ΧΕΙΜΩΝΑΣ |
- Εικαστικά: Ομαδική: χειμωνιάτικο τοπίο
Ατομική: χιονισμένο τοπίο με επικόλληση διάφορων υλικών.
- Γλώσσα: βρίσκουμε λέξεις του χειμώνα, τα παιδιά τις αντιγράφουν με το χάρι ή πληκτρολογώντας στον υπολογιστή ή πατώντας στα ίχνη των λέξεων.
Χ όπως ΧΕΙΜΩΝΑΣ: βρίσκουμε λέξεις που αρχίζουν από τη φωνούλα Χ.
Ακούμε το τραγούδι Αααα αρχίζει η παγωνιά…. Τοποθετούμε τις φωνούλες Α, Ο, Ε, Ι, ΟΥ σε διάφορα σημεία της αίθουσας και τα παιδιά συγκέντρώνονται στη κάθε φωνούλα όταν την ακούν στο τραγούδι.
Τα παιδιά ακούν μία στροφή από το τραγούδι και προγραμματίζουν το beebot για να πάει στην ανάλογη φωνούλα, αφού πρώτα αναπαραστήσουν τη διαδρομή με βελάκια.
- Μαθηματικά: πρόσθεση χιονονιφάδων. Τα παιδιά ρίχνουν το ζάρι 2 φορές. Πόσες χιονονιφάδες έπεσαν από το σύννεφο συνολικά;
- Φυσικές επιστήμες: Δημιουργία χιονονιφάδων με τη χρήση βόρακα. Διαλύουμε βόρακα μέσα σε καυτό νερό και χρωματίζουμε προαιρετικά. Κρεμάμε μέσα στο νερό χιονονιφάδες από σύρμα πίπας, Την επόμενη μέρα ό βόρακας έχει κρυσταλλοποιηθεί μάνω στην χιονονιφάδα.
Πείραμα 1:Ποια υλικά λιώνουν και ποια όχι στο νερό. Βάζουμε διάφορα υλικά σε διάφανα δοχεία. Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις αν θα λιώσουν εντελώς ή αν θα φαίνονται τα υλικά μέσα στο νέρό αφού προσθέσουμε νερό. Στη συνέχεια επαληθεύουν ή διαψεύδουν τις υποθέσεις τους.
Πείραμα 2: Πότε λιώνει πιο εύκολα ή πιο δύσκολα η ζάχαρη; Σε καυτό, κρύο ή στο κανόνικό νερό από τη βρύση; Χρονομετρούμε με το χρονόμετρο στο κινητό πόσος χρόνος χρειάζεται καθε φορά για να λιώσει η ζάχαρη.
Περιβάλλον: Τα ζώα του χειμώνα. Ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ποια μένουν ξύπνια ψάχνοντας τροφή; Που κάνουν τις φωλιές τους για να προστετευθούν;
Τα πουλάκια του χειμώνα: με το αποτύπωμα του χεριού κάνουμε πουλάκια και τα βάζουμε στο δέντρο του σχολείου.
- Γωνιά φαρμακείου και ιατρείου.