Σε μια ρόγα από σταφύλι…

Το Σταφύλι αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, μας επισκέφθηκε στο Νηπιαγωγείο. Όλα τα παιδιά το δοκίμασαν ακόμα και όσα δεν το προτιμούσαν. Έτσι ξεκινήσαμε λοιπόν και μάθαμε πως γίνεται ο τρύγος….Είδαμε όλη τη διαδικασία και σε βίντεο μάλιστα. Γνωρίσαμε τον τρύγο από μια παρουσίαση για μικρά παιδιά….Δείτε εδώ 

Ήρθαμε σε επαφή και μάθαμε τα προϊόντα που μας δίνει το σταφύλι, όπως τη σταφίδα, το κρασί, το ξύδι, τη ρετσίνα, το τσίπουρο, το ούζο, τα αμπελόφυλλα με τα οποία φτιάχνουμε τα πεντανόστιμα ντολμαδάκια, το μούστο που μπορούμε να φτιάξουμε τη μουσταλευριά  και τα μουστοκούλουρα και φυσικά για το γλυκό σταφύλι.

Παρεούλα 1

Γίναμε λοιπόν φίλοι σαν ένα τσαμπί σταφύλι και μάθαμε να τραγουδάμε το πολύ γνωστό σε όλους μελοποιημένο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου, από το κλασσικό βιβλίο του “Τα ψηλά βουνά” με τίτλο :

“Τσιριτίρι τσιριτρό”

Μετά το ζωγραφίσαμε κιόλας και μπορείτε να το δείτε παρακάτω…

το Τσιριτρόjpg

Εξασκηθήκαμε σε προγραφικές ασκήσεις με θέμα το σταφύλι…

εξάσκηση

 

Μάθαμε να γράφουμε τη λέξη “ΣΤΑΦΥΛΙ”να γράφω το Σταφύλι

 

Και μετά ξεχωρίσαμε τις χωρικές έννοιες: “Μέσα – Έξω”έξω

Ήρθαμε σε επαφή με μυρωδιές όπως το κρασί, το ξύδι, το ούζο και ο μούστος… Και όταν κλείσαμε τα μάτια μας τις αναγνωρίσαμε όλοι!

Μάθαμε πληροφορίες για τον Θεό Διόνυσο, τον παρατηρήσαμε στο πίνακα του Καραβάτζιο και προσπαθήσαμε να τον ζωγραφίσουμε κι εμείς όπως τον φανταζόμαστε…Slide2

Μετά από όσα μάθαμε, μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε τα δικά μας μουστοκούλουρα… 

Παρακάτω θα δείτε τη συνταγή με τα απαραίτητα υλικά,

την οποία και προσπαθήσαμε να γράψουμε για να θυμόμαστε τι θα χρειαστεί…

Χρειαζόμαστε:  1 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι μούστο, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1/4 ποτήρι νερό, κανέλλα, γαρύφαλλο, αμμωνία, σόδα και 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

2

1

Η εκτέλεση τη συνταγής μας είναι απλή και σας την προτείνουμε να την κάνετε κι εσείς…

Βήμα 1ο: Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το λάδι, το μούστο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου διαλυθεί…

34

Βήμα 2ο: Σε αυτό το σημείο βάζουμε κανέλλα και γαρύφαλλο. Έπειτα ανακατεύουμε μέσα στο νερό αμμωνία και σόδα και το προσθέτουμε μέσα στη λεκάνη. 

6

7

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε σταδιακά το 1 κιλό αλεύρι έως ότου δούμε ότι η ζύμη μας είναι εύπλαστη και μοιάζει σαν πλαστελίνη. Έπειτα πλάθουμε τα κουλουράκια σε στρογγυλό σχήμα (σαν το γράμμα Ο που μάθαμε) και η κυρία μας μαθαίνει πως να φτιάχνουμε πλεξούδες…

8

12

Βήμα 4ο: Τοποθετούμε το ταψί με τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω. Ψήνουμε τα κουλουράκια μας για 20 λεπτά.

9 10 11

 

Το τελικό αποτέλεσμα μας ανταμείβει όλους… Είναι πεντανόστιμα και τα μοιραστήκαμε με το Δημοτικό Σχολείο…

13

Για να θυμόμαστε τη γνωριμία μας με το σταφύλι φτιάξαμε και μία ομαδική δημιουργία που θα στολίζει πια την τάξη μας…

Θαυμάστε την κληματαριά μας!

Ομαδική