ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Τα έντομα είναι τα ευρύτερα εξαπλωμένα ζώα στην ξηρά, όχι όμως και στη θάλασσα. Μόνο λίγα θαλάσσια είδη υπάρχουν. Είναι όμως κοινά  σε παραλίες  και άφθονα στα γλυκά νερά. Υπάρχει ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, η Εντομολογία, που ασχολείται με αυτήν την ομάδα.
Ορισμένα είδη εντόμων θεωρούνται από τους ανθρώπους ως παράσιτα, όπως οι κατσαρίδες, τα κουνούπια, και οι μύγες, και συνήθως ελέγχουν τους πληθυσμούς τους μέσω εντομοκτόνων και άλλων τεχνικών. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις καλλιέργειες, κάποιοι τύποι εντόμων μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί για τις σοδειές, ενώ άλλα είδη, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία όπως τα κουνούπια να είναι φορείς της ελονοσίας. Ωστόσο τα έντομα γενικώς έχουν και χρήσιμη συμβολή, όπως την γονιμοποίηση των άνθεων με την μεταφορά της γύρης τους, ή ακόμα και την παραγωγή αγαθών όπως το μέλι των μελισσών.
Κατά καιρούς αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων και ποιητών.
 Στους πίνακες που ακολουθούν παρατηρήστε τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει ο κάθε ζωγράφος. Ποια συναισθήματα σας προκαλούν:

 

Μπορείτε να επιλέξετε τον πίνακα που σας αρέσει πιο πολύ να τον ζωγραφίσετε και να μας τον στείλετε.
Ο Steven Kutcher  καλλιτέχνης από το Λος Άντζελες, χρησιμοποιεί μια εξαιρετική μέθοδο για να δημιουργήσει  τα σχέδια του στο χαρτί. Χρησιμοποιεί αράχνες, μέλισσες,πεταλούδες, κατσαρίδες και άλλα έντομα, προκειμένου να τελειοποιήσει τα έργα τέχνης του.Η ζωγραφική  του γίνεται από τα έντομα και όχι από τον ίδιο.Είναι πραγματικά καταπληκτικό και εντυπωσιακό  πώς  χρησιμοποιεί τα έντομα για  να δημιουργήσει αφηρημένα έργα ζωγραφικής.Δείτε μοναδικά σχέδια που έχουν ζωγραφιστεί από έντομα..

 

Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον video για τα έντομα.
Ο Κύριος Σωστός παρουσιάζει τα πολυπληθέστερα πλάσματα του πλανήτη μας και μας μαθαίνει:
  • Ποια είναι τα επικίνδυνα έντομα;
  • Πώς γίνεται το μέλι;
Πατήστε ΕΔΩ  για να δείτε το βίντεο.
Εδώ μπορείτε να δείτε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας 
Πατήστε  ΕΔΩ

Τώρα που μάθατε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, μπορείτε  να ζωγραφίσετε τα στάδια της εξέλιξής της και να μας τα στείλετε.
 
Αν σας μαγεύουν οι μέλισσες μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε και αυτό
μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα, 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.
Tο μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες.

 

Η Eργάτρια

Eίναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή κοιλιά, μακριά φτερά, μακριά προβοσκίδα και κεντρί. Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό, νέκταρ και γύρη, και αδένες που μεταξύ άλλων παράγουν βασιλικό πολτό και κερί.Σε εποχές έντονης δραστηριότητας, άνοιξη και καλοκαίρι, ζει το πολύ 45 μέρες ενώ το χειμώνα μέχρι και 6 μήνες. Ουσιαστικά, κύρια αποστολή της είναι η ενασχόληση με όλες τις εργασίες του μελισσιού, εξού και το όνομά της.

Ο Κηφήνας

Eίναι το αρσενικό άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή προβοσκίδα, μεγάλα μάτια, φαρδιά κοιλιά και θώρακα. Σε αντίθεση με την εργάτρια δεν έχει κεντρί, ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού. Κύρια αποστολή του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Έτσι όταν το νέκταρ σπανίζει, οι εργάτριες απομακρύνουν τους κηφήνες από το μελίσσι και τους αφήνουν να πεθάνουν από την πείνα. Ζει το πολύ 2 μήνες.

Η Βασίλισσα

Eίναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Οι λαμπρότεροι χρωματισμοί και η μακρύτερη κοιλία την κάνουν να μοιάζει με σφήκα και να ξεχωρίζει εύκολα από τις πιο μικρόσωμες εργάτριες και τους χοντρο-φτιαγμένους κηφήνες. Δεν έχει όργανα για συλλογή γύρης ούτε κηρογόνους αδένες για παραγωγή κεριού όπως η εργάτρια. Το κεντρί της το χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τις αδελφές της βασίλισσες και σχεδόν ποτέ εναντίον του ανθρώπου.
Η βασίλισσα ζει 3-5 χρόνια και μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη. Πετά έξω απ’ αυτή μόνο δύο φορές στη ζωή της, μια για να γονιμοποιηθεί και μία για να σμηνουργήσει. Αν βρεθεί από άλλη αιτία έξω από την κυψέλη, δεν μπορεί να επιστρέψει σ’ αυτή. Κάθε μελίσσι έχει μια μόνο βασίλισσα, που είναι το μοναδικό τέλειο θηλυκό άτομο του μελισσιού και μαζί η μητέρα όλου του πληθυσμού. Δε συλλέγει τροφή ούτε ασχολείται με άλλες εργασίες. Κύρια αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διοίκηση του μελισσιού.
ΠΗΓΗ HONEYMELL Η κοινωνία των μελισσών
Τώρα μπορείτε να παίξετε πατώντας στους συνδέσμους
   Πατήστε    Εικόνα – Λέξη
   Πατήστε    Έντομα ή Φρούτα;
   Πατήστε    Αριθμοί
Δημιουργείστε έντομα με διάφορα υλικά

 

Ζωγραφική σε βότσαλα

Μπορείτε να ακούσετε και αυτό πατώντας στον σύνδεσμο
 
Πατήστε  ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *