Από το ξύλο στο χαρτί

Απλώστε στο πάτωμα πολλά είδη χαρτιού (λευκό, χρωματιστό, χαρτόνι, χαρτόκουτο, περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες…) και αφήστε το παιδί να τα πιάσει , να τα μυρίσει, να τα επεξεργαστεί.

 Οι ήχοι του χαρτιού

Προτείνετε στα παιδιά να κάνετε ήχους με το χαρτί. Αφήστε τα να σκεφθούν. Μπορούν να το σχίσουν , να το τσαλακώσουν, να το κόψουν με ψαλίδι, να το ανεμίζουν, να ξεφυλλίζουν βιβλία. Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι με κλειστά μάτια και το παιδί να μαντεύει τι κάνατε το χαρτί, όταν ακούσει τον ήχο.

Ρωτήστε το πώς φτιάχνεται το χαρτί, δημιουργήστε τον προβληματισμό. Το παιδί μπορεί να δώσει διάφορες απαντήσεις.

Αν δεν ξέρει, παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα πως από το δέντρο παράγεται το χαρτί.

Μπορείτε να δείτε βίντεο εργοστασίου χαρτοποιίας.

Κάποια άλλη μέρα, δείτε ένα βίντεο ευαισθητοποίησης, για την προσφορά των δέντρων. Ακούστε την αφήγηση του καταπληκτικού βιβλίου «το δέντρο που έδινε»  του Σερ Σιλβερστάιν.

Κάντε διάφορες ερωτήσεις. Θυμάσαι τι άλλο φτιάχνουν οι άνθρωποι από τον κορμό του δέντρου; Θεωρείς σωστό να κόβουμε τα δεντράκια, για να φτιάχνουμε χαρτιά; Κι αν τα κόψουμε όλα; Πως μπορούμε να τα σώσουμε;

Με το ηλεκτρονικό βιβλίο, χωρίς να τυπώνουμε, να μην το σπαταλάμε, τα παιδιά μπορούν να προτείνουν πολλά.

Με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ χαρτιού, να το ξαναχρησιμοποιούμε.

Εισάγετε την έννοια της ανακύκλωσης. Συζητήστε για τη λέξη αυτή που περιέχει τη λέξη κύκλο (κάνει κύκλο τον προϊόν/ το χαρτί).

Γράψτε τη λέξη Ανακύκλωση. Παίξτε με τη λέξη. Χωρίστε τη σε συλλαβές, ώστε το παιδί να τη συνθέσει και να κολλήσει σε χαρτί.

Μπορεί να χτυπά παλαμάκια σε κάθε συλλαβή   Α    ΝΑ   ΚΥ    ΚΛΩ     ΣΗ.

Δείτε ένα βίντεο πως γίνεται η ανακύκλωση χαρτιού. Ανακύκλωση χαρτιού στην πράξη από τη Δ’ Δημοτικού του 3ου Δ.Σ. Αγίου Δημητρίου. Κάντε κι εσείς το πείραμα στο σπίτι. Έπειτα μπορεί το παιδί να προτείνει ιδέες, πώς να χρησιμοποιήσετε το ανακυκλωμένο χαρτί.

Τώρα, που στη Λεπενού έχουμε μπλε κάδο, μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά να ξεκινήσετε να ανακυκλώνετε τα χαρτιά (χάρτινες συσκευασίες, χάρτινες σακούλες…)και όχι να τα ρίχνουμε μαζί με τα σκουπίδια.

Κάντε εύκολες κατασκευές χαρτοδιπλωτικής  από χαρτιά που πλέον σας είναι άχρηστα. Δείτε κάποιες ιδέες από τοι διαδίκτυο.

Τα παιδιά μπορούν να κόψουν περιοδικά , εφημερίδες και να φτιάξουν κολάζ. Αφήστε τα να εκφραστούν ελεύθερα.

 

Στο επόμενο άρθρο θα μάθουμε στα παιδιά τι άλλο μπορεί να ανακυκλωθεί, το σήμα της ανακύκλωσης και ποιος είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να κάνουμε ανακύκλωση στο σπίτι.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση