Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Καθώς πλησίαζαν οι μέρες για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, ξεκινήσαμε τη συζήτηση γύρω από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε… Αφορμή υπήρξε ένα γράμμα και μια φωτογραφία που έφερε η εκπαιδευτικός στην τάξη. Τα αντικείμενα αυτά τα βρήκε κρυμμένα σε ένα μπαούλο του παππού της.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν ένα γράμμα του Λευτέρη που πολεμούσε για τη λευτεριά της πατρίδας μας, στα βουνά της Πίνδου. Το έστελνε στην οικογένειά του και τους εξηγούσε ότι ήταν καλά και ότι περίμενε πότε θα νικήσει για να επιστρέψει και να τους ανταμώσει. Έγραφε πως προσευχόταν κάθε βράδυ στην εικόνα που του είχε δώσει η μητέρα του…Την κρατούσε σαν φυλαχτό!

Γράμμα

Τον γνωρίσαμε τον Λευτέρη καθώς και τη μητέρα του, μέσα από μία φωτογραφία.

Φωτογραφία

Κατόπιν είδαμε κι άλλες φωτογραφίες από τα γεγονότα της εποχές που τις σειροθετήσαμε χρονικά.

IMG 8079

Γνωρίσαμε τις σημαίες, τα πρόσωπα και τα ονόματα των αρχηγών, των εμπλεκόμενων χωρών στον πόλεμο…

Αρχηγοί κρατών και σημαίες

Έτσι μάθαμε το γράμμα Ο,ο

thumbnail IMG 1305thumbnail IMG 1307

αλλά και τη λέξη ΟΧΙ που έγινε η…σημαία μας. Μάθαμε να τη γράφουμε ακόμα και με πλαστελίνη.

thumbnail IMG 1373thumbnail IMG 1369thumbnail IMG 1370thumbnail IMG 1371thumbnail IMG 1372

 

Φυσικά δεν παραλείψαμε να δούμε τα γεγονότα μέσα από βίντεο:

Επίσης μάθαμε να τραγουδάμε τα τραγούδια που έχουν αφιερωθεί στον πόλεμο του 40′  ξεκινώντας από το πασίγνωστο τραγούδι από την αξέχαστη φωνή της Σοφίας Βέμπο “Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του”, το οποίο δεν παραλέιψαμε να επενδύσουμε και με κινήσεις.

Συνεχίσαμε με το ‘Κορόιδο Μουσολίνι” και το ” Γυναίκες Ηπειρώτισσες”.

Στολίσαμε την τάξη μας με την ελληνική σημαία και μάθαμε να τραγουδάμε τον Εθνικό ύμνο της χώρας μας.

thumbnail IMG 1368

Μα σαν ανακαλύψαμε αυτό το παζλ από την Σουλτάνα Μάνεση, έγινε η αγαπημένη μας ασχολία…

Κάθε μέρα συναγωνιζόμασταν ποιος θα το φτιάξει πιο γρήγορα…

thumbnail IMG 1377

Κατανοήσαμε όμως σύντομα ότι ο πόλεμος δεν είναι κάτι καλό.

Η Ειρήνη είναι αυτή που μας κάνει ελεύθερους και χαρούμενους…

Το καταλάβαμε και το ξεχωρίσαμε μέσα από φωτογραφίες!

 thumbnail IMG 1379 thumbnail IMG 1381thumbnail IMG 1569

Τη γνωρίσαμε την ειρήνη μέσα από τα… σύμβολά της και δημιουργήσαμε προς τιμήν της όμορφες κατασκευές.

thumbnail IMG 1568

Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο σπόρος της ειρήνης”, γνωρίζοντας τι σημαίνει η λέξη ΣΥΝΟΡΑ

και

παρακολουθήσαμε το κουκλοθέατρο ” Το κανόνι της Ειρήνης” 

Τόσο μας άρεσε αυτή η ιστορία που ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας σκηνή, μαθαίνοντας φυσικά και να γράφουμε τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ και ΚΑΝΟΝΙ.

 thumbnail IMG 1575 thumbnail IMG 1576 thumbnail IMG 1577 thumbnail IMG 1578

thumbnail IMG 1579

Φτιάξαμε τέλος και μία όμορφη κατασκευή που ήταν αφιερωμένη στην ημέρα αυτή. Τα αγόρια με στρατιώτες και τα κορίτσια με γυναίκες ηπειρώτισσες και βροντοφωνάξαμε κι εμείς μαζί τους το ΟΧΙ!

thumbnail IMG 1574

Μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίων Κλεωνών πραγματοποιήσαμε την κοινή γιορτή μας, λέγοντας τα ποιήματα και τα τραγούδια που μάθαμε

και στην ημέρα της Εθνικής μας επετείου, εκκλησιασθήκαμε, καταθέσαμε στεφάνια και είπαμε τα ποιήματά μας ενώπιον του Μνημείου των Ηρώων και τέλος πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη παρέλαση προς τιμήν τους.

thumbnail IMG 1601 1 thumbnail 119EFF6A 1EFB 404D A241 F0911E2CCB56 thumbnail 4741668D 6DE0 4E6C 93AB 4BAAA0C96824 thumbnail A1551500 D215 4DBE B3A0 F9706A34E15B