Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, μιλήσαμε με τα παιδιά για τη σημασία του να φυλάμε και να αξιοποιούμε σωστά τα χρήματά μας. Συζητήσαμε τι σημαίνει «αποταμιεύω» και πώς ακόμη και ένα μικρό ποσό μπορεί, με υπομονή και επιμονή, να γίνει κάτι πολύτιμο!
Μηνιαία αρχεία: Οκτώβριος 2025
ΑΣΠΡΟΓΑΛΑΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το Ασπρογάλανο πανί της Γαλάτειας Σουρέλη στο σχολείο μας
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1940 ΕΙΡΗΝΗ-ΠΟΛΕΜΟΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Με αφορμή τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου τα παιδιά δημιουργήσαν κολλάζ με σύνθημα
” ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΉΝΗ”
Οι μαθητές συζήτησαν και προβληματίστηκαν. Μέσα από τα δημιουργήματα τους έμαθαν πως ο πόλεμος φέρνει πόνο και στεναχώρια στους ανθρώπους σε αντίθεση με την Ειρήνη που είναι το φως , η χαρά και η ευτυχία που ενώνει τους ανθρώπους και φέρνει χαμόγελο στα πρόσωπα τους!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μια φορά και έναν καιρό ήταν η Ειρήνη, η Ελευθερία και η Ελπίδα… πρόκειται για μια όμορφη ιστορία φτιαγμένη από τα παιδιά. Η ιστορία αυτή μιλά για την ομορφιά που φέρνουν γύρω τους η Ειρήνη, η Ελευθερία και η Ελπίδα, σε αντίθεση με τη δυστυχία που σκορπά ο Φόβος, η Στεναχώρια και ο Χωρισμός.
Πρόσκληση προς τα σχολεία ενόψει της COP30 – Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Μαζί με τα παιδιά, αξιοποιήσαμε τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης για να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο παραμύθι. Ήταν μια διαδραστική και δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία συνδέσαμε την υγιεινή διατροφή με τη φροντίδα του πλανήτη μας. Το παραμύθι δεν ήταν απλώς μια ιστορία — ήταν η αφορμή για να ανοίξουμε μια συζήτηση γύρω από τις καθημερινές μας συνήθειες, τις επιλογές μας ως καταναλωτές, και τον ρόλο που παίζει η τροφή τόσο στην υγεία μας όσο και στην υγεία του περιβάλλοντος.
Παραμύθι: «Η Μικρή Φρουτοχώρα και το Σύννεφο Καυσαερίτη»
Μια φορά κι έναν καιρό…ήταν μια όμορφη χώρα γεμάτη χρώματα, που τη λέγανε Φρουτοχώρα. Εκεί ζούσαν χαρούμενα τα φρούτα και τα λαχανικά: η Μηλίτσα, ο Πορτοκαλής, η Καροτίνα, ο Μπανάνος και η παρέα τους. Καθημερινά, έπαιζαν, τραγουδούσαν και φρόντιζαν τη Γη. Δεν πετούσαν φαγητό, δεν έβαζαν πλαστικό, και όλοι έτρωγαν υγιεινά. Τα παιδιά της Φρουτοχώρας μεγάλωναν γερά και χαμογελαστά!
Μια μέρα όμως φάνηκε στον ουρανό ένα μεγάλο γκρι σύννεφο! Το έλεγαν Καυσαερίτη. Ήταν θυμωμένο! – «Μου έλειψαν τα σκουπίδια!» φώναζε. «Δεν έχει εδώ τυποποιημένα σνακ, ούτε ζαχαρωτά που έρχονται με φορτηγά!» Πίσω του ερχόταν ο Μπέργκερ ο Τρίτος και το Πλαστικούλης Σακουλάκης. Όλοι μαζί ήθελαν να γεμίσουν τη Φρουτοχώρα με σκουπίδια, πακέτα και καυσαέρια. Τα φρούτα τρόμαξαν! – «Τι θα κάνουμε; Θα χαλάσει η Γη μας! Δεν θα μπορούμε να μεγαλώσουμε!» φώναξε η Καροτίνα. Η σοφή Κυρία Ελιά τότε μίλησε: – «Έχουμε τη λύση: Θα δείξουμε στα παιδιά τι τρώμε εμείς! Τοπικά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λίγο ψωμί, χωρίς πλαστικά. Αν όλοι τρώνε σαν κι εμάς, ο Καυσαερίτης δεν θα έχει πια δύναμη!» Κι έτσι έγινε! Τα παιδιά άρχισαν να τρώνε φρούτα και λαχανικά από το χωριό τους. Έφτιαχναν νόστιμες σαλάτες, φρουτοσαλάτες, φακόρυζο και σούπες. Έλεγαν όχι στο περιττό πλαστικό, όχι στο φαγητό που έρχεται από μακριά. Ο Καυσαερίτης άρχισε να μικραίνει… να μικραίνει… και στο τέλος εξαφανίστηκε! Η Φρουτοχώρα έλαμψε ξανά και όλοι τραγουδούσαν:
«Τρώμε φρούτα και λαχανικά, για να είναι καθαρή η Γη ξανά!»
ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ: Με τις υγιεινές, τοπικές επιλογές βοηθάμε την υγεία μας και τον πλανήτη μας!
Αγαπητοί ηγέτες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΥΠΟΛΗ
Η Τροφούπολη αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιστημονική ιδέα, που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει παιδιά και γονείς σε θέματα που αφορούν την υγιή τους ανάπτυξη, μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών αλλά και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων
Έχοντας ως πρότυπο τη Μεσογειακή διατροφή, η Τροφούπολη εξοικειώνει εύστοχα τα παιδιά αλλά και τους γονείς για τη σωστή επιλογή των τροφών και τη θρεπτική αξία των συστατικών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τροφούπολης
Ο πρότυπος παιδότοπος της Τροφούπολης αποτελεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής ενασχόλησης για τα παιδιά με θέμα τη διατροφή.
Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση μαθαίνουν τα πάντα για τη διατροφή! Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν “εκπαιδευτικό” παιδότοπο όπου οι ήρωες της Τροφούπολης «ζωντανεύουν» κι έρχονται ο καθένας με το δικό του θεματικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Ο παιδότοπος της Τροφούπολης είναι ο μοναδικός εξειδικευμένος παιδότοπος στην Ελλάδα που έχει επιδοτηθεί σαν καινοτόμος ιδέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τροφούπολης είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και αναρτημένο στην ιστοσελίδα του www.e-yliko.gr ως προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία και νηπιαγωγεία.
Οι Ήρωες Τροφούληδες εμφανίζονται, καθένας με το δικό του εκπαιδευτικό θεματικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι για κάθε κατηγορία τροφίμων και όχι μόνο!
Τα παιδιά θα δουν μπροστά τους να «ζωντανεύουν» όλοι οι αγαπημένοι τους ήρωες της “Τροφούπολης”. Κάθε ήρωας έχει τον δικό του χώρο μέσα στην Τροφούπολη και φυσικά το δικό του, ξεχωριστό εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Α) Έναρξη με θεατρική αφήγηση παραμυθιού και εναλλαγή κουστουμιών!
Ο Παπαγάλος, η Σοφή Κουκουβάγια και ο Μάγος της ανθυγιεινής διατροφής, Τρίκακος, θα επισκεφθούν τα παιδιά και θα τα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της Τροφούπολης! H Κότα η Κοκό και ο Κόκορας ο Κο μας μαθαίνουν για τη διατροφική αξία του αυγού! Μαζί μας θα είναι και ο κεντρικός ήρωας της Τροφούπολης, ο Φατούλης! Στόχος μας να περάσουμε μηνύματα κατά του κοινωνικού ρατσισμού ( bullying ) απέναντι στα παχύσαρκα παιδιά. Μεγάλη έκπληξη το τεράστιο Αρκουδάκι μας που έρχεται για να μας μάθει την αξία του νερού και της ενυδάτωσης του οργανισμού μας! Αλλά και ο Chewy, ο Ροζ Αρκούδος με τις υπερ-δυνάμεις που μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία των Βιταμινών στον οργανισμό μας!
Β) Διαδραστικά παιχνίδια Τροφούπολης
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και συμμετέχουν στα πρωτότυπα εκπαιδευτικά παιχνίδια της Τροφούπολης. Η Λαχανικούλα, ο Φρουτούλης, ο Οσπριούλης, ο Αλλαντικούλης, ο Λιπούλης, ο Ψαρούλης και η Πρωτεϊνούλα προσφέρουν στα παιδιά πολύτιμες διατροφικές γνώσεις μέσα από πολλή διασκέδαση και παιχνίδι!
Γ) Στοματική Υγιεινή
Η τρισδιάστατη οδοντόβουρτσα του Δοντούλη θα μας δείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και θα μας μάθει τα πάντα για την καλή στοματική υγιεινή που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ισορροπημένη διατροφή!
Ε) Περιβάλλον & Ανακύκλωση
Το γιγαντιαίο παγούρι του Φατούλη είναι εκεί για να διδάξει στα παιδιά την αξία της επαναχρησιμοποίησης και κατ’ επέκταση της ανακύκλωσης. Πού οδηγούνται τα σκουπίδια μας όταν τα πετάμε στον δρόμο και γιατί είναι τόσο σημαντικό να τα πετάμε στους ειδικούς κάδους; Οι παιδαγωγοί μας μεταμορφώνονται σε κάδους απορριμάτων και ανακύκλωσης και μαθαίνουν στα παιδιά τη διαφορά! Μαθαίνουμε επίσης για την αξία της ανακύκλωσης μπαταριών και μία ακόμα έκπληξη περιμένει τα παιδιά…Ο Mr. Batt έρχεται στην παρέα μας!
Ζ) Ταξίδι στο τροφο-διάστημα
Ένα χαλαρωτικό ταξίδι στο τροφο-διάστημα που θα μας μάθει για τον διαχωρισμό υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών με τον πιο ευφάνταστο τρόπο! Οι παιδαγωγοί μεταμορφώνονται σε διαστημάνθρωποι και τα παιδιά σε μαγικό πλήρωμα και ξεκινούν την αποστολή! Θα λειτουργήσουμε ομαδικά και θα καταλάβουμε ότι αν είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι σαν ομάδα μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, ακόμα και μια μαγική “Εκτόξευσηηη” με το διαστημόπλοιο της Τροφούπολης! Όβερ!
Η) ΔΩΡΑ για όλα τα παιδιά
Μία υφασμάτινη τσαντούλα πλάτης που περιλαμβάνει: 1 παιδικό νεράκι Aqua Carpatica Kids, δείγματα παιδικής οδοντόπαστας Frezyderm, Ζελεδάκια αρκουδάκια Πολυβιταμίνες Chewy Vites, σπρέϋ πρόληψης για ψείρες Cer’8 και 1 μίνι χάρτινο κάδο Αφής για συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών στο σπίτι! (τα δώρα ανήκουν στα παιδιά όμως λόγω του ότι περιέχουν προϊόντα, δίνονται αποκλειστικά και μόνο στους δασκάλους οι οποίοι θα πρέπει να τα δώσουν στους γονείς.)
1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μια μέρα η Γλυκούλα ήρθε στην τάξη μας και είπε πως της αρέσει πολύ να δίνει γλυκά στα παιδιά για να τα βλέπει να χαμογελούν. Αν φάνε, όμως, πολλά γλυκά πονάει η κοιλιά τους και χαλάνε τα δόντια τους, τοτε τα παιδιά ειναι λυπημένα. Τότε ζήτησε από τους μαθητές να της πούνε λύσεις. Κάποια στιγμή ήρθε ο Διατροφούλης και μίλησε για την υγιεινή διατροφή. Τελικά όλοι μαζί συμφωνήσαμε πως η Γλυκούλα θα δίνει ένα γλυκό μετά το φαγητό κάποιες φορές!!!
Έπειτα οι μαθητές με φαντασία και χαρά έφτιαξαν τους δικούς τους ήρωες με φρούτα και λαχανικά!!!
Τα παιδιά έγιναν η Γλυκούλα και ο Διατροφούλης και έγραψαν το δικό τους μήνυμα για τη διατροφή!
Καλωσορίσατε στον μπουφέ μας! Νόστιμα φαγητά φτιαγμένα από τα παιδιά! Σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε!!!
Με την βοήθεια του beebot χωρίζουμε τα τρόφιμα σε κατηγορίες. Και το παιχνίδι ξεκινάει!!!!
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ/ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
CODE WEEK
H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, αποτελεί μια πρωτοβουλία σε επίπεδο πολιτών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στοχεύει στην ενσωμάτωση της κωδικοποίησης ,της υπολογιστικής σκέψης και του ψηφιακού γραμματισμού για όλους, με διασκεδαστικό και ενεργό τρόπο χάρη στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο από εκπαιδευτικούς και λάτρεις του προγραμματισμού.
Η δραστηριότητα με την οποία συμμετείχε το νηπιαγωγείο μας στο code 4all με κωδικό συμμαχίας cw25-SYehA είναι η εξής:
Mε αφορμή την παγκόσμια μέρα των Ζώων, επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας ένα σκυλάκι, διαφορετικό από τα άλλα ο Ρόμποκοπ . Τα παιδιά ,αφού τον γνώρισαν και αλληλεπίδρασαν μαζί του αποφάσισαν να τον βοηθήσουν να βρει τους φίλους του που είχαν χαθεί στο πάρκο με τα εμπόδια.
Τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους σε μικρές ομάδες, βρήκαν τα ζωάκια και αποφάσισαν να τα βοηθήσουν να γυρίσουν με ασφάλεια στις φωλιές τους. Χρησιμοποίησαν εντολές κατεύθυνσης ( μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά) και εργαλεία όπως πλέγμα, και τη φίλη μας τη μελισσούλα Bee-Bot.Τα παιδιά σκέφτηκαν και εκτέλεσαν ακολουθίες κινήσεων βασιζόμενες στην αλγοριθμική σκέψη.
Μέσα και εργαλεία
Πλέγμα
Bee-Bot ρομποτάκι
Φιγούρες εκτυπώσιμες με ζωάκια και φωλιές
Μαθησιακά Οφέλη
Εξοικείωση της αλγοριθμικής σκέψης
Εκτέλεση εντολών κατεύθυνσης
Συνεργασία των παιδιών
Ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ζώων

















































