25η Μαρτίου 1821

1821 – 2021

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου είναι μια θρησκευτική και Εθνική εορτή. Διπλή γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην   κυριαρχία των Τούρκων το 1821.

Μέσα από τις διαδικτυακές μας τάξεις και με  διαδικτυακές γιορτές τα παιδάκια μας κατάφεραν να αποδώσουν φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης αλλά και την ημέρα του Ευαγγελισμού που διάλεξαν οι ήρωες μας για την έναρξή της.

Τμήμα 1

Διπλή γιορτή για τους Έλληνες η 25η Μαρτίου.

Μάθαμε την ιστορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είδαμε εικόνες και  αγιογραφίες και ζωγραφίσαμε κι εμείς μία….

….Μιλήσαμε για τα γεγονότα του 1821 και ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση…

…..Φυσικά μιλήσαμε και για την ελληνική σημαία…..

……Αγαπημένη μας ιστορία το κρυφό σχολειό και το τραγουδάκι των παιδιών όταν πήγαιναν στις εκκλησιές κρυφά……

…..Κατανοήσαμε την έννοια του ήρωα, μιλήσαμε για τους σύγχρονους ήρωες και γνωρίσαμε τους ήρωες του 21 ………

……Είδαμε παραδοσιακές στολές ανδρών και γυναικών, μάθαμε τα εξαρτήματα τους και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές. Έμφαση δώσαμε στην στολή του Εύζωνα, είδαμε βίντεο με τους Εύζωνες στην αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κάναμε κατασκευές….

……..Διαβάσαμε «τα Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου,  ένα παραμύθι  για την ζωή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση τον Μάρτη του 1821 και τα ζωγραφίσαμε….

…….και αναφερθήκαμε στα παραδοσιακά κεντήματα που ήταν η πηγή έμπνευσης του παραμυθιού και ζωγραφίσαμε παραδοσιακά πιάτα……

Είδαμε διάσημους πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, με θέμα την Επανάσταση του 1821 και  περιηγηθήκαμε σε ψηφιακό μουσείο. 

Τέλος είπαμε τις εντυπώσεις μας από τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021 στο Σύνταγμα και τις ζωγραφίσαμε….

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Τμήμα 2

Μιλήσαμε για την έννοια της διπλής γιορτής και ζωγραφίσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και κατασκευάσαμε τον κρίνο που προσέφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία….

…..Μιλήσαμε για το κρυφό σχολειό….

…..Ασχοληθήκαμε με τις παραδοσιακές φορεσιές του τσολιά, της ελληνοπούλας και φτιάξαμε με κορδέλες ποδιές……

……Ζωγραφίσαμε ήρωες της ελληνικής επανάστασης που μας έκαναν εντύπωση και μεταμορφωθήκαμε και εμείς!…

…..Τέλος μιλήσαμε για την Ελληνική Σημαία και την ζωγραφίσαμε….

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Ακολουθούν αγαπημένα μας βίντεο και τραγούδια.

 

ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!   

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Οι Απόκριες φέτος ήταν διαφορετικές. Όλα τα κάναμε από μακριά. Πάρτι, χορό, τραγούδι, παιχνίδια, μεταμφιέσεις. Τα παιδιά μας  χωρίς να χάσουν το κέφι τους δημιούργησαν από το σπίτι τους όμορφες εργασίες.

Τα παιδιά του 1ου τμήματος, πριν κλείσουν τα σχολεία, παίξαμε με τις διάφορες αποκριάτικες στολές και τις λέξεις τους, διαλέξαμε την αγαπημένη μας στολή και τη ζωγραφίσαμε……

……ντυθήκαμε σούπερ ήρωες και  μονόκεροι με μάσκες και εξαρτήματα που είχαμε προλάβει να φτιάξουμε στην τάξη μας….

…..μιλήσαμε για τον κλόουν και και φτιάξαμε έναν με χαρτοδιπλωτική…….

….και ζωγραφίσαμε τα συναισθήματά τους….

……..μιλήσαμε για τον Αρλεκίνο, γνωρίσαμε την πόλη του τη  Βενετία, διαβάσαμε την ιστορία του, χορέψαμε ταραντέλα όπως κι αυτός και φτιάξαμε το καπέλο, τη μάσκα του και ντυθήκαμε Αρλεκίνοι….

…..είδαμε το παραμύθι “Φύσα αεράκι, Φύσα” και το ζωγραφίσαμε….

…….μιλήσαμε για το έθιμο του χαρταετού και φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς….

……και μιλήσαμε για τα νηστίσιμα  και αρτύσιμα φαγητά και  με αλατοζύμη  δημιουργήσαμε τη Κυρά Σαρακοστή για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

 

Τα παιδιά του 2 ου τμήματος   χωρίς να χάσουν το κέφι τους δημιούργησαν από το σπίτι τους όμορφες εργασίες. Ντυθήκαμε βασιλιάδες και βασίλισσες με στολές που είχαμε προλάβει να φτιάξουμε στην τάξη μας…..

…….Φτιάξαμε κλόουν με την παλάμη μας….

….. ντυθήκαμε καρναβάλια με θέμα το φαγητό…..

……και φτιάξαμε φαγώσιμους κλόουν….

….Τα παιδιά δημιούργησαν μάσκες με φαντασία…..

…….Διαβάσαμε το παραμύθι της Ζωρς Σαρή ο Αρλεκίνος και τον δημιούργησαν….

……ετοίμασαν με κέφι τους δικούς τους χαρταετούς….

..και με τη βοήθεια της μαμάς φτιάξαμε αλατοζύμη και δημιούργησαν τη δική τους Κυρα Σαρακοστή.

 

 

 

 

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Φεβρουαρίου ασχοληθήκαμε με τους φίλους μας ζώα. Είναι ένα θέμα τόσο αγαπητό στα παιδιά!  Έχουν να διηγηθούν τόσες πολλές ιστορίες! Σχεδόν όλα έχουν ένα σκυλάκι ή γατούλες στην αυλή τους!

Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζώο….

……κατανοήσαμε την έννοια της λέξης «κατοικίδιο» και «οικόσιτο» ζώο και αναφερθήκαμε σε όλα τα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο. Μέσα από συζήτηση, παιχνίδια, κατασκευές, βιβλία, τραγούδια, βίντεο, εργασίες, αρχίσαμε να γνωρίζουμε αγαπημένα ζώα, συνήθειες γνωστές και άγνωστες, τι τρώνε, ποιο είναι το σπίτι τους, τι προσφέρουν στον άνθρωπο, ποια είναι θηλαστικά και ποια γεννάνε αυγά, ποιοι είναι οι ήχοι τους.  Εμπλουτίσαμε τη βιβλιοθήκη της τάξης μας με βιβλία γνώσεων για τα ζώα αλλά και παραμύθια με πρωταγωνιστές τα ίδια τα ζωάκια. Μετατρέψαμε τη γωνιά του κουκλόσπιτου σε ζωολογικό κήπο και κτηνιατρείο και γνωρίσαμε από κοντά ένα κουνελάκι που μας έφερε ένα παιδάκι στο σχολείο.

 

Υπάρχουν όμως και ζώα που είναι άγρια, δηλαδή ζουν στη φύση μακριά από τον άνθρωπο… Αγαπημένα τους τα ζώα του δάσους. Ξεκινήσαμε με ένα γνωστό κι αγαπημένο παραμύθι, την Κοκκινοσκουφίτσα, η οποία μας έφερε σε μια πρώτη επαφή με τα Ζώα του Δάσους και το δραματοποιήσαμε.

 

Μέσω ιδεοθύελλας, τα παιδιά κλήθηκαν να αναφέρουν όσα περισσότερα ζώα του δάσους γνωρίζουν κι αμέσως μετά είδαμε πολλές εικόνες ζώων και κάναμε πίνακες αναφοράς.

 

Αναφερθήκαμε ιδιαιτέρως στον αγαπημένο κακό του δάσους, το λύκο, Παρακολουθήσαμε μία μικρή ταινία της Disney από τη σειρά “Ο μαγικός κόσμος των ζώων” για το λύκο* και μάλιστα παίξαμε το γνωστό παιχνίδι “Λύκε-λύκε είσαι εδώ;

 

 

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη μάθουμε και κάποια τραγούδια για τα ζώα του δάσους (υπάρχουν άλλωστε τόσα πολλά) και να διαβάσουμε κάποιες από τις τόσες ιστορίες και μύθους που υπάρχουν με ήρωες τα ζωάκια αυτά. Ας μην ξεχνάμε τους μύθους του Αισώπου και το πάθημα του λαγού.  Μάθαμε και καινούριες λέξεις όπως φυτοφάγο, σαρκοφάγο και παμφάγο. Τέλος, προχωρώντας προς το κλείσιμο του θέματος, δοκιμάσαμε να  κινηθούμε σαν αυτά παίζοντας με τα «περπατήματα» του Μανώλη Φιλιππάκη.

Και κάποια από τα αγαπημένα μας τραγουδάκια………

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2021-22

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν

από 1 εως 20 Μαρτίου2021 με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.

Εγγράφονται παιδιά που γεννήθηκαν το  2016 και το 2017

Οι αιτήσεις εγγραφών γίνονται με  ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Για την Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής θα μπείτε στην σελίδα της εφαρμογής:

(https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και με τους κωδικούς του taxisnet

θα συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται και την ψηφιακή ανάρτηση αποδεικτικού κατοικίας(σας επισυνάπτω και ακριβείς οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας)

Αφού γίνει η αίτηση ,θα επικοινωνήσετε με το Νηπιαγωγείο ,για να οριστεί μέρα και ώρα που θα προσέλθετε για να φέρετε τα Δικαιολογητικά που απαιτούνται και είναι τα εξής:

-Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού -Εμβολίων

-ΑΔΥΜ :Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή που συμπληρώνεται από Δημόσιο ή Ιδιωτικό Παιδίατρο(το Έντυπο μπορείτε να το Εκτυπώσετε από το Διαδίκτυο ή να χορηγηθεί από το Νηπιαγωγείο )

-Γνωματεύσεις από Ιατροπαιδαγωγικα Κέντρα εφόσον υπάρχουν

-Αίτηση για φοίτηση και στο Ολοήμερο Προαιρετικό Τμήμα ,χορηγείται από το Νηπιαγωγείο

-Βεβαίωση Φοίτησης από Διευ/ντή Δημ.Σχ.(αν υπάρχουν αδέρφια που φοιτούν )

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και βοήθεια.

Η Προϊστάμενη Νηπιαγωγός : Γκοτζίρη Μαρία

Τηλ επικοινωνίας Νηπιαγωγείου :23940 22071

Ηλεκτρονικο Ταχυδρομειο : nipperiv@sch.

Οι ακριβείς οδηγίες  του Υπουργείου Παιδείας



Λήψη αρχείου