Το ταξίδι αυτής της θεματικής ενότητας ήταν μεγάλο και… παγωμένο! Μιλήσαμε για τους δύο πόλους της Γης, τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο αλλά και για την “ΖΩΝΗ” που φοράει η Γη, όπως την χαρακτηρίσαμε, τον ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ. Γνωρίσαμε τα πολικά ζώα και τους Εσκιμώους, παίξαμε, ψαρέψαμε στον πάγο και χορέψαμε σαν πιγκουίνοι! Δεν ξεχάσαμε να ταΐσουμε τον πεινασμένο χιονάνθρωπο.
Τα μαθηματικά στον Βόρειο Πόλο είναι πιο διασκεδαστικά όπως και το να φτιάξουμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τον ΠΑΓΟ και το ΧΙΟΝΙ. Επιπλέον, φτιάξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τον Βόρειο Πόλο.
Τις ίδιες μέρες, χιόνισε στο σχολείο μας και βρήκαμε αφορμή να παίξουμε με το χιόνι και να φτιάξουμε τον δικό μας χιονάνθρωπο. Ο χιονάνθρωπος όμως μέσα στην τάξη άρχισε να λιώνει και αναρωτηθήκαμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μιλήσαμε λοιπόν για τις τρείς μορφές του νερού, το ΥΓΡΟ, το ΣΤΕΡΕΟ και το ΑΕΡΙΟ. Βάλαμε νερό στον βραστήρα να ζεσταθεί και παρατηρήσαμε τους υδρατμούς, πιάσαμε τα παγάκια και τα λιώσαμε ρίχνοντας αλάτι και ζάχαρη για να δούμε με ποιο υλικό θα λιώσουν πρώτα. Έτσι εξηγήσαμε, λοιπόν, γιατί οι άνθρωποι ρίχνουν αλάτι στον δρόμο όταν είναι χιονισμένος!
Μελετώντας τις τρεις μορφές του νερού και την ΤΗΞΗ- ΠΗΞΗ των υλικών, γνωρίσαμε τον γνωστό σε όλους μας μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου που ο τελευταίος από την πολύ του χαρά δεν άκουσε τις συμβουλές του πατέρα του, Δαίδαλου, όταν πετούσε με τα φτιαγμένα από κερί φτερά του με αποτέλεσμα πετώντας πολύ ψηλά κατέληξε ο Ήλιος να του λιώσει τα φτερά και να πέσει στην θάλασσα.