29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Με αφορμή την ημέρα σχολικού αθλητισμού πραγματοποιήσαμε αθλητικές δράσεις με τα παιδάκια μας Στην αρχή παρακολουθήσαμε επιμορφωτικό βιντεάκι για τους ολυμπιακούς αγώνες και χιουμοριστικά βιντεάκια με τα αθλήματα του Γκούφη. Στην συνέχεια βγήκαμε στην αυλή όπου τα παιδάκια μας με την καθοδήγηση της  γυμνάστριας μας κυρίας Ελένης ακολούθησαν μια συγκεκριμένη πίστα με όργανα γυμναστικής. Μετά με την δεύτερη γυμνάστρια μας την κυρία Βικτώρια κάναμε γυμναστική και παίξαμε παιχνίδια με στεφάνια. Τέλος μπήκαμε στις τάξεις μας και φτιάξαμε α)τυπώματα τους ολυμπιακούς κύκλους στην ακουαρέλα β)μετάλλια, αναμνηστικά και κύπελλα που δόθηκαν στους μικρούς μας αθλητές για την άριστη συμμετοχή τους.   

received 1506835623472109 received 351242950592271 received 837379084747216

received 220473730792873 received 838257864496117 received 988921572407451 received 1158058214987083 received 175453905602294

received 261520526299722 received 706012508220661 1 received 6627817753940353

ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ!!!!!! 

 

 

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

26η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Η Ημέρα αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάθε χρόνο γιορτάζεται  από το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών το 2001.

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών ζωγραφίζοντας και γράφοντας  μαζί με τα παιδιά την λέξη αγάπη,ειρήνη,φιλία  σε 6 ευρωπαϊκές γλώσσες και κολλώντας την σημαία της κάθε χώρας.

received 1238481227095043 received 287837737435051 received 304211985682969

received 310337758290817

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την τελετή του Αγιασμού για την νέα σχολική χρονιά τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο Βαφειάδακειον στο Δήμο Αγίων Αναργύρων Αττικής.

Στην τελετή συμμετείχε ο Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Χαβάτζας και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος π. Νικόλαος Γιαννακίδης. 

Ο Μητροπολίτης κ. Συμεών μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου ευχόμενος στα παιδιά, τους γονείς και στους δασκάλους να έχουν μια καλή, υγιεινή σχολική χρονιά.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων κ.Σταύρος Τσίρμπας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο διευθυντής του ιδρύματος προστασίας Μητρικών έργων Σταμ.&Ελενης Βαφειαδάκη κ. Παναγιώτης Σίσκος και ο κ. Λαυρέντιος Δελασσούδας μέλος του διοικητικού συμβουλίου, οι γονείς και φίλοι του ιδρύματος.

Ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και να έχουν όλοι μαζί μια καλή σχολική χρονιά με άριστη όπως κάθε χρόνο συνεργασία. (romfea.gr)

θυμιατο ΑΓΙΑΣΜΟΣλιβανι

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 

received 828218089086067

 

 

 

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

ΜΑΘΑΙΝΩ  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ 

Τα παιδιά βλέποντας το όνομά  τους στο παρουσιολόγιο καλούνται να διαλέξουν τα κινητά κατρελάκια με τα σωστά γράμματα που αντιστοιχούν στο όνομά τους. 

received 6816119301764766 received 273528148946368 1

 

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ PERSONA DOLL

 PERSONA DOLL 

Μια κούκλα persona έχει σταθερό όνομα, χαρακτήρα, οικογένεια, ρόλο. Είναι ακριβώς ένα ακόμα πρόσωπο μέσα στην τάξη ή την οικογένεια. Καθώς, λοιπόν, το παιδί αλληλεπιδρά με την persona, ουσιαστικά αλληλεπιδρά με έναν συμμαθητή της, με ένα ακόμα παιδί.

Η μεθοδολογία των Persona dolls  έχει ακριβή βήματα, στάδια, που πρέπει να αναπτύσσονται με μια λογική ακολουθία. Πρώτα, γίνεται η γνωριμία μας με την κούκλα και παρουσιάζεται η ταυτότητα της. Στο δεύτερο στάδιο, τα παιδιά εξοικειώνονται με την κούκλα, μέσα από το μοίρασμα εμπειριών. Στο τρίτο στάδιο η κούκλα παρουσιάζει την ιστορία της που αποτελεί και το πρόβλημα της και τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν την κούκλα να βρει λύσεις σ’ αυτό. Στο τέλος, η κούκλα επανέρχεται στην τάξη και ευχαριστεί τα παιδιά για την πολύτιμη βοήθεια τους. 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ PERSONA DOLL (ΡΟΖΑ )

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μπαίνοντας  στα τρία νηπιακά τμήματα , βάλαμε  με τους μικρούς  μας μαθητές  τους  κανόνες   που θα σεβόμαστε όλοι την φετινή χρονιά , και θα τηρούμε  για την σωστή λειτουργία των ομάδων μας .
 Τους  συμφωνήσαμε  μαζί με τα παιδιά και  ακούσαμε  τι θεωρούν κι εκείνα σημαντικό.

Στη συνέχεια  τους τοποθετήσαμε σε  εμφανές  σημείο των τάξεων μας για  να  τους θυμόμαστε…  ΠΑΝΤΑ!!!!

Εδώ είναι οι δικοί μας κανόνες, όπως συμφωνήθηκαν  και υπογράφτηκαν από όλους μας !!!!

ΝΗΠΙΑ Α΄

received 855912999506018 received 795567795657922

ΝΗΠΙΑ Β΄

received 329445369743143 received 304658392174515

ΝΗΠΙΑ Γ΄

received 332334379173769

 

1η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Το Νηπιαγωγείο αποτελεί την  πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης,  η φοίτησή  είναι  υποχρεωτική και  καθορίζει σε μεγάλο βαθμό   αν το παιδί  θα αποκτήσει θετική ή αρνητική στάση για το σχολείο και τη γνώση γενικότερα. Είναι ίσως η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει βιωματικά, να κοινωνικοποιηθεί, να γελάσει και να μάθει παίζοντας γιατί το παιχνίδι γίνεται μέσο μάθησης και κυρίως να μάθει πώς να μαθαίνει. Να κάνει λάθη χωρίς να φοβάται και να μαθαίνει από αυτά. Άλλωστε τα λάθη στο νηπιαγωγείο όχι απλά επιτρέπονται, αλλά χρησιμεύουν ως μέσο μάθησης.

                                               Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών – Θεματικά Πεδία

1.ΠΑΙΔΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

  • Γλώσσα
  • ΤΠΕ
  • Κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου με ελεύθερες ανακοινώσεις, διάλογο, συζήτηση, ανάπτυξη θέματος, παραμύθια, εξιστορήσεις, ποίηση.
  • Γραφή και ανάγνωση Αναδυόμενη γραφή, δραστηριότητες πρώτης γραφής και ανάγνωσης Ασκήσεις φωνολογικής επίγνωσης  Αναγνώριση και αντιγραφή των γραμμάτων (κεφαλαίων και πεζών) Ταυτίσεις λέξεων Γραφή ονόματος Απλοί συλλαβισμοί
  • Εκπαιδευτική αξιοποίηση των Τεχνολογιών με παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο, προβολή διαφανειών, επίδειξη εποπτικού υλικού
  • Δραστηριότητες ρομποτικής (STEM) Ρομποτάκι μελισσουλα beebot

2.ΠΑΙΔΙ, ΕΑΥΤΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

  • Προσωπική & Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη
  • Κοινωνικές Επιστήμες

Η αναγνώριση και η έκφραση του συναισθήματος από το παιδί. Η καλλιέργεια ενσυναίσθησης. Η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων. Η καλλιέργεια στάσης αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης. Η  σωστή θρησκευτική διαπαιδαγώγηση με βιωματικό τρόπο (μυστήρια ακολουθίες)  η οποία θα τον βοηθήσει να χτίσει ένα χαρακτήρα με ήθος ,σεβασμό και αγάπη για τους γύρω του.

 3.ΠΑΙΔΙ & ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

  • Μαθηματικά
  • Φυσικές Επιστήμες • Τεχνολογία Κατασκευών
  • Επεξεργασία μαθηματικών εννοιών, αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων, μετρήσεις, συγκρίσεις, αντιστοιχίσεις, σειροθετήσεις, ταξινομήσεις, ομαδοποιήσεις, ταυτίσεις, απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις.
  • Αριθμοί 1-20 (αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων & γραφή)
  • Εξοικείωση με τις δεκάδες ως το 100.
  • Σχήματα
  • Πειράματα Φυσικών Επιστημών.

 4.ΠΑΙΔΙ, ΣΩΜΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ &  ΕΚΦΡΑΣΗ

  • Κινητική Αγωγή
  • Τέχνες
  1. Κινητικά: γυμναστική, αθλητικές δραστηριότητες
  2. Ομαδικά παιχνίδια
  3. Μουσικά: τραγούδια
  4. Εικαστικά: ζωγραφική, χειροτεχνία, τρισδιάστατες κατασκευές, πηλός, πλαστελίνη, χαρτοκολλητική.
  5. Θεατρικά δραματοποίηση, κουκλοθέατρο, συμβολικό παιχνίδι
  6. Γνωριμία με αντίγραφα εικαστικών έργων & εκθέματα Μουσείων.
  7. Λαογραφικά (ελληνικά ήθη και έθιμα).
  8. Εξωσχολικές δραστηριότητες: εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.
  9. Περιβαλλοντικά: οικολογική ευαισθητοποίηση.

 ΕΡΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων  ομαδοποιούνται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες . Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα)

ΑΓΓΛΙΚΑ

Σκοπός της ενσωμάτωσης της Αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος του Νηπιαγωγείου – μεθοδολογικά και θεματικά – σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ –ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ σημαντική είναι η συνεργασία σχολείου και οικογένειας, καθώς η συνεργασία αυτή συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στο χώρο του νηπιαγωγείου. Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο των παιδιών. Εσείς λοιπόν   θα  μας ενημερώσετε  για το χαρακτήρα των παιδιών σας  για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά τους, για τις μαθησιακές και άλλες εμπειρίες που βιώνουν στο σπίτι σας  αλλά και  σε άλλους χώρους εκτός σπιτιού και σχολείου.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Παρουσίαση1

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ι.Α.Α-Γ.Φ.Τ-Ε.Φ.Τ  ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

«ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ»

 

Καλωσόρισμα στο Νηπιαγωγείο

Σας καλωσορίζουμε στο νηπιαγωγείο μας  και σας ευχόμαστε μια χαρούμενη ακαδημαϊκή χρονιά! Το ξεκίνημα στο νηπιαγωγείο σηματοδοτεί την πρώτη επαφή του παιδιού με την υποχρεωτική εκπαίδευση και για ορισμένα παιδιά και τον πρώτο αποχωρισμό από τους γονείς. Είναι λοιπόν πιθανό, η προσαρμογή στο νηπιαγωγείο να φανεί -περισσότερο ή λιγότερο- δύσκολη σε κάποια παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δείξουμε υπομονή και ψυχραιμία στο παιδί καθώς και εμπιστοσύνη στις δασκάλες που είναι έμπειρες και εξειδικευμένες ώστε να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια, προετοιμάζοντας τα παράλληλα για τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ως γονείς, μπορείτε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στο να διευκολύνετε την παραπάνω διαδικασία με ορισμένους απλούς αλλά πάρα πολύ σημαντικούς χειρισμούς.

Συνεργασία και Επικοινωνία με το Προσωπικό

Η προσαρμογή και η γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Για αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνετε το προσωπικό του σχολείου για οποιαδήποτε αλλαγή ή δυσκολία εμφανίζεται στη ζωή του παιδιού καθώς και για τυχόν αγωνίες, φοβίες ή αδυναμίες παρατηρείτε στο παιδί σας. Σε περίπτωση που ήδη συνεργάζεστε με κάποιο κέντρο ειδικών θεραπειών ή επισκέπτεστε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την επικοινωνία αυτών των ειδικών με το σχολείο , προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των αναγκών του παιδιού σας.

Ενθάρρυνση της Αυτονόμησης

Καθώς το παιδί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο είναι σημαντικό να κατακτήσει όσο περισσότερα επιτεύγματα αυτονόμησης μπορεί. Μπορείτε λοιπόν να ενθαρρύνετε το παιδία σας να τρώει χωρίς βοήθεια, ακόμα και αν τρώει άτσαλα, αργά ή καθόλου καθώς επίσης και να το εκπαιδεύσετε χρήση της τουαλέτας (να ανεβοκατεβάζει το παντελόνι, σκούπισμα, πλύσιμο χεριών). Ακόμα είναι σημαντικό να του επιτρέψετε να αρχίσει σταδιακά να διαλέγει τα ρούχα και να τα βάζει μόνο του, με τον ρυθμό του. Τέλος, να θυμάστε ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα κάνει το παιδί σας να νιώθει αυτόνομο και ανεξάρτητο, είναι να μπορεί τα βράδια να κοιμάται μόνο του στο κρεβατάκι του.

Συστηματικότητα και Συνέπεια  

Για να διευκολύνετε το παιδί σας να έχει μια ομαλή προσαρμογή και πορεία στο νηπιαγωγείο, είναι σημαντικό να προσομοιώσετε στο σπίτι –στο βαθμό που είναι δυνατό- κάποια από τα όρια και τις απαιτήσεις του σχολείου. Η συστηματικότητα ως προς την παρουσία του παιδιού στη τάξη, η οργάνωση και τήρηση ενός σταθερού προγράμματος στο σπίτι είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί σας να κατανοήσει καλύτερα τους κανόνες του σχολικού πλαισίου και να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια εντός αυτού.

Κατανόηση και Εμπιστοσύνη

Τo  σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας όχι μόνο σε ότι αφορά τα όρια και τις ατομικές ευθύνες αλλά και την συναναστροφή με τους συνομηλίκους μας. Στο νηπιαγωγείο λοιπόν θα δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να γνωρίσει και να αλληλεπιδράσει με πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν οι πρώτοι του φίλοι ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μην του ταιριάζουν. Σε περίπτωση που το παιδί σας, σας αναφέρει προβλήματα με άλλα παιδιά, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να τα αναφέρει στη δασκάλα του ώστε να λυθούν τα προβλήματα εντός της τάξης. Ακόμα, μην ξεχνάτε, ότι σε αυτή την ηλικία είναι λογικό τα παιδιά να παίζουν έντονα καθώς παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους.

Καλό Φθινόπωρο και Καλή Σχολική Χρονιά!

Σαχπατζίδου Πηνελόπη

MSc, Κλινικής Ψυχολογίας

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

14 Σεπτεμβρίου: Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Στα πολύ παλιά χρόνια, η Αγία Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα να βρει το Σταυρό του Χριστού. Έβαλε λοιπόν τους στρατιώτες της να σκάψουνε.Αφού έσκαψαν  ξαφνικά, βρήκανε 3 σταυρούς. Η Αγία Ελένη δεν ήξερε ποιος από τους 3 ήταν του Χριστού και ποιος των άλλων ληστών. Έτσι, προσευχήθηκε στο Θεό να της δώσει ένα σημάδι. Έτσι κι έγινε. Στον ένα σταυρό φύτρωσε βασιλικός. Έτσι η Αγία Ελένη κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο σταυρός του Κυρίου μας.

Με αφορμή την ύψωση του Τιμίου Σταυρού τα παιδάκια μας έφτιαξαν σταυρουδάκια από πηλό ,από ξυλάκια κανέλας και έγραψαν λεξούλες σχετικές με την μεγάλη θρησκευτική γιορτή .

received 266133586341318 received 794352315770608 received 6757389134316056