28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου…   Μεγάλη γιορτή για την πατρίδα μας…Οι πρόγονοί μας είπαν ένα βροντερό «ΟΧΙ» στους κατακτητές για  να μπορούμε εμείς, οι απόγονοί τους να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας. Τη θυσία και τον αγώνα αυτών των ανθρώπων τα προσεγγίσαμε διαθεματικά και στις δραστηριότητες ενεπλάκησαν όλες οι γνωστικές περιοχές (Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, ΤΠΕ, Δημιουργία και Έκφραση).

Συζητήσαμε με αφορμή εποπτικό υλικό,  παρακολουθήσαμε  σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο που μας εντυπωσίασαν και μας συγκίνησαν, δουλέψαμε πάνω σε φύλλα εργασίας, γράψαμε, μετρήσαμε, αντιστοιχίσαμε, ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές……

Στις 27 Οκτωβρίου όμως γιορτάζει και Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ...  την παρατηρήσαμε, είδαμε τα χρώματά της, υποθέσαμε και μάθαμε τι συμβολίζουν (τη θάλασσα και τον ουρανό μας), διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το Ανθολόγιο με τίτλο «ασπρογάλανο πανί»…. Μετρήσαμε πόσες λωρίδες έχει…πόσες μπλε; πόσες άσπρες; τι συμβολίζουν άραγε; ο σταυρός;

Κάναμε ταξινόμηση σημαιών ανάλογα με το μέγεθος… μεγαλύτερη προς μικρότερη, μικρή προς μεγάλη…

……παίξαμε με το παζλ της σημαίας….

……και κάναμε τις δικές μας σημαιούλες!

Την ημέρα της γιορτής γίναμε στρατιώτες του ’40 και νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, γιορτάσαμε μέσα στην τάξη μας, είπαμε ποιήματα, τραγουδήσαμε και κάναμε παρέλαση….

Αυτές τις ημέρες ασχοληθήκαμε επίσης με τις συνέπειες του πολέμου και με το πόσο σημαντικό αγαθό είναι η ΕΙΡΗΝΗ.

Μάθαμε  ένα τραγούδι που αρέσει πολύ στα παιδιά. Στο τραγούδι αυτό, που λέγεται τα ραφτικά της γιαγιάς, τα εγγονάκια ζητάνε από τη γιαγιά τα ραφτικά της για να παίξουν πόλεμο. Τις κουβαρίστρες τις κάνουν πολεμίστρες, τα κουμπάκια στρατιωτάκια, τα βελόνια κανόνια. Η γιαγιά στο τέλος πετάει τα ραφτικά της γιατί αυτό το παιχνίδι, που το ξέρει ήδη καλά, δεν της αρέσει καθόλου.

 

Ας είναι ο εορτασμός στα σχολεία μας το ιερό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους ήρωες που αναμετρήθηκαν με τον θάνατο και έδωσαν την ζωή τους για να διαφυλάξουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

και την εθνική μας  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Τους χρωστάμε πολλά, δεν τους ξεχνάμε και τους ευγνωμονούμε!!!!!!!

Χ Ρ Ο Ν Ι Α      Π Ο Λ Λ Α     Ε Λ Λ Α Δ Α!!!!!!!!!

26 Οκτωβρίου – Άγιος Δημήτριος

 

Αφιερώσαμε την 26η Οκτωβρίου στον πολιούχο άγιο της Θεσσαλονίκης μας, τον Άγιο Δημήτριο. Μιλήσαμε για το βίο του Αγίου με απλά λόγια, είδαμε στο διαδίκτυο εικόνες του και το ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Μάθαμε ότι ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας.

Τέλος  κάναμε μια σχετική κατασκευή.

……μιλήσαμε και για την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν το σύμβολο της, το Λευκό Πύργο

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

28η Οκτωβρίου 1940: Ο ελληνισμός της Αυστραλίας λέει «ΝΑΙ» στον εορτασμό της επετείου του «ΟΧΙ» | Neos Kosmos

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠαιΘ οι εορτασμοί στις σχολικές μονάδες της χώρας θα πραγματοποιηθούν κατά τμήμα χωρίς παρουσία γονέων και θα έχουν διάρκεια δυο (2) ωρών.

Στη συνέχεια τα νήπια θα αποχωρήσουν με ευθύνη των γονέων τους.

Το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα 13:00- 16:00 μ.μ. δεν θα λειτουργήσει.

Στο νηπιαγωγείο Περιβολακίου, με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, η εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθεί κατά τμήμα  την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ώρες: 09:00- 11:00 π.μ.

Η 28η Οκτωβρίου είναι αργία.

 

28 Οκτωβρίου – Χρόνια πολλά σε όλους ! | Περισκόπηση - Αλεξάνδρεια, ειδήσεις, νέα, σχόλια, απόψεις

28η Οκτωβρίου 1940

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ:

ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ:

  • Να κατανοήσουν το νόημα της εθνικής μας εορτής.
  • Να  αντιγράψουν  όπως  μπορούν  τις  ημερομηνίες  και τις  λέξεις.
  • Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
  • Να αναπτύξουν τον προφορικό τους λόγο με την εξιστόρηση των γεγονότων.
  • Να  μάθουν  τα  τραγούδια  και  να  ευχαριστηθούν λέγοντάς  τα.
  • Να  ακούσουν  τις  ιστορίες, να  μάθουν  μέσα  από  αυτές
  • Να  γνωρίσουν  και  να  μάθουν  τα  ιστορικά  αυτά γεγονότα.
  • Να  κατανοήσουν τις  έννοιες Πόλεμος – Ειρήνη και να αντιληφθούν ότι η ειρήνη είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο.
  • Να μάθουν για τη σημαία.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

  • Η γιορτή της σημαίας.
  • Ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής.
  • Πόλεμος και Ειρήνη

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

  • Εικόνες και εποπτικό υλικό
  • Κατασκευές.
  • Φύλλα εργασίας.
  • Ποιήματα, τραγούδια, παραμύθια .

Ένα τραγούδι για το ουράνιο τόξο!

“Επτά ποτάμια” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Δώρου Δημοσθένους σε στίχους του Γιώργου Χατζηπιερή.

Αρχικά, ακούσαμε μία- δύο φορές το τραγούδι και είδαμε τις εικόνες στο βίντεο.

Ποια χρώματα ακούμε στο τραγούδι: πορτοκαλί,πράσινο, κόκκινο,κίτρινο,μενεξεδί,γαλάζιο, μπλε

Πόσα είναι αυτά τα χρώματα; επτά. Μα φυσικά είναι τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου!

Πρώτα το τραγουδήσαμε χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια και φυσικά το χορέψαμε!!

Δραστηριότητες περιόδου προσαρμογής

Το τελευταίο διάστημα ασχοληθήκαμε με τον εαυτό μας, το όνομά μας και τα χρώματα. Κάναμε πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δυναμώσουμε την ομάδα μας, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές, να ανακαλύψουμε ότι μας αρέσουν τα ίδια πράγματα αλλά και διαφορετικά και να γνωριστούμε καλύτερα. Γνωρίσαμε το όνομά μας και τα ονόματα των φίλων μας, τα συγκρίναμε, βρήκαμε το όνομα με τα περισσότερα γράμματα αλλά κι αυτό με τα λιγότερα, μιλήσαμε για το αρχικό μας γράμμα, το στολίσαμε με κομματάκια χαρτιού, το γράψαμε με πλαστελίνη, παίξαμε κινητικά παιχνίδια ψάχνοντάς το,  στολίσαμε τα γράμματα του ονόματός μας με τέμπερες, το ανασυνθέσαμε και το γράψαμε όπως μπορούσαμε στις εργασίες μας….

 

Διαβάσαμε το βιβλίο  “Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας”, και μέσα από αυτόν τον τρυφερό ήρωα  μιλήσαμε με τα παιδιά για αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία κ.ά. και βρήκαμε αφορμή να ασχοληθούμε με τα χρώματα. Τα ξεχωρίσαμε σε βασικά και δευτερεύοντα, κάναμε τις μίξεις των χρωμάτων, παίξαμε, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, ανοίξαμε τη γωνιά του καβαλέτου, ασχοληθήκαμε με το ουράνιο τόξο και μάθαμε τη σειρά με την οποία εμφανίζονται τα χρώματά του….

Περίοδος προσαρμογής

Νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε. Τι θα δουλέψουμε αυτό το χρονικό διάστημα:

  • Ξεκινάμε τη χρονιά μας με παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια ενεργοποίησης της ομάδας και μη ανταγωνιστικά παιχνίδια με στόχο να γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον.
  • Θα γνωρίσουμε την τάξη μας, τις γωνιές και  τα κέντρα δραστηριοτήτων μέσα σ’αυτή, καθώς και  το χώρο του σχολείου (τουαλέτες, γραφείο αύλειος χώρος κ.λ.π.).
  • Θα ορίσουμε κανόνες συμπεριφοράς που θα χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του προγράμματος και κατά τη διάρκεια της  σχολικής ημέρας και που σχετίζονται με τις γωνιές και με τη χρήση των υλικών του σχολείου αλλά και με το φαγητό και την ώρα του ύπνου.
  • Θα δημιουργήσουμε και θα επεξεργαστούμε λίστα με  κανόνες καλής συμπεριφοράς.
  • Θα γνωρίσουμε το υλικό της φυσικής αγωγής του νηπιαγωγείου μας και θα συμμετάσχουμε σε ποικίλες, αναπτυξιακά κατάλληλες, δραστηριότητες κίνησης με στόχο να αναπτύξουμε τις κινητικές μας δεξιότητες αλλά και να αντιληφθούμε βιωματικά χωροχρονικές έννοιες. 
  • Θα δουλέψουμε χωροχρονικές έννοιες (πάνω – κάτω, μέσα- έξω κ.λ.π.)
  • Θα ασχοληθούμε με την αναγνώριση του αρχικού γράμματος του ονόματός μας, με στόχο να μπορούν να ξεχωρίζουν το όνομά τους στο παρουσιολόγιο, στα συρταράκια τους κ.α. και τελικά να προσπαθήσουν να το γράψουν.
  • Θα ορίσουμε ομάδες υπηρεσίας. Κάθε μέρα μια ομάδα παιδιών θα είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της τάξης και της καθαριότητας μέσα στην τάξη και γενικά θα είναι οι βοηθοί των νηπιαγωγών.
  • Θα οργανώσουμε το ημερολόγιο, πίνακα καιρού, παρουσιολόγιο, τρενάκι γενεθλίων.
  • Θα μάθουμε τα χρώματα.

Και φυσικά όλα αυτά θα τα μάθουμε μέσα από το παιχνίδι…….

 ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!!!