ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μετά την ενασχόλησή μας με το θέμα ” Μέρα- Νύχτα” , αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον Ήλιο και τους Πλανήτες. Αφορμή γι αυτό ήταν ο προβληματισμός μας για το πότε έχουμε μέρα και πότε έχουμε νύχτα.

Πήραμε λοιπόν 3 μπάλες. Μια κόκκινη που έγινε ο ήλιος, μια μπάλα  μπλε που έγινε η Γη και μια μικρή γαλάζια που έγινε το Φεγγάρι. Στην μπάλα Γη  σχεδιάσαμε όλες τις ηπείρους και βάλαμε ένα αυτοκόλλητο στην Ελλάδα.

Μάθαμε ότι ο Ήλιος είναι ακίνητος , η Γη κινείται γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο.. Το Φεγγάρι- ή αλλιώς Σελήνη- είναι δορυφόρος της Γης και κινείται γύρω από τη Γη.

Αναπαραστήσαμε λοιπόν την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, και την κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη με τις 3 μπάλες. Έτσι, κατάλαβαν ότι όταν η Ελλάδα ήταν απέναντι από τον Ήλιο έχουμε Μέρα. Όταν είναι από την άλλη πλευρά έχουμε Νύχτα.

Μετά το εμπεδώσαμε με την παρακάτω κατασκευή. (Το γυαλιστερό μας φεγγάρι είναι από αλουμινόχαρτο. Η κατασκευή έχει γίνει με διπλόκαρφα για να μπορούμε να αναπαριστούμε την κίνηση της Γης και της Σελήνης).

Κατόπιν, μάθαμε ότι στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν εννέα πλανήτες: Ερμής, Αφροδίτη, Γη , Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, και Πλούτωνας (νάνος πλανήτης). Παρακολουθήσαμε βίντεο για τους πλανήτες και μετά  φορέσαμε στολές και γίναμε πλανήτες. Ένα παιδί έγινε ήλιος και τα άλλα πλανήτες. Βάλαμε μουσική και αρχίσαμε να γυρίζουμε γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον εαυτό μας.

Ο Κωνσταντίνος- Ήλιος

Η Μαριάντζελα – Ερμής

Η Κατερίνα- Αφροδίτη

Ο Στέφανος- ΓΗ

Η Σοφία – Σελήνη

 

Η Δανάη- Άρης

Ο Άγγελος- Δίας

Ο Χρήστος. Δ- Κρόνος

Ο Αλέξανδρος_ Πλούτωνας

Ο Αναστάσης- Ουρανός

 

Ο Χρήστος. Χ- Ποσειδώνας

 

 

Την επόμενη ημέρα φορέσαμε τα μαγικά γυαλιά και κοιτάξαμε τον ήλιο. Τι χρώμα έχει πραγματικά ο Ήλιος; Αναρωτήθηκαμε…

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτό που είδαν. Κυρία, ο  ήλιος είναι  μια άσπρη μπάλα!!!!!!! Τέλειο!!!!!!

Μιλήσαμε για τις φάσεις της Σελήνης . Η εμπέδωση όσων μάθαμε εμπλουτίστηκε φτιάχνοντας τα μπισκοτο-φεγγαράκια μας.

Οι φάσεις της Σελήνης με μπισκότα OREO:

Στη συνέχεια, είδαμε βίντεο με τους πλανήτες. Αναρωτηθήκαμε πως θα πάμε στο Διάστημα? Μα φυσικά με το διαστημόπλοιο. Παρακολουθήσαμε λοιπόν βίντεο με διαστημόπλοια και αστροναύτες και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον δικό μας πύραυλο. Πως θα τον ονομάσουμε?

ΙΝΑΧΟΣ 13

Γιατί 13? Γιατί τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο Ινάχου είναι 13, άρα και το πλήρωμα του πυραύλου μας είναι και 13!

Κατασκευάσαμε τον δικό μας πύραυλο και επιβιβαστήκαμε για το ταξίδι μας στο διάστημα. Έτοιμοι για εκτόξευση!!!!! ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ !!!

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Μετά το ταξίδι μας στο διάστημα, ο καθένας δημιούργησε τον δικό του πύραυλο με το όνομά του:

 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Παρακολουθήσαμε το παραμύθι : ” Ταξιδεύοντας στον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα”

Απολαύσαμε την ακρόαση του τραγουδιού για τον Μικρό Πρίγκιπα  από τον Μάριο Φραγκούλη.

Μας άρεσε πάρα πολύ και το τραγουδάμε συνέχεια. Απολαύστε το κι εσείς:

Ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ  και ζωγραφίσαμε τον Μικρό Πρίγκιπα σε φύλλο εργασίας:

 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Μας άρεσε τόσο πολύ η γνωριμία μας με τους πλανήτες,  ώστε  αποφασίσαμε να φτιάξουμε  τον πλανήτη ΓΗ κλόουν , μιας και ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις  για τις Απόκριες. Ενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα:

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ:

Μαρία Καρυστιανού

Βάια Νικητάκου

 

 

Νύχτα – Μέρα-Νύχτα-Μέρα

Αφού μάθαμε πόσες είναι οι εποχές (4), πόσοι είναι οι μήνες(12), αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την μέρα και τη νύχτα.

Μάθαμε για την εναλλαγή μέρας, νύχτας. Πάντα μετά την μέρα έρχεται η νύχτα και πάντα μετά την νύχτα έρχεται η μέρα.

Νύχτα, Μέρα, Νύχτα, Μέρα, Νύχτα, Μέρα και πάλι από την αρχή.

 

Ποιό είναι το σύμβολο της ημέρας? Ο Ηλιος.

Ποιό είναι το σύμβολο της νύχτας?  Το Φεγγάρι.

Τοποθετήσαμε στη σειρά τα σύμβολα της ημέρας και της νύχτας και μετά αντιστοιχίσαμε εικόνα με λέξη.

 

Σε χάρτινα πιάτα αναπαραστήσαμε την εναλλαγή μέρας- νύχτας.

Ζωγραφική με πινέλα και κολλάζ με βελουτέ χαρτί.

 

Σε φωτοτυπία ζωγραφίσαμε τον ήλιο και το φεγγάρι με συνδυασμούς χρωμάτων.

Ζωγραφίσαμε αινίγματα για την μέρα και τη νύχτα, για τον ήλιο και το φεγγάρι.

Διαβάσαμε το παραμύθι για τη μέρα και τη νύχτα.

από το https://e-children.blogspot.com/2012/09/blog-post_5975.html

Θεατρικό παιχνίδι: Χωρίσαμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Η ομάδα της ημέρας και η ομάδα της νύχτας. Τα παιδιά – ΗΜΕΡΑ αναπαριστούν δραστηριότητες της ημέρας και τα παιδιά-ΝΥΧΤΑ  αναπαριστούν δραστηριότητες της νύχτας ακούγοντας κάθε ομάδα την ανάλογη μουσική. Κατόπιν δύο παιδιά ντύθηκαν  ΜΕΡΑ και ΝΥΧΤΑ. Όταν ακουγόταν η μουσική της νύχτας, το παιδί -ΝΥΧΤΑ, ακουμπούσε με το ραβδάκι του τα κεφαλάκια των παιδιών για να κοιμηθούν και μετά τους  σκέπαζε  με ένα μπλε πανί και τους μοίραζε γλυκά όνειρα. Όταν ακουγόταν η μουσική της ημέρας, το παιδί-ΗΜΕΡΑ  ακουμπούσε τα παιδιά με το ραβδάκι  του και εκείνα ξυπνούσαν και χόρευαν. Περάσαμε  τέλεια!!!!!!!

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ:

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΑ ΖΩΑ

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε  με την θεματική ενότητα- ΧΕΙΜΩΝΑΣ  και γνωρίσαμε   τα ζώα των πάγων, μέσα από εκπαιδευτικές ταινίες που παρακολουθήσαμε , παραμύθια που διαβάσαμε. Τα ζωγραφίσαμε ,κάναμε κατασκευές ,παίξαμε παιχνίδια γλώσσας , μάθαμε παροιμίες  και τραγούδια για τους μήνες, παιχνίδια  μαθηματικών και παιχνιδοτράγουδα !!!

Θαυμάστε τις δημιουργίες μας!!!!!

Χιονονιφάδες μπαλαρίνες  με χαρτοκοπτική

Τρισδιάστατος χιονάνθρωπος με  χρωματιστά χαρτιά κανσόν

Χιονάνθρωποι:  Ζωγραφική με μπατονέτες

Χιονισμένα δέντρα με την τεχνική του στένσιλ

Χιονάνθρωποι : Ζωγραφική σε πολύχρωμο φόντο

Πιγκουίνοι: Κολλάζ με βελουτέ χαρτί, χιόνι με τη  χρήση μπατονέτας και πολύχρωμο φόντο βαμμένο με σφουγγάρι.

Πολικές αρκούδες : Κολλάζ με εφημερίδες

Φτιάξαμε βιβλιαράκι για την πολική αρκούδα

Διαβάσαμε το παραμύθι: ” Ο Πολικός και η Μελένια ”  και μετά έφτιαξε κάθε παιδί τον δικό του Πολικό και τη Μελένια  στο χαρτί. Συνδυασμός κολλάζ και ζωγραφική. ( Ιδέα από το http://krokotak.com/2018/11/bear-craft/ )

Παίξαμε το παιχνιδοτράγουδο : ” Θα πάω για αρκούδες”

Διαμορφώσαμε την τάξη μας σε δάσος. Φτιάξαμε δέντρα, λίμνη, βουνό, σπηλιά αρκούδας. Ένα παιδί ντύθηκε αρκούδα, μπήκε μέσα στη σπηλιά  και αρχίσαμε το σαφάρι της αρκούδας. Περάσαμε τέλεια!!!!! Η αναπαράσταση του κυνηγιού αρκούδας, αποτελώντας έναν βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω οργανωμένου παιχνιδιού, εξελίσσει την αδρή κινητικότητα, τις ακουστικές εντολές, τον συντονισμό κινήσεων καθώς και την ομαδική εργασία για την επίτευξη ενός αποτελέσματος  των μικρών μας μαθητών ! Σίγουρα τέλος γεμίζει τα παιδιά χαρά και τα ψυχαγωγεί ! Σας δείχνουμε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες της τάξης μας όπως διαμορφώθηκε για το σαφάρι :

Οι Νηπιαγωγοί,

Καρυστιανού Μαρία

Νικητάκου Βάια