«Υπεύθυνα παιδιά-Υπερασπιστές των ζώων»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποθεματική: Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά

Τίτλος: «Υπεύθυνα παιδιά-Υπερασπιστές των ζώων»

Το παρόν πρόγραμμα ανήκει στη θεματική « Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την

Αειφόρο Ανάπτυξη» σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου .

 

Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ζώα και στον άνθρωπο
  • Να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος δεν σέβεται τα ζώα για αυτά που μας προσφέρουν. Τα υπερεκμεταλλεύεται για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες σε ζωικά προϊόντα.
  • Να αντιληφθούν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις αρχές της διερευνητικής μάθησης, τις αρχές διαφοροποιημένες διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης.

Επίσης ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, της τοπικής κοινωνίας καθώς και τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για την

επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης. Στοχεύει στην καλλιέργεια των Δεξιοτήτων Μάθησης του 21ου αιώνα, των Δεξιοτήτων Ζωής, των Δεξιοτήτων του Νου και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

1ο Εργαστήριο

«Ας ξανασυστηθούμε- Δημιουργούμε το συμβόλαιο της ομάδας μας»

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τριες δημιουργούν ομάδες και διαμορφώνουν κανόνες στις ομάδες μέσα από τη θετική αλληλεπίδραση και την ενεργητική συμμετοχή των μελών της ομάδας.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  • Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα
  • Δεξιότητες του νου: Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, κατασκευές, αναστοχασμός

 

Δραστηριότητες

1η Δραστηριότητα

Αρχικά οι μαθητές/τριες συστήνονται με το θέμα μέσα από ένα παιχνίδι κίνησης και ρυθμού. Η εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές/τριες να πάρουν μέσα από ένα σακουλάκι μία κάρτα ο καθένας, τυχαία. Οι κάρτες οι οποίες αναπαριστούν ζώα που φροντίζει ο άνθρωπος, έχει φροντίσει η νηπιαγωγός ώστε να υπάρχουν σε τετράδες. Τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο με τη συνοδεία μουσικής. Μόλις η μουσική σταματήσει, το κάθε παιδί πρέπει να βρει ένα άλλο παιδάκι που θα έχει την ίδια κάρτα με εκείνο, να κρατηθούν από τα χέρια έτσι ώστε ο ένας να κοιτάζει τον άλλο και να ανταλλάξουν δυο λόγια γνωριμίας. Όταν η μουσική ξαναρχίσει, τα ζευγάρια διαλέγουν ένα άλλο ζευγαράκι που έχει την ίδια κάρτα μ’ αυτούς ώστε να δημιουργηθούν οι ομάδες και ξανασυστήνονται. ‘Έτσι, δημιουργούνται ομάδες των τεσσάρων ατόμων.

2η δραστηριότητα

Στη συνέχεια γίνεται ανάθεση έργου κοινού θέματος σε όλες τις ομάδες. Η εκπαιδευτικός προτείνει στις ομάδες να σκεφτούν και να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν οι ομάδες τους για να μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αποφασίζουν να διαμορφώσουν τους κανόνες λειτουργίας των ομάδων τους. Έτσι η κάθε ομάδα αποφασίζει τους κανόνες, τους καταγράφει με όποιον τρόπο μπορεί , π.χ. τους ζωγραφίζει, τους «γράφει» και ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα αναλαμβάνει να τους παρουσιάσει στην ολομέλεια της τάξης. (Ενδεικτικοί κανόνες λειτουργίας της ομάδας: να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να συνεργαζόμαστε, να ακούμε προσεκτικά, να παίρνουμε όλοι με τη σειρά το λόγο για να πούμε την άποψη μας, να συμμετέχουμε όλοι, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, κ.τ.λ.).

Όλα τα μέλη της ομάδας γράφουν τα ονόματά τους στο έργο καθώς και την ημερομηνία παραγωγής του έργου. Όση ώρα εξελίσσεται η δραστηριότητα η εκπαιδευτικός κινείται διακριτικά ανάμεσα στις ομάδες, παρατηρεί και καταγράφει τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία που αναπτύσσεται, φωτογραφίζει, παροτρύνει τα παιδιά να βρουν λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ενθαρρύνει τα πιο συνεσταλμένα παιδιά. Όταν όλες οι ομάδες ολοκληρώσουν την εργασία τους, ανοίγουν σε ολομέλεια η μία δίπλα στην άλλη και ο εκπρόσωπος από κάθε ομάδα, αφού ανακοινώσει το όνομά της ομάδας και τα ονόματα των μελών της, παρουσιάζει τους κανόνες της ομάδας του.

2ο Εργαστήριο

«Άνθρωποι και ζώα-μία σχέση αλληλεξάρτησης»

 Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν ότι υπάρχει μια πολύ στενή και αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  •  Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα
  • Δεξιότητες του νου: δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, αναστοχασμός.

Δραστηριότητες

1η Δραστηριότητα

Το εργαστήριο ξεκινάει στην ολομέλεια με ένα παιχνίδι ενεργοποίησης της ομάδας των μαθητών για τη δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος συνεργασίας και μάθησης. Τραγουδούν  το τραγούδι « Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι» ενώ ταυτόχρονα μιμούνται τις κινήσεις του κάθε ζώου που αναφέρεται στο τραγούδι.

2η Δραστηριότητα

Σε επόμενο χρόνο η εκπαιδευτικός στην ολομέλεια καλεί τους μαθητές/τριες να σκεφθούν κάποια ζώα που προσφέρουν τροφή στον άνθρωπο και ποια είναι αυτή; Με την τεχνική της ιδεοθύελλας δημιουργείται ο αρχικός εννοιολογικός χάρτης με κεντρικό ερώτημα «Ζώα που μας προσφέρουν τροφή».

εικόνα Viber 2024 11 17 13 07 42 685

Η εκπαιδευτικός παρουσιάζει  εικόνες με τα προϊόντα των ζώων . Ακολουθεί διαλογική συζήτηση. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα αυτά, τα προσφέρουν στον άνθρωπο τα ζώα για να καλύψει ο ίδιος κάποιες βασικές ανάγκες του.

 

Παράλληλα δημιουργείται παιχνίδι ταξινόμησης των προϊόντων που προσφέρει το κάθε ζώο στον άνθρωπο.

 

 

Παρακολουθούμε και μερικά σχετικά βίντεο

 

3η Δραστηριότητα

Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα από την εκπαιδευτικό: « Ο άνθρωπος με ποιούς τρόπους νομίζετε ότι φροντίζει τα ζώα για να τα διευκολύνει ώστε να του προσφέρουν τα παραπάνω προϊόντα;». Η εκπαιδευτικός καταγράφει τις απαντήσεις των παιδιών και δημιουργούν τον δεύτερο εννοιολογικό χάρτη.

εικόνα Viber 2024 11 17 13 07 40 837

 

Από τη σύγκριση των δύο χαρτών καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια πολύ στενή και αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο, στα ζώα και στο περιβάλλον.

 

4η Δραστηριότητα

Κατασκευή αγελάδα

 

5η Δραστηριότητα

Κατασκευές με τα προϊόντα των ζώων

εικόνα Viber 2024 12 04 17 54 17 625

6η Δραστηριότητα

Πίνακες αναφοράς με τα προϊόντα των ζώων

 

7η Δραστηριότητα

Ομαδική εργασία σχετική με τα προϊόντα των ζώων

 

3ο Εργαστήριο

«Ο ζωγράφος Σαγκάλ μας μιλάει για την σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώων»

 Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τιες να αντιληφθούν τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώου μέσα από έργο τέχνης Να εφαρμόσουν διεργασίες παρατήρησης έργων τέχνης μέσα στο πλαίσιο της διδακτικής πράξης , αξιοποιώντας το «μοντέλο» του Perkins ώστε να καλλιεργήσουν τη νοοτροπία του στοχασμού.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  •  Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα
  • Δεξιότητες του νου: Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, ρουτίνες σκέψης, αναστοχασμός.
  • Ψηφιακές δεξιότητες

 

1 η δραστηριότητα

Το εργαστήριο ξεκινάει με ένα παιχνίδι ενεργοποίησης της ομάδας των παιδιών για τη δημιουργία ενός ευχάριστου και θετικού κλίματος.

Ακούμε το τραγούδι « The Animals On The Farm»  που έχουν επεξεργαστεί τα παιδιά στο μάθημα των αγγλικών.

 

Η εκπαιδευτικός στην ολομέλεια προτείνει στους μαθητές/τριες να γνωρίσουν αυτή την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο, στα ζώα και στο περιβάλλον μέσα από έναν ζωγράφο, τον Σαγκάλ. Επιλέχθηκε ο ζωγράφος Σαγκάλ διότι είναι διάσημος για τον «παιδικό» χαρακτήρα και την «απλοϊκή» ιδιομορφία των έργων  του, τα οποία αντανακλούν διαχρονικές πολιτισμικές και αισθητικές αξίες. Τα έργα του περιέχουν ισχυρούς συμβολισμούς και μηνύματα και σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των παιδιών. Αφού έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία με τη ζωή του ζωγράφου, η εκπαιδευτικός προβάλλει το έργο του Σαγκάλ « Εγώ και το χωριό».

Πηγή: Εγχειρίδιο Εικαστικών Δημοτικού

πίνακας

Ως μεθοδολογικό εργαλείο χρησιμοποιείται η στοχαστική προσέγγιση έργων τέχνης: «μοντέλο» D.Perkins για την συστηματική παρατήρηση και ανάλυση του συγκεκριμένου έργου τέχνης, μέσα από τέσσερις διαδοχικές φάσεις: «παρατηρώ», «σκέφτομαι δημιουργικά», «σκέφτομαι κριτικά» και «σκέφτομαι ολιστικά». ( Perkins, 1994, Μέγα, 2011)

 

Α’ Φάση: Παρατηρώ-Χρόνος για παρατήρηση

Στη φάση αυτή η εκπαιδευτικός δίνει όσο χρόνο χρειάζονται τα παιδιά για να παρατηρήσουν, όσο καλύτερα μπορούν, τον πίνακα ζωγραφικής.

– Τι βλέπετε;

– Περιγράψτε την εικόνα

– Έχετε απορίες;

-Παρατηρήσατε κάτι περίεργο ή ξεχωριστό (Ενδεικτικές απαντήσεις των παιδιών: γιατί η κατσίκα είναι μέσα στο μάγουλο του προβάτου; γιατί ο άνθρωπος έχει μόνο μισό πρόσωπο και είναι πράσινο; γιατί η γυναίκα είναι ανάποδα ; γιατί κάποια σπίτια είναι ανάποδα;)

– Ποιο στοιχείο του έργου σας κάνει περισσότερη εντύπωση ή σας δημιουργεί έκπληξη;

– Θυμηθείτε κάποιες σκέψεις, ιδέες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. ( Ενδεικτικές απαντήσεις: «Στο χωριό μου έχει και ο παππούς μου πρόβατα») .

Η εκπαιδευτικός καταγράφει τις απαντήσεις των μαθητών/τριών και στη συνέχεια τους προτρέπει να κοιτάξουν το έργο αρκετές φορές με ηρεμία για να επανέλθουν με νέες παρατηρήσεις.

εικόνα Viber 2024 11 17 13 07 40 690

Β’ Φάση: Σκέφτομαι δημιουργικά- Ανοιχτή και περιπετειώδης παρατήρηση

-Aν το έργο τέχνης μας έλεγε μια μικρή ιστορία ποιά θα μπορούσε να ήταν;

(Ενδεικτικές απαντήσεις: «Σ’ ένα χωριό, όπως είναι το δικό μου, υπήρχαν σπίτια, οι άνθρωποι είχαν ζώα στις αυλές τους και τα φρόντιζαν.. Κάποια σπίτια όμως ήταν χαλασμένα και ήθελαν να τα ξαναφτιάξουν»)

– Τι συναισθήματα σας προκαλεί το έργο; Πώς νιώθετε;

Στη συνέχεια o/η εκπαιδευτικός ζητάει από τα παιδιά να παρατηρήσουν τα τεχνικά σημεία του έργου, π.χ. χωροχρονικό πλαίσιο, κίνηση, χρώμα, μορφές. και να μελετήσουν πιο αναλυτικά, ανεξάρτητα σημεία του έργου. (Ενδεικτικά: να παρατηρήσουν την έκφραση του πράσινου ανθρώπου και του προβάτου ή της κατσίκας, την κίνηση του σώματος του μαυροντυμένου άνδρα που κρατάει ένα δρεπάνι).

Γ’ Φάση: Σκέφτομαι κριτικά – Ξεκάθαρη αναλυτική και εις βάθος παρατήρηση.

-Ας σκεφθούμε αυτό που σας εντυπωσίασε περισσότερο ή που σας εξέπληξε. (Ενδεικτικές απαντήσεις: Με εντυπωσίασε η μικρή κατσίκα στο μάγουλο του προβάτου που την αρμέγει μια γυναίκα, το πράσινο χρώμα του προσώπου, η ανάποδη στάση της γυναίκας που παίζει βιολί)

– Γιατί νομίζετε ότι ο ζωγράφος δημιούργησε αυτή την έκπληξη; (Ενδεικτικές απαντήσεις: «Για να μας δείξει ότι η κατσίκα και το πρόβατο μας δίνουν γάλα, για να μας δείξει ότι είναι πράσινα τα χωράφια και αυτός είναι αγρότης, για να μας δείξει ότι αυτή η γυναίκα δεν ξέρει να αρμέγει γιατί παίζει βιολί»)

– Εάν κρύψετε με τα χέρια σας ένα στοιχείο του έργου π.χ. τη μορφή του ανθρώπου, του ζώου, του φωτεινού δένδρου, τι νομίζετε ότι θα συμβεί; (Ενδεικτικές απαντήσεις παιδιών: «Αν κρύψουμε τον άνθρωπο θα στενοχωρηθεί πολύ το πρόβατο γιατί δεν θα υπάρχει κάποιος να το φροντίζει, αν κρύψουμε το πρόβατο, πώς θα παίρνει το γάλα ο άνθρωπος για να ταΐζει τα παιδιά του, αν κρύψουμε το φωτεινό δένδρο τί θα τρώει η κατσίκα;»;)

-Ενώστε με μία νοητή (φανταστική) γραμμή αντικείμενα για να βρείτε τη σχέση μεταξύ τους. Αν ενώσουμε για παράδειγμα. με μια φανταστική γραμμή το μάτι του προβάτου με το μάτι του αγρότη, ποια νομίζετε ότι είναι η σχέση μεταξύ τους, τι τους ενώνει; (Ενδεικτικές απαντήσεις: «Ο ένας φροντίζει τον άλλο, ο ένας εξαρτάται από τον άλλο»).

Δ΄ Φάση: Ολιστική παρατήρηση – σκέφτομαι ολιστικά

Μετά την παρατήρηση του έργου ποιό είναι το μήνυμα που νομίζετε πως θέλει να στείλει ο καλλιτέχνης; (Ενδεικτικές απαντήσεις: Υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώων)

 

2η δραστηριότητα

Οι μαθητές/τριες  καλούνται να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα αποτυπώσουν το μήνυμα που νομίζουν ότι θέλει να στείλει ο Σαγκάλ.

Μέσα από τα έργα των παιδιών προκύπτει ότι και ο ζωγράφος Σαγκάλ μας μιλάει για την αλληλένδετη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο, στα ζώα και στο περιβάλλον.

3η δραστηριότητα

Ατομικά  φύλλα εργασίας

 

4ο Εργαστήριο

«Σέβομαι τα ζώα-Δεν τα υπερεκμεταλλεύομαι»

 Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος δεν σέβεται τα ζώα για αυτά που μας προσφέρουν. Τα υπερκμεταλλεύται για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες σε ζωικά προϊόντα. Να αντιληφθούν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  •  Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα
  • Δεξιότητες του νου: Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, ρουτίνες σκέψης, αναστοχασμός.

 

Δραστηριότητες

 1η δραστηριότητα

Το εργαστήριο ξεκινάει με ένα τραγούδι ενεργοποίησης της ομάδας των παιδιών για τη δημιουργία ενός ευχάριστου και θετικού κλίματος.

 

Η εκπαιδευτικός τοποθετεί στο πάτωμα εικόνες ανά ζεύγη που απεικονίζουν ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον και ζώα σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής  .

Η εκπαιδευτικός λέει στους μαθητές/τριες να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν τις δύο εικόνες και να σκεφθούν τις ομοιότητες και τις διαφορές.. Να μοιραστούν μεταξύ τους τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι εικόνες.

Η εκπαιδευτικός αξιοποιεί την στρατηγική της ρουτίνας σκέψης «ΒλέπωΣκέφτομαι -Αναρωτιέμαι» του Πανεπιστημίου Harvard. -«Τί βλέπετε;»

Στη συνέχεια ενθαρρύνετε τα παιδιά να διατυπώσουν τις σκέψεις τους σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη παρατηρήσει.

– Με βάση τα όσα είδατε, τι σκέφτεστε; Που μπορεί να βρίσκονται τα ζώα στην κάθε εικόνα; Είναι κάτι που έχετε δει ξανά; Αν ναι, τότε πού; Καταγράφονται οι απαντήσεις των παιδιών και μέσα από τη συζήτηση προκύπτει ότι κάποια ζώα που απεικονίζονται στις εικόνες τα εκτρέφει ο άνθρωπος στο φυσικό τους περιβάλλον ενώ κάποια άλλα τα εκτρέφει κλεισμένα σε κλουβιά σε εκτροφείαβιομηχανικές μονάδες παραγωγής ζώων.

-Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό; Γιατί νομίζετε ότι ο άνθρωπος επιλέγει να εκτρέφει τόσα πολλά ζώα μέσα στα εκτροφεία;

-Τι επιπτώσεις νομίζετε ότι έχει αυτό για τα ζώα; Μέσα από διεξοδική συζήτηση εισάγεται μια καινούργια έννοια «υπερκαταναλωτισμός των ζωικών προϊόντων από τον άνθρωπο και συμπεραίνουμε ότι αυτός ο υπερκαταναλωτισμός οδήγησε τον άνθρωπο στην ανάγκη να δημιουργήσει εκτροφεία για τη μαζική παραγωγή των προϊόντων.

 

2 η δραστηριότητα

Οι μαθητές/τριες ομαδοποιούν τις εικόνες σε δύο κατηγορίες.

Τίθεται το ερώτημα από την εκπαιδευτικό πως νομίζουν ότι αισθάνονται τα ζώα που ζουν σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ζώων. Αφού καταγραφούν όλες οι απόψεις οι μαθητές/τριες παίζουν ένα παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Αν είχαν φωνή τα ζώα, τι θα μας έλεγαν;».

Στην ολομέλεια η εκπαιδευτικός παρουσιάζει εικόνες ζώων και τα παιδιά τους δίνουν φωνή.

Με αφορμή το παιχνίδι ρόλων και τη δραστηριότητα καταγραφής της φωνής των ζώων οι μαθητές/τριες αναρωτιούνται « Μήπως και τα ζώα έχουν δικαιώματα»;

 

3η δραστηριότητα

Δίνω φωνή στα ζώα με εικόνες και μέσω της τέχνης…

4η δραστηριότητα

Φύλλο εργασίας

Τι νιώθει ένα φυλακισμένο ζώο-Φύλλο εργασίας

 

5ο Εργαστήριο

«Και τα ζώα έχουν δικαιώματα»

 Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  •  Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα
  • Δεξιότητες του νου: Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, αναστοχασμός.
  • Ψηφιακές δεξιότητες

 

Δραστηριότητες

 1η Δραστηριότητα

Το εργαστήριο ξεκινάει με ένα τραγούδι  ενεργοποίησης της ομάδας των παιδιών για τη δημιουργία ενός ευχάριστου και θετικού κλίματος.

Το κουνελάκι/ Τραγούδι για μουσικοκινητική αγωγή

Η εκπαιδευτικός στην ολομέλεια θέτει τον εξής προβληματισμό στους μαθητές/τριες:

« Έχουν τα ζώα εκτροφής δικαιώματα σε μια καλύτερη ζωή και σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης; Τι νομίζετε; Αφού ακουσθούν όλες οι ιδέες, οι απόψεις των μαθητών/τριών η εκπαιδευτικός τους παρουσιάζει οπτικοποιημένο το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων, εστιάζοντας στα άρθρα του κειμένου σχετικά με την υπερεκμετάλλευση των ζώων εκτροφής από τον άνθρωπο. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και από άλλες φιλοζωικές οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977 με θέμα τα δικαιώματα των ζώων. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.

Poster Animals rights

Πηγή: (download) Εικονογραφημένη αφίσα και καρτέλες για τα δικαιώματα των ζώων | Elniplex

Μετά την παρουσίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων, οι μαθητές/τριες καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα:

-Γιατί πιστεύετε ότι η Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και οι άλλες φιλοζωικές οργανώσεις σκέφτηκαν ότι ήταν σημαντικό να καταγράψουν αυτά τα δικαιώματα των ζώων;

-Γνωρίζετε φιλοζωικές οργανώσεις, φορείς της τοπικής κοινωνίας, που παλεύουν για να εξασφαλίσουν στα ζώα τα δικαιώματα τους; Πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους;

 

2η δραστηριότητα

Ο κάθε μαθητής/τρια καλείται να απεικονίσει με μια ζωγραφιά κάποιο δικαίωμα . Στη συνέχεια το παρουσιάζει στην ολομέλεια της τάξης και αποφασίζουν να δημιουργήσουν με τα έργα τους ένα βιβλίο για τα δικαιώματα των ζώων εκτροφής για τη βιβλιοθήκη της τάξης.

 

6ο Εργαστήριο

«Αναλαμβάνουμε δράση»

 

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τριες προβαίνουν σε μια καμπάνια ενημέρωσης των γονέων, των συμμαθητών τους, των μαθητών/τριών άλλων νηπιαγωγείων και της τοπικής κοινωνίας.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  •  Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα, Πολιτειότητα
  • Δεξιότητες του νου: Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, αναστοχασμός.
  • Ψηφιακές δεξιότητες

 

Δραστηριότητες

 1η Δραστηριότητα

Το εργαστήριο ξεκινάει με ένα τραγούδι ενεργοποίησης της ομάδας των παιδιών για τη δημιουργία ενός ευχάριστου και θετικού κλίματος.

Στου μπάρμπα Μπρίλιου το χωριό.

 

Στην ολομέλεια η εκπαιδευτικός θέτει τον προβληματισμό:. «Τι νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι εμείς, για να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα των ζώων εκτροφής;»

Με την τεχνική της ιδεοθύελλας οι μαθητές/τριες αποφασίζουν να ενημερώσουν τους γονείς τους, τους συμμαθητές τους από τη διπλανή τάξη, τους μαθητές/τριες άλλων νηπιαγωγείων, την τοπική κοινωνία, για την υπερεκμετάλλευση των ζώων εκτροφής από τον άνθρωπο και να ευαισθητοποιηθούν ώστε να μετριάσουν την υπερκατανάλωση των ζωικών προϊόντων αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τίθεται το ερώτημα: Με ποιό τρόπο μπορούμε να τους ενημερώσουμε; Αφού ακουσθούν όλες οι ιδέες, απόψεις των μαθητών, αποφασίζουν όλοι:

– να δημιουργήσουν μια αφίσα για να την αναρτήσουν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και να αναρτηθεί στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας.

 

2η   Δραστηριότητα

Κατασκευή μάσκας για να χρησιμοποιηθεί στην αφίσα. Τα παιδιά επιλέγουν ποιο ζώο θέλουν.

3η   Δραστηριότητα

Δημιουργία αφίσας

7ο Εργαστήριο

«ΑξιολόγησηΑναστοχασμός»

 Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 Οι μαθητές/τριες αναστοχάζονται επί της διαδικασίας και διαχέουν το πρόγραμμα στους γονείς.

 Καλλιεργούνται οι εξής δεξιότητες:

  •  Δεξιότητες μάθησης: Επικοινωνία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Υπευθυνότητα
  • Δεξιότητες του νου: Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη, ρουτίνες σκέψης, αναστοχασμός.

 

Δραστηριότητες

 1 η δραστηριότητα

Συζήτηση στην ολομέλεια και δημιουργία του τελικού εννοιολογικού χάρτη με στόχο την καταγραφή και τεκμηρίωση της νεοαποκτηθείσας γνώσης των παιδιών.

Η σύγκριση των εννοιολογικών χαρτών (αρχικών και τελικού) κινητοποιούν τις μεταγνωστικές διεργασίες μέσω του αναστοχασμού.

Οι μαθητές/τριες αναστοχάζονται σχετικά με την πορεία της διαδικασία της μάθησης τους, τον εμπλουτισμό των πρότερων γνώσεων τους και αξιολογούν τη συνεισφορά τους στη μαθησιακή διαδικασία. Αξιοποιούμε τη ρουτίνα σκέψης: «Τότε Νόμισα – Τώρα ξέρω»

2 η δραστηριότητα

Οι μαθητές/τριες αναστοχάζονται επί της διαδικασίας. Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια για όλα αυτά που μάθαμε στα εργαστήρια.

-Τι σου άρεσε περισσότερο σ’ αυτά τα εργαστήρια και γιατί;

-Τι δεν σου άρεσε και τόσο; -Ποιες δυσκολίες συνάντησες και τι έκανες γι’ αυτό;

-Τι ήταν αυτό που κάνατε όλοι και βοήθησε να ολοκληρώσεις το έργο σου;

-Τι σε εμπόδισε;

– Τι έμαθα;

– Τι θα άλλαζα;

-Τι θα θυμάμαι από αυτά τα εργαστήρια; μεταγνωστικών διεργασιών μέσω του αναστοχασμού.