Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και τα παιδιά συζητούν συχνά για τα δώρα που περιμένουν να πάρουν και φέτος! Αναφέρουν ένα σωρό παιχνίδια και τα περιγράφουν στους φίλους τους σύμφωνα με όσα είδαν στις διαφημίσεις !
Με αφορμή αυτές τις συζητήσεις συζητάμε με τα παιδιά στην παρεούλα για τις επιθυμίες τους.
Λέμε στα παιδιά πως σε αυτό το εργαστήριο δεξιοτήτων θα γνωρίσουμε και κάποιους νέους φίλους μέσα από φωτογραφίες και θα συζητήσουμε με αφορμή αυτούς, θέματα που αφορούν και
εμάς στην τάξη.
Τα παιδιά με τον ήχο της μουσικής κινούνται ελεύθερα στον χώρο. Στο σταμάτημα της μουσικής κάθε παιδί διαλέγει ένα φίλο. Μετά, σαν ζευγάρια κινούνται ελεύθερα στον χώρο με
τον ήχο της μουσικής και με τη διακοπή της μουσικής διαλέγουν ένα ζευγάρι ακόμα
για φίλους.Τα παιδιά κάθονται στα τραπεζάκια ως ομάδα και στο κάθε τραπέζι υπάρχουν
μερικές εκτυπωμένες εικόνες, ώστε να έχουν όλες οι ομάδες τις ίδιες κάρτες. Το κάθε παιδί, αφού επιλέξει μία κάρτα, θα πρέπει στο Φύλλο εργασίας 1 να ζωγραφίσει τι «θέλω να έχω» και ποια είναι η «μεγαλύτερη ανάγκη που έχvω»
Όταν τα παιδιά τελειώσουν καθονται στην παρεούλα ο ένας δίπλα στον άλλο σε τετράδες όπως τις έφτιαξαν ήδη. Έπειτα κάθε παιδί να παρουσιάζει στην ολομέλεια το νέο του φίλο. Τελειώνοντας την παρουσίαση κάθε ομάδα ζητά να αναφέρουν στην ολομέλεια όποια ομοιότητα ή διαφορά έχουν εντοπίσει. Καταγράφουμε τις ομοιότητες και διαφορές σε στήλες σε ένα μεγάλο χαρτί για να τις βλέπουν όλοι. Στο τέλος γίνεται η σύνθεση όλων όσων ειπώθηκαν από τα παιδιά. Τοποθετούμε όλες τις εικόνες σε κουτί της τάξης που διαλέγουν τα παιδιά.
Καταγράφουμε μαζί με τα παιδιά, όλες τις λέξεις «κλειδιά», ομοιότητες δηλαδή και διαφορές που εντόπισαν, με τη βοήθειαβτου ψηφιακού διαδικτυακού εργαλείου δημιουργίας συννεφόλεξου :
Στο επόμενο εργαστήριο παρουσιάζουμε «τα θέλω» που κατεγράψαμε από τα παιδιά και «τις ανάγκες». Ρωτάμε τα παιδιά αν «ό,τι θέλω είναι πραγματικά η ανάγκη μου». Δεχόμαστε όλες τις πιθανές απαντήσεις από τα παιδιά, και τα ενθαρρύνουμε να διακρίνουν ότι «τα θέλω» δεν έχουν να κάνουν με τις «βασικές ανάγκες» μας.
Σε ένα δεύτερο κουτί έχουμε βάλει εικόνες παιδιών που έχουμε βρει σε σελίδες όπως στη https://www.unicef.org/, την Ύπατη Αρμοστεία https://www.unhcr.org/gr/, Action Aid https://www.actionaid.gr/, https://www.europeana.eu/el κτλ. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά τόσο αγόρια όσο και κορίτσια προσχολικής ηλικίας ή και λίγο μεγαλύτερα, σε διάφορες συνθήκες (π.χ. να παίζουν σε πάρκο/δρόμο/αυλή, με φίλους/μόνα τους, να διασκεδάζουν/να εργάζονται/να μελετούν/να χειροτεχνούν/να ζωγραφίζουν/να τσακώνονται/να χτυπούν, να είναι χαρούμενα/προβληματισμένα/λυπημένα κτλ). Ο αριθμός των εικόνων να αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών (1 εικόνα/για κάθε μαθητή/τρια).
Τοποθετούμε τις εικόνες στο πάτωμα και με τον ήχο της μουσικής τα παιδιά περιφέρονται ελεύθερα στον χώρο. Με το σταμάτημα της μουσικής διαλέγουν μία εικόνα. Επαναλαμβάνουν τη διαδικασία με τον ήχο της μουσικής και διαλέγουν έναν φίλο και μετά σαν ζευγάρι διαλέγουν ένα άλλο. Σαν τετράδες κάθονται στα τραπεζάκια. Ζητάμε πρώτα από τα παιδιά να παρατηρήσουν προσεκτικά τις εικόνες και τους ζητάμε να δώσουν ένα όνομα στην εικόνα τους, να μας πουν τις σκέψεις τους, και τι νομίζουν οτι είναι αυτό που βλέπουν…κλπ
Στη συνέχεια τα παιδιά να ζωγραφίσουν, στο Φύλλο Εργασίας 2, ποια νομίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη ανάγκη του «φίλου» τους στη φωτογραφία.
Όταν ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες έρχεται στην παρεούλα για να παρουσιάσουν τους νέους φίλους τους δείχνοντας τη φωτογραφία του νέου φίλου και περιγράφοντας ποια πιστεύει ότι είναι η δική του ανάγκη.
Καταγράφουμε τις ανάγκες που περιγράφουν τα παιδιά και μετά τους θυμίζουμε τις ανάγκες που είχαν πει για τον εαυτό τους στο προηγούμενο εργαστήριο. Μετά συμπληρώνουμε μαζί με τα παιδιά το νοητικό χάρτη για το ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών στη φωτογραφία με εργαλείο (https://www.popplet.com/)
Στη συνέχεια ρωτάμε τα παιδιά αν γνωρίζουν τι θα πει η λέξη «δικαίωμα». Εξηγούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα, σύμφωνα με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του παιδιού της Unicef https://www.unicef.org/greece). Τους αναφέρουμε επίσης την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) και Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).
Μαζί με τα παιδιά αναζητούμε εικόνες για να συμπληρώσουν τον νοητικό τους χάρτη χρησιμοποιώντας σελίδες ασφαλής αναζήτησης για παιδιά όπως www.safesearchkids.com, www.
Ακόμα, καθώς τα παιδιά σε ζευγάρια αναζητούν εικόνες για τον νοητικό χάρτη τα βοηθάμε στη σωστή χρήση του ποντικιού (εξηγούμε πως επιλέγουμε με αριστερό κλικ, κάνουμε αντιγραφή εικόνας, αποθήκευση στον ψηφιακό φάκελο του Εργαστηρίου κτλ) και πως να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο.
Στο επόμενο εργαστήριο τα παιδιά παρακολουθούν το παρακάτω video :
Στο τέλος της ιστορίας κάνουμε στα παιδιά ερωτήσεις όπως: «γιατί οι άνθρωποι δεν τη δέχτηκαν την Ειρήνη στις χώρες από όπου πέρασε; Τι φοβήθηκε περισσότερο; Τι θα κάνατε εάν τη συναντούσατε; ποιες νομίζετε ότι ήταν οι βασικές ανάγκες της και άρα δικαίωμά της;» Καταγράφουμε όλες τις απαντήσεις των παιδιών και τοποθετούμε στη μέση της παρεούλας τις εικόνεςπου είχαν αποθηκεύσει τα παιδιά για τα δικαίωματα.
Αναφέρουμε στα παιδιά τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Unicef (https://www.unicef.org/greece). Με βάση τη σύμβαση τα παιδιά ταξινομούν τα δικαιώματα που βρήκαν στις κατηγορίες : Δικαιώματα Ανάπτυξης, ΔικαιώματαΕπιβίωσης, Δικαιώματα Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Τα παιδιά χωρίζονται με τη βοήθεια της μουσικής πρώτα σε ζευγάρια και μετά σε τετράδες. Στην παρεούλα ζητάμε από την κάθε ομάδα να διαλέξει 1 ομάδα δικαιωμάτων για να επεξεργαστούν. Μοιράζουμε από μία κάρτα, αντίστοιχη με τις ομάδες των δικαιωμάτων (Ανάπτυξης, Επιβίωσης, Προστασίας, Συμμετοχής) που παρουσιάζει εικόνα παιδιού σε προβληματική κατάσταση.
Υπάρχουν εικόνες για κάθε ομάδα:
-για την ομάδα δικαιωμάτων Ανάπτυξης, ένα παιδί το οποίο εργάζεται,
-για την ομάδα δικαιωμάτων Επιβίωσης, ένα παιδί το οποίο παίρνει νερό από πηγάδι ή ζει σε
εμπόλεμη κατάσταση,
-για την ομάδα δικαιωμάτων Προστασίας ένα παιδί που μεταναστεύει,
-για την ομάδα δικαιωμάτων Συμμετοχής ένα παιδί που δε συμμετέχει σε ομάδες ή του απαγορεύεται να μιλά κλπ
Η κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικό από τη γωνιά της μεταμφίεσης και να δραματοποιήσει μια προβληματική κατάσταση , αφού πρώτα παρατηρήσει πολύ προσεκτικά τις εικόνες. Κάνουμε στα παιδιά ερωτήσεις όπως: «Δώστε ένα όνομα στην εικόνα σας. Τι σκέψεις κάνεις; Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που βλέπεις;». Στο τέλος η κάθε ομάδα παρουσιάζει τη δραματοποίησή της στις υπόλοιπες στην ολομέλεια
Στο τέλος, κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά των υπόλοιπων ομάδων όπως:
-πώς νομίζετε ότι αισθάνεται τώρα;
-Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;
-Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
-Τι θα κάνατε εσείς για να μην επαναληφθεί ;
-Τι λύση θα δίνατε;
και καταγράφουμε όλες τις πιθανές απαντήσεις των παιδιών.
Τα παιδιά παρατηρούν τους παρακάτω πίνακες αναφοράς και τους σχλιάζουν:
Τα παιδιά ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες και φύλλα δραστηριοτήτων :
Στο επόμενο εργαστήριο Τα δικαιώματα ζωντανεύουν
Τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα και δημιουργούν 2 μεγάλες ομάδες, οι οποίες εναλλάσσονται. Στη μία μεγάλη ομάδα βρίσκονται η ομάδα με τα παιδιά που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και στην άλλη ομάδα βρίσκονται οι ενήλικες.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει σε μορφή κάρτας μικρά σενάρια προβληματικών καταστάσεων, (ιδέα βασισμένη σε εκπαιδευτικό υλικό της Unicef)
Οι κάρτες μπορούν να αντιστοιχούν στην κάθε Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού (Προστασίας,Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Συμμετοχής).
1η περίπτωση: μια ομάδα παιδιών στέκεται απέναντι από μια ομάδα παιδιών στο ρόλο των ενηλίκων και ζητούν περισσότερη ώρα από τους ενήλικες που εργάζονται για να παίξουν μαζί τους.
1η περίπτωση: μια ομάδα παιδιών στέκεται απέναντι από μια ομάδα παιδιών στο ρόλο των ενηλίκων και ζητούν να κατασκευαστούν περισσότερες παιδικές χαρές και πάρκα.
Τα παιδιά σκέφτονται πως μπορούμε να βοηθήσουμε άλλα παιδιά για να καλύψουμε ένα μέρος των βασικών τους αναγκών, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων που έρχονται και αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε “το κουτί της Αγάπης”, όπου θα μαζέψουμε τρόφημα κι άλλα ήδη και θα τα προσφέρουμε στο Χαμόγελο του παιδιού για να μοιραστούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη !
Τα παιδιά τέλος αποφάσισαν πως θέλουν να αναπαραστήσουν τα δικαιώματα με βαρκούλες που ταξιδεύουν και δείτε τι έφτιαξαν :