World Bee Day – Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας

Όλοι βασιζόμαστε στην επιβίωση των μελισσών!

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και το κολίμπρι απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με την σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συνεισφορά τους στην βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η  Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.

Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να εξαλείψουν την φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι μαθητές/τριες μας ενημερώθηκαν μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο για τη ζωή της μέλισσας και είχαν την ευκαιρία να μάθουν με βιωματικό τρόπο χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή της μέλισσας, από ειδικό μελισσοκόμο.

Υλοποιήθηκαν  δραστηριότητες STEAM για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τη μέλισσα και να εμπλακούν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων του eTwinning έργου (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία), όπου όλοι μαζί γιόρτασαν την Ημέρα της Μέλισσας, παρουσιάζοντας τις δημιουργίες τους!

Για τον κοινό εορτασμό της ημέρας της μέλισσας δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό βιβλίο, όπου συγκεντρώθηκαν οι δραστηριότητες όλων των συνεργαζομένων σχολείων.

Τελική συνάντηση μαθητών/τριών Δικτύου Νηπιαγωγείων Ημαθίας

Η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και σιγά σιγά, ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των δράσεων του Δικτύου Νηπιαγωγείων Ημαθίας. Ήταν ένα πολύ δημιουργικό και όμορφο ταξίδι με συνοδοιπόρους μας, παιδιά- φίλους μας πια, από άλλα Νηπιαγωγεία του νομού μας. Μπορεί να ήμασταν μακριά σαν χιλιομετρική απόσταση αλλά το διαδίκτυο έχει την δυνατότητα να εκμηδενίζει τις αποστάσεις! Με τον τρόπο αυτό αλληλεπιδράσαμε και υλοποιήσαμε συλλογικά πολλές δράσεις, τις οποίες μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

Την Τρίτη 23 Μαϊου 2023, οι μαθητές/τριες των συνεργαζόμενων σχολείων του Δικτύου συναντήθηκαν διαδικτυακά για να ξαναθυμηθούν όλες τις όμορφες στιγμές, να ανταλλάξουν συναισθήματα κι ευχές, να αποχαιρετιστούν και στο τέλος να αξιολογήσουν όλες τις δραστηριότητες.

εικόνα Viber 2023 05 24 20 26 48 805

Add a subheading11 2 1

Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο επιβραβεύτηκε με βεβαιώσεις!

Add a subheading

Σας ευχαριστούμε πολύ φίλοι μας! Περάσαμε καταπληκτικά! Και ας μην ξεχνάμε ότι “Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα”!!!

Η Ανάπτυξη του παιδιού…κατά την περίοδο μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαϊου 2023, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση γονέων με την ψυχολόγο Αθηνά Νάντση με θέμα: “Η ανάπτυξη του παιδιού …κατά την περίοδο μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό”. Αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα όσον αφορά τις δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί προκειμένου να μεταβεί ομαλά στο Δημοτικό σχολείο και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και αγωνίες των γονιών.

Ευχαριστούμε την κ. Νάντση που ανταποκρίθηκε θετικά, για μία ακόμη φορά, στην πρόσκληση του δικτύου Νηπιαγωγείων Ημαθίας και τους γονείς που συμμετείχαν!

Πρόσκληση σε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση γονέων

ΠρόσκλησηΟ σύνδεσμος παρακολούθησης της διαδικτυακής ενημέρωσης έχει σταλεί στα προσωπικά email  των γονιών και στην Ομάδα Viber.

Για όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει, μπορεί να στείλει μήνυμα στο mail της σχολικής μονάδας (mail@nip-palat.ima.sch.gr) και να του αποσταλεί ο σύνδεσμος.

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε και να μας τιμήσετε με τη διαδικτυακή σας παρουσία.

Επίσκεψη μελισσοκόμου στο Νηπιαγωγείο μας!

Την Τετάρτη 17 Μαϊου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν με βιωματικό τρόπο χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή της μέλισσας.

Προσκαλέσαμε τον μελισσοκόμο, κ. Μάριο Τσαφαρίδη προκειμένου να παρουσιάσει στα παιδιά όχι μόνο την ειδικότητά του αλλά και τη ζωή της μέλισσας μέσα στην κυψέλη!

Είδαμε ποικιλία προϊόντων που παράγονται από τη μέλισσα (πρόπολη, κηρήθρα, γύρη, μέλι, κηραλοιφή, κερί), είδαμε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος για την κυψέλη, είδαμε πως είναι το εσωτερικό της κυψέλης, τα τελάρα με το κερί…..και δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε μέλι! 3 12 13 14 1Είδαμε, μυρίσαμε, αγγίξαμε, γευτήκαμε και στη συνέχεια πήραμε το ρόλο του μελισσοκόμου για να “καπνίσουμε” τις μέλισσες και να τις ζαλίσουμε να κοιμηθούν!

11 10 9 8

Ευχαριστήσαμε τον κ. Μάριο δίνοντας του μία ευχαριστήρια κάρτα

και μία μεγάλη αγκαλιά δείχνοντας του πόσο μας άρεσαν όλα αυτά που μας έμαθε και αυτά που μας δώρισε!

 

16 1

εικόνα Viber 2023 05 18 08 32 04 869

εικόνα Viber 2023 05 18 08 32 05 042

 

Ευχαριστούμε πολύ κ. Μάριε!

Εκπαιδευτικές εξορμήσεις!

Την Τρίτη 9 Μαϊου 2023 μαζί με τους φίλους μας από το Νηπιαγωγείο Βεργίνας, επισκεφτήκαμε το Χώρο Τεχνών, στη Βέροια, για να παρακολουθήσουμε την παιδική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά «Γουρουνάκια Κουμπαράδες», από το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. 1 2

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών και το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών.

3

Είδαμε εντυπωσιακά εκθέματα και πληθώρα θησαυρών! Θαυμάσαμε τις τοιχογραφίες και άλλα αρχαία αντικείμενα και εντυπωσιαστήκαμε από την ασπίδα και πανοπλία του Φιλίππου Β΄!

 

Γ’ Θεματική ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον: “Φύλαξε το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!”

Ολοκληρώθηκε και η Γ’ ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από τη θεματική «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη».  Αφορμή για το σχεδιασμό του προγράμματος αποτέλεσε η ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλων στάσεων και δεξιοτήτων στα παιδιά μικρής ηλικίας, σχετικά με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι σύγχρονες κοινωνίες, των οποίων κύρια πρακτική αποτελεί η υπερκατανάλωση αγαθών καταφεύγουν αναπόφευκτα σε κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή τεράστιου όγκου απορριμμάτων (Ηλιοπούλου, 2016).

Είναι σαφές ότι εάν οι σύγχρονες κοινωνίες επιδιώκουν μία βιώσιμη μελλοντική πορεία, είναι απαραίτητο να οργανώσουν την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους με έμφαση στη μείωση της παραγωγής των προϊόντων και την ανακύκλωσή τους. Επομένως, η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών και η ανάληψη δράσης είναι προαπαίτηση για τους μελλοντικούς πολίτες ολόκληρου του πλανήτη.
Τι είναι όμως τα απορρίμματα; «…δεν είναι τίποτε άλλο από υλικά ή αντικείμενα που βρίσκονται σε στερεή ή ημιστερεή …..και, τα οποία ο άνθρωπος θεωρεί άχρηστα, δηλαδή ότι δεν έχουν απολύτως καμία χρησιμότητα και αξία. Άρα πρόκειται για υλικά που επιθυμεί να απομακρυνθούν από κοντά του, καθώς είτε του καταλαμβάνουν το χώρο, είτε του προσβάλουν την αισθητική ή ακόμα φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του.» (Γαβριλάκης, 2000, σελ. 5).
Η βασικότερη πρακτική μείωσης των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι η ανακύκλωση και αποτελεί τη σημαντικότερη πτυχή διαχείρισής τους (Ηλιοπούλου, 2016). Η ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα, η παρουσίαση φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων, καθώς και η οργάνωση σχετικών δράσεων είναι σημαντικό να ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να λειτουργούν παρεμβατικά στη διαμόρφωση φιλικών προς το περιβάλλον αξιών, στάσεων και συμπεριφορών (Mackey, 2012).


Μετάβαση στο sway.office.com.

Συλλογή πλαστικών καπακιών

Η δράση μας για συλλογή πλαστικών καπακιών συνεχίστηκε και τη φετινή σχολική χρονιά. Μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, μαθητές & μαθήτριες που φοίτησαν τα προηγούμενα χρόνια στο Νηπιαγωγείο μας και κάτοικοι του χωριού ενώσαν τις δυνάμεις τους και τα κατάφεραν!

Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις παλιούς μαθητές/τριες να φέρνουν τη σακούλα τους γεμάτη με καπάκια αλλά και να βρίσκεις κρεμασμένες σακούλες στα κάγκελα από κατοίκους, που γνωρίζουν τη δράση μας!

Φέτος, επιπρόσθετα, συνεργαστήκαμε με το μαθητικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Παλατιτσίων – Βεργίνας και αποφασίσαμε να χαρίσουμε τα πλαστικά καπάκια στα Παιδιά της Άνοιξης, στο Φιλανθρωπικό Μη Κερδοσκοπικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Με Αναπηρία Νομού Ημαθίας.

Την Πέμπτη 4 Μαϊου 2023, κατόπιν συνεννόησης με τη Δ/ντρια του Συλλόγου, μας επισκέφτηκε ο οδηγός του λεωφορείου από τα Παιδιά της Άνοιξης και παρέλαβε τις κούτες μας.

Συλλογή καπακιών14 15 16και φυσικά συνεχίζουμε τη συλλογή πλαστικών καπακιών…