ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Απρ 202030

Πρωτομαγιά αύριο κι εμείς ακόμα να συναντηθούμε…

Ας δούμε όμως τι θα κάναμε αν ήμασταν στο σχολείο μας…

Λίγες πληροφορίες για την αυριανή μέρα:

Από τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες, η πρώτη Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των εργατών. Είναι συνδεδεμένη με τους εργατικούς αγώνες και αποτελεί φόρο τιμής στα πρόσωπα που χάθηκαν προκειμένου να αφήσουν στις επόμενες γενιές παρακαταθήκη φυσιολογικές εργασιακές συνθήκες. Σήμερα, για τον περισσότερους δεν είναι παρά μία αφορμή για αποχή από την εργασία, για χαλάρωση και ανάπαυση, μία ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση και μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς όμως, δεν είναι μία συνήθεια του 19ου αιώνα. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού. Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και ύστερα σε όλη την Ευρώπη, την Πρωτομαγιά λάμβαναν χώρα πλήθος εορταστικών τελετών και εθιμοτυπικών διαδικασιών πολλές εκ των οποίων έχουν παραμείνει ως τις μέρες μας.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Παραλλαγή του εθίμου εντοπίζεται και στην αρχαιότητα, όταν στο πλαίσιο της εορτής των Θαργηλίων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα, το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί και μέλι, συμβολίζοντας την ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την καλή σοδειά και την ευφορία. Στην πάροδο των χρόνων, βέβαια, το έθιμο άλλαξε πολλές φορές για να πάρει τελικά τη μορφή που έχει σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους συμβολισμούς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν την ημέρα χωρίς σχολείο και προσπαθούν να φτιάξουν το ομορφότερο στεφάνι της γειτονιάς. Το κρεμούν στην πόρτα ή το μπαλκόνι όπου και το κρατούν μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε.

http://www.pathfinder.gr
Και δύο ποιηματάκια για τον Μάη:

ΜΑΙΟΣ

Στεφάνια από λουλούδια

πλέκουν τα παιδιά

για να γιορτάσουν

τη γλυκιά Πρωτομαγιά.

Μοσχοβολούν οι κήποι κι οι αυλές

Άσπρες, λινές φορούμε φορεσιές.

Τα παιδάκια κρεμούν στ’ αυτάκια

Κατακόκκινα, δροσάτα κερασάκια.

 

Ο ΜΑΗΣ

Ένα πράσινο βιβλίο

γράφει ο Μάης για παιδιά.

Οι τελείες του είν’ κεράσια

και οι λέξεις του κλαδιά.

Και το αγέρι το μοιράζει

σε περβόλια και αυλές

και οι εικόνες τρεμουλιάζουν

στις σελίδες τις χρυσές.

Ένα πράσινο βιβλίο

-άνθη, φύλλα κι ευωδιά-

γράφει ο Μάης, ξαναγράφει

για παιδιά.

Ρένα Καρθαίου

https://www.kindykids.gr/teachers-material/poems-various/496-poiimata-maios.html

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ζωγραφίσετε τις εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό ακούγοντας τα ποιήματα, και με αυτούς τους πίνακες ζωγραφικής να διακοσμήσετε το δωμάτιό σας!

Κι αν θέλετε να ασχοληθείτε με την κατασκευή στεφανιού και στο σπίτι, παρακάτω θα βρείτε δύο πολύ εύκολες ιδέες για δημιουργική απασχόληση:

1. Το στεφάνι αυτό το έχω δουλέψει και στην τάξη και μας είχε ενθουσιάσει!

Θα χρειαστείτε αυγοθήκες χάρτινες,εφημερίδες, πράσινο γκοφρέ χαρτί (εναλλακτικά πράσινη τέμπερα), χρωματιστές τέμπερες και πινέλα, κόλλα.

φωτό:https://manualidades.cosasdepeques.com/como-hacer-una-corona-con-flores-de-carton.html

Τυλίγετε τις εφημερίδες ώστε να σχηματίσουν τη βάση από το στεφάνι και τις τυλίγεται με το πράσινο γκοφρέ ή τις βάφετε. Στη συνεχεία ξεχωρίζετε τις θήκες  των αυγών,τις ψαλιδίζετε να μοιάζουν με λουλούδια και τις χρωματίζετε. Όταν στεγνώσουν τις κολλάτε στη βάση σας. Έτοιμο!

2. Θα χρειαστείτε ένα έτοιμο στεφάνι από φελιζόλ (εναλλακτικά φτιάχνετε τη δική σας βάση), ύφασμα για να το τυλίξετε, χρωματιστά χαρτόνια όπου θα σχεδιάσετε λουλούδια και πεταλούδες και θα τα κόψετε, κόλλα.

paint chip wreath
Καλή διασκέδαση!
από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων