Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

.jpgΣτις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο χώρο του  Ιδιωτικού Συστεγαζόμενου Νηπιαγωγείου Βαφειαδάκειο, ο Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Προεδρεύων του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Προστασίας Μητρικών Έργων Σταμ. & Ελένης Βαφειαδάκη.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρωτ. π.Νικόλαος Γιαννακίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παιδιά και γονείς.

Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού κ.Σταύρος Τσίρμπας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Διευθυντής του Βαφειαδακείου Ιδρύματος, η κυρία Ελένη Νασέλου, Κοινωνική Λειτουργός της Ι.Α.Αθηνών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του σχολείου ,γονείς /κηδεμόνες των νηπίων.

Ο Μητροπολίτης κ. Συμεών, αφού μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό για την εξαίρετη εργασία που προσφέρουν και τόνισε την σημασία που πρέπει να δίνεται στην αγωγή από την προσχολική ηλικία την μετέπειτα, ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΓΑΙΔΟΥΡΟΧΩΡΑ

Ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας βασισμένο στην βιωματική εμπειρία, τα αισθητηριακά ερεθίσματα και το παιχνίδι.

  • Γνωρίζω από κοντά τα γαϊδουράκια.
  • Η κοινωνία τους, οι αρχηγοί τους, τα μικρά γαϊδουράκια και η ανατροφή τους!
  • Παιχνίδια με τις τροφές στον αχυρώνα (μαθαίνω τα δημητριακά).
  • Χαϊδεύω και φροντίζω ένα γαϊδουράκι (και το αγκαλιάζω).
  • Γνωρίζω τα άλλα ζώα του κτήματος από κοντά και ταίζω τις κότες, τις πάπιες και τα κουνελάκια!
  • Εξερευνώ τα μονοπάτια με το θυμάρι, παίζω μέσα στον ελαιώνα.
  • Λέω τραγούδια και ακούω παραμύθια για το γαϊδουράκι.

Το υπομονετικό και τρυφερό γαϊδουράκι γίνεται ο καλύτερος οδηγός για να ταξιδέψουν τα παιδιά στον κόσμο των ζώων και να αναπτύξουν αγάπη και σεβασμό προς όλα τα πλάσματα.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμείς με την βοήθεια της καθηγήτρια μας κυρίας  Γεωργίας Κώτη  γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών  μαθαίνοντας με τα νηπιάκια μας χαιρετισμούς σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και κατασκευάζοντας τις δικές μας αφίσες .

 

 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ

received 1412545549553750 received 688484989323751

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρωτ.π.Νικόλαος  Γιαννακίδης εξήγησε στα παιδάκια ότι  κάθε αρχή που κάνουμε, καλό είναι να ξεκινάει με την ευλογία του Θεού και γι αυτό το λόγο γίνεται ο αγιασμός με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στην  συνέχεια τους είπε ότι  ο  ιερέας με τις ευχές που θα διαβάσει, θα αγιάσει το νερό και όταν τους ραντίσει με το βασιλικό και προσκυνήσουν τον  Σταυρό θα έχουν την ευλογία του Χριστούλη όλη την χρονιά .

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

 Αγαπητοί γονείς σας παρουσιάζουμε το νέο  Πρόγραμμα Σπουδών της διδακτικής ενότητας με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» όλων των τύπων σχολικών μονάδων, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και των Γυμνασίων, που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και θα εφαρμοστεί φέτος στα τρία νηπιακά μας τμήματα

 Σκοποί και στόχοι

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μάθησης.

Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Σκοπός των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων» είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές.

Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.

Θεματικές Ενότητες των Εργαστηρίων

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες. Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα)

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του ΙΕΠ και περιλαμβάνει:

Α) προτάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανά Θεματική Ενότητα και Τάξη,

Β) προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού προς αξιοποίηση, όπως επίσης και σχετικούς οδηγούς εκπαιδευτικού,

Γ) οπτικοακουστικό και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του προς μελέτη θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτο-αξιολόγησης.

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

 1η Θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην»

Τμήματα Α’ – Β’ – Γ’ Τίτλος: «Οι ιππότες της οδικής ασφάλειας ,ιππότης Ευγένιος /Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς »

Διάρκεια : 10 Οκτωβρίου – 25 Νοεμβρίου

2η Θεματική ενότητα: «Φροντίζω το περιβάλλον»

Τμήματα Α’ – Β’ – Γ’ Τίτλος: «Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων /Δίκτυο Τέχνης και Δράσης Εκπαιδευτική Ομάδα του Δικτύου Τέχνης και Δράσης »

Διάρκεια: 5 Δεκεμβρίου   – 6 Φεβρουαρίου

3η Θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ»

Τμήματα Α’ – Β’ – Γ’ Τίτλος: « Νηπιαγωγάκια όλου του κόσμου ενωθείτε »

Διάρκεια: 13 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου

4η Θεματική ενότητα «Δημιουργώ και καινοτομώ»

Τμήματα Α’ – Β’ – Γ’ Τίτλος: STEAM και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική Φορέας / Εκπονητής 3ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Παρασκευή Φώτη »

Διάρκεια: 3 Απριλίου – 31 Μαΐου

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
 ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ»

Καλωσόρισμα στο Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο  Νηπιαγωγείο Βαφειαδάκειο

Σας καλωσορίζουμε στον παιδικό μας σταθμό και σας ευχόμαστε μια χαρούμενη ακαδημαϊκή χρονιά! Το ξεκίνημα στο νηπιαγωγείο σηματοδοτεί την πρώτη επαφή του παιδιού με την υποχρεωτική εκπαίδευση και για ορισμένα παιδιά και τον πρώτο αποχωρισμό από τους γονείς. Είναι λοιπόν πιθανό, η προσαρμογή στο νηπιαγωγείο να φανεί -περισσότερο ή λιγότερο- δύσκολη σε κάποια παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δείξουμε υπομονή και ψυχραιμία στο παιδί καθώς και εμπιστοσύνη στις δασκάλες που είναι έμπειρες και εξειδικευμένες ώστε να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια, προετοιμάζοντας τα παράλληλα για τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ως γονείς, μπορείτε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στο να διευκολύνετε την παραπάνω διαδικασία με ορισμένους απλούς αλλά πάρα πολύ σημαντικούς χειρισμούς.

Συνεργασία και Επικοινωνία με το Προσωπικό

Η προσαρμογή και η γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Για αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνετε το προσωπικό του σχολείου για οποιαδήποτε αλλαγή ή δυσκολία εμφανίζεται στη ζωή του παιδιού καθώς και για τυχόν αγωνίες, φοβίες ή αδυναμίες παρατηρείτε στο παιδί σας. Σε περίπτωση που ήδη συνεργάζεστε με κάποιο κέντρο ειδικών θεραπειών ή επισκέπτεστε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την επικοινωνία αυτών των ειδικών με το σχολείο , προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των αναγκών του παιδιού σας.

Συστηματικότητα και Συνέπεια

Για να διευκολύνετε το παιδί σας να έχει μια ομαλή προσαρμογή και πορεία στο νηπιαγωγείο, είναι σημαντικό να προσομοιώσετε στο σπίτι –στο βαθμό που είναι δυνατό- κάποια από τα όρια και τις απαιτήσεις του σχολείου.

Η συστηματικότητα ως προς την παρουσία του παιδιού στη τάξη, η οργάνωση και τήρηση ενός σταθερού προγράμματος στο σπίτι είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί σας να κατανοήσει καλύτερα τους κανόνες του σχολικού πλαισίου και να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια εντός αυτού.

Κατανόηση και Εμπιστοσύνη

Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας όχι μόνο σε ότι αφορά τα όρια και τις ατομικές ευθύνες αλλά και την συναναστροφή με τους συνομηλίκους μας. Στο νηπιαγωγείο λοιπόν θα δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να γνωρίσει και να αλληλοεπιδράσει με πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν οι πρώτοι του φίλοι ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μην του ταιριάζουν. Σε περίπτωση που το παιδί σας, σας αναφέρει προβλήματα με άλλα παιδιά, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να τα αναφέρει στη δασκάλα του ώστε να λυθούν τα προβλήματα εντός της τάξης. Ακόμα, μην ξεχνάτε, ότι σε αυτή την ηλικία είναι λογικό τα παιδιά να παίζουν έντονα καθώς παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους.

Ενθάρρυνση της Αυτονόμησης

Καθώς το παιδί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο είναι σημαντικό να κατακτήσει όσο περισσότερα επιτεύγματα αυτονόμησης μπορεί. Μπορείτε λοιπόν να ενθαρρύνετε το παιδία σας να τρώει χωρίς βοήθεια, ακόμα και αν τρώει άτσαλα, αργά ή καθόλου καθώς επίσης και να το εκπαιδεύσετε χρήση της τουαλέτας (να ανεβοκατεβάζει το παντελόνι, σκούπισμα, πλύσιμο χεριών). Ακόμα είναι σημαντικό να του επιτρέψετε να αρχίσει σταδιακά να διαλέγει τα ρούχα και να τα βάζει μόνο του, με τον ρυθμό του. Τέλος, να θυμάστε ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα κάνει το παιδί σας να νιώθει αυτόνομο και ανεξάρτητο, είναι να μπορεί τα βράδια να κοιμάται μόνο του στο κρεβατάκι του. Σε όλη την πορεία, θα είμαστε δίπλα σας, όλο το προσωπικό του νηπιαγωγείου , να σας ακούσουμε, να σας στηρίξουμε και να βοηθήσουμε εσάς και το παιδί σας σε ότι χρειαστεί. Μπορείτε να κλείνετε ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής για τυχόν απορίες ή οποιαδήποτε αγωνία σας απασχολεί.

Σας εύχομαι Καλό Φθινόπωρο και Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά

 

Σαχπατζίδου  Πηνελόπη MSc Κλινική Ψυχολογία