Την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 τα Νηπιαγωγεία της χώρας μας επαναλειτουργούν, έπειτα από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας από 11 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Πρέπει όμως να προσέχουμε και να έχουμε στο νου μας κάποιους βασικούς κανόνες για να είμαστε όλοι καλά!
Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» μας μιλάει για τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει.
Ο Μέλιος είναι αγωνιστής της ζωής και προσπαθεί παρά τις αντιξοότητες και τις αδικίες να επιβιώσει. Η αγάπη του για τα Βιβλία και την μόρφωση είναι αυτή που τον φέρνει αντιμέτωπο με το αφεντικό του και τον κάνει να κινήσει για την Πόλη για να πάει Σχολείο.
Πολλές και συγκινητικές οι περιπέτειες του και θα βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με το άδικο και την κακία. Ο μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.
Αυτό το μοναδικό βιβλίο έχει μεταφερθεί στην Σκηνή του Θεάτρου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και μας δίνεται η ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε δωρεάν online!
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, όπως σας γνωστοποιήθηκε σε προηγούμενο μήνυμα μας (μέσω myschool), ο χημικός καθαρισμός των κλιματιστικών μηχανημάτων στα Νηπιαγωγεία Πυλίου πραγματοποιήθηκε χτες Παρασκευή 29 Μαΐου 2020. Η εργασία αυτή ήταν μια πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων των νηπιαγωγείων, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία των κλιματιστικών για μελλοντική χρήση και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά στις τάξεις μας. Την συντήρηση ανέλαβε η εταιρεία ΙΝΤΖΙΡΛΗΣ-ΔΡΟΣΟΣ Ο.Ε., δίνοντας μας την απαραίτητη πιστοποίηση σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς υγείας, ενώ την δαπάνη των 170€ (τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτήν που θα έπρεπε και σε αυτό ευχαριστούμε τον κο. Δρόσο Στέλιο και την κα. Αυγουλλά Ανθούλα) καλύφθηκε από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση των ημερολογίων των Νηπιαγωγείων Πυλίου.
Σας επισυνάπτουμε εδώ την πιστοποίηση και την απόδειξη που μας δόθηκε, προς ενημέρωση σας…
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ7/ΦΜ/63728/ΓΔ4/28-05-2020, οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία, την 01.06.2020, των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους ή ο ίδιος/α εφόσον είναι ενήλικος/η, υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, (όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64) όπως κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76) και στην υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/15.5.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών «Καθορισμός ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19» (Β΄ 1856), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση), ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί.
Όσων μαθητών/τριών οι απουσίες εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, παρακαλούμε συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση που θα βρείτε παρακάτω και αποστείλετε την με email στο 1ο Νηπιαγωγείο Πυλίου: mail@nip-pyliou.dod.sch.gr
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κι αυτές είναι οι ακόλουθες:
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), η επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων της χώρας, από 1 Ιουνίου 2020έως και26 Ιουνίου 2020 θα γίνει ως εξής:
25-05-2020: Ομιλία της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία
Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,
Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης.
Από την κλιμακωτή μέχρι την καθολική αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι την εκπαιδευτική τηλεόραση, από την αυξανόμενη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών του Υπουργείου μέχρι τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, από την ταχύτατη προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα ψηφιακής τάξης μέχρι την επαναφορά στη νέα κανονικότητα.
Τώρα κάνουμε ένα ακόμη βήμα.
Αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020.
Η απόφαση αυτή βασίστηκε στους ακόλουθους παράγοντες:
Πρώτον και κυριότερο, στην ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών. Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία. Από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα. Έτσι πορευόμαστε και τώρα, και τους ευχαριστούμε θερμά.
Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά. Αναφορικά δε με τα σχολεία, η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά.
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν 3 μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά 6 μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.
Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.
Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σχετικά με τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.
Έρχομαι τώρα στον τρόπο επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών αυτών δομών:
Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.
Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας
Θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο κ. Πρωθυπουργός, το άνοιγμα και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα είναι πιο δύσκολη άσκηση από το να κάτσουμε όλοι σπίτι μας, και απαιτεί πρόσθετη υπευθυνότητα. Κάνουμε το καθήκον μας και φροντίζουμε να επανέλθουμε όλοι, μικροί μεγάλοι, σταδιακά στη νέα κανονικότητα.
θα ήθελα για μια ακόμη φορά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, για τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
Μέριμνά μας, από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, ήταν να κρατήσουμε όλους τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, όσο το δυνατόν πιο ενεργούς, κοντά στις εκπαιδευτικές δομές και στην εκπαιδευτική διαδικασία, κοντά στο πρόγραμμά τους, κοντά στους συμμαθητές τους και στους συμφοιτητές τους. Και σε αυτό έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο οι εκπαιδευτικοί μας, όλες και όλοι εκείνοι, που όλους αυτούς τους μήνες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία του συλλογικού εγχειρήματος, βάζουν πρώτα τα παιδιά μας.
Συνεχίζουμε, με προσεκτικά και σταθερά βήματα και πάντοτε στη βάση των οδηγιών των ειδικών.
Σας ευχαριστώ.
<…>
Η εξ αποστάσεως ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν : η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Γνωρίζετε ότι η μέλισσα έχει τη δική της ξεχωριστή παγκόσμια ημέρα κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2018;;;
Η 20ή Μαΐου, συμπίπτει με τα γενέθλια του Σλοβένου Anton Janša, ο οποίος κατά τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του και εγκωμίαζε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη φροντίδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), «το αίτημα εκατοντάδων μελισσοκομικών οργανώσεων, που ξεκίνησε το 2014 ως πρωτοβουλία της Ένωσης, ώστε να προβληθεί ο ρόλος των μελισσών στην επιβίωση και την ευημερία της ανθρωπότητας, έγινε δεκτό από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβρη του 2017. Πλέον κάθε 20η Μάη θα είναι μια ευκαιρία να τραβήξει η μέλισσα το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Γιατί όμως οι μέλισσες έχουν τη δική τους παγκόσμια ημέρα;
Στην αρχή ο άνθρωπος εκτιμούσε τη μέλισσα για το μέλι που παράγει. Ήταν το μοναδικό γλυκό του για πολλές χιλιάδες χρόνια κι έμαθε σύντομα πως ήταν και φάρμακο. Μετά εκτίμησε το κερί που φώτιζε τις νύχτες του και μόνωνε τα παπούτσια και τα ρούχα του από το νερό. Σχετικά πρόσφατα έμαθε ότι η γύρη είναι το πλουσιότερο διατροφικό συμπλήρωμα, ότι η πρόπολη σκοτώνει όλα τα παθογόνα, βακτήρια, μύκητες και ιούς και μας προστατεύει από την οξείδωση, δηλαδή από τον καρκίνο και τα γηρατειά, ότι ο βασιλικός πολτός επιδρά στα σπουδαιότερα συστήματα του οργανισμού και τα ρυθμίζει να δουλεύουν σωστά, ότι το δηλητήριο της μέλισσας στη σωστή δόση είναι σπουδαίο φάρμακο και σιδερώνει και τις ρυτίδες στο δέρμα. Αλλά όλα αυτά μαζί, όλη αυτή η τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσφοράς της μέλισσας. Το μεγαλύτερο αγαθό που μας προσφέρει είναι η επικονίαση, η γονιμοποίηση των φυτών. Εν συντομία, μια στις τρεις μπουκιές μας τη χρωστάμε στη μέλισσα!!! Όσα υπέροχα λουλούδια βλέπουμε γύρω μας, βότανα και οπωροφόρα δέντρα και θάμνοι και δάση, στηρίζονται στη μέλισσα για να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι μέλισσες είναι πολύ ωφέλημα έντομα για τη φύση, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και είναι μάλιστα από τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρειάζονται προστασία!!! Η ελληνική πολιτεία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο των μελισσών στην διατροφική μας επάρκεια αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Αν θέλουμε να ζήσουμε και να ζήσουμε καλά πρέπει να προστατέψουμε όλες τις μέλισσες, άγριες κι εκτρεφόμενες. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τις εκτρεφόμενες μέλισσες πρέπει να προστατέψουμε τη μελισσοκομία. Οι μέλισσες με την ίδια τους την ύπαρξη μας δείχνουν τον τρόπο: ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον είναι η συνύπαρξη κι όχι ο ανταγωνισμός!!!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή