Σκέψεις και συναισθήματα με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της… μια χρονιά σαφώς πολύ διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες καθώς ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί! Ωστόσο βρήκαμε τον τρόπο να μην χάσουμε την επαφή με τα παιδιά μας από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία στις 10 Μαρτίου 2020, είτε αυτό λέγεται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, είτε μέσω διάφορων δραστηριοτήτων που προτείναμε για ενασχόληση των γονέων με τα παιδιά μέσω του κοινού site των Νηπιαγωγείων Πυλίου (http://nipiagwgeiapylioukw.blogspot.com/).

Η επαφή αυτή άλλαξε μορφή μετά το Πάσχα, καθώς με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις ψηφιακές μας τάξεις! Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και σε αυτή τη πρόκληση και συναντήθηκαν online με τους μαθητές τους! Ο Προϊστάμενος του νηπιαγωγείου με τη σειρά του δημιούργησε ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την Ασύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, ξεχωριστό ιστότοπο για το 1ου Νηπιαγωγείο Πυλίου (https://blogs.sch.gr/nippyliou/) όπου οι γονείς και τα παιδιά είχαν και πάλι την ευκαιρία να βρίσκουν ενημερωτικό υλικό, ανακοινώσεις και διάφορες προτεινόμενες δραστηριότητες για ενασχόληση με τα παιδιά ανάλογα με τη θεματική που προτείνονταν κάθε εβδομάδα από τους υπεύθυνους νηπιαγωγούς των τάξεων.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων της χώρας την 1η Ιουνίου, μόνο που οι συνθήκες λειτουργίας τους δεν θύμισαν σε τίποτα από αυτά που όλοι ξέρουμε και έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια! Οι συνθήκες αυτές όμως δεν απέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν το εκπαιδευτικό τους έργο όσο καλύτερα μπορούσαν και τα παιδιά να βρίσκουν ξανά το χαμόγελο και την όρεξη τους για το σχολείο που τόσο τους είχε λείψει! Και οι μαθητές όμως που δεν μπορούσαν δικαιολογημένα να βρίσκονται στο σχολείο αυτόν τον μήνα, είχαν την ευκαιρία να μην χάσουν και πάλι την επαφή τους με τις δραστηριότητες που κάναμε δια ζώσης με τα υπόλοιπα παιδιά μέσω του ιστότοπου μας. Κάθε εβδομάδα, ανάλογα με την θεματική, προστίθονταν στον ιστότοπο του 1ου Νηπιαγωγείου Πυλίου οι ανάλογες δραστηριότητες, το πληροφοριακό υλικό, διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια κ.α.

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε όλους τους γονείς του νηπιαγωγείου μας, καθώς η διάθεση για συνεργασία και το χαμόγελο δεν χάθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και αποτέλεσαν αρωγούς για να μην χαθεί η επαφή μας με τα παιδιά, ακόμα και την περίοδο που τα σχολεία ήταν επίσημα σε αναστολή λειτουργίας. Ευχαριστούμε που αγκαλιάσατε τις δραστηριότητες που σας προτείναμε να κάνετε μαζί με τα παιδιά και που τα βοηθήσατε να συνδέονται κάθε εβδομάδα στις online συναντήσεις μας!

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή σταδιοδρομία και καλή αρχή στα νήπια μας που ανοίγουν τα φτερά τους για την Α΄ Δημοτικού και δίνουμε ραντεβού στις 7 Σεπτεμβρίου με τα παιδιά που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο νηπιαγωγείο μας!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Ευχαριστήριο!

Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Palazzo Del Mare για την ευγενική δωρεά του με διάφορα έπιπλα στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Πυλίου όπως επίσης και στο 1ο & 2ο Νηπιαγωγείο Πυλίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Πυλίου για την σκέψη και το μεράκι τους να μας βοηθήσουν, στη διεύθυνση του ξενοδοχείου, κύριο Γιάννη Λαβασά, καθώς επίσης και τις ιδιοκτήτριες του ξενοδοχείου κυρίες Κική & Τάνια Παλατσίδη.

Να ‘στε όλοι καλά!!!

Κέντρο Πρόληψης “Ιπποκράτης” Κω: Διαδικτυακό Εργαστήριο για Γονείς

ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ” ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ EΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αλεξάνδρου Διάκου 4 ΚΩΣ, Τ.Κ. 853 00  ΤΗΛ.: +3022420 24728 ΤΗΛ. & FAX: +3022420 24793

email: kentroprolipsis.kos@gmail.com    Ιστοσελίδα: www.kpippokratiskos.gr

Η γιορτή του πατέρα!!!

 

Η αμερικανικής εμπνεύσεως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (21 Ιουνίου 2020). Με δώρα απ’ όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΜΠΑ!!!

Πηγή: https://www.sansimera.gr

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Κάθε χρόνο, με αφορμή αυτή την ημέρα, διοργανώνονται εκστρατείες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των προσφύγων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των αρχών και άλλων φορέων και την υποστήριξη γνωστών προσωπικοτήτων.

Πηγή: https://www.unhcr.org/gr/

Πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου!

Η έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020.
Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει φέτος νωρίτερα, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επιπλέον ημέρες για επαναλήψεις και κάλυψη τυχόν κενών που προέκυψαν από την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων εξ αιτίας του κορωνοϊού.

18-06-2020

Πηγή: www.minedu.gov.gr

Μάθετε στα παιδιά σας…

Διαβάστε παρακάτω τις αναλυτικές οδηγίες της αστυνομίας.
Μάθετε στα παιδιά σας…

Ποτέ δεν μιλάμε σε ξένους ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο μας φωνάξει με το όνομα μας.
Ποτέ δεν πάμε οπουδήποτε με οποιονδήποτε εάν δεν ενημερώσουμε τη μητέρα μας ή τον πατέρα μας.
Οι γονείς πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρουν που βρίσκεται το παιδί τους.
Ποτέ δεν παίρνουμε οτιδήποτε (γλυκά, λεφτά, παιχνίδια) από ξένους. Να σας ρωτάνε πρώτα για οτιδήποτε τους προσφέρουν.
Ποτέ δεν βοηθάμε κάποιο ξένο που ζητά τη βοήθεια μας γιατί είναι λάθος να τη ζητά από τα παιδιά.
Ποτέ δεν λέμε το όνομα μας και που μένουμε σε κάποιο ξένο.
Ποτέ δεν πάμε μαζί με κάποιο ξένο είτε γιατί μας υποσχέθηκε να παίξει μαζί μας είτε για να βρούμε τη μητέρα μας.
Ποτέ δεν μιλάμε σε ξένους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο είτε γιατί μας ζήτησαν τη βοήθεια μας ή για οτιδήποτε άλλο.
Να λένε ΟΧΙ εάν κάποιος προσπαθήσει να τα πιάσει ή να τα πλησιάσει με τρόπο που θα τα φοβίσει, συγχύσει ή να τα κάνει να νιώσουν άβολα.
Να σας λένε όταν νιώθουν άβολα με κάποιον όπου και να βρίσκεστε (πχ τον κοιτάζει έντονα κάποιος κλπ).
Να ζητάνε την άδεια σας πρώτα ή να σας ενημερώνουν για οτιδήποτε θέλουν να κάνουν, έξω από το σπίτι.

Σε Δημόσιους χώρους μάθετε στα παιδιά σας…

Να μην πηγαίνουν ασυνόδευτα σε δημόσιους χώρους όπως τουαλέτες, θέατρα, σινεμά, πάρκα, καταστήματα ή παιδική χαρά. Να υπάρχει πάντα κάποιος μαζί τους.
Σε περίπτωση που χωριστείτε και χάσει ο ένας τον άλλο, να ξέρουν ότι πρέπει να πάνε στο Ταμείο ή στο Φρουρό Ασφάλειας ή στον Αστυνομικό που βρίσκεται στο χώρο και όχι να φύγουν από το χώρο ή να ψάχνουν να σας βρουν.
Να σας ζητάνε την άδεια πρώτα εάν κάποιος τους ζητήσει να τους βγάλει φωτογραφία.
Να σας ενημερώνουν αμέσως εάν κάποιος τους μιλήσει για σεξ ή τους ζητήσει να κάνουν οτιδήποτε!
Να σας ενημερώσουν αμέσως εάν κάποιος τους ζητήσει να έχουν κάποιο «το δικό τους μυστικό» από εσάς.
Να μένουν σε απόσταση από άτομα που βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα και τους φωνάζουν.
Να σας ζητάνε την άδεια εάν κάποιος προσφερθεί να τα πάρει κάπου βόλτα, ακόμα και αν αυτό το άτομο τα γνωρίζει.
Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά από τα μάτια σας. Πάντα να ξέρετε που βρίσκονται.
Όταν βρίσκονται στο σπίτι και εσείς απουσιάζετε
να μην ανοίγουν την πόρτα στους ξένους και να ρωτάνε ποιος είναι και τι θέλει πρώτα. Εάν αυτό το άτομο δε φεύγει να σας τηλεφωνήσουν αμέσως.
Να μην απαντάνε το τηλέφωνο και να ενημερώνουν τον οποιονδήποτε ότι είναι σπίτι μόνοι ή να δίνουν άλλα στοιχεία που μπορεί να τους ζητήσει, όπως όνομα ή διεύθυνση.
Να μην παίζουν έξω στην αυλή μόνοι τους εάν ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος
γενικά να μην πάνε οπουδήποτε μόνοι τους. Να περιμένουν να έρθει σπίτι είτε η μητέρα είτε ο πατέρας για να τους κάνουν ό,τι θέλουν έξω από αυτό.

Στο σχολείο…
Εάν το σχολείο είναι κοντά και πάνε με τα πόδια τότε πρέπει πάντα να συνοδεύονται είτε από εσάς είτε από μεγαλύτερα παιδιά. Δεν πρέπει ποτέ να είναι μόνα τους. Είναι πιο εύκολο να τα προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε χωρίς να ξέρει κανένας τίποτε.
Όταν βρίσκονται διάλειμμα να μην απομακρύνονται από το χώρο που βρίσκονται τα άλλα παιδιά και οι δάσκαλοι τους. Πάντα να βρίσκονται μαζί με άλλους ποτέ μόνοι τους.
Να παίρνουν το δρόμο που έχει κίνηση και όχι το σύντομο δρόμο, ούτε και να κάνουν ώτοστοπ.

Σε περίπτωση ανάγκης…

Σε περίπτωση ανάγκης τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν ότι εαν χαθούν ή κάποιος χτυπήσει, να καλέσουν στο 199/112 ή 1460 και να ζητήσουν βοήθεια ή να τηλεφωνήσουν σε εσάς. Αν βρίσκονται κοντά σε καταστήματα να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο υπεύθυνο του καταστήματος.

12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου.

Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/