ΦΕΚ με την παράταση του κλεισίματος των σχολείων έως και τη Δευτέρα 7-12-2020 στις 6:00 π.μ

Στο ΦΕΚ 5255Β/28-11-2020: “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊου COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020” προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων, των ολοήμερων σχολείων, των γυμνασίων και λυκείων, των απογευματινών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών) κλπ.

Συνέχιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Για το ΦΕΚ δείτε παρακάτω:



Λήψη αρχείου

Παράταση μέτρων για τον κορωνοϊό

Τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 στις 6.00 το πρωί ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολειων μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 στις 6.00 το πρωί.

Δελτίο Τύπου Δήμου Κω

Στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15695 του Δήμου Κω μπορούν να απευθύνονται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08.00 το πρωϊ έως τις 20.00 το βράδυ, οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν πληγεί από την πανδημία Covid-19 και έχουν ανάγκη βοήθειας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Για τη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου αξιοποιείται διαθέσιμο προσωπικό του ΔΟΠΑΒΣ, από την αναστολή λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Ο Δήμος Κω οργανώνει τις διαθέσιμες δυνάμεις του για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ανάγκη σε τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και ψυχολογική υποστήριξη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στην προσπάθεια να δώσει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας και να στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις ευπαθείς ομάδες, μέσω του πενταψήφιου τηλεφωνικού κέντρου, συγκεντρώνει όλα τα αιτήματα των πολιτών που αφορούν σε διεκπεραίωση αιτημάτων ευπαθών ομάδων.

Ο αρμόδιος υπάλληλος θα δημιουργεί καρτέλα εγγραφής ωφελούμενου η οποία αποστέλλεται στις αντίστοιχες κοινωνικές δομές, όπου θα ελέγχεται ποιος δικαιούται βοήθεια, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέτει το αίτημά του μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.kos.gov.gr.

Πατώντας στο σχετικό εικονίδιο, που απεικονίζεται ο τηλεφωνικός αριθμός 15695, οδηγείται στην «Καρτέλα καταγραφής Αιτημάτων» όπου μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα που εμφανίζεται καταγράφοντας το αίτημά του.

Αιτήματα που αφορούν σε φαρμακευτική περίθαλψη και συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες θα παραπέμπονται στα στελέχη του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Θέματα που αφορούν σε προνοιακά επιδόματα και γενικότερα θέματα απόρων, παραπέμπονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων & στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, όπου γίνεται έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τους δικαιούχους βοήθειας.

Ο Δήμος Κω δεν αφήνει κανέναν πολίτη μόνο του.

Βρίσκεται δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη.

Γραφείο Τύπου

#Μένουμε_Σπίτι_Συνδε-Δεμένοι

Ακολουθούν προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων από τον κορωνοϊό – COVID-19.

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays

Και ένα τραγουδάκι που ακούσαμε με αφορμή την σημερινή ημέρα…

19 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, αφού συνδυάζεται με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου). Η πρωτοβουλία ανήκει στην «Women’s World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση του παιδιού.

Η κακοποίηση των παιδιών αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερο φαινόµενο µόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Τι είναι όμως η παιδική κακοποίηση; Είναι η δράση ενός ενήλικα ή η αποτυχία του να αναλάβει δράση που οδηγεί είτε σε σωματική βία, σεξουαλική βία, συναισθηματική βία, αμέλεια, ιατρική αμέλεια είτε σε μεγάλο ρίσκο να πάθει κακό ένα παιδί.

Η πιο συνηθισμένη μορφή κακοποίησης απέναντι σε παιδιά είναι η συναισθηματική βία και μπορεί να είναι δια βίου. Το γιατί συμβαίνει μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πολλοί γονείς παρασύρονται και δεν καταλαβαίνουν πόση δύναμη χρησιμοποιούν όταν χτυπούν ένα παιδί για να το τιμωρήσουν για μια σκανταλιά που έκανε. Επίσης πολλοί αγνοούν εναλλακτικές μεθόδους για να πειθαρχούν με θετικό και δημιουργικό τρόπο τα παιδιά και τις περισσότερες φορές καταφεύγουν σε ακατάλληλες και άγριες μεθόδους όπως η σωματική βία.

Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν σκοπό ούτε θέλουν να βλάψουν τα παιδιά τους αλλά πολλοί καταλήγουν να τα κακοποιούν λόγω σύγχυσης επειδή δεν γνωρίζουν τι δυνατότητες και τι ανάγκες έχει το παιδί σε κάθε ηλικία. Ακόμα δυσκολεύονται στο να ανταποκριθούν σωστά στη διαφορετική συμπεριφορά του παιδιού όσο μεγαλώνει.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης είναι η ενημέρωση. Οι οικογένειες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ο τρόπος που συμπεριφέρονται στα παιδιά τους τα επηρεάζει και διαμορφώνει το χαρακτήρα τους. Τα παιδιά που βιώνουν βία σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιθανόν αργότερα στη ζωή τους να ασκήσουν και αυτά βία, να έχουν προβλήματα υγείας, να εμφανίσουν κατάθλιψη, να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να αποτύχουν στο σχολείο.

Οι γονείς που δυσκολεύονται να χειριστούν τα παιδιά τους και καταφεύγουν σε απρεπή συμπεριφορά μπορούν να συμβουλευτούν ειδικούς και να παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης γονέων. Σε κάθε περίσταση, θα πρέπει να γίνονται το παράδειγμα για τα παιδιά τους αποφεύγοντας τη βία και μαθαίνοντας τους πως η βία δεν είναι υγιής τρόπος επίλυσης των διαφορών. Ρόλο στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης έχει και η κοινωνία, η οποία δεν πρέπει να σιωπά αλλά να μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα βίας και να αναφέρει τα περιστατικά.

https://apatzidi.gr

 

Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία της χώρας

«Ενημερωτικό σημείωμα για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία»

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες λαμβάνοντας υπόψιν την με Αρ. Πρωτ. 155692/ΓΔ4/14-11-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Οδηγίες και πληροφορίες για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση», από Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 έως και 27 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των νηπιαγωγείων και αντ’ αυτού θα γίνεται Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Τα διαδικτυακά μαθήματα θα διαρκούν 30 λεπτά με ενδιάμεσα διαλείμματα 20 λεπτών.

Πιο αναλυτικά, το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Νηπιαγωγείων έχει ως εξής:

Ώρα Από Έως
1η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ 14:10 14:40
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 14:40 15:00
2η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ 15:00 15:30
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15:30 15:50
3η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ 15:50 16:20

Τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να λειτουργήσει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, θα διαγραφούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Τα προσωπικά σας δεδομένα, που είναι ήδη αποθηκευμένα στα συστήματα του ΥΠΑΙΘ λόγω της ιδιότητάς σας ως μαθητών/τριών ή γονέων/κηδεμόνων, θα διατηρηθούν όπως ορίζεται στις σχετικές Πολιτικές του ΥΠΑΙΘ. Τα μεταδεδομένα που δημιουργούνται διαγράφονται μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2020-2021.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση σας στην πλατφόρμα WebEx Meetings της εταιρίας Cisco θα ενημερωθείτε με προσωπικά email από τους εκπαιδευτικούς του 1ου Νηπιαγωγείου Πυλίου…

Καλή μας αρχή!!!

14/11/2020: Ανακοινώσεις της Υπουργού Νίκης Κεραμέως για τα νέα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης που αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της χώρας

Ομιλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Νίκης Κεραμέως:

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.

Μετά τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοινώνουμε σήμερα νέα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης που αφορούν και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.

– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων. Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο; Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.

Κυρίες και κύριοι,

Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Στόχος είναι να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι.

Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση. Έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις.  

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί.

Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί.

Σας ευχαριστώ πολύ.