Η Νιρέττα η Καρέττα στο σχολείο μας

medassetΕπισκέφθηκε το σχολείο μας ο κύριος  Θωμόπουλος Κώστας  , Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού της Medasset του Μεσογειακού συνδέσμου για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών προκειμένου να γνωρίσει στους μαθητές/τριες  τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα . Το πρόγραμμα “Νιρέττα η Καρέττα” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιοτόπους τους και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον με έμφαση στα θαλάσσια απορρίμματα .

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ποικιλία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων:

  • Ενημέρωση – Προβολή εκπαιδευτικού βίντεο
    Μέσα από ένα εκπαιδευτικό βίντεο και τη χρήση θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά γνώρισαν τις θαλάσσιες χελώνες, ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που τις απειλούν και έμαθαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία τους.

  • Βιολογία της χελώνας
    Με τη βοήθεια της μασκότ του προγράμματος, της Νιρέττας, ο υπεύθυνος  του  MEDASSET εξήγησε στα παιδιά την ανατομία και τη βιολογία της θαλάσσιας χελώνας, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και την ευαισθησία του είδους.

  • Βιωματικές δράσεις – Παιχνίδι
    Μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες, οι μικροί φίλοι της Νιρέττας ανακάλυψαν τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμμετέχοντας σε ομαδικά παιχνίδια.

  • Χορός – Τραγούδι
    Τα παιδιά διασκέδασαν και εξοικειώθηκαν με τη Νιρέττα μέσα από μουσική και χορευτικές δραστηριότητες, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεσή τους με το μήνυμα του προγράμματος.


Παρουσιάζοντας τις αποστολές μας στο Physis Lab : Τhe art of nature

logo etwinning anartisi facebook 1

Ολοκληρώνοντας τις αποστολές μας στο έργο του e Twinning με τίτλο ΄΄ Physis Lab: Τhe art of nature΄΄ , τι θυμόμαστε και τί μας άρεσε περισσότερο; Αυτή η σύντομη παρουσίαση μας βοήθησε να κάνουμε ένα γρήγορο ταξίδι πίσω στο χρόνο . Ανοίγοντας τους συνδέσμους που υπάρχουν στην παρουσίαση , μπορείτε να διαβάσετε πρωτότυπες ιστορίες , να παρακολουθήσετε βίντεο  αλλά και να παίξετε ψηφιακά παιχνίδια που δημιούργησαν οι μαθητές /τριες.

Go to this Sway

 

Εκπαιδεύοντας το ΑΙ


ai 1
Αξιοποιώντας την ψηφιακή εφαρμογή Occean AI, οι μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Ροδόπολης εκππαίδευσαν  το ρομποτάκι ακολουθώντας μια σειρά βημάτων, με σκοπό να καθαρίσει τον βυθό από τα σκουπίδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενίσχυσαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων.

Σώσε τη μέλισσα

Στο νηπιαγωγείο μας γνωρίσαμε μια πολύτιμη μικρή φίλη: τη μέλισσα! Μέσα από παιχνίδι, παρατήρηση και όμορφες εικόνες, ανακαλύψαμε πόσο σπουδαία είναι για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Μάθαμε:

  • Πώς ζει μέσα στην κυψέλη 🐝

  • Πώς συνεργάζονται οι μέλισσες για να φτιάξουν το μέλι 🍯

  • Ποια φυτά προτιμούν 🌼

  • Και πώς εμείς μπορούμε να τις βοηθήσουμε!

📘 Με οδηγό το όμορφα εικονογραφημένο έντυπο «Η μέλισσα ΣΟΥ ΣΟΥ εξηγεί» (Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων – Κέντρο Μελισσοκομίας Κύπρου, Καλοκαίρι 2019), μιλήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, αλλά και για το πώς μπορούμε να τις προστατεύσουμε.

💧 Μάθαμε πως, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες, είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε καθαρό νερό σε ένα ρηχό πιατάκι στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, με πετρούλες για να κάθονται οι μέλισσες χωρίς να κινδυνεύουν.

🌿 Κάναμε αυτοψία στον σχολικό μας κήπο και παρατηρήσαμε ποια φυτά έχουμε φυτέψει που είναι φιλικά προς τις μέλισσες. Καταγράψαμε τα ευρήματά μας και με χαρά ανακαλύψαμε ότι έχουμε ήδη φυτέψει λεβάντα, ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά των μελισσών!

🌸 Στο τέλος της δράσης, τα παιδιά  έφτιαξαν μικρές γωνιές με νερό, φροντίζοντας να προσφέρουν ξεκούραση και βοήθεια στις πολύτιμες αυτές εργάτριες της φύσης.

Με πολλή φαντασία, ενδιαφέρον και περιβαλλοντική συνείδηση, τα παιδιά έκαναν ένα ακόμα βήμα για να γίνουν μικροί υπερασπιστές της φύσης! 🐝

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι με… STEM και οικολογική συνείδηση!

Η κατασκευή του παραδοσιακού πρωτομαγιάτικου στεφανιού στάθηκε η αφορμή για έναν δημιουργικό συνδυασμό πειραματισμού, STEM δραστηριοτήτων και οικολογικής σκέψης στο νηπιαγωγείο μας.

Μέσα από την απλή αλλά μαγική διαδικασία της ανάμιξης χρωμάτων με νερό, τα παιδιά χρησιμοποίησαν μαρκαδόρους πάνω σε αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε με νερό, ώστε να παρατηρήσουμε πώς “χορεύουν” και ενώνονται τα χρώματα. Ένα εντυπωσιακό εικαστικό αποτέλεσμα, που προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και… ερωτήματα!

Το στεφάνι μας, όμως, δεν ήταν απλώς χρωματιστό — ήταν και οικολογικό. Εμπνευσμένοι από το σύνθημα της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Νηπιαγωγείου, «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση» (ή αλλιώς τα γνωστά 3Rs: Reduce, Reuse, Recycle), δημιουργήσαμε στεφάνια χρησιμοποιώντας υλικά που είχαν περισσέψει από προηγούμενες κατασκευές: χαρτιά, ένα πλαστικό πιάτο ως βάση, ακόμα και το ίδιο το αλουμινόχαρτο.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά όχι μόνο καλλιέργησαν τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους, αλλά ήρθαν και σε επαφή με έννοιες όπως η αειφορία και ο σεβασμός στο περιβάλλον — με τρόπο βιωματικό, διασκεδαστικό και γεμάτο χρώματα.