαγωγείο μας δημιουργήσαμε διάφορες κατασκευές, αφού πρώτα παρατηρήσαμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον καιρό όσο και στα ρούχα που φοράμε, αλλά και στη φύση γενικότερα. Βγαίνοντας στην αυλή παρατηρήσαμε το πώς αλλάζει η φύση, τα διάφορα χρώματα που κυριαρχούν γύρω μας. Φτιάξαμε ένα όμορφο παζλ του φθινοπώρου και συλλέξαμε φύλλα από την αυλή μας, την ημέρα που κάναμε το φθινοπωρινό μας πικνίκ. Μάθαμε το τραγούδι «Τα παιδιά του φθινοπώρου»,  έπειτα ξεκινήσαμε να κάνουμε διάφορες κατασκευές για αυτή την περίοδο. Δημιουργήσαμε ένα μανιτάρι από χαρτόνι και ρολά, φτιάξαμε όμορφες ομπρέλες, για να μας προστατεύουν από την βροχή και ένα μικρό σκαντζοχοιράκι με υλικά που μαζέψαμε από την αυλή μας. Στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών δημιουργήσαμε ένα δέντρο με την παλάμη μας, το οποίο στολίσαμε με μικρά μπαλάκια γκοφρέ, όπως και μια δραματοποίηση όπου το κάθε παιδί υποδύονταν ένα δένδρο το οποίο είχε πάνω του διάφορα φύλλα στα χρώματα του φθινοπώρου και κάποιο άλλο παιδί έριχνε το φύλλα από αυτό. Μάθαμε επίσης ένα αγγλικό φθινοπωρινό τραγούδι: «Orange, Yellow, Red and Brown». Τέλος παίξαμε στην παρεούλα και ένα παιχνίδι μνήμης που περιείχε εικόνες σχετικές με τη θεματική του φθινοπώρου όπου δουλέψαμε.

1767017331557 1

Πηγή τραγουδιών:

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

31Οκτωβρίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης μιλήσαμε στην παρεούλα για το τι ακριβώς είναι η αποταμίευση και πώς μπορούμε να την κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας. Είδαμε εικόνες που απεικόνιζαν χρήματα, ευρώ και δραχμές. Αναφερθήκαμε σε αυτά και εκτυπώσαμε τα δικά μας χρήματα τα οποία και τοποθετήθηκαν στο μαγαζάκι στη γωνία στην οποία αγοράζουν και πουλάνε πράγματα τα παιδιά, για να τα χρησιμοποιούν στο παιχνίδι τους και να κατανοήσουν σταδιακά το πως λειτουργούμε με αυτά στις αγορές μας. Παρατηρήσαμε διάφορα χαρτονομίσματα και κέρματα, αναγνωρίσαμε τους αριθμούς που αναγράφονται επάνω τους και συζητήσαμε για το γεγονός ότι επάνω στις δραχμές υπήρχαν άνθρωποι, ενώ πάνω στο ευρώ τοπία και κτίρια. Μιλήσαμε για το πώς αποθηκεύουμε τα χρήματα, έτσι αναφερθήκαμε στον κουμπάρα, έπειτα σχεδιάσαμε και ζωγραφίσαμε έναν κουμπαρά και τέλος κατασκεύασαν ο καθένας τον δικό του τρισδιάστατο κουμπαρά αγελαδίτσα.

1767042896597