3ος Θεματικός Κύκλος: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Θέμα :«Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Τίτλος: <<Γνωρίζω τα ανθρώπινα Δικαιώματα>>
1 Εργαστήριο (3 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1:
Δέσιμο και συνοχή της ομάδας
Παιχνίδια ενεργοποίησης- δέσιμο και συνοχής της ομάδας
-Περπατούν αργά στο χώρο ακούγοντας μουσική και κινούνται κοιτώντας πάντα στα μάτια όποιον συναντούν χωρίς να μιλάνε, μέχρι να συναντήσουν τον επόμενο σαν το βλέμμα να τα ενώνει με ένα αόρατο νήμα.
-Με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής τα παιδιά περπατούν στο χώρο, σφίγγουν το δεξί χέρι κάποιου άλλου παιδιού και συστήνονται – Περπατούν στο χώρο ελεύθερα κάνοντας μια υπόκλιση κάθε φορά που συναντούν άλλο παιδί -Στέκονται όρθια κοντά το ένα παιδί στο άλλο. Δίνουν τα χέρια τους χωρίς συγκεκριμένη διάταξη και στη συνέχεια προσπαθούν να ξεμπερδευτούν για να φτιάξουν ένα κύκλο.
Δραστηριότητα 2:
Διαμόρφωση αρχικού εννοιολογικού χάρτη με τις πρότερες γνώσεις των παιδιών σχετικά με το θέμα, εξήγηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με επίδειξη εποπτικού υλικού (καρτέλες Δικαιωμάτων). Έμφαση θα δοθεί στα δικαιώματα των παιδιών [σε κάθε περίπτωση τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα και των παιδιών].
2 Εργαστήριο (3 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1:
Mε αφορμή βίντεο παραμύθι για τα δικαιώματα των παιδιών https://anyflip.com/hbcij/dsmaθα γίνει προσπάθεια καλύτερης κατανόησης των επιμέρους δικαιωμάτων, με απώτερο στόχο στο τέλος της δεύτερης διδακτικής ώρας του εργαστηρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες να φτιάξουν μια αφίσα για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Δραστηριότητα 2:
Τα παιδιά φιλοτεχνούν αφίσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
3 Εργαστήριο (3 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1:
Γνωριμία με τη Unicef μέσα από το παραμύθι «Η ζωή στη Λουλουδούπολη» και ένα σχετικό βίντεο.
Δραστηριότητα 2:
Αξιοποίηση της Εικονογραφημένης Ακροστιχίδας των Δικαιωμάτων και ιδέες για την εικαστική δημιουργία [σε ομάδες εργασίας] της δικής μας ακροστιχίδας.
Δραστηριότητα 3:
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο παιδάκι της εργασίας την προσφορά τους (το Δικαίωμα του Παιδιού που θα ήθελαν να έχει), ΣΠΙΤΙ – ΡΟΥΧΑ- ΦΑΓΗΤΟ -ΚΡΕΒΑΤΙ κλπ.
4 Εργαστήριο (3 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1
«Όλοι ίσοι, διαφορετικοί και αγαπημένοι»
Εξοικείωση με την έννοια της «διαφορετικότητας» μέσα από ένα σύνολο παραμυθιών
Βασικοί ήρωες που θα προσεγγίσουμε είναι ο Έλμερ ο πολύχρωμος ελέφαντας και ο Ακανθούλης .
Δραστηριότητα 2:
Διαβάσαμε το παραμύθι <<Ο ΧΝΟΥΧΝΟΥΔΕΛΟΣ>>
και συζητήσαμε για τη διαφορετικότητα
Δραστηριότητα 3:
Τα παιδιά φιλοτεχνούν ένα Μικρό Βιβλίο με ήρωα τον Έλμερ, στέλνοντας μηνύματα αποδοχής και αγάπης προς τον διαφορετικό άλλο, αλλά και προασπίζοντας την ανάγκη να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον μοναδικό και ξεχωριστό εαυτό μας.
5 Εργαστήριο (3 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1
Κατανόηση της σημασίας της αποδοχής του διαφορετικού αλλά και της αξίας του διαφορετικού «εγώ» μέσα από τη διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού <<Η Αργυρώ γελάει>>.https://www.youtube.com/watch?v=R1XDjJ8L7FA
Δραστηριότητα 2
Αντιληφθήκαμε την έννοια της αναπηρίας και της ανάγκης συμπερίληψης και αποδοχής των ατόμων με αναπηρία και ευαισθητοποιηθήκαμε στην ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Φανταστήκαμε τον εαυτό μας διαφορετικό ή με κάποια έλλειψη και ως αποτέλεσμα:
επιχειρήσαμε να ζωγραφίσουμε με το στόμα , να μετακινηθούμε με τη βοήθεια μπαστουνιού, να μιλήσουμε στη γλώσσα των κωφών και να μετακινηθούμε καθισμένοι σε καροτσάκι .
6 Εργαστήριο(3 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1
Στον υπολογιστή οι μαθητές ψάχνουν και βάζουν σε σειρά εικόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι ανακατεμένες στην οθόνη με την βοήθεια των αριθμών και με την τεχνική πατάω
σέρνω.( οι μαθητές δουλεύουν χωρισμένοι σε ομάδες).
Δραστηριότητα 2
Παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια (βρές την ίδια εικόνα , φτιάξε το πάζλ), όλα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
7 Εργαστήριο (3Διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητα 1
Αξιολόγηση: «Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»
Οι μαθητές αποτιμούν το πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του τρίτου θεματικού κύκλου, ξεκινώντας με αυτά που γνώριζαν στην αρχή σε αντιπαραβολή με όσα έχουν κατακτήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Δραστηριότητα 2
Διαμορφώνεται ένας τελικός εννοιολογικός χάρτης, τον οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκρίνουν με τον αρχικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποτυπώνουν εικαστικά τις εντυπώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζωγραφίζοντας αυτά, που θεωρούν πιο σημαντικά ή πιο ενδιαφέροντα.