Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

Ο Τόπος μου είναι η Κίσαμος Χανίων.

Κίσαμος είναι κωμόπολη της δυτικής Κρήτης (εσφαλμένα γράφεται με δύο σίγμα, «Κίσσαμος»), στον κόλπο Κισάμου, δυτικά των Χανίων, με πληθυσμό 4.236 κατοίκους, έδρα του δήμου Κισάμου (με συνολικό πληθυσμό 10.790 κατοίκους). Ο δήμος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Κισάμου, Ινναχωρίου και Μηθύμνης.

Ιστορία

Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον κόλπο Κισάμου. Αυτή η αρχαία πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσαμος γνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη.

Ο Πλίνιος (4,12,59) ως Κίσαμον την τοποθετεί κοντά στην Πέργαμο και την Κυδωνία, ενώ ο Ιεροκλής (Συνέκδ. 14) μεταξύ Κυδωνίας και Καντάνου. Η «Κίσαμος πόλις»,[5] όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλι (βενετσιάνικο φρούριο)[6].

Βρισκόταν κοντά στη μεγάλη πόλη Πολυρρηνία της οποίας ήταν επίνειο, αλλά λειτουργούσε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοβε δικά της νομίσματα τα οποία απεικόνιζαν στη μια πλευρά κεφαλή του θεού Ερμή με πέτασο και στην άλλη ένα δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ.

Κατά τη Βενετοκρατία, λόγω του πλούτου και της τοποθεσίας της, η Κίσαμος ήταν καλά οχυρωμένη. Τα τείχη της πόλης πρωτοκτίστηκαν από τους Βενετούς, (Καλές) και τμήματά τους σώζονται ακόμα, δυτικά του Τουρκικού φρουρίου. Μάλιστα ονομάστηκε «Καστέλι» λόγω του φρουρίου της και συγκεκριμένα Καστέλι Κισάμου ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση, καθώς η Κρήτη είχε πολλά Καστέλια.

Αξιοθέατα

Μωσαϊκό στο μουσείο της Κισάμου

Προσωπικότητες

  • Μάνος Κατράκης (ηθοποιός)
  • Γιώργος Κουτσουρέλης (μουσικός)
  • Γιώργος Παρτσαλάκης (ηθοποιός)
  • Αλεξάνδρα Κυριακάκη (τραγουδίστρια)
  • Γιώργος Ανυφαντάκης (φωτογράφος)

Σχολεία

Πέντε νηπιαγωγεία, τρία δημοτικά σχολεία, δύο γυμνάσια, ένα γενικό λύκειο, ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα ΕΕΕΕΚ ενώ στο παρελθόν λειτουργούσε και ένα σχολείο κωφών

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *