Μια μικρή ιστορία που κρύβει ένα μεγάλο “ευχαριστώ”

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Πλαταμώνα | Κατηγορία Ευχές - Ευχαριστήριες Επιστολές | , στις 12-03-2022

Σήμερα έχω μια μικρή ιστορία να σας πω:

Κάποια στιγμή, ανακάλυψα τυχαία μια σελίδα στο facebook, η οποία λέγεται Πες το με ένα παραμύθι.

264367858 112277927960994 630711388404839285 n

Η διαχειρίστριά της, η κα. Αντωνία, συγκεντρώνει παιδικά βιβλία και έπειτα τα αποστέλλει σε σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα που τα έχουν ανάγκη.

Τα βιβλία που συγκεντρώνει έχουν ήδη πάει σε στεριά, σε νησιά, σε νηπιαγωγεία, σε δημοτικά και σε ειδικά σχολεία.

Μιλώντας μαζί της έμαθα ότι πίσω της δεν υπάρχει η στήριξη κάποιου φορέα ή κάποιου οργανισμού, ούτε κάποια συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, ούτε διαθέσιμοι πόροι για τις αποστολές. Η κα. Αντωνία το ξεκίνησε όλο αυτό και το κάνει μόνη της, με δική της θέληση, με δικούς της πόρους, με μόνη κινητήρια δύναμη την αγάπη της για τα παιδιά και για τα βιβλία.

Θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους που καλοπροαίρετα, καλοσυνάτα και με αλτρουισμό ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, προσπαθούν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο, προσφέρουν. Δεν τη γνωρίζω προσωπικά την κα. Αντωνία, όμως μπήκε στην καρδιά μου με τις πράξεις της.

Της εξήγησα την τρέχουσα κατάσταση της δικής μας σχολικής βιβλιοθήκης και της ζήτησα τη βοήθειά της. Της είπα ότι έστω κι ένα βιβλίο αν θα μπορούσε να μας στείλει θα έκανε τη διαφορά, μιας και η βιβλιοθήκη μας είναι ελλιπής σε θεματολογία και χρειάζεται ανανέωση με καινούρια, πιο σύγχρονα βιβλία.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από αυτή την κουβέντα μας, όταν με ειδοποίησε ότι το δικό μας δέμα είχε ετοιμαστεί και βρισκόταν ήδη στο δρόμο για το Νηπιαγωγείο μας…

Το παρέλαβα και το ανοίξαμε μαζί με τα παιδιά την Παρασκευή, 11 Μαρτίου. Το δέμα της ήταν όμορφα στολισμένο, με υπέροχα μηνύματα για τα παιδιά. Και γεμάτο! Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 15 καινούρια βιβλία μας έστειλε το Πες το με ένα παραμύθι! Μια γιορτή στην τάξη μας… μια βιβλιογιορτή!

Σας παραθέτω εδώ το ευχαριστήριο μήνυμα που της στείλαμε στη σελίδα της στο facebook και μερικές φωτογραφίες:

Τέτοιο όμορφο δέμα, γεμάτο με σκέψη και αγάπη και τόσο χαρούμενα στολισμένο δεν είχαμε λάβει ποτέ στο Νηπιαγωγείο μας!
Μέσα του, 15 υπέροχες βιβλιοεκπλήξεις… η χαρά μας δεν περιγράφεται!

Τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί του 3/Θ Νηπιαγωγείου Πλαταμώνα σας ευχαριστούμε πάααρα πολύ για όσα κάνατε για εμάς! Πολύτιμη η προσφορά και η στήριξή σας. Τα βιβλία που μας στείλατε θα εμπλουτίσουν τη σχολική μας βιβλιοθήκη που τόσο το είχε ανάγκη και θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς… όπως μόνο τα βιβλία ξέρουν να μας ταξιδεύουν.

Σας ευχόμαστε να είστε καλά, να συνεχίζετε το αξιέπαινο έργο σας και να χαρίζετε χαμόγελα στα παιδικά προσωπάκια όπως χαρίσατε και σε εμάς!

Με εκτίμηση και μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μας,
Τα παιδιά και οι Νηπιαγωγοί του Νηπιαγωγείου Πλαταμώνα

 

1 1    2 1

3 1    4 1

5 1

6 1    7

Τα παιδιά έφτιαξαν εξαιρετικές ομαδικές εργασίες για να πουν “ευχαριστώ”!

Όλο αυτό ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε με τα παιδιά τις έννοιες της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης. Πώς νιώθει αυτός που προσφέρει κάτι, αλλά και αυτός που λαμβάνει κάτι. Και πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει ο κόσμος μας, όταν υπάρχει αλληλεγγύη!

 

  • Υ.Γ. 1: Εάν και εσείς έχετε βιβλία παιδικά που δεν τα χρειάζεστε πια, παρακαλούμε σκεφτείτε να τα αποστείλετε στη σελίδα Πες το με ένα παραμύθι. Η κα. Αντωνία θα φροντίσει με τη σειρά της να αποσταλούν σε μια σχολική βιβλιοθήκη που τα έχει ανάγκη, κάπου στην Ελλάδα, και η προσφορά σας θα πιάσει τόπο αφού θα στηρίξει ένα σχολείο και τους μαθητές/τριές του.
  • Υ.Γ. 2: Αυτές τις ημέρες επίσης, λάβαμε πολλά παιδικά βιβλία και παραμύθια από διάφορους γονείς του Νηπιαγωγείου μας, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας για βιβλία που θα ενισχύσουν τη Βιβλιοθήκη μας. Η σχολική μας βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται και βελτιώνεται και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄αυτό! Σας ευχαριστούμε και από εδώ όλους σας και κάθε έναν σας ξεχωριστά. Η βοήθεια και η στήριξή σας είναι πάντοτε πολύτιμη για το έργο μας!

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Οικονόμου Έλλη

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο (6 Μαρτίου)

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Πλαταμώνα | Κατηγορία Δράσεις, Κοινωνικά | , στις 05-03-2022

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.

Η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή για τη σχολική κοινότητα να ανταλλάξει σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να πραγματοποιήσει δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών.

Στόχος είναι να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές
συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Εμείς επιλέξαμε να διαβάσουμε ένα παραμύθι της Έρης Παπαμιχαλοπούλου με τίτλο “Λιζέτ, η Πολική Αρκούδα“. Το παραμύθι προτείνεται από το ΙΕΠ και αν θέλετε, μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

Λιζέτ, η Πολική Αρκούδα

 

Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε το παραμύθι και, λίγο πριν δοθεί το τέλος του, σταματήσαμε (“για μια στιγμή, μάλιστα, νόμιζε ότι θα ραγίσει”…)

IMG 20220304 104207

Σκοπός μας ήταν να συζητήσουμε το γεγονός του σχολικού εκφοβισμού, να το εξετάσουμε και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το σημείο της ιστορίας. Μιλήσαμε για το θύμα – Λιζέτ, τους θύτες – καφέ αρκούδες, τους παρατηρητές – αρκούδες με ποδοσφαιρικές μπλούζες, την παρουσία της δασκάλας και συζητήσαμε το ρόλο και τη στάση του καθένα τους. Ήταν σωστή; Δεν ήταν; Γιατί; Τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά; Τι θα έπρεπε ο καθένας τους να κάνει;

Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση της Λιζέτ και να καταλάβουμε πώς νιώθει γι’ αυτό που της συμβαίνει (ενσυναίσθηση). Έπειτα, προσπαθήσαμε να μαντέψουμε το τέλος της ιστορίας (καλό; άσχημο;) και τα παιδιά είπαν τις ιδέες τους.

Ύστερα διαβάσαμε το τέλος της ιστορίας και συζητήσαμε ξανά την τελική στάση της Λιζέτ.

Μετά τα παιδιά ζωγράφισαν ελεύθερα τη Λιζέτ και σκέφτηκαν τι θα μπορούσαν να της πουν, ώστε να πάψει να είναι στενοχωρημένη. Κάθε παιδί υπαγόρευσε στη νηπιαγωγό του τις συμβουλές αντιμετώπισης και τα λόγια υποστήριξης που σκέφτηκε προς τη Λιζέτ και η νηπιαγωγός τα κατέγραψε επακριβώς στην εργασία του.

 

“Λιζέτ, βοήθησε μόνη σου τον εαυτό σου. Πήγαινε στη δασκάλα σου να το πεις για να σε βοηθήσει. Να μη στενοχωριέσαι!”

“Πήγαινε να μιλήσεις στην κυρία σου Λιζέτ. Να σε βοηθήσει!”

1

“Να μην τα παρατάς, να προσπαθείς Λιζέτ να το συζητήσεις με τους άλλους”.

“Να προσπαθήσεις να τα καταφέρεις Λιζέτ. Πήγαινε στη δασκάλα σου να της πεις να σε βοηθήσει!”

2

“Πήγαινε στην κυρία σου να πεις ότι σε κοροϊδεύουνε. Θα σε βοηθήσει Λιζέτ”.

“Πήγαινε στην κυρία σου Λιζέτ και πες την ότι σε κοροϊδεύουνε. Να μη φοβάσαι!”

3

“Πήγαινε στην κυρία σου να πεις ότι σε κοροϊδεύουνε. Η κυρία σου θα μαλώσει τα άλλα παιδιά και θα σε βοηθήσει Λιζέτ. Να κάνεις καλύτερους φίλους.”

“Να μη στενοχωριέσαι Λιζέτ! Η κυρία μπορεί να σε βοηθήσει.”

4

“Η δασκάλα είναι εδώ Λιζέτ. Να πηγαίνεις στο σχολείο”.

“Να έχεις φίλους Λιζέτ. Να το πεις στην κυρία γιατί θα σε βοηθήσει!”

6

“Λιζέτ σε αγαπάω! Να το πεις στην κυρία σου γιατί θα σε βοηθήσει. Μη στενοχωριέσαι!”

 

Ευχαριστήρια Επιστολή για την Ευγενική Δωρεά Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στο Σχολείο μας

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Πλαταμώνα | Κατηγορία Ευχές - Ευχαριστήριες Επιστολές | , στις 01-03-2022

Thank you

O Σύλλογος Διδασκόντων, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και οι μαθητές/τριες του 3/θ Νηπιαγωγείου Πλαταμώνα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Εταιρεία «Μύλοι Παπαφίλη Α.Ε» για την ευγενική δωρεά μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή NEC Monitor Accusync LCD 73V 17΄΄ και ενός πληκτρολογίου Microsoft Wired Keyboard 400 στο Σχολείο μας.

Η ευγενική σας χειρονομία συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας, στην καλυτέρευση του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού και στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών/τριών μας. 

Κάθε τέτοια προσφορά, μικρή ή μεγάλη, είναι αξιέπαινη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. 

Είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη στήριξή σας στο έργο μας και ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και ευημερία σε εσάς και στις οικογένειές σας!

 

Με εκτίμηση,

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Οικονόμου Έλλη

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση