Σήμερα τα παιδιά στο μάθημα των Αγγλικών με την κυρία Ιωάννα ασχολήθηκαν με τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου. Έμαθαν τις λέξεις στα Αγγλικά παρακολούθησαν το παρακάτω σχετικό βίντεο
και έκαναν δύο ομαδικές εργασίες για το ουράνιο τόξο ( THE RAINBOW). Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ζωγράφισε το ουράνιο τόξο με πινέλα σε χαρτόνι κανσόν . Η δεύτερη ομάδα έφτιαξε το ουράνιο τόξο σε χαρτόνι κανσόν με κομματάκια από γλασέ χαρτί και έγινε ένα ψηφιδωτό. Το αποτέλεσμα ήταν ΤΕΛΕΙΟ .
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021
THE LEAVES AND THE COLORS( TΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ)
Σήμερα τα παιδιά με την κυρία Ιωάννα ασχολήθηκαν με το φθινόπωρο, τα χρώματα που έχουν τα φύλλα το φθινόπωρο. Παρακολούθησαν το παρακάτω βίντεο: ” Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα?”
Μετά έπαιξαν ένα παιχνίδι. Μέσα σε κάθε καλαθάκι η κυρία Ιωάννα έβαλε καρτέλες χρωμάτων. Πέντε χρώματα , πέντε καλαθάκια. Στο πάτωμα σκόρπισε καρτέλες με εικόνες φύλλων στα αντίστοιχα χρώματα ( RED, YELLOW, ORANGE, GREEN, BROWN). Κάθε παιδί πήρε δύο καρτέλες με φύλλα και ανάλογα με το παράγγελμα της κυρίας Ιωάννας τις τοποθετούσε στο καλάθι με το αντίστοιχο χρώμα.
Έτοιμοι για άλλο ένα ταξίδι ? Παίρνουμε βαλίτσες και εισιτήρια και ξεκινάμε Αυτή τη φορά για τη χώρα του βραδυνού φαγητού
Κρυφτό με το κρέας. Συζήτηση
Ξεκινάμε ρωτώντας τους μαθητές τι έφαγαν για βραδινό. Ποια παιδιά έφαγαν κρέας; Τώρα ονομάζουμε ορισμένα φαγητά. Αν έχουν κρέας, τα παιδιά πρέπει να σηκώνονται όρθια. Ονομάζουμε τροφές με «κρυμμένο» κρέας όπως αυγά με μπέικον, παστίτσιο, τοστ ζαμπόν τυρί, μακαρόνια με κιμά, σουφλέ μακαρόνια με ζαμπόν, χάμπουργκερ κλπ. Εστιάζουμε στο χάμπουργκερ. Δείχνουμε το χάμπουργκερ και ζητάμε από τα παιδιά να μαντέψουν από τι είναι φτιαγμένο. Καταγράφουμε τα υλικά που προτείνουν σε χαρτί του μέτρου (ψωμί, μπιφτέκι, τυρί, ντομάτα, κρεμμύδι). Μοιράζουμε στα παιδιά το Φύλλο Εργασίας με το λαβύρινθο για να βρουν τις άκρες του
. Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν από ποιο στοιχείο της φύσης/ζωντανό οργανισμό παίρνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα καταγράφουμε στο χαρτί του μέτρου. Κατόπιν αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα χάμπουργκερ με λαχανικά και τυρί. Μας άρεσε πάρα πολύ. Ήταν πεντανόστιμο
Πώς έφτασα στο πιάτο σας.
Κινητικό παιχνίδι, αφήγηση.
Γινόμαστε σπορείς και σπέρνουμε στο χωράφι. Γινόμαστε οι σπόροι που κοιμούνται στο χώμα. Το αυτόματο ποτιστικό που ποτίζει τα χωράφια. Γεωργοί που φοράμε προστατευτικές μάσκες και ψεκάζουμε τις καλλιέργειες. Θεριστικές μηχανές που αλωνίζουν. Αγελάδες που βόσκουν. Οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα. Κρεοπώλες που τεμαχίζουν κρέας. Ψήστης που ψήνει το κρέας. Άνθρωποι που τρώνε ένα χάμπουργκερ». Δίνουμε και άλλα παραγγέλματα που θα εμπνευστούμε από την αλυσίδα παραγωγής. Άραγε τι θα προτιμήσουμε για το βραδινό μας, χάμπουργκερ ή φακή;
Είδαμε το video και το σχολιάσαμε το. Πώς επηρεάζει τελικά τον πλανήτη και την υγεία μας το χάμπουργκερ και η υπερβολική κρεατοφαγία; Φυσικά δεν καταργούμε το κρέας. Καταναλώνουμε όμως με μέτρο. Συμβουλευόμαστε πάλι την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Και γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.
Δεν πετάμε φαγητό, δεν υπερβάλλουμε, δε σπαταλάμε.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021
Του χάμπουργκερ και της φακής
Με καρτέλες είδαμε, την αλυσίδα παραγωγής του χάμπουργκερ και της φακής αντίστοιχα.
Στη συνέχεια συγκρίναμε τις δύο αλυσίδες παραγωγής της φακής και του χάμπουργκερ μεταξύ τους , και φτιάξαμε το ντόμινο του χάρμπουργκερ και το ντόμινο της φακής Τα παιδιά παρατηρούν ποια από τις δύο αλυσίδες έχει πιο πολλές κάρτες και διατυπώνουν τις σκέψεις τους για το οικολογικό αποτύπωμα των δυο τροφών.
Άραγε τι θα προτιμήσουμε για το βραδινό μας, χάμπουργκερ ή φακή;
Ωρα για παιχνίδι
ΠΑΤΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ
Κάθε παιδί κρατούσε στο χέρι του ένα κουτάλι με μια πατάτα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Κάθε φορά που ακουγόταν το σύνθημα ξεκινούσαν δύο παιδιά από κάθε ομάδα προσέχοντας να μην τους πέσει η πατάτα. Περάσαμε τέλεια. Μας άρεσε πάρα πολύ!!!!!!!!
Κι από φακή … στολίδι.
Με αφορμή τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν , σκεφτήκαμε να κάνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζυμαρικά και όσπρια. Θα σας αρέσουν πάρα πολύ
Σ΄αυτό το εργαστήρι θα μάθουμε για την αξία της άσκησης και του υγιεινού σνακ μετά την άσκηση, να προτιμάμε νερό ή φυσικό χυμό έναντι αναψυκτικού
Πήραμε λοιπόν και πάλι βαλίτσες και εισιτήρια και ξεκινήσαμε για άλλο ένα ταξίδι. Αυτή τη φορά στη χώρα του Απογευματινού
Κινητικό παιχνίδι, καταγραφή ιδεών
Το ταξίδι αυτό ξεκινά με παιχνίδι στην αυλή. Όμως επειδή ο καιρός δεν ήταν καλός αποφασίσαμε να παίξουμε μέσα στην αίθουσα. Διαμορφώσαμε κατάλληλα το χώρο , τοποθετήσαμε εμπόδια και το παιχνίδι ξεκίνησε.
Όταν το παιχνίδι τελείωσε , ρωτήσαμε τα παιδιά αν πεινάνε ή διψάνε και τι ακριβώς …ορέγονται περισσότερο. Όλα είπαν ότι δίψασαν. Τους αφήνουμε να πιούν νερό
Στη συνέχεια τα ρωτήσαμε πως περνάνε τα απογεύματα και αν κάνουν κάποια φυσική δραστηριότητα .Κάποια παιδιά πηγαίνουν σε οργανωμένες δραστηριότητες (κολυμβητήριο, ταε κβο ντο, χορός κ.λ.π). Τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν καθημερινά στην παιδική χαρά στην πλατεία του χωριού. Συζητήσαμε πόσο καλό μας κάνει η άσκηση, το παιχνίδι, το τρέξιμο, η μπάλα, το παιχνίδι με φίλους.
Μετά ρωτήσαμε τα παιδιά τι τρώνε ή πίνουν συνήθως μετά από αυτήν τη δραστηριότητα. Μερικά είπαν πως τρώνε διάφορα σνακ (κουλουράκια, μπισκότα, πατατάκια, τοστ, κέικ) και πίνουν νερό, χυμούς συσκευασμένους και κόκα κόλα). Ξανακοιτάξαμε όλοι μαζί την πυραμίδα της διατροφής και θυμηθήκαμε την οριζόντια «μπάρα» που τη συμπληρώνει (σωματική άσκηση, φαγητό στο τραπέζι με παρέα, συμμετοχή στη μαγειρική κλπ).
Σχολιάσαμε τις τροφές που προτιμούν τα παιδιά. Ποιες από αυτές τις τροφές έχουν ετοιμάσει οι γονείς τους στο σπίτι και ποιες τις αγοράζουν; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021
Ένας ουρακοτάγκος στο μπισκότο μας
Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και προβληματιστήκαμε
Δείξαμε δύο εικόνες του ουρακοτάγκου. Ποιο συναίσθημα αναγνωρίζουν;
Τα παιδιά εύκολα απάντησαν: Χαρούμενος και Λυπημένος
Μοιράσαμε κάρτες με τρόφιμα στα παιδιά. Βάλαμε μουσική και τα παιδιά χόρευαν στην αίθουσα. Όταν η μουσική σταματούσε τα παιδιά τοποθετούσαν τις κάρτες στον χαρούμενο ή λυπημένο ουρακοτάγκο . Με λύπη διαπιστώσαμε ότι πολλά σνακ που τρώμε περιέχουν φοινικέλαιο. Θυμηθήκαμε τα λόγια του ουρακοτάγκου από το βίντεο:
” ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ”
Μετά την άσκηση, τι πίνω;
Ρωτάμε τους μαθητές πόσα ποτήρια νερό πίνουν την ημέρα. Όποιος πίνει τα πιο πολλά ανακηρύσσεται Σούπερ-Νεροφίδας και θα λαμβάνει ειδικό μετάλλιο. Δίνουμε στα παιδιά την πληροφορία ότι για την ηλικία τους, 4-8 ετών, συνιστώνται 6-7 ποτήρια την ημέρα. Πώς πίνουν το νερό; Σε ποτήρια; Σε παγούρια; Αγοράζουν μπουκαλάκια; Ποια τα πλεονεκτήματα του παγουριού; Ποια τα πλεονεκτήματα του νερού της βρύσης; Τι θα συνέβαινε αν συγκεντρώναμε όλα τα άδεια πλαστικά μπουκάλια από το νερό μας στην αυλή του σχολείου; Πόσο ψηλός θα ήταν ο πύργος που θα φτιάχναμε; Πόσα χρόνια θα χρειαζόταν η Γη για να διαλύσει το πλαστικό;
Η άσκηση λοιπόν μαζί με την σωστή διατροφή συμβάλλουν στην καλή υγεία και στην καλή ποιότητα ζωής.
Το εργαστήριο αυτό λοιπόν είχε κίνηση, νερό και ζώα του δάσους που μας ζητάνε να προσέχουμε τι τρώμε γιατί διαφορετικά θα καταστραφεί το σπίτι τους.
Έτοιμοι για το 6ο ταξίδι μας? Πήραμε εισιτήρια και βαλίτσες και ξεκινήσαμε
Στο πίνακα της τάξης έχουμε πάντα το Διατροφικό Κοσμικό Ρολόι για να θυμόμαστε σε ποιο σταθμό του ταξιδιού μας βρισκόμαστε!
Ανακαλούμε με τους μαθητές μας τη θέση των λαχανικών στις δύο πυραμίδες διατροφής. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο . Στο κέντρο τοποθετούμε εικόνες από διάφορα λαχανικά και τα παιδιά διαλέγουν όποια λαχανικά τους αρέσουν για να φτιάξουν την αγαπημένη τους σαλάτα και τα τοποθετούν στο πιάτο τους.. .Στη συνέχεια όλη η τάξη βραβεύει την πιο νόστιμη σαλάτα, την πιο υγιεινή και την πιο πολύχρωμη! Και στο τέλος τρώμε όλοι μαζί μια υγιεινή σαλάτα.
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021
Το παιχνίδι των τεσσάρων εποχών
Κινητικό παιχνίδι και ανάκληση γνώσεων
Τοποθετούμε στις τέσσερις γωνίες της τάξης από ένα χρωματιστό πανί, ένα για κάθε εποχή του χρόνου. Μουσική υπόκρουση οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι. Οι μαθητές, όταν η μουσική σταματήσει, πρέπει να σταθούν στο σωστό πανί/εποχή που αντιστοιχεί στο λαχανικό της προτίμησής τους. Παρατηρούμε όλοι μαζί πού έχει σταθεί το κάθε παιδί. Σωστά ή λάθος; Σχολιάζουμε συνολικά τα λαχανικά της κάθε εποχής του χρόνου. Γιατί βρίσκουμε πια όλα τα λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου; Τι συνέπειες έχει αυτό; Πώς λειτουργεί ένα θερμοκήπιο και τι μπορεί να «κοστίζει» στο περιβάλλον και στην υγεία μας (περισσότερα φυτοφάρμακα, ενέργεια, κλπ.); Τι μπορεί να σημαίνει ένα προϊόν που εισάγεται από άλλες χώρες;
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021
Ψαρόσουπα Παιχνίδι ρόλων
Επιστρέφουμε στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.Πού βρίσκονται τα ψάρια σε σχέση με το κρέας; Γιατί μας είναι απαραίτητα;Στήνουμε μαζί με τα παιδιά το σκηνικό στην τάξη.Μία γωνιά, ορίζεται ως θάλασσα.Τα παιδιά παίρνουν θέσεις και το παιχνίδι ξεκινάει Είναι Ιούνιος! Πετάμε όλα τα ψάρια της ημέρας στη θάλασσα και καλούμε τους ψαράδες να ψαρέψουν χωρίς να τους δώσουμε καμία άλλη οδηγία.Όσα ψάρια δεν έχουν το επιτρεπόμενο μέγεθος τα επιστρέφουμε στη θάλασσα.
. Κάθε ψάρι πρέπει να ψαρεύετε στον καιρό του. Απαγορεύετε να ψαρεύουν τα ψάρια πριν αναπαραχθούν. Τα αφήνουμε να μεγαλώσουν, να γεννήσουν και μετά τα ψαρεύουμε.
Σημαδιακή ημέρα. Μετά από ενάμισυ χρόνο πήγαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική επίσκεψη. Μπήκαμε στο λεωφορείο ( Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν ταξιδέψει πάλι με λεωφορείο) και επισκεφθήκαμε τον πολυχώρο ΦΟΥΓΑΡΟ στο ΝΑΥΠΛΙΟ όπου παρακολουθήσαμε παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα: ” ΜΠΛΟΥΜ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ”
Μαζί μας στην επίσκεψη ήταν και η δασκάλα της Α΄τάξης του Δημοτικού σχολείου Ινάχου μαζί με τους μαθητές της Α΄τάξης στα πλαίσια της συνεργασίας μας στο σχέδιο δράσης: ” Η Μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο” Περάσαμε τέλεια!!!!!!!!!!!
Είμαστε έτοιμοι για το πέμπτο μας ταξίδι? Ξεκινάμε λοιπόν. Πήραμε εισιτήρια και βαλίτσες και μπήκαμε στο αεροπλάνο. Φτάσαμε!
Στη χώρα του Δεκατιανού
Κολατσίζοντας μαζί. Γιορτινό κολατσιό στην τάξη, μουσική, στατιστικά, καταιγισμός ιδεών.Παρουσιάζει ο καθένας αυτό που έφερε από το σπίτι.
Κάνουμε απλές κατηγοριοποιήσεις του κολατσιού (φρούτα, συσκευασμένες τροφές, τοστ, αυγό, κλπ.). Τι φέραμε να πιούμε; Νερό, αναψυκτικό, χυμό, ; Φτιάχνουμε έναν απλό πίνακα με «στατιστικά» ως εξής: Μία στήλη με ονόματα των παιδιών, μία με φωτογραφία ή σκίτσο από το κολατσιό που έφεραν, μία με το ρόφημα και μία στήλη που δηλώνει ποιος ετοίμασε το κολατσιό. Συζητάμε γιατί είναι καλύτερο να φέρνουμε φαγητό που ετοιμάστηκε στο σπίτι, παρά κάτι αγοραστό. Συνοψίζουμε τον χρυσό κανόνα: όσο λιγότερο επεξεργασμένη και βιομηχανοποιημένη είναι η τροφή μας, τόσο καλύτερη για την υγεία μας και το περιβάλλον.
Εμφανίζω την μπανάνα που έχω φέρει. Ποιος άλλος έχει φέρει μπανάνα; Από πού είναι; Η δική σας δεν είναι από την Κρήτη, αλλά εισαγόμενη, από την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική. Λέμε την ιστορία της μπανάνας και βάζουμε στη σειρά τις εικόνες.
Βλέπουμε και την εικόνα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις για να μετρήσουμε τα τροφοχιλιόμετρα της μπανάνας.
Στην υδρόγειο σφαίρα βρίσκουμε τη χώρα προέλευσης της μπανάνας. Με μια κλωστή «μετράμε» την απόσταση ως την Ελλάδα. Έτσι οπτικοποιούμε με απλό τρόπο τα τροφοχιλιόμετρα. Κάνουμε καταιγισμό ιδεών πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις επιλογές μας, ώστε το κολατσιό μας να είναι πιο υγιεινό και να έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα? Τοποθετήσαμε τα πατουσάκια μας με βάση την χώρα προέλευσης της κάθε μπανάνας
Μας άνοιξε η όρεξη.Φάγαμε το δεκατιανό μας , ακούσαμε μουσική και τραγουδήσαμε. Με αφορμή την μπανάνα ζωγραφίσαμε και φρούτα με την μέθοδο του στένσιλ.
Σήμερα πήραμε τις βαλίτσες μας, τα εισιτήρια μας , μπήκαμε στο αεροπλάνο και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη χώρα του πρωινού.
Σχολιάζουμε με τους μαθητές μας τι τρώνε για πρωινό; Φτιάχνουμε ένα τραγούδι για το πρωινό. Διασκεδάζουμε επαναλαμβάνοντας όλοι μαζί τους στίχους ρυθμικά.
Σε χαρτί του μέτρου φτιάχνουμε ένα κολάζ με φωτογραφίες και ονόματα τροφίμων που χρησιμοποιούν τα παιδιά στο πρωινό τους.
Πυραμίδα και διατροφική αξία
Φτιάχνουμε, με τη βοήθεια τριών πανιών, μια πυραμίδα στο πάτωμα. Ζητάμε από τα παιδιά να «γίνουν» κάποιες τροφές του πρωινού και να τοποθετηθούν μέσα στην πυραμίδα αυτή της μεσογειακής διατροφής.
Ο βασιλιάς της ζάχαρης
Παιχνίδι καυτής πατάτας
Εξηγούμε στα παιδιά ότι όταν οι τροφές περιέχουν πολλή ζάχαρη και πολύ αλάτι αυξάνεται το βάρος μας περισσότερο από το κανονικό, χαλάνε τα δόντια μας και νιώθουμε πιο κουρασμένοι. Επίσης αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άλλες τροφές, που κάνουν καλό στην υγεία, στην ανάπτυξη, να φαίνονται άνοστες και να τις αποφεύγουμε.
Τοποθετούμε στο πάτωμα δυο πανιά διαφορετικού χρώματος.
Το ένα αντιστοιχεί στις τροφές με πολλή ζάχαρη και το άλλο στις τροφές με λίγη ζάχαρη.
Βάζουμε τις φωτογραφίες τροφών στο πάτωμα και κάνουμε έναν κύκλο γύρω τους. Η μουσική ξεκινά. Τα παιδιά περνούν τη ζωγραφιά του Βασιλιά της Ζάχαρης από χέρι σε χέρι. Όταν η μουσική σταματήσει, όποιος έχει τον Βασιλιά της Ζάχαρης σηκώνεται από τον κύκλο και διαλέγει μία εικόνα από το πάτωμα και την τοποθετεί στο κατάλληλο πανί.
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021
Πρωινό σαν βασιλιάς
Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας φάγαμε όλοι μαζί ένα υγιεινό πρωινό. Το πρωινό μας περιείχε: Ψωμί, γάλα, δημητριακά, μέλι, μαρμελάδα, ταχίνι, μερέντα, τόστ, τηγανίτες, τηγανόψωμα, φυσικό χυμό πορτοκάλι, κέικ. Ευχαριστούμε πολύ τις γλυκιές μανούλες για τα νόστιμα εδέσματα που μας έφεραν. Ήταν όλα πεντανόστιμα.
Τα παιδιά κατάλαβαν ότι όταν τρώμε ένα υγιεινό πρωινό παίρνουμε ενέργεια για να ξεκινήσουμε με δύναμη και ζωντάνια την ημέρα μας. Μαθαίνουμε καλύτερα, έχουμε καλύτερη υγεία σωματική και ψυχική, ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας. Και βέβαια το πρωινό μας το τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι της κουζίνας μαζί με την οικογένεια , και όχι βλέποντας τηλεόραση .
Σήμερα ξεκινήσαμε το τρίτο ταξίδι μας. Πήραμε τις βαλίτσες μας, τα εισιτήρια μας και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στην Μεσόγειο Θάλασσα. Παρατηρήσαμε την υδρόγειο σφαίρα βρήκαμε που είναι η Ελλάδα και είπαμε ότι το γαλάζιο χρώμα γύρω από τη χώρα μας είναι μια θάλασσα που λέγεται Μεσόγειος Θάλασσα. Μάθαμε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες χώρες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Με τι ταξιδεύουμε στη θάλασσα? Με καράβι ,με βάρκα κυρία. Μπήκαμε λοιπόν στο καράβι μας και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας.
1η δραστηριότητα
Συζητήσαμε για τις ομάδες των τροφών. Μοιράσαμε καρτέλες με διάφορα τρόφιμα ( φρούτα, λαχανικά, ψάρια). Βάλαμε στο πάτωμα τρία στεφάνια και πάνω από κάθε στεφάνι καρτέλες με τα ονόματα των ομάδων. Τα παιδιά τοποθέτησαν τα καρτελάκια με τα τρόφιμα στην αντίστοιχη ομάδα
2η δραστηριότητα
Συζητήσαμε για την προέλευση των τροφών. Υπάρχουν τρόφιμα που προέρχονται από τη χώρα μας και άλλα που προέρχονται από άλλες χώρες.
Μάθαμε τι σημαίνει οικολογικό αποτύπωμα:Τα τρόφιμα που παράγονται στη χώρα μας δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη μας με πολλά καυσαέρια για την μεταφορά τους στο σούπερ μάρκετ.Έχουν επομένως μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Ενώ τα τρόφιμα που παράγονται σε ξένες χώρες επιβαρύνουν τον πλανήτη μας με πολλά καυσαέρια για την μεταφορά τους. Έχουν δηλαδή μεγάλοοικολογικό αποτύπωμα . Εμπεδώσαμε αυτά που μάθαμε με την παρακάτω δραστηριότητα
Παρατηρήσαμε τρία πακέτα με ρύζι, φασόλια και φακές και βρήκαμε την χώρα προέλευσης τους. Τα δύο παράγονται στη χώρα μας και το τρίτο σε άλλη χώρα. Το οικολογικό αποτύπωμα το αναπαραστήσαμε με χάρτινα πατουσάκια. Τα παιδιά κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα προιόντα με τα ανάλογα πατουσάκια.
3η δραστηριότητα
Παιχνίδι «τυφλής γευσιγνωσίας» και αντιστοίχισης με κάρτες.
Κρύβουμε κάποια από τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από ένα πανί. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο . Ζητάμε από τα παιδιά να τους δέσουμε τα μάτια με ένα μαντίλι, να τραβήξουν ένα φρούτο ή λαχανικό, να το μυρίσουν, να το αγγίξουν και να μαντέψουν ποιο είναι;Κατόπιν τα παιδιά αντιστοιχίζουν το φρούτο ή το λαχανικό με το αντίστοιχο καρτελάκι με τη φωτογραφία του φρούτου ή του λαχανικού.
4η δραστηριότητα
Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής
Με αφετηρία δύο αντιστρόφως ανάλογες πυραμίδες, της μεσογειακής διατροφής και της περιβαλλοντικής πυραμίδας, παρουσιάζεται στα παιδιά η σύνδεση της μεσογειακής διατροφής με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν οι τροφές που καταναλώνουμε. Η χρήση των δύο πυραμίδων απεικονίζει και τη βασική ιδέα του προγράμματος· η μεσογειακή διατροφή είναι καλή και για το περιβάλλον.
Κατασκευή τρισδιάστατης πυραμίδας μεσογειακής διατροφής
Φτιάξαμε τη δική μας πυραμίδα μεσογειακής διατροφής . Κολλήσαμε εικόνες από όλες τις κατηγορίες τροφίμων , την κάθε μια στην δική της θέση και μας άρεσε πάρα πολύ
Τραγούδια
Μάθαμε το τραγούδι της υγιεινής διατροφής
2)Ακούσαμε το τραγούδι: ” Ο χορός των μπιζελιών” και το δραματοποιήσαμε
Δώσαμε στα παιδιά μια λωρίδα γκοφρέ χαρτί και ακούγοντας το τραγούδι τα παιδιά κινούνται στο χώρο κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις .
Στον κύκλο συζητάμε: ποια λαχανικά ήταν καλεσμένα στον χορό; Ποιος τα έχει δοκιμάσει; Του αρέσουν; Που τα βρίσκουμε? Στη λαική, στο μανάβη, στο supermarket, στο χωράφι.
Περιμένουμε με ανυπομονησία το τέταρτο ταξίδι μας : ” ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ”
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή