6 ΜΑΡΤΙΟΥ: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

Με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού συναποφασίσαμε με τα συνεργαζόμενα σχολεία του δικτύου μας, να συμμετάσχουμε στην εκστρατεία «Μίλα Τώρα», που διοργανώνει Το Χαμόγελο του παιδιού και το YouSmile σε συνεργασία με το  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με βασικό μήνυμα “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”, όπου το κάθε σχολείο δημιούργησε την δική του ομαδική αφίσα με το δικό του μήνυμα ενάντια στο Bullying.

Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, παρακολουθώντας σχετικά παραμύθια, βίντεο, παρουσιάσεις και έστειλαν όλα μαζί το δικό τους μήνυμα.

Screenshot 2023 03 12 at 18 56 46 MILA TORA Create and share your videos with Clipchamp

https://clipchamp.com/watch/u11xV9HKW8d

 

CamScanner 03 07 2023 14.56 4Συζητήσαμε για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου και τι μπορούμε να κάνουμε αν βρεθούμε σε παρόμοια θέση.

Δεν σταματήσαμε εκεί…συνεχίσαμε τις δράσεις μας και δια ζώσης με τους μαθητές /τριες της Α’ τάξης του Δημοτικού, ενάντια στη Βία στο σχολείο.

Τους προσκαλέσαμε στο σχολείο μας και αφού παρακολουθήσαμε κάποιες αντιπροσωπευτικές εικόνες του φαινομένου και μία παρουσίαση για το τι είναι σχολικός εκφοβισμός, συζητήσαμε για τα συναισθήματά τους και αν ποτέ ήρθαν τα ίδια σε παρόμοια θέση: πως ένιωσαν και πως το αντιμετώπισαν. Ανταλλάξαμε σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και στη συνέχεια διαβάσαμε ένα συλλογικό παραμύθι, με τίτλο : “Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε” της Κουτσανοπούλου Μαρίας. Ένα παραμύθι με χέρια που… αγγίζουν το φαινόμενο της βίας… δίνουν απλόχερα την αγάπη τους και… ανοίγουν πολλά παράθυρα στη χρωματιστή πλευρά της ζωής. Αφού το διαβάσαμε και το συζητήσαμε αποφασίσαμε να βουτήξουμε και τα δικά μας χέρια στα χρώματα και να αποτυπώσουμε χεράκια χαρούμενα και χρωματιστά!

 

Screenshot 2023 03 12 at 18 28 20 Untitled designομαδική αφίσα: Τα χέρια δε χτυπάνε!

Φτιάξαμε βραχιολάκια φιλίας, τα φορέσαμε και ενώσαμε τα χέρια μας φωνάζοντας το σύνθημα “Όλοι ενωμένοι ποτέ μαλωμένοι!”

 

Screenshot 2023 03 12 at 18 33 09 Untitled design

φιλίας

 

Β’ θεματική ενότητα: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ:«Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής»

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με τη θεματική ενότητα “Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” και πιο συγκεκριμένα με τη υποθεματική Υγεία και το πρόγραμμα με τίτλο “Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής”, από τη Βιβλιοθήκη του ΙΕΠ, το οποίο εμπλουτίστηκε και με επιπρόσθετες δραστηριότητες για την καλύτερη εμπέδωση και κατανόηση της υγιεινής διατροφής αλλά και με συνεργατικές δράσεις με τα νηπιαγωγεία του δικτύου μας.

Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών του Νηπιαγωγείου στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η επίτευξη πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, σε συνδυασμό με τη  χρήση και αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της διατροφικής αξίας των προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα προϊόντα κλπ.) καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση ενός νέου διατροφικού προφίλ.

Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματος προωθούνται κυρίως οι ψηφιακές δεξιότητες αλλά και οι δεξιότητες μάθησης (4Cs)- η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η δημιουργικότητα- ενώ όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, η ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή συνεργασία, ψηφιακή δημιουργικότητα, ψηφιακή κριτική σκέψη, συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας η ψηφιακή νοημοσύνη, δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής
περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Ενεργοποιούνται επίσης, από τις δεξιότητες ζωής Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Προσαρμοστικότητα, Υπευθυνότητα και τις δεξιότητες του νου, η πλάγια σκέψη, οι ρουτίνες σκέψης, τα παιχνίδια και ο αναστοχασμός.

Τελειώνοντας την ενότητα αυτή, προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι οι μαθητές /τριες να είναι ικανοί/ές να αναπτύξουν δεξιότητες ώστε να μπορούν να προασπίσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία καλλιεργώντας παράλληλα διατροφική συνείδηση, να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους  για τη διατήρηση της καλής υγείας!

 


Μετάβαση στο sway.office.com.

Κλείνοντας την ενότητα τα παιδιά κλήθηκαν να προγραμματίσουν το ρομποτικό ποντικάκι, τον Κόλμπι, ώστε να φάει μόνο υγιεινά φαγητά! Η πίστα στήθηκε, τα παιδιά έβαζαν τον κώδικα προγραμματισμού και το παιχνίδι ξεκινούσε!

2 2 1 2

 

Διαδικτυακή συνάντηση σχολείων δικτύου!

Στο πλαίσιο της κοινής θεματικής ενότητας «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με θέμα την υγιεινή διατροφή, συναντηθήκαμε διαδικτυακά με τα συνεργαζόμενα σχολεία του Δικτύου, με στόχο φυσικά τη συνεργασία μεταξύ μας!

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου συνδεθήκαμε διαδικτυακά, μιλήσαμε με τους φίλους μας και εντοπίσαμε ότι ο Ρούλης επισκέφτηκε και τα δικά τους σχολεία και ότι μίλησε σε όλα τα παιδιά για τη σωστή διατροφή! Το λόγο πήρε η κα Μιχαέλα, σχολική νοσηλεύτρια, του Νηπιαγωγείου Τρικάλων και πέρα του ότι γνωρίσαμε την ειδικότητά της, μας έδειξε μία εκπαιδευτική παρουσίαση δίνοντάς μας συμβουλές  για να διατηρήρουμε την καλή μας υγεία μέσα από την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

2 3 2

Το αλφαβητάρι του Τροφούλη

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων: Ζω καλύτερα- Ευ Ζην: “Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής” και στο πλαίσιο συνεργασίας με τα Νηπιαγωγεία του Δικτύου μας χωρίσαμε τα γράμματα της Αλφαβήτας και το κάθε σχολείο ανέλαβε να εικονογραφήσει τα αντίστοιχα γράμματα, ώστε να συμπληρωθεί ένα υγιεινό αλφαβητάρι!

.jpg