Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού σχολείου Νέας Απολλωνίας.
Μήνας: Δεκέμβριος 2021
Το Εργαστήριο Δεξιοτήτων που επιλέξαμε στη θεματική ενότητα “Ζω καλύτερα – ΕυΖην” έχει τίτλο “Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω” (υποθεματική: Ασφάλεια & Πρόληψη).
Οι δεξιότητες που στοχεύονται στο εργαστήριο αυτό είναι:
- Δεξιότητες Μάθησης: Κριτική Σκέψη, Δημιουργικότητα, Συνεργασία, Επικοινωνία (4C’s).
- Δεξιότητες Ζωής: όπως ενσυναίσθηση και ευαισθησία, αυτομέριμνα, ανθεκτικότητα, πρωτοβουλία..
- Δεξιότητες του Νου: όπως στρατηγική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, μελέτη περιπτώσεων, πλάγια σκέψη (δημιουργική σκέψη – χρήση έμπνευσης και φαντασίας).
- Ψηφιακές δεξιότητες (τεχνολογίας και επιστήμης): όπως ψηφιακός γραμματισμός, ανάλυση και παραγωγή περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Το Εργαστήριο υλοποιείται στο Β’ τρίμηνο καθώς έχουν ήδη προσεγγιστεί θέματα προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης και έχουμε ασχοληθεί με τις δεξιότητες φιλίας, την διαφορετικότητα και τα συναισθήματα. Θα μπορούσατε εθελοντικά να ενισχύσετε τις δράσεις του Εργαστηρίου με οποιοδήποτε υλικό σχετικό με το θέμα και να τα φέρετε στο νηπιαγωγείο μας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 – Συνεργάζομαι και αλληλεπιδρώ.
- Ζευγαράκια – ομαδούλες: Τα παιδιά βρίσκουν έναν φίλο που έχουν να παίξουν καιρό μαζί, κάμουν ζευγαράκι και ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί που μοιράζονται ο καθένας τον φίλο του. Στη συνέχεια, κόβουν τις φιγούρες και τα ζευγαράκια ψάχνουν άλλα ζευγαράκια ώστε να κάνουν ομαδούλες των 4 ατόμων. Μόλις σχηματίσουν τις ομαδούλες κολλάνε τις φιγούρες σε ένα μεγάλο χαρτί.
Περνώντας από όλες τις ομάδες καταγράψαμε τα πιο σημαντικά πράγματα που ακούστηκαν στις ομάδες όπως «Θα φτιάξω μια πεταλούδα», «Ωραία που την έφτιαξες», «Αυτή είναι η αγαπημένη μου φίλη…», «Είσαι ο φίλος μου…». Στη συνέχεια τα παιδιά ονόμασαν τις ομάδες τους και έκαναν μια αντιπροσωπευτική ζωγραφιά της ομάδας τους, δουλεύοντας ομαδικά και συνεργατικά. Τέλος, ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα παρουσίασε τη ζωγραφιά στην ολομέλεια.
(για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του εργαστηρίου βλέπε παρακάτω στο αρχείο pdf του συνολικού εργαστηρίου)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 – Ο κύκλος των απόψεων και των προτάσεων.
- Ανάγνωση βιβλίου «Ο νταής του σχολικού» – Επεξεργασία μέσα από τη ρουτίνα του Κύκλου Διαφορετικών Απόψεων. (Ενδεικτικές ερωτήσεις που κάναμε: «Τι σημαίνει ΝΤΑΗΣ… Πώς νιώθεις για τη συμπεριφορά του… Συμφωνείτε ή όχι και γιατί… // Πώς αντέδρασε ο Αριστοτέλης… Συμφωνείτε ή όχι και γιατί… Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα… Ποιος βοήθησε … Ποιος θα κερδίσει εάν βρεθεί λύση …).
- Επεξεργασία της παραπάνω ιστορίας μέσω της ρουτίνας Απόδοσης Δικαιοσύνης στο Παρόν, Μέλλον και παρελθόν (περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε παρακάτω στο αρχείο pdf του συνολικού εργαστηρίου).
(ομαδική κατασκεύη “Συμβόλαιο Φιλίας με Νταή”)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 – Μπαίνω στη θέση του άλλου.
Στο εργαστήριο αυτό ασχοληθήκαμε με την ιστορία «Μιμή η κουταλαυτού» και οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σχετίζονται με αυτή.
Προσέγγιση μέσω του εκπ/κού δράματος χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες τεχνικές:
- Χτίσιμο της «στάσης» του ρόλου.
- Δημιουργία ήχων.
- Παγωμένη εικόνα.
- Πόλος στον τοίχο.
- Ομαδική ζωγραφική/
- Ανακριτική καρέκλα.
- Διάδρομος της συνείδησης.
- Λύση-αναστοχασμός.
Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και περισσότερη εντύπωση τους έκανε ο Ρόλος στον τοίχο και η Ανακριτική καρέκλα, όπου εύκολα και χωρίς δισταγμό εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και πρότειναν ιδέες φέρνοντας λύση στο πρόβλημα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 – Τα μαγικά καπέλα εν δράση!!!
- Με τη μέθοδο της ρουτίνας του έντεχνου συλλογισμού βλέπω-σκέφτομαι-αναρωτιέμαι επεξεργαστήκαμε την εικόνα-πίνακα του Matt Mahurin με τίτλο BULLYING. Το έργο τεμαχίστηκε σε 3 κομμάτια χωρίζοντας το στον θύτη, το θύμα και στους παρατηρητές, ακολουθήσαμε ρουτίνες σκέψης και το δραματοποιήσαμε.
- Εμβαθύναμε περισσότερο στο θέμα παρατηρώντας την εικόνα-πίνακα με τη μεθοδολογία των 6 καπέλων της σκέψης (περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε παρακάτω στο αρχείο pdf του συνολικού εργαστηρίου).
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 – Τα δικά μας μηνύματα.
Πώς θα ενημερώσουμε τα άλλα παιδιά και τον κόσμο για το συγκεκριμένο φαινόμενο;
- Δημιουργία διαδραστικής αφίσας με το πρόγραμμα Thinglink . Πάνω σε 2 μεγάλες ομαδικές ζωγραφιές των παιδιών προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα κατά της βίας και να ενημερώσουμε και άλλα παιδιά για το συγκεκριμένο φαινόμενο μέσω του διδικτύου. Τα βασικό μήνυμα της αφίσας είναι «ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΒΙΑ».
- Το τραγούδι της φιλίας. Φτιάξαμε τους δικούς μας στίχους και συνθέσαμε ένα τραγούδι, μελοποιημένο στο γνωστό σκοπό και ρυθμό του «Φεγγαράκι μου λαμπρό» και το ονομάσαμε «Το Τραγούδι της Φιλίας» (Η αγάπη στην καρδιά, φέρνει πάντα τη χαρά. Όχι στη Βία βρε παιδιά, μόνο παιχνίδι και αγκαλιά. Η φιλία είναι ωραία, σαν την πιο καλή παρέα. Έχω πάντα καλοσύνη, η φιλία είναι εμπιστοσύνη).
- Κατασκευή ομαδική. Φτιάξαμε την καρδιά της φιλίας με λέξεις σχετικές με τη φιλία, γραμμένες σε χαρτάκια post it .
- Δημιουργία ομαδικής αφίσας – πανό. Το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του σύμβολο κατά της βίας και στη συνέχεια το κόλλησε σε ένα χαρτόνι, συνθέτοντας έτσι την αφίσα-πανό με τα σύμβολα.
- Ανάγνωση βιβλίου «Τα χεράκια δεν είναι για να δέρνουμε» και κατασκευή σε χαρτί του μέτρου. Σχεδιάσαμε το περίγραμμα του χεριού μας και στη συνέχεια το χρωματίσαμε και το κόψαμε. Τέλος, το κολλήσαμε σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου και γράψαμε «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε».
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 – Δημιουργικές λύσεις.
- Μετά την ακρόαση του τραγουδιού των Locomondo “Χέρια σαν κι αυτά…” κάθε παιδί ζωγράφισε θετικές συμπεριφορές που μπορεί να κάνει με τα χέρια.
(ενδεικτικές φωτογραφίες από τη δραστηριότητα)
- Κάθε παιδί επέλεξε ένα άλλο παιδί της τάξης και ανταλλάξανε όμορφα λόγια το ένα για το άλλο. Στη συνέχεια κάθε παιδί χάρισε μια ζωγραφιά σε έναν φίλο του/ σε μια φίλη της.
- Δημιουργία Καταλόγου (Microsoft Office Publisher) με τίτλο “Βήματα για να Διώξουμε την Βία από το Σχολείο – ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ / ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ” (ο κατάλογος εμφανίζεται παρακάτω).
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 – Οι δικές μας φωνές.
- Με υλικά της φύσης, χρώματα και φαντασία δημιουργούμε την καρδιά της φιλίας στην αυλή του νηπιαγωγείου.
- Δημιουργία Καταλόγου (Microsoft Office Publisher) με τίτλο “Βήματα για να Διώξουμε την Βία από το Σχολείο – ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ / ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”. Ο κατάλογος μοιράστηκε στα παιδιά του Δημοτικού, στο Ελληνικό Ταχυδρομείο και στην Τοπική Κοινότητα Νέας Απολλωνίας.
Αξιολόγηση Εργαστηρίου.
Κατά την αξιολόγηση των εργαστηρίων επικεντρωθήκαμε στα συναισθήματα που νιώθουμε όταν βιώνουμε καταστάσεις βίας και εκφοβισμού. Έτσι, μέσα από σχετικέ εικόνες αφήσαμε τα παιδιά να εκφράσουν τι συναισθήματα νιώθουν όταν ένα παιδί πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού, αλλά και τι συναισθήματα μπορεί να νιώσουν τα παιδιά ώς θύτες που ασκούν εκφοβισμό.
(ενδεικτικές φωτογραφίες από τη δραστηριότητα)
Στο ίδιο πλαίσιο επιλέξαμε το έργο του Matt Mahurin με τίτλο BULLYING από το Εργαστήριο 4 και θέσαμε ερωτήσεις στα παιδιά ανιχνεύοντας κατανόηση των συναισθημάτων, υποθετικους ρόλους των εικονιζόμενων και δημιουργικούς τρόπους λύσης της κατάστασης.
(ενδεικτικές φωτογραφίες από τη δραστηριότητα)
Τέλος, εστιάζοντας σε μια συνολική περιγραφική εκτίμηση των παιδιών για το συγκεκριμένο κύκλο εργαστηρίων, επιδιώξαμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με τις εντυπώσεις τους, τα δυνατά και αδύνατα σημεία των εργαστηρίων, αγαπημένες δραστηριότητες. Αυτό που άρεσε σε όλα τα παιδιά ήταν η δημιουργία του τραγουδιού “Το τραγούδι της φιλίας” καθώς τους εντυπωσίασε ο τρόπος που το μελωποιήσαμε και δεν τους άρεσε ο Νταής, ως ήρωας του σχετικού παραμυθιού, αλλά και ως ενός υπαρκτού προσώπου που πολύ πιθανόν να συναντήσουν στη σχολική τους ζωή. Το σίγουρο είναι ότι οπλιστήκαμε με γνώση, με θάρρος και με θα φψνάζουμε δυνατά το μήνυμα που στείλαμε παντού “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”!!!
(ενδεικτικές φωτογραφίες από τη δραστηριότητα)
Δομή του Εργαστηρίου με τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό και τις αλλαγές που προέκυψαν, οι θεματικές ενότητες για το Β’ τρίμηνο είναι οι ακόλουθες:
ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ | ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ |
Β’ τρίμηνο: από 11/12/21 έως 10/03/22 | |
Δεκέμβριος 2021 | · Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνεια. |
Ιανουάριος 2022 | · Ήρθε ο Χειμώνας.
· Επιστροφή στην Παραμυθοχώρα. |
Φεβρουάριος 2022 | · Διατροφή και Υγεία. |
Μάρτιος 2022 | · Αποκριά – Έθιμα.
· Ερχομός της Άνοιξης-Προστατεύω το περιβάλλον. · 25η Μαρτίου. |
Παράλληλα με τις θεματικές ενότητες θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις όπως:
- Σχολική δράση φιλαναγνωσίας εντός του νηπιαγωγείου.
- Συμμετοχή στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια”.
- Συμμετοχή στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα “Να σου πω μια παροιμία”.
- Έναρξη υλοποίησης Προγράμματος Αγωγής Υγείας με υποθεματική την υγιεινή διατροφή και τίτλο “Καθημερινά, τρώω υγιεινά!”.
- Συμμετοχή στο Εθνικό Δίκτυο με τίτλο “Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία και συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αεοφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Ιεράπετρας – Νεάπολης Κρήτης.
Για την εξέλιξη των Εργαστηριών Δεξιοτήτων παρακαλώ αναζητήστε πληροφορίες στην σχετική κατηγορία Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2021 – 2022.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν:
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με θέμα:
«Εμβολιασμός των παιδιών κατά της Covid-19», την Τετάρτη 15-12-21 και ώρα 12.00 μ.μ.-13.15 μ.μ.
Η ημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω livestreaming από την Ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης www.webtv.kmaked.eu και θα παραμείνει αναρτημένη για να είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Περισσότερες πληροφορίες εδω https://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/anakoinoseis/deltia-tupou/2946-2021-12-10-09-39-24