
Το Νηπιαγωγείο Προαστίου συμμετέχει φέτος σε πρόγραμμα Erasmus+ Δράση ΚΑ1 (Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων- Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης) και αποτελεί ένα από τα 13 νηπιαγωγεία της Ελλάδας για το σχολικό έτος 2022-23 και το μοναδικό στο Νομό Καρδίτσας που συμμετέχει έως τώρα σε τέτοιου είδους ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2022 υποβλήθηκε Σχέδιο Δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κρατικό φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το ΙΚΥ( Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ) με γενικό τίτλο: Αγγλικά και Δεξιότητες του 21ου αιώνα στην προσχολική εκπαίδευση. Η πρόταση υποβλήθηκε σε αξιολόγηση, έλαβε υψηλή βαθμολογία 92/100, εγκρίθηκε και ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται.
Γενικός σκοπός του σχεδίου μας είναι ο εκσυγχρονισμός του σχολείου μας με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και η διεθνοποίηση της αποστολής του, καθώς και η σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό “γίγνεσθαι” μέσα από την επιμόρφωση του προσωπικού του.
Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Gozo της Μάλτας από 9-01-2023 έως 15-01-23 και συμμετείχαν: η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Ακρίβου Μαρία, η καθηγήτρια Αγγλικών Ντέλλα Όλγα και η Σ.Ε.Ε. Ξυνοπουλου Αφροδίτη, οι οποίες παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Genista Research Foundation.
Το προγραμματισμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο περιείχε τα ακόλουθα μαθήματα:
- Εργαστήριο Προσωπικής εξέλιξης.
- Αποτελεσματικές παιδαγωγικές μέθοδοι μάθησης για τον 21ο αιώνα.
- Εκπαίδευση STE(A)M.
- Εξ’αποστάσεως Μάθηση και Διαδραστική Εκπαίδευση.
- Ενσυνείδητη Αισθητηριακή Επίγνωση της Εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε σχολεία της Μάλτας, να γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό της σύστημα και να συζητήσουμε, να μοιραστούμε εμπειρίες σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας, το πρόγραμμα σπουδών και τις διδακτικές πρακτικές του δικού τους αλλά και του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος.
Παράλληλα με το εξαιρετικό εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που είχε το σεμινάριο, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ιστορικά κτίρια, μουσεία και αξιοθέατα του Gozo και της ευρύτερης περιοχής της Μάλτας, όπως και να γευτούμε τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.
Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στο σεμινάριο θα εφαρμοστεί στην πράξη στο σχολείο μας και θα μεταλαμπαδευτει και σε άλλους συναδέλφους. Τα αποτελέσματα του έργου ελπίζουμε να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στους μαθητές μας.
Η δημοσίευση του κειμένου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διάχυσης του σχεδίου, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας και έχει διάρκεια 18 μήνες.
Μερικές από τις φωτογραφίες της δράσης μας στη Μάλτα….






