2ο Εργαστήριο: “Μια μερίδα πλανήτη παρακαλώ”

2) ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ο γύρος του κόσμου

Ετοιμοι για το δεύτερο ταξίδι μας. Πήραμε τις βαλίτσες μας , τα εισιτήρια μας , μπήκαμε στο αεροπλάνο και ξεκινήσαμε να κάνουμε το γύρο του κόσμου.

α )Παρατηρήσαμε την υδρόγειο σφαίρα ( πλανήτης ΓΗ) και βρήκαμε που είναι η Ελλάδα. Ρώτησα τα παιδιά τι είναι το γαλάζιο χρώμα και μου είπαν  ότι είναι η θάλασσα. Τι είναι όλα αυτά  τα χρωματιστά κομματάκια, και μου είπαν ότι είναι οι διάφορες χώρες ( η στεριά). Αρχίσαμε λοιπόν να σκεφτόμαστε τι τροφές μας δίνει το χώμα και τι τροφές μας δίνει η θάλασσα.Για να το εμπεδώσουμε περισσότερο , απλώσαμε δύο πανιά στο πάτωμα, ένα γαλάζιο για τη θάλασσα και ένα καφέ για το χώμα.  εκφωνούμε διάφορες τροφές και τα παιδιά πηγαίνουν και στέκονται στο αντίστοιχο πανί. Π.χ  φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ζώα στο χώμα. Ψάρια, κοχύλια, χταπόδια στη θάλασσα.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

β)Κατόπιν βάλαμε μουσική  και κινούμασταν στην αίθουσα. Στο σταμάτημα της μουσικής τα παιδιά ακουμπούσαν τα τρόφιμα που κρατούσαν στο ανάλογο πανί ( χώμα ή  θάλασσα).

β) Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: ΨΑΡΑΔΕΣ και ΓΕΩΡΓΟΙ. Συζητήσαμε τι δουλειά κάνει κάθε ένας. Απλώσαμε στο πάτωμα δυο πανιά, ένα γαλάζιο για θάλασσα και ένα καφέ για έδαφος. Φορέσαμε τα καπέλα μας για να μην μας κάψει ο ήλιος. Μέσα στην θάλασσα βάλαμε ψάρια και κοχύλια  πλαστικοποιημένα στα οποία κολλήσαμε ένα συνδετήρα. Τα παιδιά- ψαράδες κρατούσαν πετονιές στις  οποίες κολλήσαμε μαγνητάκια. Τα παιδιά -γεωργοί  κρατούσαν στα χέρια τους φυτά ροδιάς, αχλαδιάς, πορτοκαλιάς και σπόρους σιτάρι φακές και φασόλια. Βάλαμε μουσική και ξεκινήσαμε τη δουλειά.

– Όταν ακουγόταν το τραγούδι ” Ο γεωργός πάει στον αγρό” , τα παιδιά – γεωργοί φύτεψαν τα φυτά και έσπειραν τους σπόρους.

-Όταν ακουγόταν το τραγούδι ” Η βαρκούλα του Ψαρά” , τα παιδιά- ψαράδες  ψάρεψαν τα ψάρια και τα έβαλαν στο καλάθι.

Αναρωτηθήκαμε τι θα γινόταν αν βρομίζαμε το νερό και το χώμα της γης. Τι θα συνέβαινε στην τροφή μας? Που θα  κατέληγε αυτή η βρομιά?  Τι μπορούμε να κάνουμε? Να μη βάζουμε πολλά φάρμακα όταν καλλιεργούμε, να μη σπαταλάμε το νερό στο χωράφι ,να μην μολύνουμε το νερό της θάλασσας, να μην πετάμε φαγητό γιατί υπάρχουν παιδιά που πεινάνε.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Συζητήσαμε με τα παιδιά την αξία του ψωμιού στην διατροφή μας  καθώς και το συμβολισμό του.

Αναφερθήκαμε στη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, διαβάσαμε  το παραμύθι:” Το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου” και αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας ψωμί. Τι χρειαζόμαστε για να γίνει το ψωμί? Αλεύρι, νερό μαγιά και αλάτι. Ετοιμάσαμε όλα τα υλικά και ξεκινήσαμε το ζύμωμα .

Κάθε παιδί πήρε λίγο ζυμαράκι και έφτιαξε ένα καρβελάκι.  Τα βάλαμε στις λαμαρίνες και τα πήγαμε στο φούρνο να τα ψήσουμε .

Ο κύριος Θοδωρής ( ο φούρναρης) μας ξενάγησε στο φούρνο και μας είπε ότι θα μας φέρει τα ψωμάκια μας όταν ψηθούν . Τον ευχαριστήσαμε και φύγαμε

Έτοιμα τα ψωμάκια μας. Ζεστά και λαχταριστά. Και βέβαια τα δοκιμάσαμε.

ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  

Γιατί έγινε από τα πιο γλυκά χεράκια

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Η πιο γλυκιά τυρόπιτα του κόσμου

Η όρεξη δεν μας κόπηκε λοιπόν και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια πίτα με ντόπια υλικά. Αφού συζητήσαμε με τα παιδιά  από πού προέρχονται οι τροφές, μας  απάντησαν από το super market, το μανάβη, τη λαϊκή. Αναζητώντας τον τρόπο που  έφτασαν εκεί οδηγηθήκαμε στο αγρόκτημα, τη θάλασσα, το δέντρο, το χώμα, τη θάλασσα.  Συζητήσαμε λοιπόν από που προέρχονται  τα  υλικά της πίτας μας. Τα υλικά που  χρησιμοποιήσαμε ήταν  από τη χώρα μας. Η πίτα μας   έχει χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα και δεν έχουμε κάνει κακό στον Πλανήτη μας.
Όλα τα υλικά μας τα πρόσφερε η Γη μας. Η πίτα μας είναι στρογγυλή σαν τον πλανήτη μας.

Ευχαριστούμε τη γλυκιά μανούλα που μας έψησε την πίτα μας. Ήταν ομολογουμένως πεντανόστιμη. Ήταν η δική μας τυρόπιτα.

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

 

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Α΄ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ-ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥ ΖΗΝ.ΘΕΜΑ:ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ-ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

1). Μια σούπερ νόστιμη μέρα!                                                   

Ετοιμασία ταξιδιού

Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι σε αυτό το πρόγραμμα θα κάνουμε ένα ταξίδι στον υπέροχο Κόσμο της Διατροφής. Και όπως κάνουμε σε κάθε ταξίδι πήραμε τις βαλίτσες μας, βγάλαμε εισιτήρια και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας

Στον κύκλο συζητήσαμε ότι όπως τα αυτοκίνητα για να ξεκινήσουν χρειάζονται βενζίνη ή πετρέλαιο τα οποία λέγονται καύσιμα, έτσι και ο άνθρωπος για να μπορέσει να δουλέψει, να τρέξει, να παίξει χρειάζεται φαγητό ( σωστό φαγητό). Τα καύσιμα λοιπόν για το ανθρώπινο σώμα είναι το φαγητό. Αυτό μας δίνει ενέργεια.

1)Παίξαμε κινητικά παιχνίδια με  συνοδεία κρουστού. τ\Τα παιδιά εκτέλεσαν παραγγελμάτα που παραπέμπουν στην ενέργεια που μας δίνει το φαγητό.
Π.χ. «περπατάμε αργά, είμαστε νηστικοί», «περπατάμε γρήγορα, έχουμε φάει καλό πρωινό.
. Εναλλάσσουμε μιμήσεις, π.χ. “τρώμε, σκουπίζουμε το στόμα μας, βαρυστομαχιάζουμε, κ.λ.π

2) Συζητήσαμε τι τους αρέσει να τρώνε για πρωινό και σε φύλλο εργασίας στο οποίο απεικονίζεται ένα πιάτο τα παιδιά κόλλησαν ζωγραφιές με το φαγητό που τους αρέσει να τρώνε για πρωινό(  γάλα, δημητριακά, ψωμί με μέλι, τόστ, χυμό πορτοκάλι ,γάλα με νεςκουίκ). Βάζουμε μουσική . Όσο διαρκεί η μουσική τα παιδιά κινούνται στο χώρο  κρατώντας στο χέρι τις ζωγραφιές τους. Όταν σταματάει η μουσική σηκώνουν ψηλά τις ζωγραφιές και λένε τι τους αρέσει για πρωινό.

3) Διαβάσαμε στα παιδιά το παραμύθι “Μια μέρα στο παλάτι του “Βρέχει το Αγαπημένο μου Φαγητό” Φανταστήκαμε  ότι ο βασιλιάς μας κάλεσε στο παλάτι του. Εκεί περάσαμε τέλεια γιατί από το χρυσό ταβάνι έπεφτε ότι φαγητό ήθελαν τα παιδιά. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν . Γελάσαμε πολύ

Την ίδια δραστηριότητα κάναμε για το μεσημεριανό . Μας άρεσε πάρα πολύ. Στο τέλος βάλαμε τις ζωγραφιές μας στον τοίχο.

ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

           

Με αφορμή λοιπόν την ενασχόληση μας με την υγιεινή διατροφή  ασχοληθήκαμε με τα φρούτα του φθινοπώρου( μήλο, αχλάδι, ρόδι, κυδώνι). Μάθαμε ποιά είναι, τι χρώμα έχουν , πως τρώγονται, από ποιό δέντρο παίρνουμε το κάθε φρούτο ( μηλιά, αχλαδιά, ροδιά, κυδωνιά). Μάθαμε ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα για να είμαστε υγιείς. Τα φρούτα έχουν πολλές βιταμίνες.Κι όπως λέει  η παροιμία που μάθαμε: “ Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”

Μάθαμε επίσης ότι με τα φρούτα  φτιάχνουμε  πολύ ωραία γλυκά: Μηλόπιτα, κέικ μήλου, μηλοπιτάκια, γλυκό αχλάδι, μήλο κυδώνι, μαρμελάδες και πολύ ωραίο χυμό ρόδι.  Οι γλυκιές μανούλες μας έφτιαξαν πολύ ωραία εδέσματα και τα  δοκιμάσαμε. Ήταν όλα πολύ ωραία. τις    ευχαριστούμε πολύ.

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Στα πλαίσια της 8ης πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού ( 24 Σεπτεμβρίου2021) είπαμε και εμείς να γίνουμε αθλητές. Κι επειδή δεν μπορούσαμε να πάμε σε στάδιο , παίξαμε στην αυλή μας. Τρέξαμε, πηδήξαμε εμπόδια, παίξαμε με την μπάλα και στο τέλος πήραμε και μετάλλιο για την προσπάθειά μας. Περάσαμε τέλεια. Θαυμάστε τους μικρούς αθλητές του Νηπιαγωγείου Ινάχου!!!!!! Είναι όλοι super!!!!!!

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

 

 

 

ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ- ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Σεπτεμβρίου 2021

Σήμερα ο φίλος μας ο ΤΣΕΣΤΕΡ το μικρό ρακούν μας είχε μια έκπληξη.Μας έστειλε γράμμα. Μέσα στον φάκελο είχε 13 μικρότερους φακέλους, ένα για κάθε παιδί με το όνομά του επάνω. Μέσα σε κάθε φάκελο είχε βάλει τόσα φιλάκια – καρδούλες όσα και τα γράμματα του ονόματος κάθε παιδιού.

Και άρχισε το παιχνίδι. Κάθε παιδί ανασύνθεσε το ονομά του  βλεποντάς το από τον φάκελο

Ενδυνάμωση σχέσεων ομάδας. Φτιάξαμε το ιστό της φιλίας και μετά κάθε παιδί προσπαθούσε να περάσει μέσα από τον ιστό, χωρίς να πατήσει τις κλωστές. Μας άρεσε πάρα πολύ

Φτιάξαμε και το σταφύλι της φιλίας

 

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ