Χθες, 1/4/2014 , μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ” Θησέας και Μινώταυρος- Η μυθολογία στο Νηπιαγωγείο”, επισκέφτηκαμε στην Κίσαμο, το εργαστήριο Υφαντικής της κυρίας Γεωργίας Αλυγιζάκη, υφάντρας και εκπαιδεύτριας του προγράμματος Πηνελόπη Gandhi .
H κυρία Γεωργία μας βοήθησε , με πολύ όμορφο και κατανοητό τρόπο, να καταλάβουμε πώς από τα νήματα φτιάχνεται το ύφασμα και στη συνέχεια πώς φτιάχνονται τα ρούχα μας , οι κουβέρτες, τα χαλιά κ.ά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα…
Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στα μινωικά χρόνια μια και πολλά από τα σχέδιά της είναι εμπνευσμένα από μοτίβα και σχέδια των μινωικών αγγείων.
Μας έδειξε μινωικά φορέματα που η ίδια με τέχνη περισσή φτιάχνει!!! Δεν έφτανε όμως αυτό. Μας ζήτησε να τη βοηθήσουμε και να υφάνουμε μαζί της ένα μινωικό ύφασμα…..Κάτσαμε λοιπόν όλοι μαζί στον αργαλειό της…….
Καλά, ήταν υπέροχα….Και πολύ διασκεδαστικά……
Κυρίως όμως παραγωγικά!!!! Γιατί τη βοηθήσαμε και μεις ,με την τέχνη μας,και προχώρησε το μινωικό της ύφασμα……..
Μας χάρισε μάλιστα και κομμάτια υφάσματος με υπέροχα σχέδια υφασμένα στον αργαλειό της τα οποία θα τα βάλουμε σε κορνίζα και θα φτιάξουμε υπέροχα καδράκια…..
Στη συνέχεια μας είχε μια έκπληξη!! Μας πήγε στο μουσείο “Κρητικό σπίτι” που έχει στο υπόγειο του σπιτιού της……Εκεί είδαμε πολλά πολλά υφαντά, αντικείμενα του παλιού κρητικού σπιτιού και ένα αργαλειό αντίκα!!!
Ήταν μια μοναδική εμπειρία και γι΄αυτό την ευχαριστούμε θερμά . Τέλος την αποχαιρετίσαμε, και αυτήν και τον γλυκύτατο παππούλη, τον πατέρα της, και συνεχίσαμε την εκδρομή μας.
Επόμενος σταθμός: η βιοτεχνία “Τουριστικών σανδαλιών και γενικότερα δερμάτινων τουριστικών ειδών ” του κυρίου Ξενοφώντα Ξηρουχάκη στη Γραμβούσα Κισάμου…Ο κύριος Ξενοφών μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και μεις του προσφέραμε ένα μικρό δείγμα της δημιουργίας μας…..Το καράβι του Θησέα μα, με άσπρα πανιά και όχι με μαύρα!!!
Έπειτα άρχισε να μας ξεναγεί στην οικογενειακή τους βιοτεχνία…. Μας εξήγησε αρχικά το υλικό από το οποίο γίνονται τα σανδάλια αλλά και γενικότερα τα παπούτσια μας….Καλά, αυτό για να σας πούμε την αλήθεια, δεν το ξέραμε…..
Να λοιπόν το δέρμα…..Το αγγίξαμε , το μυρίσαμε….. Όλα του τα σανδάλια είναι από γνήσιο δέρμα……
Έπειτα μας εξήγησε ότι τα σανδάλια φτιάχνονται τμηματικά. Ο κάθε εργάτης που δουλεύει εκεί έχει και μια ξεχωριστή δουλειά να κάνει.
Άλλος φτιάχνει το πάνω μέρος του σανδαλιού, άλλος τη σόλα, άλλος τα κορδόνια, η μητέρα του η κ. Μαρία γαζώνει τα δέρματα……
Να και ο πατέρας του, ο κύριος Μιχάλης, που όπως μας είπε ο κ. Ξενοφώντας είναι η ψυχή της βιοτεχνίας….
Πήγαμε και στην αποθήκη χρωματιστών δερμάτων. Όλα τα δέρματα με τάξη τακτοποιημένα ανά χρώμα.
Ενώ μας έκανε ο κ. Ξενοφών την ξενάγηση οι εργάτες που δουλεύουν εκεί μας έφτιαχναν τα δικά μας σανδαλάκια…. Τα σανδαλάκια που ο κύριος Ξενοφώντας θα μας κάνει δώρο!!!
Κι έπειτα κάναμε διάλειμμα….Ήρθε τότε η σύζυγος του κ. Ξενοφώντα η κ. Έφη που είναι και αυτή νηπιαγωγός και τι δεν μας κέρασε….Κουλουράκια, σοκολατάκια, κουφετάκια, πορτοκαλάδα…..Όλα τέλεια.
Σε λιγο ήταν έτοιμα και τα σανδαλάκια μας που, αν όλα πάνε καλά, θα τα φορέσουμε και όταν θα παρουσιάσουμε το θεατρικό μας τον “Θησέα και τον Μινώταυρο” στο τέλος του σχολικού έτους.
Ένα τελευταίο πέρασμα στο τελευταίο μηχάνημα της βιοτεχνίας…
και να τα σανδαλάκια μας έτοιμα….Είναι τέλεια…..Και μια φωτογραφία για να τους θυμόμαστε όλους από την καταπληκτική αυτή επίσκεψη…..
Τους ευχαριστήσαμε όλους ,κυρίως όμως τον κύριο Ξενοφώντα που μας ξενάγησε με αυτόν τον υπέροχο και παιδαγωγικό του τρόπο αλλά και το χιούμορ του και μας έλυσε και την απορία μας για το πώς ήταν φτιαγμένα τα σανδάλια που φορούσαν την εποχή του Θησέα…..
Επόμενος σταθμός : Η Ανασκαφή στον Δραπανιά Κισάμου….Στο δρόμο μας όμως για Δραπανιά και συγκεκριμένα στην Κίσαμο, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου, παρατηρήσαμε να γίνεται μια ανασκαφή της Αρχαιολογίας. Μπορούσαμε λοιπόν ν΄ αντισταθούμε;;; Σταματήσαμε για λίγο και μιλήσαμε με τον ειδικό τεχνίτη της ανασκαφής τον κ. Κώστα Μουντάκη…
Μας εξήγησε ότι,στην περιοχή εκείνη έχουν ανακαλύψει ένα ρωμαϊκό λουτρό και μας κάλεσε να μπούμε μέσα για να το δούμε καλύτερα. Δε χάσαμε την ευκαιρία βέβαια!! Στο κάτω μέρος του λουτρού καθώς και στα πλάγια υπήρχαν μάρμαρα τα οποία το κάλυπταν….
Ο κύριος Κώστας μας μίλησε για το τι κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία, που πάνε τα ευρήματα των ανασκαφών και μας έδειξε και τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο σκάβουν οι τεχνίτες αρχαιολόγοι, για να μην καταστρέψουν τα αρχαία ευρήματα…. Τέλος τον ευχαριστήσαμε κι αυτόν για τις πληροφορίες που μας έδωσε και συνεχίσαμε το δρόμο μας για Δραπανιά και για την ανασκαφή που εμείς θα είμαστε πρωταγωνιστές…..
Δεν αργήσαμε να φτάσουμε. Γνωρίσαμε αρχικά την Αρχαιολόγο κ. Κούλα Μπορμπουδάκη και την κόρη της τη Μόντη…..
Κι έπειτα πήγαμε στο χώρο τον αρχαιολογικό που έπρεπε να σκάψουμε. Εκεί μας περίμεναν:Ένα τετραγωνισμένο χωράφι με ειδική ταμπέλα που προσδιόριζε τον ακριβή χώρο της ανασκαφής, μαζί και κουβαδάκια που περιείχαν εργαλεία ανασκαφής …..Μην ξεχάσουμε: και μια τεράστια ομπρέλα για τον ήλιο … Αρχικά η κυρία Κούλα μας εξήγησε τι δουλειά κάνει ακριβώς ο αρχαιολόγος και συγκεκριμένα τι αντικείμενα μπορεί να συλλέξει κατά την ανασκαφή του. Μας είπε ότι μπορεί να συλλέξει κοχύλια, καρπούς , οστά, σπασμένα αγγεία, ολόκληρα αγγεία, μικρά και μεγάλα αγάλματα και πολλά άλλα. Από όλα αυτά τα ευρήματα μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλές πληροφορίες για τη ζωή και την καθημερινότητα, για το τι έτρωγαν, τι συνήθειες είχαν οι άνθρωποι των αρχαίων χρόνων…..
Μας έδειξε μάλιστα και αντίγραφα μινωικών αγγείων που ίσως βρίσκαμε στο χωράφι αυτό…..
Μας εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, έπρεπε το χώμα να το βάζουμε στα ειδικά κουβαδάκια μας , να το κοσκινίζουμε προσεκτικά και ότι αρχαίο αντικείμενο βρίσκαμε να το βάζουμε σε ειδικό σακουλάκι στο οποίο θα τοποθετούσαμε και το ειδικό καρτελάκι που θα έδειχνε το ακριβή τετράγωνο από το οποίο έγινε η συλλογή. Εμείς στη διάθεσή μας είχαμε τέσσερα τετράγωνα να σκάψουμε. Η κυρία Κούλα μας παρότρυνε να μπούμε ανά δυο παιδιά σε κάθε τετράγωνο και ν΄ αρχίσουμε τη δουλειά μας σα γνήσιοι αρχαιολόγοι…..Έτσι και κάναμε…..
Μπήκαμε και ….αρχίσαμε τη δουλειά……
Καλά τι αρχαιολογικός χώρος είναι αυτός;;; Το ένα εύρημα που συλλέγαμε ήταν καλύτερο από τ΄ άλλο. Κοχύλια, αρχαία πάντα βέβαια, καρπούς, σπασμένα αγγεία, πολλά σπασμένα αγγεία……
Και όλα αυτά τα ευρήματα δεν ξεχνούσαμε να τα τοποθετούμε όπως μας είπε η αρχαιολόγος μας στα ειδικά σακουλάκια και να τους βάζουμε τα ειδικά καρτελάκια τους. Είχαμε βέβαια και τη Μόντη που μας βοηθούσε πολύ σ΄ αυτό.Εκεί που σκάβαμε η Αλεξία και η Παναγιώτα με χαρά μας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα μεγάλο αγγείο η καθεμιά τους που πρέπει να ήταν και ολόκληρο. Τους είπαμε να σκάψουν τώρα με ακόμα πιο μεγάλη προσοχή….
Σε λίγο είχαμε πια σκάψει τόσο καλά το χωράφι μας και είχαμε βρει τόσα πολλά αρχαία αντικείμενα που η κυρία Κούλα μας ζήτησε να τις τα παραδώσουμε γιατί έπρεπε και κείνη με τη σειρά της να τα παραδώσει στην αρχαιολογική υπηρεσία…. Είχε βέβαια περάσει και η ώρα και έπρεπε να επιστρέψουμε και στα σπίτια μας. Ευχαριστήσαμε την κυρία Κούλα και την Μόντη και φύγαμε….
Η σημερινή μέρα, είμαστε σίγουροι ,ότι θα μας μείνει αξέχαστη. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους αυτούς αυτούς που βοήθησαν όχι μόνο να περάσουμε μια υπέροχη μέρα αλλά και να μάθουμε τόσα πολλά και αξιόλογα πράγματα και τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο τους ….
Πάνω απ΄ όλα όμως ,τόσο εμείς όσο και η Νηπιαγωγός μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον οδηγό μας, τον οδηγό του σχολικού μας λεωφορείου , τον κύριο Μανούσο Μπαμπουνάκη,
που θυσίασε τον προσωπικό του χρόνο και αφιλοκερδώς μας μετέφερε σε όλους αυτούς τους προορισμούς. Χωρίς τη δική του βοήθεια αυτή η εκδρομή, είναι σίγουρο, ότι δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί….Να είσαι καλά κύριε Μανούσο μαζί με την οικογένειά σου…..