Η σπορά του σιταριού

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι αγρότες οργώνουν και σπέρνουν τα χωράφια τους. Αμέσως μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές οι γεωργοί ξεκινούν το όργωμα. Παλαιότερα το όργωμα γινόταν με τη βοήθεια ζώων που έσερναν το άροτρο.

Οι φωτογραφίες είναι από εδώ.

Στις μέρες μας, το όργωμα γίνεται με σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα.

 

Μετά το όργωμα το χωράφι είναι έτοιμο για τη σπορά. Οι γεωργοί παίρνουν το σπόρο του σιταριού και τον σπέρνουν στη γη. Η βροχή που πέφτει το φθινόπωρο βοηθά το σπόρο να φυτρώσει. Καθώς περνά ο καιρός το σιτάρι μεγαλώνει, γίνεται χρυσαφί στάχυ και τον Ιούνιο είναι ώριμο για να το θερίσουν. Κατόπιν το αλωνίζουν για να ξεχωρίσουν οι σπόροι από το φυτό. Στη συνέχεια οι σπόροι αλέθονται στο μύλο και γίνεται το αλεύρι που το παίρνουμε και φτιάχνουμε ψωμί.

Προσπάθησε να κάνεις το παζλ με το γεωργό που σπέρνει το χωράφι του.

Παρατήρησε την εικόνα με διαδρομή από το σιτάρι στο ψωμί.

 

Προσπάθησε τώρα να βάλεις στη σωστή σειρά τις εικόνες

της χρονικής ακολουθίας από το σιτάρι στο ψωμί ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

 

Παρακολούθησε στο βίντεο την ανάπτυξη του φυτού.

Προσπάθησε τώρα να βάλεις τις εικόνες στη σωστή χρονική σειρά πληκτρολογώντας σε καθεμιά τον αριθμό που ταιριάζει.

Ελληνική Μυθολογία

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι υπήρχε μια θεά, προστάτιδα των καλλιεργειών και της γεωργίας, η Δήμητρα. Από τη θεά Δήμητρα έχουν πάρει το όνομά τους τα δημητριακά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το σιτάρι, ενώ το στάχυ ήταν ένα από τα σύμβολα της.

Η Δήμητρα είχε αποκτήσει μία κόρη με τον θεό Δία, την Περσεφόνη. Η Περσεφόνη επίσης συνδέθηκε με την σπορά και τη βλάστηση. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου, απήγαγε την Περσεφόνη και την έκανε γυναίκα του. Της έδωσε να φάει σπόρια από ρόδι, που είχε φυτρώσει από το αίμα του Άδωνη, για να τον αγαπήσει και να μείνει για πάντα μαζί του.

Η Δήμητρα, έψαχνε απεγνωσμένα να βρει την κόρη της και η Εκάτη, που είχε ακούσει τις φωνές της Περσεφόνης, συμβούλεψε τη Δήμητρα να ρωτήσει τον Ήλιο πού βρίσκεται η κόρη της. Όταν ο Ήλιος της είπε ότι ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη, η Δήμητρα εγκατέλειψε τον Όλυμπο και άρχισε να περιπλανιέται μαυροφορεμένη και βουβή ανάμεσα στους ανθρώπους ψάχνοντας την Περσεφόνη. Τα νιάτα και το κάλλος της αντικατέστησαν τα γκρίζα μαλλιά και το πένθος.

Ζήτησε από τον Πλούτωνα να την επιστρέψει και, τελικά, συμφώνησαν να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι, τους μήνες που η Περσεφόνη ήταν στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία.

28η οκτωβρίου

Στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ που είπαν οι Έλληνες στους Ιταλούς το 1940, όταν αυτοί ζήτησαν να τους παραδώσουμε τη χώρα μας. Έτσι ξεκίνησε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος, που εκτυλίχθηκε στην οροσειρά της Πίνδου. Ο ελληνικός στρατός, αψηφώντας το κρύο και τα χιόνια, πολέμησε με θάρρος και αυταπάρνηση,φωνάζοντας ΑΕΡΑ και κατάφερε να απωθήσει τα ιταλικά στρατεύματα.

Όμως, οι Ιταλοί είχαν συμμάχους τους Γερμανούς, οι οποίοι κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Ελλήνων και να καταλάβουν τη χώρα μας. Η γερμανική κατοχή διήρκεσε ως τις 12 Οκτωβρίου 1944 και έφερε πείνα, καταστροφές και πολλούς θανάτους στη χώρα μας.

Ακολούθησε τον σύνδεσμο και συμπλήρωσε τα διαδραστικά φύλλα εργασίας που θα βρεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ένωσε τα κομμάτια του παζλ για να δεις μια εικόνα για την παρέλαση.

Ουράνιο τόξο

Έχεις αναρωτηθεί πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;

Ξέρεις ποια και πόσα χρώματα έχει;

 

Το ουράνιο τόξο εμφανίζεται στον ουρανό σαν μια κορδέλα με πολλά χρώματα. Δημιουργείται όταν οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από τις σταγόνες της βροχής ή της ομίχλης. Το άσπρο φως του ήλιου, που έχει μέσα του όλα τα χρώματα, συναντά τις σταγόνες της βροχής και τότε σκορπίζει τα χρώματά του. Έτσι βλέπουμε πίσω από τις σταγόνες το ουράνιο τόξο.

Τα εφτά χρώματα του ουράνιου τόξου είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το γαλάζιο, το μπλε και το μοβ. Τα ονομάζουμε «χρώματα της ίριδας» επειδή οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το ουράνιο τόξο ήταν ο δρόμος που ακολουθούσε η θεά Ίρις για να ταξιδέψει από τον ουρανό στη γη και να μεταφέρει τα μηνύματα των θεών.

 

Άκουσε αν θες ένα

τραγούδι  για το ουράνιο τόξο

και δες το παραμύθι με τα χρώματα.

 

 

Μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις και το παζλ με την εικόνα του ουράνιου τόξου (πατώντας το φαντασματάκι κάτω αριστερά θα δεις το ίχνος της τελικής εικόνας).

 

 

Εικόνες για τον τρύγο

Παρατήρησε προσεκτικά τις εικόνες και πες τι βλέπεις.

Μπορείς να δεις στο βίντεο όλη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Προσπάθησε τώρα να φτιάξεις την ιστορία του τρύγου, βάζοντας τις εικόνες στη σωστή σειρά.

Θα ήθελες να φτιάξεις κι ένα παζλ;

(Πατώντας στο φαντασματάκι -κάτω αριστερά- θα δεις ένα ίχνος της εικόνας του παζλ.)

 

Οι εικόνες είναι από εδώ, από εδώ, από εδώ κι από εδώ.

Οι μήνες του Φθινοπώρου

Το Φθινόπωρο έχει τρεις μήνες:

τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ανοίγουν τα σχολεία.

Ακολούθησε τον σύνδεσμο και φτιάξε το παζλ.

Τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

Ακολούθησε τον σύνδεσμο και φτιάξε το παζλ.

Μπορείς να κάνεις ζευγάρια με τα ίδια φύλλα;

(Το φύλλο εργασίας είναι της Σουλτάνας Μάνεση και το βρήκαμε στο pinterest)

Τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ βρέχει.

Ακολούθησε τον σύνδεσμο και φτιάξε το παζλ.

Οι εικόνες είναι από εδώ και εδώ.

Στα παζλ, πατώντας στο φαντασματάκι -κάτω αριστερά- θα δεις ένα ίχνος της εικόνας που πρέπει να φτιάξεις.

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μας

Σας καλωσορίζουμε στον διαδικτυακό χώρο του Νηπιαγωγείου μας.

Εδώ θα βρείτε διάφορες αναρτήσεις με παιδαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά νηπιαγωγείου.

Καλά να περάσετε!