ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ STEAM!!!!
To ακρωνύμιο STEΑM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematic – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη, Μαθηματικά) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την έννοια της ολιστικής προσέγγισης της μάθησης μέσα από πέντε γνωστικά αντικείμενα, της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών.
Η μάθηση STEΑM γίνεται φυσικά κάθε μέρα, όταν οι μαθητές εξερευνούν, παίζουν και δοκιμάζουν νέα πράγματα. Συνεπώς, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αυξήσουν τις γνώσεις τους στις παραπάνω επιστήμες και με την εφαρμογή τους στην τάξη τους δίνεται η ευκαιρία, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, να εξερευνήσουν βιωματικά έννοιες και φαινόμενα και να βγάλουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους. Επιπλέον, πλαισιώνει τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό ενός παιδιού μαθαίνει, καθώς εξερευνά τον κόσμο, περιβάλλοντας τα τέσσερα στοιχεία εκείνα που αναγνωρίζονται ως βασικά στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Συνεργασία, και Επικοινωνία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης!
Ακολουθούν ενδεικτικές δραστηριότητες:
- Επιστήμη: Ανακαλύψαμε το φαινόμενο της Τήξης- Πήξης, δημιουργώντας παγόβουνα (βλ. εικόνα 1,2) – Ανακαλύψαμε τον Νόμο της έλξης, παίζοντας με τους μαγνήτες ( βλ. εικόνα 3, 4, 5)- Ψαρεύω ( βλ εικονα 6,7)
- Τέχνη: “Η τέχνη είναι η εξωτερική έκφραση της εσωτερικής ζωής”, βασιζόμενοι στην φράση αυτή τα παιδιά προσπάθησαν να προσεγγίσουν την τέχνη, μέσω της καθοδηγούμενης ζωγραφικής, ανακαλύπτοντας διάσημα έργα και αξιοθέατα
- Μηχανική: Η ομάδα συνεργάστηκε, σκέφτηκε και ανακάλυψε έναν τρόπο μετακίνησης του Φαραώ (βλ. εικόνα 1) – Η ομάδα της κυρίας Δικτατορίας κατασκεύασε μια φυλακή για την κυρία Δημοκρατία (βλ. εικόνα 2) – Μηχανικοί εν δράσει (βλ. εικόνα 3,4)- Οι μηχανικοί κατασκεύασαν ψησταριά για φάνε τα ψάρια που έπιασαν νωρίτερα (βλ. εικόνα 5,6)
- Μαθηματικά: Ταΐσαμε τον πεινασμένο πιγκουίνο, χρησιμοποιώντας τον Νόμο της Έλξης που είχαμε προσεγγίσει νωρίτερα (βλ. εικόνα 1,2)- Ακολουθώντας το μοτίβο (χρώμα/ αριθμός) σειροθετήσαμε τα λουλούδια και τους πιγκουίνους (βλ. εικόνα 3,4,5)