2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ “ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ” – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Στο 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Τα αναπαραστήσαμε κινητικά και τα σώσαμε από το μπαούλο της μάγισσας ΑΝΤΙΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΥΛΑΣ φωνάζοντας κάθε ένα από αυτά!
Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα να είμαστε ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ και να έχουμε ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και φτιάξαμε το πορτρέτο μας.
Μιλήσαμε για τoν παγκόσμιο οργανισμό της UNICEF και την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια που προσφέρει σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.
Με αφορμή την αφήγηση του παραμυθιού “Σημαία στον ορίζοντα”, αναφερθήκαμε στους πρόσφυγες ( είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω φυσικών καταστροφών) και στο πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε την βοήθειά μας όπου και όποτε μπορούμε. Φτιάξαμε λοιπόν το δικό μας κουτί, όπως στην ιστορία, και βάλαμε μέσα ό,τι πιστεύουμε πως μπορεί να χρειάζονται άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
“Ταξιδέψαμε” στην ζεστή και μακρινή Αφρική και μιλήσαμε για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας. Παρακολουθήσαμε εικόνες για να ευαισθητοποιηθούμε και να κατανοήσουμε πως ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα όπως δικαίωμα για νερό, τροφή, ρούχα, στέγη, στις περιοχές αυτές τα στερούνται στον μέγιστο βαθμό.
Φυσικά παίξαμε, χορέψαμε σε Αφρικανικούς ρυθμούς και ζωγραφίσαμε Αφρικανικές φιγούρες!
Μέσα από τα βιωματικά παιχνίδια, μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και να παλεύουμε για αυτά!
Τα φυλάξαμε στο μαγικό μας βάζο και μέσα από την χειροτεχνία μας τα φωνάξαμε για ακόμη μια φορά!