ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Σύλλογος Γονέων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Νέας Καλλίστης εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης «ΒΕΡΓΙΝΑ» & στην TUVUNU Α.Ε. και τον κύριο Πολιτόπουλο προσωπικά, για τη σημαντική δωρεά στο σχολείο μας ενός φωτοτυπικού μηχανήματος που αποτελεί απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας.
Η παρούσα επιστολή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης έναντι της αξιόλογης και αξιέπαινης πράξης τους.
Θεωρούμε χρέος μας να γίνει γνωστή ότι αυτή η πράξη τους, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε οι μαθητές μας να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εφόδια, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευσή τους, ακόμη κι αν η πατρίδα μας δε βρίσκεται πάντα σε θέση να τους τα παρέχει.
Η ενέργειά τους αποτελεί πρότυπο μεγαλοψυχίας και προσφοράς στο συνάνθρωπο και αναδεικνύει την ευαισθησία τους απέναντι στα παιδιά, αλλά και στον τόπο που φιλοξενεί τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Αυτές οι πράξεις προσφοράς και αλληλοβοήθειας θεωρούμε ότι, στις σημερινές δύσκολες εποχές, θα πρέπει να αναδεικνύονται, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιοι στηρίζουν με τις πράξεις τους το μέλλον της χώρας μας, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!! 

Τους ευχαριστούμε θερμά!!!

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Τι ξέρω για τα χρώματα; Γιατί έχουμε χρώματα; Πού τα βλέπουμε; Πόσα χρώματα υπάρχουν; Αυτά και άλλα πολλά άρχισαν να λέγονται όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τα χρώματα.

Κατόπιν διαβάσαμε τα “Μαγικά χρώματα” της Σ. Ζαραμπούκα,  μάθαμε για τα βασικά χρώματα και τι γίνεται αν τα ανακατέψουμε. Στη συνέχεια γίναμε κι εμείς μαστρο -Τάκηδες.

Κάναμε τον πίνακα των χρωμάτων. Και τους είχα έτοιμο ένα πίνακα με τις βασικές προσμίξεις.

Μπερδέψαμε πλαστελίνες, τέμπερες, κηρομπογιές. Αν προσθέσουμε μαύρο χρώμα, τα χρώματα γίνονται σκοτεινά. Αν πάλι ρίξουμε άσπρο, γίνονται φωτεινά.
Μπορώ λοιπόν να γίνω κι εγώ μεγάλος ζωγράφος; Ας δούμε πώς ζωγραφίζουν οι μεγάλοι ζωγράφοι. Περιηγηθήκαμε σε πινακοθήκες, είδαμε πίνακες στο Google, σχολιάσαμε τις διάφορες τεχνικές,. Κάναμε μια βόλτα στο διάδρομο του σχολείο, όπου υπάρχουν κρεμασμένοι πολλοί πίνακες διαφόρων τεχνικών. Κάθε ζωγράφος έχει τον δικό του τρόπο. Είδαμε στο Youtube ένα βίντεο του Bob Ross πώς ζωγραφίζει και πώς ξεκινάει.

Και ήρθε η ώρα να κάνουμε τους δικούς μας πίνακες. Κάθε μεγάλος ζωγράφος δίνει όνομα στα έργα του και καλύπτει όλο τον πίνακα. Έτσι τα παιδιά έδωσαν ονόματα στα έργα τους και προσπάθησαν να καλύψουν όλο το Α4.

 Σπηλιά
άνθρωπος και λουλούδια

ένα σπίτι

ένα δέντρο κάτω από μαύρο ουρανό

σπίτι και λουλούδια

μαγεμένα κύματα

τέρας

ηλίανθοι

κήπος με δέντρα

ηφαίστειο

διάστημα

ζώο

γυναίκα κάτω από ουράνιο τόξο
Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε χρώματα;. Για να το καταλάβουν καλύτερα σχεδίασα δύο ίδια “σχολεία”. 

Το ένα το βάψαμε με χρώματα και το άλλο το βάψαμε μαύρο.

Ποιο μας αρέσει ποιο πολύ; Γιατί;

Χρωματιστό σχολείο

μαύρο σχολείο

Παίξαμε με τα χρώματα. Τους έβαλα καρτέλες με τα χρώματα κάτω στο πάτωμα και έπρεπε να ψάξουν σε όλη την τάξη να βρουν και να ταξινομήσουν όποιο αντικείμενο θέλουν.

Ας τα μετρήσουμε κιόλας να δούμε ποια είναι τα πιο πολλά.

Και …. νικητής είναι το Κίτρινο χρώμα.

Μαθαίνω τα ονόματα των χρωμάτων

Στον πίνακα αναφοράς τα παιδιά προσπαθούν να βρουν και να ταιριάσουν τη σωστή λέξη.
και αφού το κάνουν, ξεχωρίζουμε τα χρώματα σε ομάδες με βάση το αρχικό τους γράμμα.

Στη συνέχεια, έχω καρτέλες έτοιμες γυρισμένες ανάποδα με διάφορα αντικείμενα χωρισμένα σε χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο, πράσινο. Τα παιδιά παίρνουν μία καρτέλα και πρέπει να τη βάλουν στο σωστό χρώμα.

Ώρα για παραμύθια

Διαβάσαμε πρώτα τον Ελμερ τον πολύχρωμο ελέφαντα. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα του Έλμερ και ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Κατόπιν φτιάξαμε το δικό μας ελέφαντα και προσπάθησαν να σκεφτούν ποιο στοιχείο τους ξεχωρίζει από τους άλλους.

Επόμενο παραμύθι το “Παραμύθι με τα χρώματα” του Α. Κυριτζόπουλου ή αλλιώς γιατί έφυγε το ουράνιο τόξο. Αφού το διαβάσαμε τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες την κόκκινη, την κίτρινη, τη γαλάζια και την πράσινη και κάθε ομάδα, ανέλαβε να ζωγραφίσει κάτι από το παραμύθι.

Συγχρόνως είχα ένα βιβλίο από την κινητή βιβλιοθήκη “ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ”. Στο τέλος είχε το παραμύθι “η ιστορία του ουράνιου τόξου”. Το διαβάσαμε και αφού βάλαμε δικά μας στοιχεία, σας το παρουσιάζουμε:

Κάναμε ουράνια τόξα και τα πήραν σπίτι τους για να στολίζουν το δωμάτιό τους.
Τέλος, συζητήσαμε και γράψαμε Τι είναι κόκκινο; Τι είναι πράσινο; Τι είναι κίτρινο, γαλάζιο, ροζ, μωβ, μαύρο κλπ.

ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΕΙΡΗΝΗ;

Αφορμή για να ξεκινήσουμε πήραμε από έναν πίνακα του Ανρί Ρουσσώ “Ο Πόλεμος”.

Πρώτα συζητήσαμε τον πίνακα. Δεν τους είπα τον τίτλο. Είπαν τι βλέπουν:

  • Υπάρχει ένα κορίτσι και πίσω του τρέχει ένας μαύρος λύκος.
  • Είναι πίσω από τα δέντρα.
  • Κρύβεται για να φάει το κοριτσάκι.
  • Το κορίτσι δεν αντέχει γιατί πέθαναν όλοι και οι γονείς του.
  • Τους έφαγε ο λύκος.
  • Το κορίτσι φοράει άσπρο φουστάνι σκισμένο και κρατάει σπαθί μεγάλο και μια φωτιά.
  • Είναι με νεύρα και φωνάζει στο λύκο.
  • Τα δέντρα είναι μαύρα και χωρίς φύλλα.
  • Έχει σκοτεινά σύννεφα.

Κατόπιν τους είπα πώς ονόμασε ο ζωγράφος τον πίνακα και αναλύσαμε τα κακά του πολέμου και τα καλά της ειρήνης . Είδαμε εικόνες στο Google με βομβαρδισμούς, σπίτια γκρεμισμένα, ανθρώπους να κλαίνε. Ζωγράφισαν τον πόλεμο.

Συζητήσαμε και είδαμε χαρούμενες φωτογραφίες με ειρηνικά θέματα. Κατάλαβαν ότι εμείς εδώ που ζούμε έχουμε ειρήνη και ότι είναι καλύτερη από τον πόλεμο. Ζωγράφισαν την ειρήνη.

Και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Μάθαμε ποιο είναι το σήμα της ειρήνης και ποιο πουλί συμβολίζει την ειρήνη.  Το περιστέρι το σχεδίασαν με χαρτιά από περιοδικά που είχαν μόνο γράμματα (την ιδέα τη βρήκα από το Google images)

ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Συνεχίζοντας να μαθαίνουμε το όνομά μας προσπαθήσαμε να ενώσουμε τη φωτογραφία μας με το όνομα.

Βλέποντας την καρτέλα με το αρχικό τους γράμμα προσπάθησαν να το σχεδιάσουν με χαρτιά

Κατόπιν να κάνουν κολλάζ το όνομά τους, πάλι χρησιμοποιώντας λωρίδες χαρτιού.

Και τέλος να το γράψουν στον υπολογιστή. Πάνω στα πλήκτρα του υπολογιστή είχα κολλήσει τα γράμματα της αλφαβήτας. Έτσι κάθε παιδί βλέποντας την καρτέλα του έγραφε το όνομά του.