Καράβια βγήκαν στη στεριά

Τι ξέρουν όμως τα παιδιά για τα καράβια; Να ένα καλό ερώτημα. Και πάνω σ’ αυτό βασιστήκαμε να ξεκινήσουμε.
Διερεύνηση λοιπόν. Και επειδή ο υπολογιστής στην τάξη δε δουλεύει, είναι όπως τον ονομάσαμε “κονσερβοκούτι”, ας το κάνουμε το σχεδιάγραμμα χειρόγραφα:

Πολλές και διαφορετικές οι ιδέες τους. Αυτά λοιπόν τα ξέρουν. Τι θέλουν όμως να μάθουν;

Και ξεκινώντας από το πρώτο ερώτημα “Πώς φτιάχνονται τα καράβια” θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Πήγα λοιπόν, μερικά άσχετα μεταξύ τους υλικά, και τους ζήτησα να φτιάξουν το δικό τους καράβι.

Πρώτα βέβαια πήγαμε σε άλλον υπολογιστή και είδαμε διάφορα είδη καραβιών. Ποια ήταν αυτά;

 Κατόπιν είδαμε ταρσανάδες, σκελετούς πλοίων κλπ..
‘Ωρα της πράξης. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (δεν ήταν όλα τα παιδιά εκείνη τη μέρα) και διάλεξαν τι θα χρησιμοποιούσαν.
α΄ομάδα  Κατασκευή κρουαζιερόπλοιου

β’ ομάδα: Κατασκευή τάνκερ (ή αλλιώς πλοίο που κουβαλάει πετρέλαιο και αέριο, gas για την ακρίβεια)

γ’ ομάδα: Κατασκευή φέρυ μπωτ. Αυτή ήταν και η πιο σύνθετη κατασκευή.

Δεν τελειώσαμε όμως. Τα καράβια πρέπει να έχουν παράθυρα, άγκυρα, καπετάνιο και ναύτες. Αυτά όμως αύριο.
Πρώτα τα παράθυρα. Τα καπάκια από μπουκάλια κάνουν τη δουλειά τους.

Και τώρα σειρά έχουν οι ναύτες και ο καπετάνιος. Χαρτιά και μαρκαδόρους λοιπόν.

Και τώρα πώς να τους βάλουμε πάνω στα καράβια; Ο Στέργιος πρότεινε τα ξυλάκια από σουβλάκι που τα είχαμε χρησιμοποιήσει σε άλλη κατασκευή. Και να λοιπόν το αποτέλεσμα:

Ο Αλέξανδρος όμως και ο Σταύρος δεν ήθελαν να ασχοληθούν με αυτά. Αποφάσισαν να κάνουν καράβι με φάρο αλλά με τουβλάκια. ΔΕΚΤΟΝ!

Παράλληλα με τις κατασκευές, μάθαμε τα μέρη του πλοίου.

Ακούσαμε τραγούδια με καράβια. Το πιο ωραίο, είναι το “Καράβια βγήκαν στη στεριά”, όπου ψάξαμε να βρούμε τα παράξενα που λέει το τραγούδι μας. Εμείς το ακούσαμε από τον παρακάτω σύνδεσμο που έχει και παιδική εικονογράφηση
https://www.youtube.com/watch?v=9i7f8LL5peQ
Παίξαμε τη “βαρκούλα του ψαρά” και χορέψαμε το “Ένα καράβι από τη Χιο”.
Κατασκευάσαμε καραβάκια από σχήματα. Σε ένα φύλλο ζωγράφισα διάφορα σχήματα και τα παιδιά αφού τα έβαψαν, τα έκοψαν και συνέθεσαν ένα καράβι, μια βάρκα ή ότι ήθελε ο καθένας.

Στις ελεύθερες δραστηριότητες τα παιδιά μου ζήτησαν μεγάλο χαρτί (χασαπόχαρτο) γιατί ήθελαν να ζωγραφίσουν κάτι και να μου το κάνουν έκπληξη. Το αποτέλεσμα:

Για να μάθουμε λοιπόν και το Κ,κ του καραβιού.

Ας σαλπάρουν τα καραβάκια μας για ταξίδια μακρινά. Το ρόλο της θάλασσας θα τον παίξει ένα γαλάζιο πανί και το τραπέζι που έχουμε έξω από την τάξη για να εκθέτουμε τις κατασκευές μας.

ΕΚΛΟΓΕΣ – ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ

-Κυρία, γιατί έχουμε νούμερα έξω από το σχολείο;
-Γιατί είναι εκλογές βρε!
-Και τι είναι εκλογές;
-Κάτι που κάνουν οι μεγάλοι.
Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να παίζουμε ένα παιχνίδι των μεγάλων που λέγεται “εκλογές”
1ο βήμα: Τι ξέρουν για τις εκλογές ή τι νομίζουν ότι είναι. Οι απαντήσεις τους εκπλήσουν.

2ο βήμα : Πώς θα το παίξουμε
Ξεκινήσαμε λοιπόν να μάθουμε τι είναι εκλογές και να παίξουμε κι εμείς το παιχνίδι των μεγάλων. Μιλήσαμε για την ψήφο, την κάλπη, την εφορευτική επιτροπή, το ψηφοδέλτιο, τους υποψηφίους, τον σταυρό, την καταμέτρηση. Πιο ενδεδειγμένος τρόπος κατανόησης και μάθησης είναι το παιχνίδι ρόλων. Έτσι θα κάνουμε κι εμείς εκλογές.
Πρώτα έπρεπε να δούμε τους υποψηφίους. Ήθελαν όλοι να είναι (λογικό μου ακούγεται). Γράψαμε λοιπόν στον υπολογιστή ένα ψηφοδέλτιο με όλα τα ονόματα των παιδιών.
 Έτσι έπρεπε ο καθένας να μας πει τη γνώμη του γιατί θέλει να είναι υποψήφιος και στη συνέχεια να μας δείχνει το όνομά του στο ψηφοδέλτιο.

 Κων/νος: Θέλω να με ψηφίσετε γιατί ξέρω πολλά πράγματα

 Εφέ: Γιατί είμαι καλός

 Μπεράτ: Καλός

 Στ. Ν: Γιατί νομίζω ότι ξέρω τα πάντα

 Στ.Π: Γιατί μπορώ να φτιάχνω τα πάντα στο σχολείο

Παν.: Γιατί φροντίζω τη μαμά και τον μπαμπά

Υπήρχαν παιδιά που δεν ήθελαν να πουν τη γνώμη τους και άλλα που δεν μπορούσαν. Κάποια είπαν τη γνώμη τους αλλά δεν ήθελαν να βγουν φωτογραφία όπως ο Δ. που είπε:
– Γιατί γράφω καλά.
Αφού ακούσαμε τις απόψεις των υποψηφίων ήρθε η ώρα να στηθεί η κάλπη. Ένα κουτί γλυκών έκανε τη δουλειά του και μια κουβέρτα στο κουκλόσπιτο έπαιξε το ρόλο του παραβάν.

Δύο άτομα θέλησαν να είναι εφορευτική επιτροπή. Να μοιράζουν δηλαδή τους φακέλους (μας ξέμειναν από τις εκλογές και ήταν αυθεντικά φάκελα εκλογών) και τα ψηφοδέλτια.

Οι υπόλοιποι μπήκαν στη σειρά και ο καθένας περνούσε μπροστά από το τραπεζάκι της επιτροπής, έπαιρνε το ψηφοδέλτιο και το φάκελο και στεκόταν στην ουρά περιμένοντας μέχρι να τελειώσει αυτός που ψήφιζε.

Μέσα στο παραβάν προσπαθούσαν να σημειώσουν με σταυρό αυτό το παιδί που ήθελαν, Μετά έκλειναν το αυτοκόλλητο και έβγαιναν έξω να το ρίξουν στην κάλπη.

3ο βήμα: Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Όταν τελείωσε η όλη διαδικασία ήρθε η ώρα της καταμέτρησης για να δούμε ποιος εκλέχτηκε για πρόεδρος. Ένα παιδί σημείωνε έναν σταυρό στο όνομα του κάθε υποψηφίου και στο τέλος καταμέτρησε τους σταυρούς.

 Και η κάλπη έδωσε αποτέλεσμα: Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Κων. με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους (προνήπιο).

ΜΕΛΙΣΣΑ – ΜΕΛΙ ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ

Δουλεύοντας τόσα χρόνια με μεικτό τμήμα (χριστιανοί – μουσουλμάνοι) έμαθα να οπτικοποιώ τα προγράμματα όταν τα τελειώνουμε, έτσι ώστε να έχουν μια τελική εικόνα στο μυαλό τους. Βλέπετε μέχρι τώρα δεν υπήρχε το μπλογκ για να βλέπουν την πορεία του προγράμματος.
Η εικόνα δε λένε ισούται με χίλιες λέξεις; Πάντως εμένα με βοήθησε μέχρι τώρα στο να έχω μια σφαιρική αντίληψη στο τι κατανόησαν και τι όχι τα παιδιά. Το πρόγραμμα αυτό έγινε στα πλαίσια Αγωγής Υγείας και επειδή το θεωρώ επίκαιρο το ανέβασα.

ΜΙΑ …. ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ένα παραμύθι – εισαγωγή στις πρώτες έννοιες του αρχαίου θεάτρου

  
της Νηπιαγωγού Μαντατζή Μαρίας
με εικονογράφηση των παιδιών του
1/θ Νηπιαγωγείου Ν. Καλλίστης
Σχολικό έτος 2013-2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

http://cleaningnews.gr/wp-content/uploads/2014/05/EYROPH-215×300.jpg

Το Σάββατο 11 Μαϊου ήταν η ευρωπαϊκή μέρα καθαρισμού ακτών. Το Νηπιαγωγείο μας, μαζί με το Δημοτικό σχολείο, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της HELMEPA συμμετείχε στον καθαρισμό της Παραλίας της Μέσης. Είναι μια κοντινή παραλία την οποία τα παιδιά γνωρίζουν καλά αφού οι καλοκαιρινές τους βουτιές γίνονται στη συγκεκριμένη παραλία. Έτσι η προθυμία τους ήταν μεγάλη. Μαζευτήκαμε λοιπόν το Σάββατο το πρωί και εφοδιασμένοι με γάντια και σακούλες, ξεκινήσαμε τον καθαρισμό.

Ευχαριστούμε τις μαμάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνόδεψαν τα πιτσιρίκια τους σε μια άλλου είδους βιωματική διδασκαλία.

– Πω, πω κυρία!!!!!!!!!! Πολλές βρομιές έχει εδώ! Πώς θα κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι;  Η αφορμή δόθηκε. Επόμενο πρόγραμμα: Καθαρές θάλασσες και ακτές.

Ας ζωγραφίσουμε όμως πώς τη θέλουμε την παραλία μας.

Στο τέλος, μαζεύτηκαν περίπου 10 σακούλες σκουπιδιών και όλοι αισθάνθηκαν ότι προσέφεραν με τον τρόπο τους στη διατήρηση μιας καθαρής παραλίας την οποία θα επισκεφτούν λίαν συντόμως.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζει 100 χρόνια ζωής

Πώς ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η μέρα

Η «γιορτή της μητέρας» ή «ημέρα της μητέρας», όπως είναι αλλιώς γνωστή, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Στις μέρες μας γιορτάζεται συνήθως με ένα μπουκέτο λουλούδια, μια κάρτα, ένα κουτί σοκολατάκια, μια αγκαλιά και ένα φιλί ως ένδειξη αγάπης και τιμής προς το πρόσωπο που μας κουβαλά μέσα στην κοιλιά του επί εννιά μήνες.

Οι ρίζες της γιορτής αυτής όμως είναι πολύ διαφορετικές…

Πώς ξεκίνησε η γιορτή της μητέρας

Η ημέρα της μητέρας «γεννήθηκε» από γυναίκες που θρηνούσαν το χαμό των παιδιών τους που ήταν στρατιώτες και οι οποίες αγωνίστηκαν για την επίτευξη της ειρήνης.
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1850, όταν οι γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια με επικεφαλής την Ann Reeves Jarvis διοργάνωσαν ένα κίνημα που ονόμασαν «Ημέρα της Μητέρας» (Mother’s Day), με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, καταπολεμώντας τις ασθένειες και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος, όπως αναφέρει η ιστορικός Katharine Antolini από το West Virginia Wesleyan College.

Οι ομάδες αυτές των γυναικών φρόντιζαν ακόμη τραυματισμένους στρατιώτες και των δύο πλευρών του αμερικανικού εμφυλίου από το 1861 έως το 1865.
Στα μεταπολεμικά χρόνια, η Jarvis και άλλες γυναίκες διοργάνωναν πικ νικ και άλλες εκδηλώσεις με τον τίτλο «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας» (Mother’s Friendship Day), σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να ενώσουν ειρηνικά τους πρώην εχθρούς.
Η Julia Ward Howe, που έγινε γνωστή ως η συνθέτρια του ύμνου της μάχης της δημοκρατίας «The Battle Hymn of the Republic», εξέδωσε μια προκήρυξη το 1870 με τίτλο «Προκήρυξη της Ημέρας της Μητέρας» καλώντας τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης.
Την ίδια περίπου εποχή, η Jarvis είχε ξεκινήσει τη δική της προσπάθεια με την «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας» στην πολιτεία της.
Αυτή όμως που θεωρείται «υπεύθυνη» για τη γιορτή της μητέρας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ήταν η κόρη της Ann Reeves Jarvis, Anna.
Η ίδια προς το τέλος της ζωής της, όταν είδε ότι η γιορτή άρχισε να μετατρέπεται σε μια καταναλωτική εκδήλωση, την πολέμησε έντονα.

Η γιορτή της μίας και μοναδικής μητέρας για τον καθένα 

Η Anna Jarvis δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά. Το 1905 έχασε τη μητέρα της και το γεγονός αυτό την οδήγησε στην έμπνευση της δημιουργία της πρώτης γιορτής για την Ημέρα της Μητέρας το 1908.
Στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, οικογένειες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην πόλη καταγωγής της Jarvis στην περιοχή Grafton στη Δυτική Βιρτζίνια, καθώς επίσης και στη Φιλαδέλφεια –όπου ζούσε η Jarvis τότε- και σε άλλες πόλεις.
Χάρη στις προσπάθειες της Anna η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι που ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον το 1914 όρισε ως επίσημη ημέρα εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
«Για την Jarvis ήταν μια μέρα, κατά την οποία τα παιδιά περνούσαν χρόνο στο σπίτι με τη δική τους μητέρα και την ευχαριστούσαν για όσα τους είχε προσφέρει» αναφέρει η Antolini στη διδακτορική διατριβή της με τίτλο «Memorializing Motherhood: Anna Jarvis and the Defense of Her Mother’s Day», σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic.
Σύντομα όμως η επιτυχία της Jarvis μετατράπηκε σε αποτυχία… τουλάχιστον στα δικά της μάτια.

Η γιορτή της μητέρας μετατρέπεται σε γιορτή της κατανάλωσης

Η ιδέα της Anna Jarvis για μια προσωπική «Ημέρα της Μητέρας» σύντομα μετατράπηκε σε χρυσωρυχείο για τους εμπόρους, κάτι που ενόχλησε πολύ την ίδια.
Έτσι, αφοσιώθηκε σε ένα νέο σκοπό, στον οποίο μάλιστα ξόδεψε και όλη της την περιουσία: να επαναφέρει την Ημέρα της Μητέρας στις αρχικές της ρίζες.
Διοργάνωνε μποϊκοτάζ, απειλούσε με μηνύσεις μέχρι που επιτέθηκε και στην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Ελεάνορ Ρούζβελτ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε την Ημέρα της Μητέρας για να συγκεντρώσει πόρους για φιλανθρωπίες.
«Το 1923 εισέβαλε σε ένα συνέδριο ζαχαροπλαστών στη Φιλαδέλφεια» ανέφερε ακόμη η Antolini.
Μια παρόμοια διαμαρτυρία ακολούθησε και δύο χρόνια μετά.
Η οργάνωση “The American War Mothers” -που υπάρχει ακόμη- χρησιμοποιούσε την ημέρα της μητέρας για να τη συγκέντρωση κεφαλαίων κάθε χρόνο. Η Anna δε συμφωνούσε καθόλου με την ιδέα αυτή. Έτσι το 1925 εισέβαλε στο συνέδριό τους στη Φιλαδέλφεια και συνελήφθη για διατάραξη της κοινής ειρήνης.
Οι προσπάθειές της να επανέλθει η Ημέρα της Μητέρας στο αρχικό της νόημα συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940.
Το 1948 η Anna Jarvis πέθανε σε ηλικία 84 ετών στο σανατόριο Marshall Square της Φιλαδέλφεια.
«Η γυναίκα αυτή, που πέθανε αδέκαρη σε ένα σανατόριο, πάσχοντας από άνοια, θα μπορούσε να έχει κερδίσει πολλά από την ημέρα της μητέρας, αν το ήθελε. Όμως καταφέρθηκε με όλη της τη δύναμη κατά όσων το έκαναν αυτό, κάτι που της στοίχισε τα πάντα: τόσο σωματικά, όσο και οικονομικά» είπε ακόμη η Antolini.

Η ημέρα της μητέρας στον κόσμο 

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η «ημέρα της μητέρας» γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Στον αραβικό κόσμο όμως, η αντίστοιχη ημέρα γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας και εορτασμού του ερχομού της άνοιξης.
Στον Παναμά η ημέρα της μητέρας είναι η 8η Δεκεμβρίου, ενώ στην Ταϊλάνδη οι μητέρες γιορτάζουν στις 12 Αυγούστου (ημερομηνία γέννησης της βασίλισσας Sirikit).

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Φέτος για τη γιορτή της μητέρας διάλεξα να κάνουμε κάτι πιο προσωπικό. Κάτι που θα ήταν αποκλειστικά από τα παιδιά για τις μανούλες. Αποφάσισα να τους χαρίσουν ένα πίνακα ζωγραφικής με θέμα …. τον εαυτό τους, την αυτοπροσωπογραφία τους. Η ιδέα ενθουσίασε και φυσικά σε συνέχεια του θεάτρου θέλησαν όλα να κάνουν το προσωπείο τους
Ξεκινάμε λοιπόν:
Εφοδιαστήκαμε καθρέφτες και σε μπλοκ ακουαρέλλας με λαδοπαστέλ προσπάθησαν να κάνουν ότι έβλεπαν στον καθρέφτη, πώς δηλαδή έβλεπαν τον εαυτό τους.

Το αποτέλεσμα ήταν το εξής:

Στη συνέχεια τα πλαστικοποίησα και κόψαμε κόκκινες καρδιές για να τα βάλουμε μέσα και να τις στολίσουμε με γκοφρέ μπαλίτσες

Ορίστε το τελικό αποτέλεσμα 
Και μαζί με το δώρο μια κάρτα που θα γράφει “Σ΄αγαπώ μαμά” 
κι ένα κόκκινο λουλούδι.
Τα παιδιά όμως ζωγράφισαν και μια ζωγραφιά στην οποία έγραψαν τη λέξη ΜΑΜΑ για να τη χαρίσουν κι αυτή:

Αυτά και του χρόνου ΜΑΜΑ!

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τόσα χρόνια σαν νηπιαγωγός ήθελα πάντα να ασχοληθώ στην τάξη με το θέατρο. Όχι σαν θεατρική παράσταση ή σαν σύγχρονο θέατρο αλλά με “ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”. Το αρχαίο θέατρο των Ελλήνων. Διάφοροι λόγοι που είχαν να κάνουν άλλοτε με τη σύνθεση των παιδιών, άλλοτε γιατί δεν ήμουν έτοιμη ή γιατί δεν ήξερα πώς να το ξεκινήσω δεν επέτρεψαν τη διεξοδική ανάπτυξή του μέσα στην τάξη.
Φέτος το αποφάσισα σαν πρόγραμμα στα πλαίσια των Πολιτιστικών θεμάτων. Έβαλα το κεφάλι κάτω και άρχισα δειλά δειλά να το ψάχνω. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων αναζητήσεων δε βρήκα πουθενά κάποιο βιβλίο που να εισάγει τις έννοιες του αρχαίου θεάτρου στο νηπιαγωγείο, εκτός αν υπάρχει κάτι που δε βρήκα. Βέβαια υπάρχουν πολλά BLOGS συναδέλφων που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα αλλά μη ξεχνάτε ότι εγώ απευθύνομαι σε χριστιανούς και μουσουλμανόπαιδες ταυτόχρονα οπότε ήθελα κάτι πολύ πολύ απλό.
Σκέφτηκα λοιπόν, και μετά από μια διερευνητική συζήτηση με τα παιδιά, αποφάσισα να γράψω κάτι σαν παραμύθι που να δίνει αυτό ακριβώς που θα ήθελα: το αρχαίο θέατρο σαν έννοια και σαν χώρο στα παιδιά του νηπιαγωγείου. Το εγχείρημα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που τα παιδιά το έμαθαν σχεδόν απέξω.
Με ενθουσιασμό το επόμενο στάδιο ήταν να το εικονογραφήσουν. Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Θα το αναρτήσω σε επόμενη ανάρτηση.

Πατώντας πάντα πάνω στο παραμύθι τα παιδιά έμαθαν το χώρο του θεάτρου, τις έννοιες της κωμωδίας και της τραγωδίας, έμαθαν που υπάρχουν θέατρα στην περιοχή μας, πιο είναι το μεγαλύτερο αρχαίο σωζόμενο θέατρο (Επίδαυρος), ότι οι ηθοποιοί ήταν άνδρες και φορούσαν προσωπεία, τα ρούχα τους ήταν τελείως διαφορετικά από τα σημερινά, ποια η σημασία του θεάτρου στη ζωή των αρχαίων ελλήνων, ποιος ήταν ο Διόνυσος και άλλα πολλά πολλά.
Η πρώτη τους επαφή με τα αρχαία κείμενα ήταν την 28η Οκτωβρίου διαβάζοντας την Ειρήνη της Σ. Ζαραμπούκα. Κατόπιν μάθαμε τι είναι γενικώς το Θέατρο όταν ετοιμαζόμασταν για την Χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση. Δεν θέλαμε όμως να επεκταθούμε στο σύγχρονο θέατρο που κάποια το γνωρίζουν γιατί έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις με τους γονείς τους. Την περίοδο της Αποκριάς οι μάσκες ήταν η επόμενη μεγάλη αφορμή για να συζητήσουμε για τα προσωπεία και την ενδυμασία. Πλέον δε χρησιμοποιούν τη λέξη μάσκα αλλά τη λέξη “προσωπείο”.
Μπαίνοντας στην Άνοιξη και πλησιάζοντας στο τέλος είπαμε να κλείσουμε το θέμα τελειώνοντας με ότι έμεινε αναπάντητο.
Τώρα που τελείωσε, θεωρώ ότι κακώς φοβόμουν τόσο καιρό να ασχοληθώ μαζί τους. Βγήκε κάτι που με μάγεψε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συναδέλφους από  τα παρακάτω μπλογκς για τις ιδέες τους: τo www.prosxolika.blogspot.gr, το 5onipserrwn.blogspot.gr,  το http://dreamkindergarten.blogspot.gr , το http://pythagoreionip.blogspot.gr και κάποια άλλα που δε θυμάμαι σε τόσα που έψαξα για τις ιδέες τους.
Κάποιες ενδεικτικές εργασίες παραθέτω παρακάτω:

Μαθαίνουμε τις ονομασίες των μερών του θεάτρου

Μαθαίνουμε να τις γράφουμε

Ποια θέατρα έχει η περιοχή μας; 

το αρχαίο θέατρο της Θάσου

 το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων
 το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας
Ας τα βάλουμε τώρα που τα μάθαμε πάνω στο χάρτη.

 

Ζωγραφίζω προσωπεία

http://www.fantasyjr.com/greek-masks-printables-and-coloring-pages/
http://pro-sxolika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_30.html

Ζωγραφίζω το παραμύθι

Μαθαίνω το Θ, θ όπως θέατρο

Θα ήθελα ηθοποιός να ήμουν
στα χρόνια τα παλιά.
Τότε που παντού υπήρχαν
θέατρα πολλά.
Θα ήθελα να έπαιρνα μέρος
σε αγώνες θεατρικούς
με μάσκες, προσωπεία
και θεατές πολλούς. (δικό μου)

Με αφορμή πάλι το παραμύθι ανακαλύψαμε ομοιότητες και διαφορές ενός αρχαίου θεάτρου με ένα σύγχρονο γήπεδο:

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
εισιτήριο
κερκίδες
σκάλες
θεατές

ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ημικύκλιο – κύκλος
πέτρινα καθίσματα – πλαστικά καθίσματα
άμμος – χορτάρι
θεατρική παράσταση – ποδοσφαιρικός αγώνας
σκηνή – δεν υπάρχει σκηνή

Μέσα από το παιχνίδι της Kidepaideia, στο οποίο ανατρέχουμε κάποιες φορές για ορισμένες θεματικές ενότητες, υπάρχει ο τόμος Θέατρο-Κινηματογράφος. Στο πρώτο μέρος του αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο.

Στο παιχνίδι “αρχαία θέατρα” τα παιδιά έπαιξαν με το παζλ, ενώ στο παιχνίδι “Βρες τη σωστή απάντηση” τα ξεφτέρια μου δεν ήξεραν μόνο τις ερωτήσεις που ήταν για μεγάλα παιδιά. Να μην αισθανθώ περήφανη;

Επόμενο βήμα ήταν να φτιάξουμε τη μακέτα του αρχαίου θεάτρου. Κατόπιν συζητήσεως αποφασίσαμε να το κάνουμε σε καφέ χαρτί για να μοιάζει με την άμμο.

Κατόπιν αναρωτηθήκαμε τι θα βάλουμε. Κάποιο παιδί (Κων/νος) παρατήρησε ότι δεν έβαλα τη σκηνή οπότε έπρεπε να μπει. Στη συνέχεια είπαν ότι έπρεπε να βάλουμε ηθοποιούς και θεατές. Έκατσαν λοιπόν και τους ζωγράφισαν.

Όσο οι μεγάλοι ζωγράφιζαν οι μικροί ή κάποιοι που δεν ήθελαν να ζωγραφίσουν έκοβαν τα προσωπεία που είχαν κάνει για να τα βάλουμε κι αυτά

Πρότεινα να βάλουν και τον εαυτό τους μέσα στους θεατές αλλά πώς; Τελικό συμπέρασμα: έγραψαν το όνομά τους εκεί που θα ήθελαν να κάθονται:

Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα: Στην κορυφή η μάσκα κατά τα λεγόμενά τους είναι η μάσκα του θεού Διόνυσου. Να τους χαλάσω χατήρι;

Δεν είναι τέλεια;

Επόμενο στάδιο οι ηθοποιοί του αρχαίου θεάτρου. Μετά από ψάξιμο στο διαδίκτυο αποφάσισαν να κάνουν έναν πολεμιστή και μια γυναίκα. Φυσικά θα ήταν άνδρας, αλλά θα φορούσε προσωπείο και ρούχα γυναικεία. Χωρίστηκαν σε ομάδες, σκέφτηκαν τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαν, μοιράστηκαν τις δουλειές και ξεκίνησαν.

Ηθοποιός – γυναίκα

Ηθοποιός – πολεμιστής

Και πήραν τη θέση τους δίπλα στο αρχαίο θέατρο.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

Η σημερινή μέρα ήταν αφιερωμένη στην ανάπτυξη του φυτού. Πώς μεγαλώνει ένα φυτό; Τι χρειάζεται για να μεγαλώσει;

Κάποιο παιδί συμπλήρωσε ότι χρειάζεται φάρμακα για να μεγαλώσει ένα φυτό εννοώντας το λίπασμα που ρίχνουν στα χωράφια.

Πώς φυτεύουμε κυρία;
Διαβάσαμε την ιστορία του καρυδιού που έπεσε από το δέντρο και μετά αποφασίσαμε να φυτέψουμε κι εμείς. Δεν είχαμε καρύδι είχαμε όμως φακές.

Στην συνέχεια αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του φυτού με ή χωρίς νερό.
Παρακολουθήσαμε και παίξαμε το παρακάτω παιχνίδι για το πώς αντιδράει ένα φυτό όταν το ποτίζουμε ή όχι και αν έχει φως ή όχι. 

http://www.bbc.co.uk/schools/scienceclips/ages/5_6/growing_plants.shtml

Αποφασίσαμε κι εμείς να δούμε την πορεία των δικών μας φυτών.  Έτσι αριθμήσαμε τα κυπελλάκια και το πρώτο θα το ποτίζουμε κανονικά, στο δεύτερο δε θα ρίχνουμε νερό και στο τρίτο θα ρίχνουμε πολύ νερό.

Σε πίνακα θα καταγράφουμε την πορεία τους και πόσες μέρες θα χρειαστούν μέχρι να μεγαλώσει το φυτό μας.

Στο πρόγραμμα ζωγραφικής Τux Paint ζωγραφίσαμε τα στάδια.

Στο τέλος ζωγραφίσαμε τα στάδια της ανάπτυξη του φυτού και το κάναμε βιβλιαράκι

Μπορώ να πω ότι όλα τα παιδιά κατέκτησαν την πορεία ανάπτυξης ενός φυτού. Δε μένει παρά να φυτέψουμε και λουλούδια στην αυλή του σχολείου και στην αυλή της μαμάς.

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Τεχνικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν να φωτογραφίσω τα στεφανάκια των παιδιών αλλά δεν πειράζει. Του χρόνου.

Όμως, γιατί φτιάχνουμε στεφάνια;

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.
Το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο.
Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Δύσκολα μπορεί πια να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο μαγιάτικο στεφάνι.
Για τους περισσότερους δεν αποτελεί ίσως τίποτα περισσότερο από μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως:
Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο. Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά. Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού. Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/439731/protomagia-2014-giati-ftiahnoyme-stefania-simera#ixzz30S0Xm8FU