ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ζουμερός και πεντανόστιμος ο χρυσός καρπός της πορτοκαλιάς. ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το σχήμα του είναι στρογγυλό. Το εσωτερικό του λέγεται σάρκα και έχει χρώμα πορτοκαλί. Η σάρκα του χωρίζεται σε μικρές φέτες και κάθε φέτα είναι γεμάτη χυμό και μερικές φορές μπορεί να έχει κουκούτσια.Το εξωτερικό μέρος λέγεται φλούδα και έχει μικρούς πόρους από τους οποίους φτιάχνουμε ένα αρωματικό αιθέριο έλαιο. Η γεύση του πορτοκαλιού είναι γλυκιά και η μυρωδιά του υπέροχη. Το πορτοκάλι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών . Στην ομάδα αυτή ανήκουν : το λεμόνι, το μανταρίνι, το περγαμόντο, το νεράντζι, το γκρέιπ-φρουτ, το κουμ-κουατ, η φραπα. Τα εσπεριδοειδή πήραν το όνομά τους από τις νύμφες εσπερίδες , οι οποίες φύλαγαν τα χρυσά μήλα

Η πορτοκαλιά είναι δέντρο αειθαλές( δηλ. δεν ρίχνει τα φύλλα της). Το πορτοκάλι ωριμάζει και είναι έτοιμο για μάζεμα τον χειμώνα. Γι αυτό είναι ένα χειμερινό φρούτο. Το πορτοκάλι είναι πολύ σημαντικό για την διατροφή μας γιατί έχει πολύτιμα συστατικά που χαρίζουν υγεία και δύναμη στον οργανισμό μας. Η ποι γνωστή ουσία που περιέχει το πορτοκάλι και ο χυμόσ του είναι η βιταμίνη C . Η βιταμίνη  C  δυναμώνει τον οργανισμό μας και μας προστατεύει από τα κρυολογήματα του χειμώνα.  Γι αυτό πρέπει να πίνουμε πορτοκαλάδα κάθε μέρα.   Φρέσκο χυμό  όχι τον συσκευασμένο γιατί αυτοί  οι χυμοί έχουν πολλά συντηρητικά. Μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα , το πορτοκάλι έχει σημαντική θέση στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Η πορτοκαλιά είναι ένα μικρό δέντρο που φτάνει συνήθως τα 8 μέτρα. Ο κορμός της είναι ίσιος και λείος. Έχει πλούσιες ρίζες που δεν φτάνουν πολύ βαθιά. Τα φύλλα της είναι πλατιά και λεία. Τα λουλούδια της αρκετά μεγάλα και μυρίζουν πολύ ωραία.Η πορτοκαλιά για να μεγαλώσει χρειάζεται ζέστη. Δεν αντέχει στο κρύο. Γι αυτό τα περισσότερα πορτοκάλια παράγονται στον τόπο μας, την Αργολίδα. Πριν πολλά χρόνια στο Άργος έκαναν τη γιορτή του πορτοκαλιού για να τιμήσουν τον χρυσό καρπό όπως αποκαλείται το πορτοκάλι.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα στάδια ανάπτυξης της πορτοκαλιάς

ΑΙΝΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

2) Είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά  ( Μαργαρίτα -Μαγιοπούλα)

α)Είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά

που την εζήλευε όλη η γειτονιά.

Που την εζήλευε όλη η γειτονιά

είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά.

β)Αχ, Μαργαρίτα Μαγιοπούλα

Αχ Μαργαρίτα Μαγιοπούλα

Αχ Μαργαρίτα Μάγισσα.

3)Πρωί-πρωί την πότιζα φιλιά

το δειλινό την πήραν τα πουλιά.

Το δειλινό την πήραν τα πουλιά

πρωί- πρωί την πότιζα φιλιά.

 

Ακούμε το τραγούδι από το παρακάτω βίντεο

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Μάνος Κοντολέων

Το πορτοκάλι και μια ηλιαχτίδα

Ήταν, κάποτε, μια μικρή ηλιαχτίδα. Μικρή, μα πολυταξιδεμένη. Και πού δεν είχε πάει!

Είχε ταξιδέψει μέχρι τα πιο μακρινά αστέρια. Είχε διασχίσει το διάστημα σκαρφαλωμένη πάνω σε βιαστικούς γαλαξίες.

Μα πάντα γυρνούσε πίσω. Στη ζεστή αγκαλιά του ήλιου. Ώσπου μια μέρα αποφάσισε να έρθει στη Γη. Και ήρθε.

Έπαιξε με τα κύματα. Κρύφτηκε μέσα στα σκοτεινά φυλλώματα των δέντρων. Δροσίστηκε στα νερά των ποταμών. Κουβέντιασε, καθισμένη πάνω στα πέταλα μιας μαργαρίτας, με τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Ακούμπησε πάνω στις φτερούγες ενός αηδονιού και τραγούδησε μαζί του.

Και οι μέρες περνούσαν. «Πότε θα γυρίσεις πίσω;», τη ρωτούσε ο ήλιος. «Αχ, είναι όμορφη η Γη!», του απαντούσε εκείνη. «Άσε με να μείνω για πάντα!».

O ήλιος δεν της το χάλασε το χατίρι. «Μείνε!», της είπε. Κι η ηλιαχτίδα χαρούμενη, άρχισε να ψάχνει να βρει το πού θα έστηνε το νέο σπιτικό της.

Έψαξε εκεί που φυτρώνουν τα λουλούδια. Κι εκεί που υψώνονται τα πεύκα. Εκεί που κοιμούνται τα ελάφια. Εκεί που ξεδιψούνε τα πουλιά. Παντού ήταν όμορφα! Ποιο μέρος να πρωτοδιαλέξει;

Ώσπου μια μέρα συνάντησε ένα δέντρο. Μικρό ήταν. Μα είχε καταπράσινα φύλλα, με όμορφη μυρωδιά. Είχε και κάτι ολοστρόγγυλους καρπούς, που κρεμόντουσαν από τα κλαδιά του.

Κάτω από τη φλούδα τους –κι αυτή μυρωδάτη ήταν– η ηλιαχτίδα άκουσε τους χυμούς να την προσκαλούνε: «Σ’ εμάς μείνε!», είπαν. «Σ’ αυτό το πορτοκάλι!». Κι έτσι έκανε.

Από τότε είναι που το πορτοκάλι έχει αυτό το λαμπερό χρώμα. Όταν το πιάνεις στα χέρια σου, λες και κρατάς τον ήλιο. Ίδια μ’ αυτόν λάμπει.

img1_3

 

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ

 

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1)

2)

3)

4)

5)

 

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ

 

ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Σαλιγκαροκατασκευές  από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ινάχου κατά την περίοδο του lockdown. Ευχαριστούμε τις μανούλες των παιδιών για την βοήθειά τους. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια

 

 

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ

Ο ΤΟΜ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

 

Φθινοπώριασε για τα καλά.

Οι  βροχές ξεκίνησαν και τα σαλιγκαράκια άρχισαν να βγαίνουν από τα καβούκια τους! Ευκαιρία λοιπόν να τα γνωρίσουμε.!Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί έχουμε μεγάλη αυλή με πολλά πολλά σαλιγκάρια. Κάθε  μέρα την ώρα του διαλείμματος τα μικρά μου αστέρια μαζεύουν πολλά σαλιγκαράκια και παίζουν μαζί τους . Παρατηρούν  το καβούκι τους και τα παρακολουθούν όταν βγαίνουν από το καβούκι τους και περπατούν . Τα βάζουν το ένα δίπλα στο άλλο και τα μετράνε.

Δεν υπάρχει καλύτερη αφόρμηση για το συγκεκριμένο θέμα από ένα πραγματικό σαλιγκάρι που… επισκέπτεται την τάξη μας μια μέρα μετά τη βροχή και εύκολα μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Πώς βρέθηκε εκεί; Τι ρόλο έπαιξε η βροχή; Που ζουν τα σαλιγκάρια; και άλλες ερωτήσεις μπορούν να αποτελέσουν απλά το εφαλτήριο για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό ταξίδι! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

 

 

Ο ΤΟΜ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

ΜΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

΄Ένα πολύ ωραίο παραμύθι που μας βοηθάει να καταλάβουμε την έννοια της αλληλοβοήθειας. Πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας.Δεν πρέπει ποτέ να απελπιζόμαστε. Θα βρεθεί κάποιος που θα μας βοηθήσει

Η ιστορία σε κείμενο

Παρακολουθούμε το  βίντεο της ιστορίας

 

ΑΙΝΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

 Κέρατα έχει , βόδι δεν είναι

σαμάρι έχει, γάιδαρος δεν είναι.

Όταν περπατάει γράφει, αλλά γράμματα δεν ξέρει.

Τι είναι?  ( Το σαλιγκάρι)

 

Ποίημα για το σαλιγκάρι

Εικονόλεξο για το ποίημα

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

 

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΙΔΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΟΠΟΙΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ

  

 

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ

ΕΛΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ

  1. Από το πρώτο λάδι που θα φτάσει στο σπίτι , η νοικοκυρά θα γεμίσει ένα μεγάλο μπουκάλι και θα το στείλει στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο παπάς και να ανάψει τα καντήλια.
  2. ) Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές οι γυναίκες σταύρωναν τα παιδιά τους με το λάδι του καντηλιού κάθε βράδυ για να  προστατεύονται από τα κακά όνειρά.
  3. ) Οι ναυτικοί όταν έπεφταν σε μεγάλη φουρτούνα και κινδύνευαν να πνιγούν, έριχναν στη θάλασσα λάδι από το καντήλι για να ημερέψουν τα κύματα.
  4. )Τα στέφανα του γάμου τα έφτιαχναν από κλαδιά ελιάς γιατί η ελιά είναι το σύμβολο της μακροζωίας και της γονιμότητας.

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

  1. Κάτω από την ελιά προσευχήθηκε ο Χριστός για τελευταία φορά πριν τη σταύρωση του
  2. Το λάδι το χρησιμοποιούμε στο Μυστήριο της Βάπτισης και στο Ευχέλαιο
  3. Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ.  Παρακολουθούμε το παρακάτω βίντεο

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

  1. Του έβγαλε το λάδι ( Τον κούρασε)
  2. )Την έκανες τη λαδιά σου ( έκανες κάτι που δεν ήταν σωστό)
  3. )Βγαίνεις όλο λάδι ( αθωώνεσαι πάντα)
  4. )Η ελιά είναι κυρά και όποτε θέλει κάμνει ( δηλώνει ότι δεν κάνει κάθε χρόνο την ιδια ποσότητα καρπού)
  5. )Βάλε ελιά για το παιδί σου και συκιά για τη ζωή σου ( σημαίνει ότι η ελιά αργεί να δώσει καρπό).

 

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ

 

1) Απο ποιό γράμμα αρχίζει η λέξη ΕΛΙΑ  ( από το Ε) . Βρίσκουμε λέξεις από  Ε

2) Από ποιό γράμμα αρχίζει η λέξη ΛΑΔΙ? ( από το Λ). Βρείσκουμε λέξεις από Λ)

3) Βρίσκουμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη ΕΛΙΑ  και τη λέξη ΛΑΔΙ  ( π.χ ελιά + ψωμί= ελιόψωμο , ελιά + λάδι= ελαιόλαδο κ.λ.π)

 Η ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΕΛΙΑ

       ΕΙΡΗΝΗ

ΛΑΔΙ

ΙΕΡΟ

    ΑΘΗΝΑ

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΠΑΖΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Στα πολύ παλιά τα χρόνια πριν η πόλη της  ΑΘΗΝΑΣ πάρει το όνομά της, η πόλη λεγόταν ΚΕΚΡΟΠΙΑ. Ο πρώτος βασιλιάς της πόλης ήταν ο Κέκροπας, ένα παράξενο πλάσμα γεννημένο από τη γη. Από τη μέση και επάνω είχε σώμα ανθρώπου και από τη μέση και κάτω είχε σώμα φιδιού.  Την εποχή της βασιλείας του η Αθηνά και ο Ποσειδώνας μάλωναν για το ποιός θα δώσει το όνομά του στην πόλη. Παρουσιάστηκαν λοιπόν μπροστά στον Κέκροπα και του ζήτησαν να διαλέξει ποιόν από τους δύο προτιμάει. Ο Κέκροπας τότε τους λέει ότι θα κάνουν διαγωνισμό, και όποιος δώσει το καλύτερο δώρο αυτός θα δώσει το όνομά του στην πόλη.Πρώτος ξεκίνησε ο Ποσειδώνας. Με την τρίαινά του χτύπησε τον βράχο της Ακρόπολης και αμέσως πετάχτηκε νερό . Όμως το νερό ήταν αλμυρό και δεν άρεσε στους κατοίκους της πόλης. Μαζί με το νερό παρουσιάστηκε κι ένα άλογο. Όμως κι αυτό δεν άρεσε στους κατοίκους της πόλης. Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς . Με το κοντάρι της χτύπησε τον βράχο και αμέσως  ξεπετάχθηκε ένα δέντρο με ασημένια φύλλα. Ηταν μια ΕΛΙΑ. Οι κάτοικοι κοιτούσαν παραξενεμένοι και ρωτούσαν τι δέντρο ήταν αυτό.Η Αθηνά τους εξήγησε ότι τις ελιές θα τις τρώνε, θα τις κάνουν λάδι και θα το βάλουν στο φαγητό τους και στο λυχνάρι. Οι κάτοικοι ενθουσιάστηκαν με το δώρο της Αθηνάς και όλοι φώναζαν : “ΑΘΗΝΑ,ΑΘΗΝΑ”. Ο Κέκροπας τότε αποφάσισε να δώσει στην πόλη το όνομα της Αθηνάς και έτσι η πόλη ονομάστηκε ΑΘΗΝΑ. Η ελιά μεγάλωσε στον βράχο της Ακρόπολης και έγινε το το ιερό δέντρο , το δέντρο της ειρήνης. Ο Ποσειδώνας από τον θυμό του πλημμύρισε με θαλασσινό νερό το Θριάσιο πεδίο και έκανε την πόλη να υποφέρει από έλλειψη νερού

 

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

 

Ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΕΙΟ

 

 

Ποίημα για την ελιά

Παιχνιδοτράγουδο για την ελιά

“Δυο σταγόνες λάδι, δυο σταγόνες ξύδι”του Γιώργου Σακελλαρίδη

Δυο σταγόνες ξύδι

δυο σταγόνες λάδι

γνωριστήκαν σε σαλάτα

ένα ωραίο βράδυ.

Σφιχταγγαλιαστήκανε

πάνω σ’ ένα αγγουράκι

στων πηρουνιών τη μουσική

χορέψανε βαλσάκι!

Ακούστε  το τραγούδι στο παρακάτω βίντεο

Παιχνιδι μνήμης

Ετοιμοι για παιχνίδι.

 

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

 

Κάθε παιδί είχε μπροστά του τη φωτοτυπία ενός δέντρου και τα χρώματα : κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο. Η Νηπιαγωγός γύριζε τον τροχό με τα χρωματιστά φύλλα και ένα παιδί έλεγε τη λέξη stop. Εάν ο τροχός σταματούσε στο μεγάλο πορτοκαλί φύλλο, όλα τα παιδιά ζωγράφιζαν στο δέντρο τους ένα μεγάλο πορτοκαλί φύλλο. Εάν σταματούσε στο μικρό πράσινο φύλλο, όλα τα παιδιά ζωγράφιζαν στο δέντρο τους ένα μικρό πράσινο φύλλο  κ.ο.κ Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παιχνίδι και τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ ωραία.

( Την δραστηριότητα αυτή την αντλήσαμε από τα ” παιχνιδοκαμώματα στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα “)

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ

 

 

Η ΕΛΙΑ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

 

Σήμερα πρώτη μέρα ενασχόλησης με την ελιά , το ευλογημένο δέντρο.Γνωρίσαμε το δέντρο της ελιάς παρατηρώντας πίνακες ζωγραφικής. Τι χρώμα έχει ο καρπός της ελιάς( πράσινο αρχικά, πράσινο- μωβ μετά,  μωβ κατόπιν, και  μαύρο στο τέλος). Τι χρώμα και τι σχήμα έχουν τα φύλλα της ελιάς  ( πράσινο και μακρουλά). Τι μας δίνει ο καρπός της ελιάς? ( Το λάδι. Το υγρό χρυσάφι όπως το αποκαλούν). Μάθαμε για το μάζεμα της ελιάς. Τι χρησιμοποιούμε? ( χτένια ) . Τι στρώνουμε κάτω από την ελιά? ( Λιόπανα). Κατόπιν στρώσαμε κι εμείς πανιά στο πάτωμα πήραμε το χτένι  και αρχίσαμε να τινάζουμε κλαδιά ελιάς τα οποία είχα φέρει μαζί μου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Για τα περισσότερα ήταν η πρώτη φορά .

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Δεύτερη μέρα ενασχόλησης με την ελιά. Σήμερα δοκιμάσαμε ελιές. Είπαμε ότι οι ελιές έχουν πικρή γεύση και δεν τρώγονται αμέσως. Τις πλένουμε , τις ξεπικρίζουμε (αλλάζουμε το νερό ) για 10 μέρες και μετά τις βάζουμε σε μπουκάλια με αλάτι, νερό , λίγο ξύδι και λίγο λάδι. Μετά από μερικούς μήνες είναι έτοιμες να τις φάμε. Τα περισσότερα παιδιά δοκίμασαν και τους άρεσαν.

Μετά από λίγο όμως η κυρία Άννα μας είχε μια έκπληξη. Ζεστά πιροσκί με τυρί , και μήλο . Μόλις τα έψησε μας τα έφερε. Ήταν πεντανόστιμα. Τα φάγαμε αμέσως . Την ευχαριστούμε πολύ.

Μάθαμε το αίνιγμα για την ελιά και το ζωγραφίσαμε.

ΑΙΝΙΓΜΑ

Από κλαδάκι κρέμεται στην αγορά πουλιέται

το εσωτερικό της τρώγεται, το κόκκαλο πετιέται.

Τί είναι? ( Η ΕΛΙΑ)

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Τρίτη μέρα

1)Σήμερα μυρίσαμε το φρέσκο λάδι καο δοκιμάσαμε ψωμί με λάδι. Αγόρασα ζεστό ψωμί από τον φούρνο του χωριού , κόψαμε μπουκίτσες ψωμί και τις βουτήξαμε στο λάδι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Τους άρεσε πάρα πολύ. Ζητούσαν συνέχεια να φάνε κι άλλο.

2)ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ζωγραφίσαμε φύλλα ελιας και ελίτσες μαύρες επάνω σε ζωγραφισμένο δέντρο ελιάς

3) Εικαστική αποτύπωση του πίνακα ζωγραφικής  “ΟΙ ΕΛΙΕς ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ” του Μίλτου Παρασκευαίδη

 

 

 

 

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

Ευτυχώς προλάβαμε. Στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου όλα τα σχολεία κλειστά λόγω covid-19. Από Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 αρχίζει η τηλεκπαίδευση για δύο εβδομάδες. Ωρα μαθήματος: 14.00 μ.μ- 16.20 μ.μ . Αγαπητοί γονείς και παιδιά ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όμως πρέπει να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και να μην αγχωνόμαστε. Θα σας ενημερώσουμε  για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα μαθήματα

Όμως τώρα ας απολαύσουμε τα μικρά μας αστεράκια να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το χάρηκαν τόσο πολύ!!!!! και μαζί τους κι εμείς .

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ 2021 ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

ΒΑΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΟΥ