Ο μύθος της αμυγδαλιάς ένας ύμνος στην αγάπη !!!
Το γιορτινό κλίμα στην τάξη μας συνδυάστηκε με αμέτρητα μπαλόνια και φυσικά κόκκινο χρώμα παντού !!!!
Γιορτή και χορός ακόμα και το διάλειμμα !!!
Μέρα αγάπης! Λέμε σε αγαπώ με πολλούς τρόπους.
1) Τα νήπια μας θέλησαν να μας πουν «σε αγαπώ» στην νοηματική γλώσσα.
2)Ζωγράφισαν μέσα σε καρδούλες ότι αγαπούν περισσότερο στην ζωή τους
3) Δημιούργησαν χρωματιστές καρτούλες και τις χάρισαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα
4) Στο μάθημα των αγγλικών έκοψαν και ταύτισαν τα γράμματα της αγγλικής πρότασης i love you σε τόμπολα που έφτιαξαν με την καθηγήτρια των αγγλικών miss Nayia
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΑΣ17889/11-04-2017 Κ.Υ.Α. (Β ́ 1384) των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Μέσω της θέσπισης του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.
Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.
Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας συνιστά βασική παιδευτική επιδίωξη. Ιδιαίτερα η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που θα της επιτρέψει να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήσαμε κάποιες δράσεις
1) Τα παιδάκια έκοψαν και κόλλησαν στο αντίστοιχο φύλλο εργασίας λέξεις που αφορούσαν τον Διονύσιο Σολωμό.
2) Εργασία στην οποία έκοψαν μικρά γλασέ χαρτάκια και τα κόλλησαν σε ένα γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου και από το οποίο έγραψαν και την αγαπημένη τους λέξη.Στην συνέχεια διάβασαν μαζί με τους γονείς τους το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού την Ξανθούλα ,επέλεξαν την αγαπημένη τους λέξη και την ζωγράφισαν στο σχετικό πλαίσιο.
3) Ακούσαμε μελοποιημένο το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού την Ξανθούλα και το δραματοποιήσαμε.Η δραστηριότητα αυτή ενθουσίασε τα παιδιά.
Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στον Δημοτικό Κινηματογράφο Μαρία Ελενα -Όναρ για την παρακολούθηση της παιδικής ταινίας “SING” προσφορά του Δήμου Αγ Αναργύρων Καματερού . Η επιλογή της ταινίας έγινε με βάση το σχέδιο δράσης το οποίο προάγει την φιλία την αγάπη και τον σεβασμό μεταξύ μαθητών μαθητριών του Νηπιαγωγείου μας.
Η ταινία υμνεί την φιλία μεταξύ φίλων και το γενικό μήνυμα του «Sing» είναι απλό, ότι σε κάθε δυσκολία, αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε. Τίποτα πιο πειστικό αν το βλέπεις να συμβαίνει από μια ομάδα ετερόκλητων αλλά εξίσου χαριτωμένων ζώων, που διατηρούν τους εαυτούς τους.
Τα παιδάκια μας διασκέδασαν και χόρεψαν όλα μαζί με τα υπέροχα τραγούδια της ταινίας.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ
Σύμφωνα με το μύθο , η Αλκυόνη πριν γίνει πουλί , ήταν μια πεντάμορφη κοπέλα , κόρη του Αίολου , του θεού του ανέμου και της Ενάρετης .Η Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα κι ήταν τρισευτυχισμένη . Περνούσαν τόσο όμορφα , που άρχισαν να πιστεύουν σιγά – σιγά ότι δεν είναι κοινοί θνητοί , αλλά ισάξιοι με τους 12 Θεούς του Ολύμπου . Ο Κύηκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη πίστευε πως ήταν ισάξια της Ήρας . Μάλιστα άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα των Θεών . Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία . Όταν το έμαθε θύμωσε τόσο πολύ , που έριξε έναν κεραυνό στο καράβι του Κύηκα κι αυτός μη μπορώντας να παλέψει με τα μανιασμένα κύματα , πνίγηκε . Η Αλκυόνη περίμενε τον άνδρα της στο ακρογιάλι και καθώς περνούσε η ώρα κι ο καιρός η αγωνία της μεγάλωνε ακόμη περισσότερο . Μέσα από τη μανιασμένη θάλασσα το μόνο που μπορούσε πια να αντικρύσει ήταν κάποια ξύλα από το καράβι του Κύηκα . Άρχισε τότε να κλαίει απαρηγόρητα . Ημερόνυχτα θρηνούσε το χαμό του αγαπημένου της Κύηκα . Ο Δίας στο τέλος τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί , με λαμπερά γαλάζια φτερά , την αλκυόνα (Alcedo atthis ) . Το μαρτύριο όμως της αλκυόνας δεν τελείωνε εδώ . Γεννούσε τα αυγά της μέσα στη βαρυχειμωνιά και τα κλωσούσε πάνω σε πέτρες και βράχια στις ακτές . Κάποιες φορές τα αγριεμένα κύματα όμως ορμούσαν με μανία πάνω στη φωλιά της κι αυτή καταστρεφόταν μαζί με τα αυγά της .Ο Δίας και πάλι έδειξε συμπόνια στην αλκυόνα κι έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα , οι άνεμοι κοπάζουν κι ο ήλιος λάμπει , βοηθώντας την αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της .(Πηγή διαδίκτυο)
Τα παιδιά έφτιαξαν με χάρτινο πιάτο και χρηιμοποιώντας διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά την φωλιά της αλκυόνης.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στην δεύτερη θεματική ενότητα την ανακύκλωση , στο μάθημα των αγγλικών ,οι μικροί μας μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και δημιούργησαν τρεις ομαδικές αφίσες με τις αγγλικές λέξεις
REDUSE REUSE RECYCLE
Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!!! Ευχαριστούμε πολύ miss Naya!!!
Ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε τι είναι η ανακύκλωση μέσα από πληροφορίες και κατασκευές που βρήκαν ή δημιούργησαν οι μικροί μας μαθητές μαζί με τους γονείς τους.
Στην συνέχεια χωριστήκαμε σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα σκέφτηκε το δικό της όνομα και δημιούργησε το δικό της συμβόλαιο για το περιβάλλον καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της μόλυνσης .
Μας χτύπησε την πόρτα της τάξης μας ο Μελέτιος ένα ντενεκεδάκι. Ήθελε την βοήθεια μας για να βρει την ντενεκεδούπολη.
Διαβάσαμε το βιβλίο η ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ και το παρακολουθήσαμε σε κουκλοθέατρο.
Τα παιδιά με την βοήθεια των γονέων τους δημιούργησαν τις δικές τους κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά.
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς της τάξης μας για την εξαιρετική συνεργασία.