ΑΝΟΙΞΗ – ΠΑΣΧΑ

Ανοιξιάτικες και πασχαλινές δραστηριότητες όλες μαζί.

Μια βόλτα στο χωριό ήταν η ευκαιρία  να παρατηρήσουμε τη φύση τριγύρω μας και να καταγράψουμε τι είδαμε και τι ακούσαμε. Τα δέντρα γέμισαν φύλλα και ανθάκια, οι αυλές του χωριού σπάρθηκαν με τα νέα φυτά, οι πελαργοί ξαναήρθαν μπροστά από το σχολείο μας, τα χελιδόνια ξαναγύρισαν στις παλιές τους φωλιές.

Η βόλτα μας κατέληξε στην καινούρια παιδική χαρά του χωριού (στρωμένη παρακαλώ με προστατευτικό υλικό) όπου κάναμε πικ νικ. Στο τέλος της βόλτας κρεμάσαμε τους Μάρτηδες σε ένα δέντρο.

Κατόπιν στο σχολείο συζητήσαμε τι είδαμε και αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε την Άνοιξη όπως την είδε ο καθένας τους.

Μιλήσαμε για τα χελιδόνια, είδαμε φωτογραφίες από το Internet πώς είναι, πώς κάνουν τη φωλιά τους, τι τρώνε, πώς είναι τα μωράκια τους, γιατί φεύγουν και ξαναέρχονται. Κάναμε τα χελιδόνια με φωλιές ντυμένες με μπάλες πλαστελίνης.

Την επόμενη μέρα ακούσαμε το παραμύθι “Το Πάσχα του Πασχάλη” από εδώ: http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip22/Default.html  είπαμε λίγα λόγια για το Πάσχα με τα 4 παιδιά μου αλλά όλοι μαζί κάναμε το ταμπλό που θα δείτε. Διάλεξε ο καθένας τι θέλει να κάνει και ξεκινήσαμε. Άλλος το λαγό, άλλο πεταλούδες, άλλος χελιδόνια, άλλος μέλισσες, άλλος τα ζωάκια που ξυπνούν κλπ. Τα κορίτσια μου θέλησαν να ζωγραφίσουν με τέμπερες λουλούδια και έτσι το χαρτί’ μεγάλο καθώς ήταν στρώθηκε στο πάτωμα.

Το λάτρεψα! Έγινε υπέροχο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μας ενασχόληση με το Πάσχα. Διαβάσαμε το παραμύθι “το μικρό μικρούτσικο αβγουλάκι” της Ελένης Βαλαβάνη και το ζωγραφίσαμε

Παίρνοντας αφορμή από το αβγουλάκι, μιλήσαμε και για τα ζώα που γεννούν αβγά και τα ζώα που γεννούν μωράκια. Μάθαμε τις δύο καινούργιες λέξεις: ωοτόκα και θηλαστικά και γράψαμε σε πίνακες ποια ζώα ξέρουν που γεννούν αβγά και ποια μωρά

Για να το κάνουμε όμως σαν λεξικό, όλοι διάλεξαν από διάφορες εικόνες που έχω, να ζωγραφίσουν ένα θηλαστικό και ένα ωοτόκο και να τα κολλήσουμε για να το βλέπουν και να μην το ξεχνούν.

Μη μπορώντας να επεκταθούμε θρησκευτικά πολύ (κάνουμε μόνο αναφορές και στις 2 θρησκείες ομοιότητες, διαφορές έθιμα κλπ) οι κατασκευές που κάνουμε είναι μόνο 3 και απλές. Αβγοθήκη και καλαθάκι για να βάλουμε τα αβγά που θα βάψουμε στο σχολείο και κάρτα. Α και λαμπάδα που κάνω εγώ δώρο στα χριστιανά.
Οι ιδέες είναι όλες από το Pinterest με μερικές παραλλαγές.

Απ΄ότι βλέπω στις συναδέλφους το φελιζόλ ποτηράκι είχε επιτυχία φέτος.

Το πατρόν είναι από μια εικόνα ζωγραφικής από το Google Images

Η αβγοθήκη λαγουδάκι από ρολό υγείας και βάση από CD

Η κάρτα μας. Απλή, εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Τα χρωματιστά χαρτόνια είναι από τα “αφτιά” φακέλων που μας έφερε ένας πατέρας αντί να τα πετάξει.

 Πρόσθεσα βάση πίσω για να στέκεται σαν φωτογραφία όπως είπε και ο Αποστόλης. Αύριο θα γράψουμε τις ευχές μας. Καλό Πάσχα σε μερικές και Χρόνια Πολλά σε άλλες.

Οι λαμπάδες μου με στολίδια από γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών

Λίγα Μαθηματικά

 Αυτό το αβγό δε θυμάμαι από που το πήρα γιατί το έχω χρόνια. Είχε αριθμούς μέχρι το 20 αλλά το προσάρμοσα μέχρι το 10

Και το γράμμα Π του Πάσχα και της Πασχαλιάς.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κάθε χρόνο η 2 Απριλίου γιορτάζεται σαν η Μέρα Παιδικού Βιβλίου μια και είναι τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Βέβαια δε φτάνει μια μέρα για να διδάξεις ή να μεταδώσεις στα παιδιά λίγη από τη μαγεία των βιβλίων.
Εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε μια βδομάδα πιο μπροστά να ασχολούμαστε με το βιβλίο.

Έτσι στην ερώτηση τι ξέρουμε για τα βιβλία οι απαντήσεις ήταν:

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την εξερεύνηση στον μαγικό αυτό κόσμο.

Τα παιδιά διάλεξαν από ένα βιβλίο που τους άρεσε από τη βιβλιοθήκη τους και αφού το είδαν προσπάθησαν να πουν με λίγα λόγια τι νομίζουν ότι λέει. Κατόπιν το ζωγράφισαν και έγραψαν τον τίτλο. Διαλέξαμε 2 από αυτά τα διαβάσαμε. Έτσι κάναμε και την πρώτη μας έκθεση βιβλίων.

Την επόμενη μέρα είδαμε 2 βιντεάκια στο youtube
1. The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore
 https://www.youtube.com/watch?v=m0ReBeGc_IU

Ένα υπέροχο αισθαντικό βίντεο για την αξία των βιβλίων. Όταν τελείωσε τα παιδιά είπαν ότι ήταν τέλειο κυρία!

2. Μπεν και Χόλυ – τα βιβλία
 https://www.youtube.com/watch?v=bDzByTLioHw

Μέσα από τα ξωτικά και τις νεράιδες μάθαμε ότι υπάρχουν βιβλία για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Στο συγκεκριμένο η ερώτηση ήταν: “Πού πάνε τα αστεράκια όταν βγαίνει ο ήλιος;”
Βιβλία λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά είδη ανάλογα με το τι γράφουν. Τα δικά μας για τι πράγμα μιλάνε; Αρχίσαμε λοιπόν να ταξινομούμε τα βιβλία μας (μερικά). Ετοίμασα διάφορες καρτέλες ανάλογες με το περιεχόμενο και τα παιδιά έπρεπε να βάλουν τα βιβλία στη σωστή καρτέλα. Τα βιβλία ήταν ενδεικτικά.

Την επόμενη μέρα συνεχίσαμε με την δική τους δανειστική βιβλιοθήκη. Είχα βγάλει φωτοτυπίες τα εξώφυλλα και έπρεπε να τα ταιριάξουν. Κατόπιν παρατήρησαν ότι είχα βάλει και αριθμούς. Έτσι έπρεπε να τα βάλουν στο ράφι με αριθμητική σειρά βλέποντας από τον κατάλογο που είχα κάνει.

Ο κατάλογός μου μετονομάστηκε σε “ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ” και απόκτησε καινούργιο εξώφυλλο.

Συνεχίζοντας μιλήσαμε για το ποιοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για να φτιάξουν ένα βιβλίο. Πώς λέγεται αυτός που το γράφει, αυτός που το ζωγραφίζει, αυτός που το τυπώνει κλπ.
Βλέποντας και των βιβλίο των επαγγελμάτων καταλήξαμε ότι  για να γίνει ένα βιβλίο χρειάζονται:

Μιλήσαμε για το εξώφυλλο και ποιες πληροφορίες παίρνουμε από αυτό. Τίτλο – Συγγραφέα. Κάναμε το δικό μας εξώφυλλο παίρνοντας ένα φύλλο εργασίας από το Kindykids.gr
http://www.kindykids.gr/worksheets/spring/674-fylla-ergasias-pagosmia-imera-paidikou-bibliou.html

Κάναμε σελιδοδείκτες για να τους πάρουν σπίτι. Τα πατρόν από εδώ
http://e-children.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html#axzz44wPvjZ8D και από εδώ: http://edonipiagogeio.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

Αναλύσαμε τα δικαιώματα ενός αναγνώστη (μια καινούρια λέξη που μάθαμε)

και τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο. Τους κανόνες τους πήρα από την Ανθή Ζήση από εδώ: http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2011/09/blog-post_26.html

Έτσι λοιπόν “Γιατί διαβάζουμε βιβλία;”

Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να γίνουμε κι εμείς συγγραφείς και να γράψουμε ένα δικό μας βιβλίο. Σε επόμενη ανάρτηση και όταν το τελειώσουμε θα ανεβάσω το παραμύθι μας ολοκληρωμένο.

Τέλος κάναμε την αφίσα μας για την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και τη βάλαμε στην πόρτα μας.