ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ-ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ
- «Υπάρχει και άλλος τρόπος;» Στόχος του εργαστηρίου είναι να εμπλακούν τα παιδιά σε δραστηριότητες υποθετικών πραγματικών καταστάσεων που περιέχουν προβλήματα διαφωνιών η Συγκρούσεων να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους να κατανοήσουν τους άλλους και να συνεργαστούν ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν τις συγκρούσεις.
Ακούμε το τραγούδι “Διαξιφισμοί ” (Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής)
Συζητάμε γιατί τα παιδιά μαλώνουν στο τραγούδι, να πουν δικές τους εμπειρίες που έχουν τσακωθεί με φίλους τους….. Δραματοποιούμε το τραγούδι. Αρχικά δυο παιδιά αρχίζουν να μαλώνουν γιατί το ένα κατηγορεί το άλλο ότι είπα το μυστικό. Το άλλο λέει “δεν το’πα”. Σιγά-σιγά προστίθενται στην κάθε πλευρά και τα άλλα παιδιά που υποστηρίζουν τον φίλο τους και φωνάζουν εκατέρωθεν ” το’ πε- δεν το’ πε” ώσπου καταλήγουν σε ένα μεγάλο καυγά. Τελικά τι θα κάνουν για να ξαναγίνουν φίλοι και να αφήσουν τους τσακωμούς και τις αλληλοκατηγορίες. Λένε ΣΥΓΓΝΩΜΗ και αγκαλιάζονται!!
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε στα παιδιά μια εικόνα με παιδιά που καυγαδίζουν και ακολουθούμε διάφορες ρουτίνες σκέψης.
- “Βλέπω-σκέφτομαι-αναρωτιέμαι”: Αρχικά καταγράφουμε τι βλέπουν τα παιδιά, μετά τι σκέφτονται ότι μπορεί να συμβαίνει ακι τέλος, αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει κλπ.
- “Αρχή-μέση-τέλος”: Τα παιδιά βάζουν την εικόνα στη μέση και φτιάχνουν μια ιστορία τι έγινε στην αρχή, στη μέση και πως τελείωσε η ιστορία. Δραματοποιούμε την ιστορία.
- “Χρώμα-σύμβολο-εικόνα” και “τίτλος”: Ατομικά κάθε παιδί απεικονίζει με το χρώμα και ένα σύμβολο που ταιριάζει στην εικόνα, αναπαριστά με ζωγραφική και δίνει τίτλο.
- Τα παιδιά καλούνται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους στιγμές σύγκρουσης μέσα στην τάξη και δραματοποιούν τα επεισόδια με καλή και κακή έκβαση.
- “Η τελική μου ιδέα στο αυτί”: Στόχος είναι η αποτύπωση των τελικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της συνεργασίας και αντιπαραβολή των αρχικών και τελικών ιδεών των παιδιών.
- «Τι γίνεται μετά;» : Λέμε ότι θα κάνουμε μια εκδρομή. Τα παιδιά αποφασίζουν να πάμε στον Άγιο Νικόλαο Ημαθίας, θα περπατήσουμε στο δάσος και και θα κατασκήνώσουμε το βράδυ εκεί. Θέτουμε τα ερωτήματα με τι θα πάμε και τι θα χρειαστούμε μαζί μας. Ετοιμάζουμε τις τσάντες μας με τα απαραίτητα (φαγητό, νερό, χαρτί υγείας, σακκούλα για σκουπίδια, φακούς, πυροσβεστήρα, σκηνη, υπνόσακους, μαξιλάρι, μπάλα, σκοινιά για κούνια κλππ). Το μεταφορικό μέσο θα είναι λεωφορείο. Ταυτόχρονα δραματοποιούν όλη τη δραστηριότητα. Συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το λεωφορείο.
- «Φτιάξτε σε ομάδες το παραμύθι» (Δραστηριότητα εικονογράφηση της ιστορίας σε επεισόδια σε υποομάδες)
- «Η τελική μου ιδέα… ‘στο αυτί’!» :Στον ελεύθερο χώρο έχουν τοποθετηθεί αραιά απλωμένα παντού πράσινα χαρτιά Α4 και πάνω σε κάθε χαρτί έχει τοποθετηθεί μία μολυβοθήκη με διάφορους μαρκαδόρους. Τα παιδιά κινούνται αθόρυβα σαν ποντικάκια στο ρυθμό του ταμπορίνου. Στο στοπ κρύβονται για να μην τα πιάσει η γάτα. Στο τελευταίο σταμάτημα της μουσικής κάθε παιδί επιλέγει σε ποιο χαρτί θα σταθεί και κάθεται δίπλα στο χαρτί. Ζητάμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη συνεργασία.
Φύλλο αυτοαξιολόγησης