KADINSKY: ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ


Μου αρέσει πολύ ο W. Κadinsky. Γιατί μέσα από τους πίνακές του μπορώ να δουλέψω τα σχήματα και τα χρώματα χωρίς να βαριούνται τα παιδιά. Βλέποντας τον κάθε πίνακα ξεχωριστά προσπαθούν να αναγνωρίσουν ποια σχήματα χρησιμοποιεί, ποια χρώματα, να φανταστούν τι δείχνει και γιατί το ζωγράφισε, να δώσουν ένα τίτλο στο κάθε έργο που βλέπουν.

http://www.wassilykandinsky.net/painting1922-1933.php

Κάθε χρόνο με εκπλήσσουν με τη φαντασία τους που είναι αστείρευτη. Άλλοτε είναι ένα πλοίο που βουλιάζει, άλλοτε μια γιαγιά που κάθεται, πότε ο ουρανός με τους πλανήτες, πότε ένα σκάκι, αερόστατα, ένας δεινόσαυρος κλπ.

Και κάθε φορά η ίδια απαίτηση: να κάνουμε κι εμείς έναν πίνακα; Ποτέ δεν τους χαλάω χατήρι. Το ίδιο και φέτος. Τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι, ορθογώνια όλα στην υπηρεσία της φαντασίας.

Αφού σχεδίασαν, έβαψαν και έκοψαν σχήματα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν να κολλάνε και να συνθέτουν.

το τελικό αποτέλεσμα:

Φέτος όμως είπα να το προχωρήσω λίγο παρακάτω και να το συνδέσουμε και με τα φθινοπωρινά φύλλα. Έτσι βλέποντας πολλά δέντρα με τους ομόκεντρους κύκλους στο διαδίκτυο ρώτησα αν θέλουν να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο. Ο ενθουσιασμός τους ήταν πολύ μεγάλος. Έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς να κάνουμε το δικό μας δέντρο με ομόκεντρους κύκλους. Χρησιμοποιώντας κηρομπογιές, ξεκίνησαν. Ζωγράφισαν μεγάλους και μικρούς κύκλους και τους έβαψαν με διαφορετικά χρώματα τον κάθε ένα.

Εμάς μας άρεσε πολύ. Εσάς;

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ

Ήρθε το Φθινόπωρο
πέφτουνε τα φύλλα

λέει το παιδικό τραγουδάκι έτσι κι εμείς μιλάμε για τα φύλλα. Πριν όμως μιλήσουμε γι αυτά, πρέπει πρώτα να τα παρατηρήσουμε. Στην αυλή του σχολείου, στις αυλές του χωριού, στην πλατεία. Και επειδή ο καιρός είναι σύμμαχος βγήκαμε για βόλτα στο χωριό μας. Μπουφάν, παγουρίνα, τρενάκι και έτοιμοι για τη βόλτα μας.

Δέντρα στο χωριό πολλά. Πρώτο στάδιο λοιπόν, παρατήρηση. 

Δεύτερο στάδιο: συλλογή

Ακολούθησε βέβαια και το απαραίτητο παιχνίδι.
Και ήρθε η ώρα να δούμε τι μαζέψαμε. Επιστροφή λοιπόν στο σχολείο να ανοίξουμε τις σακούλες με τα φύλλα μας. Φύλλα πολλά. Μικρά, μεγάλα, κίτρινα, πράσινα, καφέ.

Στάδιο τρίτο: ταξινόμηση-ομαδοποίηση

  • σύμφωνα με το μέγεθος (μικρά-μεγάλα)

  • με το χρώμα (κίτρινα, πράσινα, καφέ)

Ώρα για καλλιτεχνική δημιουργία. 3 ομάδες και 3 δέντρα σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου. Να κολλήσουμε φύλλα και να κάνουμε τα δικά μας φθινοπωρινά δέντρα.

Ώρα για παιχνίδι Είναι ένα παλιό αλλά πολύ καλό παιχνίδι (από το ηλιοτρόπιο) 6 καρτέλες με φθινοπωρινά δέντρα και διαφορετικά φύλλα το καθένα και 24 καρτέλες φύλλων. Πού πρέπει να μπει το κάθε φύλο; Πρώτα το παίξαμε όλοι μαζί και μετά χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Ποια ομάδα θα βρει όλα της τα φύλλα και θα τελειώσει πρώτη;

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ – ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ

Διαφορετικότητας συνέχεια ….
Στη σημερινή μέρα χρησιμοποίησα το CD από το “Σύγχρονο Νηπιαγωγείο” του 2009 “Μαζί και διαφορετικοί”

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει μέσα από τραγούδια στα παιδιά να αντιληφθούν τις διάφορες και διαφορετικές γλώσσες του κόσμου.
Η πιο απλή καθημερινή λέξη που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης είναι η “ΚΑΛΗΜΕΡΑ”
Έτσι κι εμείς μάθαμε να λέμε Καλημέρα στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, αλβανικά, ιταλικά αλλά προπάντων στα τούρκικα.
Μάθαμε επίσης ότι η λέξη “ΦΙΛΟΣ” υπάρχει κι αυτή σε όλες τις γλώσσες. Ρωτήσαμε τους φίλους μας μουσουλμάνους να μας πουν πώς είναι στα τούρκικα.
Όπως επίσης και η λέξη “ΑΓΑΠΗ” 

Τραγουδήσαμε το τραγούδι “Καλημέρα φιλαράκι” από το CD και το χορέψαμε σε ζευγάρια.

Στο τέλος χωρίστηκαν σε ομάδες για να ζωγραφίσουν τα μπαλόνια της φιλίας. Κάποια παιδιά ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου παιδάκια, άλλα έκοψαν μπαλόνια κι αυτά που μπορούν να γράψουν ανέλαβαν να γράψουν σε κάθε ένα μπαλόνι μία από τις παρακάνω λέξεις
Καλημέρα
Φιλία
Αγάπη
Ζωή (πρόταση ενός παιδιού με το σκεπτικό ότι “όλοι ζούμε κυρία”)

Κόλλησαν τα μπαλόνια

και ένωσαν τα μπαλόνια με τα παιδιά.

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πανελλήνια μέρα αθλητισμού – κατά του ρατσισμού και αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός. Έτσι αν και λίγα παιδιά (θρησκευτική γιορτή) διαβάσαμε τον “Έλμερ” και είδαμε το video από το youtube  https://www.youtube.com/watch?v=qSqQzKcr4VM

διαβάσαμε τη Μίλι και τη Μόλι
http://savalas.gr/pr2/29800.pdf
και το φτερωτό βαγονάκι, ένα βιβλίο της Μαρίας Μηνιάδου για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ,

δώσαμε περισσότερη προσοχή στα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τον καθένα από εμάς διαφορετικό. Εστιάσαμε στο ποιο είναι το δυνατό σημείο του καθενός και ποιο είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους. Συμπέρασμα; όλοι είμαστε ίδιοι αλλά ο καθένας με τον τρόπο του διαφορετικός. Όπως ο Έλμερ που δεν είναι μόνο το χρώμα του που διαφέρει αλλά και ο χαρακτήρας του. Στο τέλος δημιούργησαν τα παιδιά τον Έλμερ από μια ιδέα που βρήκα στο Pinterest http://gr.pinterest.com/pin/356065914263589372/
Είμαι ένας και μοναδικός γιατί …. 

Σε ένα παλιό τεύχος του περιοδικού”Σύγχρονο Νηπιαγωγείο” βρήκα αυτό το CD 
και σκέφτομαι να δουλέψω το πρόγραμμα  μόλις έρθουν όλα τα παιδιά.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η σημερινή μέρα, αφιερωμένη στα αγαπημένα μας ζωάκια ήταν με λίγα παιδιά (λόγω της θρησκευτικής γιορτής του Μπαϊραμιού, έλειπαν τα 8 από τα 13). Με τα υπόλοιπα παιδιά διαβάσαμε τις οπτικοποιημένες καρτέλες με τα άρθρα της διακήρυξης των δικαιωμάτων για τα ζώα από την ιστοσελίδα   http://www.kinderella.gr/diakirixi-ton-dikeomaton-ton-zoon-me/   η οποία έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά και την ευχαριστώ πολύ.

Αφού συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε κάθε καρτέλα – άρθρο είπαμε να κάνουμε και τη δική μας αφίσα. Κάθε παιδιά αποφάσισε να κάνει το δικό του άρθρο να το προσθέσει κι αυτό μαζί με τα άλλα. Το αποτέλεσμα:

Στη συνέχεια είδαμε στον υπολογιστή πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα ζώα. Μια ωραία συλλογή έχει η Μάρλεν Κεφαλίδου στο http://www.kindykids.gr/art/art-paintings/777-pinakes-zwgrafikis-zwa.html. Τους έκανε εντύπωση ο τελευταίος πίνακας 
και φυσικά ζήτησαν να τον ζωγραφίσουν. Αφού συζητήσαμε με ποιον τρόπο θα το κάνουν, αποφάσισαν να ζωγραφίσουν με δακτυλομπογιές.

Εντάξει, δε μοιάζει και πολύ αλλά…..η προσπάθεια μετράει.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ-Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ

Αφού είπαμε ποιοι είμαστε ας δούμε και πού ανήκουμε. Ποια είναι τα μέλη της οικογένειάς μας; Πόσα είναι; Μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε; Εδώ ο καθένας ζωγραφίζει την οικογένειά του ξεχωριστά και μετά μέσα στο σπίτι του.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;

Κάθε χρόνο στην αρχή της χρονιάς, ζωγραφίζουν τα παιδιά την παλάμη τους και μετά την κάνουμε κούκλα. Έτσι χρησιμοποιώντας την, παρουσιάζουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Λειτουργεί πάντα και στα παιδιά με διαφορετική μητρική γλώσσα. Εδώ τις ερωτήσεις τις κάνω εγώ και αυτά προσπαθούν να πουν τα ονόματα των μελών της οικογένειας. Η παλαμόκουκλα τους αρέσει πολύ και είναι το πρώτο “δωράκι” που παίρνουν μαζί τους.