Με τον ερχομό του Νοέμβρη, του τελευταίου μήνα του φθινοπώρου, συζητήσαμε με τα παιδιά για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μήνα και τις ασχολίες των ανθρώπων τόσο στα παλιά χρόνια όσο και στη σύγχρονη εποχή.
Επιπροσθέτως ,έχουμε την τύχη στην αυλή του νηπιαγωγείου μας να φιλοξενούμε δύο πανέμορφα ελαιόδεντρα, τα οποία μας κρατούν συντροφιά όλο τον χρόνο .. Εδώ και αρκετές μέρες ,όμως, παρατηρήσαμε πως οι ελιές άρχισαν να πέφτουν στο χώμα και τι καλύτερο από αυτό το γεγονός να αποτελέσει την αφετηρία για το ταξίδι της αναζήτησης και εξερεύνησης στον κόσμο της πολύτιμης Ελιάς. Με μεγάλη χαρά ,λοιπόν, γνωρίσαμε την ελιά και τα προϊόντα της και διαπιστώσαμε τη διατροφική αξία της ελιάς και του λαδιού, καθώς, και την χρησιμότητά τους.
Αρχίσαμε να συζητήσαμε στην ”παρεούλα ” μας και να δίνουμε σιγά σιγά τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα…
- Τι είναι η ελιά;
- Τι μας δίνει;
- Μπορείς να βρεις στην τάξη προϊόντα που παράγονται από την Ελιά;
- Πως χρησιμοποιούμε το λάδι;
- Πως λέγεται ο χώρος που η ελιά γίνεται λάδι;
- Τι είναι το χωράφι με τις πολλές ελιές;
- Τι προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα και γιατί οι ελιές και το λάδι πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας;
Αλλά αφού συζητήσαμε αγγίξαμε, μυρίσαμε και γευτήκαμε το πολύτιμο λάδι και τις νόστιμες ελιές που με αγάπη φέραμε από το σπίτι μας!!!











Στη συνέχεια, τα μικρά μας νήπια , με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, διεξήγαν δύο πειράματα με βασικό υλικό το λάδι.
Στο πρώτο, ανέμειξαν λάδι με νερό αφού πρώτα έκαναν προβλέψεις για το τι θα συμβεί!
Στο δεύτερο πείραμα τα παιδιά κλήθηκαν να προβλέψουν και στο τέλος να συμπεράνουν ποιο από τα τρία παρακάτω υλικά θα εξατμιστεί πρώτο: το νερό, το λάδι ή το οινόπνευμα. Οι προβλέψεις πολλές και το συμπέρασμα….το οινόπνευμα!











Ακόμη, πραγματοποιήσαμε υπέροχες χειροτεχνίες με θέμα την ελιά!!!






Μάθαμε το γράμμα ” Ε ” της αγαπημένης μας ΕΛΙΑΣ !!!






Στη συνέχεια ήρθε η ώρα για το δικό μας λιομάζωμα στην αυλή του σχολείου μας !!! Με περίσσιο ενθουσιασμό σηκώσαμε τα μανίκια και μαθητές και εκπαιδευτικοί το χαρήκαμε με την καρδιά μας !!!
















Τέλος, μετά από τόση κούραση και αρκετή ” πείνα ” ήρθε η ώρα για ένα πεντανόστιμο ελιόψωμο από τα χεράκια μας και γιάμι γιάμι ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΌΡΕΞΗ !!!








Ντίλι ντίλι ντίλι
Ντίλι το καντήλι
Που έφεγγε και κένταγε
Η κόρη το μαντίλι
Ντίλι ντίλι ντίλι
Ντίλι ντίλι ντίλι
Ήρθε το ποντίκι τρώει το φυτίλι
Μέσα από το καντήλι
Που έφεγγε και κένταγε
Η κόρη το μαντήλι
Ντίλι ντίλι ντίλι
Ντίλι ντίλι ντίλι