Εκπαιδευτική επισκεψη στο βιβλιοπωλείο και στο νηπιαγωγείο Κολχικού

Στις 16/2/2024 οι μαθητές του νηπιαγωγείου Στίβου επισκέφτηκαν το βιβλιοπωλείο στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά και ξεναγήθηκαν στους χώρους του. Εκεί μέσα σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα άκουσαν την αφήγηση του παραμυθιού “Πώς να πιάσεις ένα αστέρι”  και στην συνέχεια ζωγράφισαν ποια σκηνή του παραμυθιού τους εντυπωσίασε. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο Κολχικού και παρακολούθησαν από κοινού μια μουσικοαφηγηματική παράσταση. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων του  συλλογικού προγραμματισμού και της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας  και στο Σχέδιο Δράσης του Νηπιαγωγείου «Με το βιβλίο οδηγό, παίζω, μαθαίνω, δημιουργώ» στον Άξονα  «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση»

.βιβλιοπωλειο       βιβλιοπωλειο1        κολχικο         κολχικο1

Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Δράσης IMMA & Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης: «Από το Σχολείο στο Μουσείο: ένα δημιουργικό ταξίδι στην Ιστορία της Μακεδονίας»

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου υλοποίησαν το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “1922- Μακεδονία , η νέα πατρίδα “στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του ΙΜΜΑ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σκοπός του προγράμματος είναι να αφηγηθεί την πορεία αποκατάστασης των προσφύγων του 1922 σε βασικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις συλλογές Μουσείων και ιδιωτών συλλεκτών. Συνδυάζει τον εκπαιδευτικό περίπατο σε μνημονικούς τόπους της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αγίας Σοφίας, προαύλιος χώρος ναού, γλυπτά Ποντιακού Ελληνισμού) με τη δημιουργική προσέγγιση της ιστορίας μέσα από την Τέχνη, τη Λογοτεχνία και την Τεχνολογία στις αίθουσες του Μουσείου.

Μέσα από τον βιωματικό περίπατο οι μαθητές/-τριες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν προσφυγικούς τόπους και τοπόσημα της πόλης με μνημονική αξία, με τρόπο διαδραστικό και επιτόπια παρατήρηση. Παράλληλα ενεργοποίησαν  τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους και την κριτική τους σκέψη για να αντιληφθούν την εξέλιξη της ιστορίας των ανθρώπων μέσα στον χρόνο, «να περπατήσουν στις διαδρομές τους», όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον διωγμό και τις βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών που ακολούθησαν τα γεγονότα στην Σμύρνη. Τα παιδιά συμμετείχαν σε αφηγηματικές δράσεις, αναπαραστάσεις, παρουσιάσεις ποιημάτων και κειμένων μπροστά στα μνημεία, καθώς και σε απεικονιστικούς σχεδιασμούς των ιστορικών γεγονότων σχετικών με την εγκατάσταση των προσφύγων, τους φόβους, τις αγωνίες, τον πόνο του ξεριζωμού αλλά και την ελπίδα για μια καινούρια ζωή σε μια νέα πατρίδα.

Στο δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου και με την υποστήριξη των παιδαγωγών και ιστορικών του Μουσείου παρακολούθησαν την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων και την πορεία των ελληνικών πληθυσμών που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Με την κινηματογραφική απεικόνιση των περιοχών και χρησιμοποιώντας αφηγήσεις – μαρτυρίες, κείμενα λογοτεχνών που δίνουν γλαφυρά την εποχή και τους ανθρώπους της αλλά και μέσα από έργα ζωγραφικά καθώς και τη δημόσια τέχνη, τα παιδιά με βιωματικό τρόπο ήρθαν σε επαφή  με την Ιστορική στιγμή ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν την επόμενη μέρα καθώς και τη διαχείριση του τραύματος. Κεντρικό θέμα τoυ προγράμματος αποτελεί η έννοια της πατρίδας, όπως αυτή σχηματίζεται μέσα από τη σχέση των παιδιών με τον τόπο, τη γλώσσα, την οικογένεια, τη δημόσια τέχνη, τη δράση των ανθρώπων και τις καθημερινές συνήθειές τους.

Στην συνέχεια με τα παιδιά συζητήσαμε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε και δημιουργήσαμε ψηφιακά παιχνίδια στον υπολογιστή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

μουσειο3    μουσειο2    1922 εξωφυλλο προγράμματος  μουσειο 1

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Στις 9/4/2024 οι μαθητές του νηπιαγωγείου Στίβου επισκέφτηκαν την κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκαν στους χώρους της μαθαίνοντας για τον τρόπο λειτουργίας της και την διαδικασία δανεισμού των βιβλίων . Η επίσκεψη αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια των   δράσεων του  συλλογικού προγραμματισμού και της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας  και στο Σχέδιο Δράσης του Νηπιαγωγείου «Με το βιβλίο οδηγό, παίζω, μαθαίνω, δημιουργώ» στον Άξονα  «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση»

Δημοτική βιβλιοθήκη      Δημοτική βιβλιοθήκη1

«Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη»

Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης με τίτλο: «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», που συντονίζεται από τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Κιλκίς, Ποροΐων και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αξία των δέντρων  με αφορμή την παγκόσμια κινητοποίηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Έτσι στις 27/3/2024 οι μαθητές του νηπιαγωγείου μαζί με τις νηπιαγωγούς και σε συνεργασία με το  αρμόδια δημοτική υπηρεσία του Δήμου Βόλβης φύτεψαν δέντρα στην αυλή του σχολείου , τα οποία  «υιοθετήθηκαν» από τους μικρούς μαθητές.

Χέρια μικρά ανασκουμπώθηκαν
πήραν φτυαράκια κουβαδάκια
ποτιστήρια και δεντράκια.
Άνοιξαν στο χώμα τρύπεςφυτευω
φυτέψαν και σκέπασαν
πότισαν και έμαθαν
πως το δέντρο για να μεγαλώσει
περίσσια φροντίδα πρέπει να νιώσει.
Η γη να το αγκαλιάσει
ο ήλιος να το χαϊδέψει
το νερό να το ξεδιψάσει
και ένα παιδάκι να το αγαπήσει!

1ο μαθητικό περιβαλλοντικό συνέδριο του εθνικού εκπαιδευτικού δικτύου δράσης “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης”

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού
Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη»,
που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής
Θεσσαλονίκης στην Κωνσταντινούπολη, 4-7 Απριλίου 2024, υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του
Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Συνεργαζόμενοι Φορείς: η Περιφερειακή Διεύθυνση
Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, η Διεύθυνση
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.
Στόχος του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στον ιστορικό και πάντα φιλόξενο χώρο του Ζωγράφειου
Λυκείου Κωνσταντινούπολης, ήταν να αναδείξει το έργο των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν
στο Εθνικό Δίκτυο, να δώσει “βήμα” στους/τις μαθητές/μαθήτριες να συναντηθούν, να
τοποθετηθούν σε σύγχρονα ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη
βιώσιμη ανάπτυξη, να εκφραστούν δημιουργικά, να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις τους και
φυσικά να επιβραβεύσει την μαθητική δημιουργικότητα, συμμετοχή και δράση σε εναρμόνιση με
τους στόχους του σύγχρονου σχολείου του 21ου αιώνα. Το σχολείο μας συμμετείχε με αναρτημένη παρουσίαση, μια ομαδική εικαστική  δημιουργία πάνω σε ξύλο με πλαστελίνη και πηλό.μαθητικο συνεδριο         μαθητικο συνεδριο1μαθητικο συνεδριο2

Παρουσίαση βιβλίου “Γεωργιάννα,μια σεφ μετράει τ’ άστρα” του Δημήτρη Ταουκίδη

Το Σάββατο  14 Απρίλιου 2024 το σχολείο μας συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ταουκίδη “Γεωργιάννα , μια σεφ μετράει τ’ άστρα” στο πολιτιστικό κέντρο Νικομηδινού . 3 1

Παρουσίαση βιβλίου ” Ο γαλάζιος Πετεινός και η Ροδαλένια”

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στον χώρο του Δημοτικού σχολείου Λαγκαδικίων και στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων που λειτουργεί με την υποστήριξη των σχολικών μονάδων της περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ομιλία με γονείς και θέμα: «Τα οφέλη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους » από την καθηγήτρια Παρασκευή Βουλγαρούδη και η παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού ” Ο γαλάζιος Πετεινός και η Ροδαλένια” από την καθηγήτρια μουσικής Κωνσταντίνα Πετρινιώτη και τον Αστέριο Τράκας φιλαναγνωσια2 φιλαναγνωσια2φιλαναγνωσια4

Πράσινες γειτονιές

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πράσινες γειτονιές» το οποίο υλοποιείτε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεργασία με το NOUS, Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας.

Σκοπός του εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στην ανάγκη διατήρησης και προστασίας του πράσινου στο άμεσο περιβάλλον τους, τη γειτονιά τους και η ανάπτυξη της συµµετοχής σε ενέργειες, που αποσκοπούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Αφού προηγήθηκε συζήτηση για το πράσινο ,ζωγραφίσαμε το πράσινο γύρω μας και εξηγήσαμε που το βλέπουμε.
Βρήκαμε το σχολείο μας στο google earth και σημειώσαμε την γειτονία του σχολείου μας. Κάναμε περίπατο και εντοπίσαμε το πράσινο. Το παρατηρήσαμε, το αναγνωρίσαμε και το καταγράψαμε. Στην συνέχεια επιστρέψαμε στην τάξη και σκεφτήκαμε πώς θα θέλαμε να είναι η αυλή του σχολείου μας . Καταγράψαμε τις ιδέες των παιδιών και διαμορφώσαμε την αυλή του σχολείου μας εικονικά με την βοήθεια του google earth προσθέτοντας νέα δέντρα. Όμως δεν σταματήσαμε εκεί…Φυτέψαμε πραγματικά ..  προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μικρών μαθητών μας. Ακολουθεί μια παρουσίαση από τις δράσεις των μαθητών.ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Αφίσα ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 1

Ένας κόσμος, δύο όψεις

Στις 26/3/2024 το νηπιαγωγείο Στίβου επισκέφτηκε το Δημοτικό σχολείο Λαγκαδικίων, όπου οι μαθητές και των δύο σχολείων καθώς και γονείς παρακολουθήσαν από κοινού την ταινία ντοκιμαντέρ ” Ένας κόσμος, δύο όψεις”. Η ταινία κινείται στα όρια του κοινωνικού ντοκιμαντέρ και της αυτοβιογραφίας. Βασικός άξονας είναι η ευαισθητοποίηση στο κομμάτι της λεγόμενης «αόρατης» αναπηρίας. Η Παρασκευή, η οποία γεννήθηκε πρόωρα με εγκεφαλική παράλυση, παρουσιάζει τις προσωπικές της εμπειρίες ως επιλογές, καταθέτει τη δική της διαδρομή και φωνάζει ένα δυνατό… «τολμήστε».

12